-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zümzümm #40555 üzenetére
Egy átlagos (az átlagost úgy értve, hogy nem HighEndurance minősítésű, de egyébként jó minőségű) memóriakártya kb. 2000 - 5000 alkalommal írható. Ha minden nap fényképezel rá és minden nap le is formázod, akkor az naponta 2 írás, ebben az esetben minimum 3 évig működőképes a kártyád.
Ha naponta csak törlöd a képeket és hetente egyszer formázod, akkor már 5 évig nagy valószínűséggel működőképes marad a kártya.
Szóval ha hetente csak egyszer formázod, akkor hamarabb kell cserélned a kártyát nagyobb kapacitású/sebességű kártyára való csere miatt, minthogy fizikailag elavuljon.
Az egykártyás gépekben valóban alapszabály a "jobb két kisebb kártya, mint egy nagy", de a kétkártyás gépekben nem kell ezzel foglalkozni.
Akkuban korábban ajánlottam a Probty márkájú LP-E6 akkut, a minősége egész jó és a 3000 Ft-os ár verhetetlen
-
-
válasz
copass #40536 üzenetére
Nagyon-nagyon OFF !!!
Sokunknak nincs youtube előfizetése és sajnos az előfizetés nélküli felhasználókra egyre több reklámot zúdít a youtube.
Ha viszont a video youtube linkjébe, a com rész a / jel közé raktok egy pontot, akkor reklámmentes lesz a youtube video. Próbáljátok ki.
Próba 1 (a fenti link): https://www.youtube.com/watch?v=YhEmJbPApgo
Próba2 (beszúrt ponttal): https://www.youtube.com./watch?v=YhEmJbPApgo
Szóval aki teheti, az úgy szúrja be a youtube videó linkjét, hogy legyen ott a pont, sokak életét megkönnyíti a reklámmentes videónézési lehetőség.
-
válasz
kovsol #40521 üzenetére
Ott írja pl 80D RAW esetén:
Time per shot, averaged over 24 shot buffer capacity, then slowed to an average of 0.42s or 2.38 fps when buffer was full.Ha feltelik a buffer akkor 2.38 fps sebességre lassul le.
Bocsi, de abszolút nem f@szság a hosszabb ideig mért képrögzítési sebesség. Deklaráltuk, hogy kutyafényképezésről van szó, ahol bőven elég a fine JPG mód
Az általad linkelt honlap szerint fine JPG módban 53 kép után betelik a buffer, ez nem igaz, itt tesztelik a dolgot, RAW módban igaz a 24 kép limit, de jól látható, hogy JPG módban csak 185 kép után telik meg a buffer. Szóval JPG módban nyomhatod neki végig az agility pályán, végig tudni fogja a 6-6,5 frame per sec sebességet
-
válasz
kovsol #40519 üzenetére
Ez az oldal kb. 10 %-al magasabb burst rátát mér az általam hivatkozottnál, mert ez az oldal csak addig mér, ameddig a belső buffer meg nem telik, az általam hivatkozott oldal viszont 30 másodpercig folyamatosan mér (mert akkor már biztosan jócskán kell írni a memóriakártyára).
Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy ha valaki max. 20-30 képes sorozatot lő, akkor a magasabb rátát lehet figyelembe venni, kivéve ha hamarabb kezdene újabb 20-30 képes sorozatba, mielőtt az előző sorozatot a gép ki tudja írni a bufferből a memóriakártyára (ami a 80D esetében 4 - 7 másodperc, a 7DMkII esetében 7 - 8 másodperc).
-
Van egy oldal, ahol eléggé alaposan mérik a fényképezőgépek memóriakártya írási sebességét.
Ezen oldal szerint egy 80D 30 másodperc alatt 80 - 85 RAW képet, vagy 180 - 185 JPG képet tud kiírni egy jobb memóriakártyára. [link]
Viszont egy 7DMkII 30 másodperc alatt már 110 - 120 RAW képet, illetve 250 - 260 JPG képet tud kiírni egy gyors CF memóriakártyára. [link]
Ezek szerint a 80D is tud 6 kép/sec sebességet, illetve a 7DMkII tud 8,5 kép/sec sebességet. Szerintem ez bőségesen elegendő (mert szerintem kutyát bőven elég JPG-ben fotózni
).
(Azt persze fontos megjegyezni, hogy a 7DMkII gyorsabb burst rátája nemcsak abból adódik, hogy ez a gép milyen űberfasza, hanem abból is, hogy a 7DMkII jellemző képmérete a mérés szerint RAW-ban 30 MB, JPG-ben pedig 11 MB, míg a 80D képmérete viszont (a nagyobb felbontású érzékelőlapka miatt) RAW-ban 35 MB, JPG-ben pedig 14,5 MB, szóval nagyjából egyforma a kártya írási sebességük.)
-
Kétféle utángyártott akkut is használok a 80D-hez, mindkettővel teljesen rendben működik.
A Probty gyártmányú utángyártott akkukat azért ajánlom, mert a kisebb verziók is rendesen fel vannak chipelve, vagyis pl. a 750D-m sem hisztizik a nem megfelelő akku miatt, a Probty akkuval van rendesen maradék akkukapacitás visszajelzés (azt nem tudom, hogy egyéni kódjuk van-e a chipeknek, markolatban párban nem használom őket).
-
-
válasz
_seth_ #40395 üzenetére
Azt, hogy az elkészült kép azonnal megy át mobil eszközre (telefon, tablet, laptop, stb.) azt bármelyik wifi képes (tehát 10 évnél fiatalabb
) DSLR váz is tudja, ezt a lehetőséget leginkább információ hiányában nem használják ki az userek
Sőt, vannak un. wifis memóriakártyák, azokkal egy nem wifi képes váz is át tudja lőni a képeket mobil eszközre.
-
-
válasz
*Ropi* #40291 üzenetére
Akkor leírom még egyszer, jó lassan
, hogy mindenkihez eljusson:
először mindig számítógépen érdemes teljes formázást csinálni
Én is leírom még egyszer jó lassan, hogy szerintem teljesen felesleges a használatbavétel előtt formázni egy memóriakártyát. Úgy kell a gépbe tenni és használni, ahogyan kijött a gyárból
Ha veszel egy új autót, akkor az első utad előtt abban sem cseréled ki az olajat, hűtővizet, fékfolyadékot, hanem úgy használod, ahogy a szalonban átadták neked. Aztán, ha majd eljön az ideje, akkor kell benne cserélni dolgokat.
Ugyanígy van a memóriakártyákkal is, ahogy kiszedted a csomagolásából, úgy már rakhatod is a gépbe, tökéletesen jó lesz.
Azzal sem értek egyet, hogy amikor majd szükséges lesz, akkor a low level formatot csak számítógéppel lehetne elvégezni. A mobiltelefonok, tabletek egy OTG csatlakozóval hozzájuk kötött memóriakártyát probléma nélkül tudnak low level formattálni.
Arról nem is beszélve, hogy a "számítógépben való formázás" a legtöbb felhasználó részére a Windows Intézőjében való formázást jelenti, ami nagyon nem ajánlott. Számítógépben (Windows, MAC OS, LINUX alatt is) az ún. SD Formatter program használata az ajánlott
-
-
-
-
válasz
zümzümm #40046 üzenetére
Mobiltelefonod kameráján keresztül nézd az infra távvezérlő LED-jét. Ha nyomod a távvezérlőn a gombot, akkor a LED-nek erősen világítania kell a kamerában.
Ha nem világít, akkor a távvezérlő a rossz, vagy le van benne merülve az elem.
Ha látod a LED fényét, akkor a kamera van rosszul beállítva, vagy valamiért nem veszi a távvezérlő jelét.
-
válasz
zümzümm #40038 üzenetére
Nekem egy (a noname gyártók viszonylatában még nevesnek is mondható
) Phottix akkum egyszer úgy beledagadt egy gépembe, hogy csak roncsolással lehetett kiszedni.
Még szerencse, hogy nem a gépet kellett roncsolni, hanem csak az akkut
Az olcsóbb fajta Li-Ion akkuk szeretnek felpúposodni, ez az akku pont a gépbe betéve tette ezt meg
-
-
-
-
válasz
*Ropi* #39917 üzenetére
Tudja a fene, több forrásban is az van, hogy a vastagság a különbség. Ezt írja a wikipédia is.
A Wiki persze sokaknak nem autentikus forrás, azért linkelek a Transcend oldaláról is. Ők azért csak tudják a különbséget, ők gyártanak CF kártyát a mai napig is.
Persze lehet, hogy a korabeli microdrive meghajtók nem fértek el a 3,3 mm vastagságban, ezért azok 5 mm vastagok.
Az biztos, hogy CF adaptert is árulnak kétféle vastagságban.
-
-
A Type-I és Type-II jelölésű CF kártyák között az egyedüli különbség a kártyák vastagságában van, a Type-I kártya 3,3 mm vastag, a Type-II kártya 5 mm vastag.
Az 50D mindkét típusú CF kártyát tudja fogadni, tehát mindegy, hogy melyik típust rakod bele. Azt kell még tudni, hogy az 50D maximum 128 GB-os kártyát tud kezelni.
Az adapterezésről én is óvlak, a jó minőségű CF kártyák valóban nem olcsók, de egy eléggé gyors Sandisk Extreme 64 GB-os kártyáért a 12 eFt körüli összeg nem megfizethetetlen. Ennyit bőven megér a nyugalom
-
-
válasz
*Ropi* #39816 üzenetére
Nem baj, majd fejleszt a Sigma, a Tamron, a Samyang, stb. Legalább vége annak a problémának, hogy egy pár évvel ezelőtt gyártott 3rd party objektív nem teljesen kompatibilis egy ma gyártott Canon vázzal.
Mostantól örök életre full kompatibilisek lesznek a 3rd party objektívek a vázakkal
-
-
-
válasz
Chosen #39755 üzenetére
Szerintem egy (ekv) 80-as objektív már nevezhető portré objektívnek.
Egy objektív gyújtótávolságát tekintve attól lesz portré objektív, hogy már nincs halszem effektusa (alanynak nincs krumpli orra a képen), de annyira még nem hozza közel az alany arcát, hogy feltűnőek legyenek a szarkalábak a szeme körül.
-
-
A menüben is van akku állapot lekérdezés, ott kérdezd le, ott már biztosan nem fog 100 %-ot mutatni
Amúgy tényleg jól bánik a 80D az akkukkal, nekem van két pótakkum hozzá, a három akkuval egy komplett 7 napos nyaralást végig lehet fényképezni, videózni
(Nem teszem OFF-ba a választ, az itt igenis ontopik
)
-
-
válasz
SkyLine3000 #39710 üzenetére
Ameddig dilemmázol, addig vegyél egy 55-250 IS STM obit. A képminősége elég jó, használtan nem is drága.
Hátránya, hogy néha cserélgetni kell az obikat a vázon.
-
-
-
-
válasz
Pelican #39616 üzenetére
Leírtam, hogy az alkáli elemeknek akkor van létjogosultságuk az akkuval szemben, ha valaki viszonylag ritkán használja őket.
Ha valaki 10 alkalommal használja az akkut, akkor miért is kellene "pár százzal" felszorozni az elem árát
Értem én, hogy egy akku több százszor feltöltHETŐ, de ha valaki nem használja ilyen gyakorisággal, akkor miért töltené fel több százszor?
Látom, finoman táncolsz vissza, a #39605-ben még 400-500 villantásról beszéltél, mostmár csak 500 kép készítéséről
4 db frissen feltöltött ENELOOP Pro akkuval is csak 430-480 darab 1:1 villantást tudsz csinálni egy 580 EX-II vakuval. Képet azt akár 1000-et is, szóval 500 képet csinálni nem nagy kunszt
-
válasz
JohnyBlue #39605 üzenetére
A marketing dumát én is ismerem, de a kedvedért ezt ki fogom próbálni
Van itthon viszonylag új (pár hónapos, keveset használt) LADDA 2450 mAh-s akkum és van Voltcraft IPC-1 töltőm (ez a jobbik, az 1L-nél kicsit többet tud), szóval meg tudom mérni, hogy mit tudnak az alacsony önkisülésű akkuk.
#*Ropi*: Akkor is fel lenne villanyozva a napod, ha kitennéd az ENELOOP akkukat egy órára a hóba és utána kellene fényképezned az esküvőt? Az akkuk nagyon rosszul viselik az alacsony hőmérsékletet, a kapacitásuk drasztikusan csökken. Az alkáli elemeknek is csökken, de korántsem annyira, mint az akkuké.
Szóval van az akkuknak előnye, de hátrányuk is van. Pl. mindjárt az áruk, 4 db LADDA akku 2000 ft, plusz kell hozzájuk egy inteligens töltő is, ami 6-8000 ft. Aki nem fényképez folyamatosan vakuval, annak erősen megfontolandó ez a kiadás...
-
válasz
daninet #39599 üzenetére
699 Ft az ósanteszkóban 8 db LR6-os alkáli elem. 4 ilyen elemmel kb. 150-200 képet lehet készíteni, az elemek kb. 2 évig megőrzik a kapacitásukat.
Az alkáli elemek 1,5 V feszültségűek (szemben a NiCd akkuk 1,2 V feszültségével), tehát jobban illeszkednek a vaku elvárásaihoz.
Szóval aki nem sok képet készít vakuval, annak teljesen megfelelnek az alkáli elemek, aki meg sok képet készít, az úgyis külső akkupakkot vesz a vakuhoz.
-
-
-
válasz
bayarena #39527 üzenetére
Szerintem ez a hajó már elment, a Canon már nem fektet akkora energiát a DSLR gépek fejlesztésébe, hogy a Nikon D850-el vetélkedni képes gépet tegyen le az asztalra.
A Canon szerint az 5DSr gép minden szempontból megfelel a szuperprofik igényeinek (akinek esetleg mégse felelne meg, az vegyen Nikon D850-est
).
-
-
válasz
sipoczgabor #39454 üzenetére
Es ilyen gyonyoru pixikel kiegest mi okozhat?
Pár hotpixel elő szokott fordulni a szenzoron, de a tiéden viszonylag sok van. A videózás és hosszú záridejű felvételek erőltetése fokozza a hotpixelek számát.
Hiába van csak benne 5000 expo, ha abból 3000 hosszú idejű expó volt és mellé még készítettek jópár óra videót is a géppel.
-
válasz
Ablakos #39442 üzenetére
A Li-ion akkuknál akkor beszélhetünk mélykisülésről, ha 2,7-2,8 volt alá csökken a feszültségük. A te akkud esetében, ha jók lennének benne a cellák, akkor (6,8/2) 3,4 volt lenne a feszültségük, az meg se kottyan nekik.
Attól tartok, hogy nálad a 6,8 volt az nem kétszer 3,4 voltból tevődik össze, hanem mondjuk 4 és 2,8 voltból, mert az egyik cella kipurcant.
Lehet, hogy meg lehet még menteni, tedd fel a töltőre 10 másodpercre, aztán vedd ki. Ismételd meg ezt vagy 20-25 alkalommal, ha a cella életre kel, akkor szerencséd van.
-
válasz
copass #39412 üzenetére
Jó a 77D, amíg nem futsz bele egy back/front fókuszos objektívbe, amit egyébként drága pénzen vettél és szeretnéd amúgy megtartani.
Ekkor a 80D-n szépen beállítod a fókuszt az objektívhez (nem egyszerű, de a leírást követve azért megcsinálható), a 77D esetében pedig viszed a gépet és az objektívet a Kamera Kft-be, ahol jobb esetben 15-25 eFt-ért megcsinálják neked, rosszabb esetben széttárják a karjukat és azt mondják, hogy így jártál
-
válasz
RunTimeError #39408 üzenetére
Összefoglalóban le van írva, hogy mit nézz át egy használt gépen, ha azok rendben vannak, akkor egy használt félprofi DSLR még többtízezer kép készítésére is alkalmas lesz
-
-
-
Ahhoz, hogy az FF gépek előnyei kijöjjenek, ahhoz olyan témákat kell olyan körülmények között fényképezni, amit 10-ből 1 fotós csinál.
Ha te vagy ez az 1 fotós, akkor csakis FF gépet vehetsz. Ha nem te vagy ez az egy fotós, akkor teljesen felesleges FF gépet venni. Ha pl. rendszeresen esőben, hóesésben fényképezel, akkor kell a jobb időjárásállóságú FF gép.
Adódik tehát a kérdés, hogy hol, mikor, milyen körülmények között és mit szeretnél fényképezni a géppel.
-
válasz
kacsyx #39264 üzenetére
Nálam a 80D-ben jelszó kell ahhoz, hogy külső eszköz wifin keresztül kapcsolatba léphessen a géppel. Nem emlékszem már, hogy volt-e alapértelmezett jelszó, de ezt az illegális kapcsoltba kerülést csak úgy tudom elképzelni, ha valaki nem írja át az alapértelmezett wifi jelszót.
-
-
Olyanok ezek az obik, mint a királyok. Az, hogy Lajos, az nem mond semmit, hozzá kell tenni, hogy melyik ország királya, és hanyadik Lajos
Szóval 18-135 IS STM.
A másik (ez az újabb és jobb) 18-135 IS USM NANO.
-
válasz
laskr99 #39139 üzenetére
EF-S obit nem csak a Canon gyárt, találhatsz jó EF-S obikat a Sigma, a Tamron és a Samyang kínálatában is. Természetesen ez már mélyvíz, először valóban a Canon gyártmányú obikat érdemes használni, csak ha valami speciális célra nem találnál megfelelő Canon obit, akkor érdemes az utángyártók kínálatában nézelődni.
Canon obiból az alap KIT objektív helyett a 18-135 IS USM NANO obi megvásárlását javaslom első nekifutásra, ezzel is árulják készletben a 77D gépet.
-
válasz
#44774144 #39115 üzenetére
Háááááát....
A D750 képminőségénél nem sok Canon váz tud jobbat (talán az 1 millió Ft-os 5Ds R igen, meg esetleg a 750 ezer Ft-os 5D MkIV), így azt mondanám, hogy ha a D750 helyett jobb gépet akarsz, akkor vegyél D850-et. A D850 is 1 millió Ft, de legalább a meglévő obiparkodat tudod használni.
A rendszerváltás az objektívek cseréje miatt anyagi csőd ezen a szinten
Egyébként miért akarsz váltani a D750-ről?
-
Van már valamilyen alkalmazás, amivel egy 80D kétféle exposzámát ki lehet olvastatni?
-
-
-
-
válasz
Fondan #39042 üzenetére
Itt van egy jó összehasonlítás a 80D és a 7D MarkII között.
Nem lehet azt mondani, hogy mindenben a 7D II. a jobb, több aspektusból is jobban teljesít a 80D (nagyobb felbontású és dinamikájú CMOS, kihajtható LCD, érintésérzékeny LCD, több kép készítésére képes akku, beépített wifi és NFC, jobb DXOMark minősítés).
Ha a 80D felsorolt előnyeire csak legyintesz, akkor könnyű dolgod van, akkor a 7D II-t kell választani
-
-
-
-
Na, ez a kijelentésed úgy helyes, hogy TE már sokszor megbeszélted MAGADDAL, hogy a kitobi képminősége egy APS-C vázon jobb, mint pl. egy 24-105 f/4 IS USM obi képminősége ugyanazon a vázon.
A mérések viszont azt mutatják, hogy nincs érdemi különbség a képminőségük között.
Canon EF 24-105 f/4 IS USM obi mérése egy 50D vázon
Canon EF-S 18-55 f3.5-5.6 IS STM obi mérése egy 50D vázon
A vonalélesség értékek nagyjából ugyanolyanok a két obi esetében (egyaránt a nagyonjó-extrajó kategóriába esnek), tehát semmi alapja annak a kijelentésnek, hogy a kitobi jobb képminőséget adna, mint a 24-105 obi.
Azt természetesen nem vitatom, hogy az ár/érték arányban a kitobi a bestbuy APS-C vázra, de a képminősége nem jobb, mint a nagyobb testvéreké.
-
válasz
begunner16 #38984 üzenetére
Portrézáshoz általában nem szükséges egy háromszoros átfogású zoom objektív. Ha kivágáson kell módosítani, akkor elég kettőt előre, vagy hátra lépni és máris rendben van a dolog
-
válasz
kacsyx #38981 üzenetére
Ilyen előtétlencse kapható egyesével is. Inkább vegyél először egy lencsét, hogy kipróbáld. De szerintem ez zsákutca, a közgyűrű a jobb megoldás.
-
-
válasz
ThePatriot #38974 üzenetére
Szerintetek egy Canon 600D használtan, 38 ezres exposzámmal jó vételnek számít?
Obival? (milyennel?)
Obival 40 ezer Ft-ért jó vétel.
60 ezer Ft-ért nem jó vétel (obival se).
-
-
Ezt az obit a föld színéről el kéne törölni, szerintem csak egy viccnek adta ki a Tamron. Ma már szerencsére ilyeneket nem adnak ki.
Ja, ilyet tényleg nem gyártanak már
A 18 - 400 -ast gyártja helyette a Tamron
Egyébként nekem van az említett 16 - 300 Tamron objektívem, egyáltalán nem annyira vacak, mint azt te a tesztek alapján itt hirdeted. Ha van fény és egy kicsit le lehet rekeszelni, akkor már nem annyira vészes se a CA, se a vignettálás. Torzítása van a széleslátószögű végén, de azt könnyen lehet javítani szinte bármelyik képszerkesztő szoftverben (ha ugyan szükséges, mert ha nem kockás papírt fényképez vele az ember, akkor sokszor nem is lehet észrevenni a torzítást
).
Sokan mondják, hogy inkább használjon az ember egy 18 - 135 IS STM objektívet és vágja ki a kép közepét, így jobb képminőséget kap, mintha egy 16 - 300 objektívet használna 300 mm-re kitekerve. Nos, ez egyértelműen nem igaz, nekem van 18-135 STM obim, nem lehet vele ezen a módon "helyettesíteni" a 16-300-as obit.
Az 55-250 STM obinak viszont tényleg jobb képe van, csakhogy az meg csak teleobi, ha kell a széleslátószög, akkor cserélni kell egy 18-55 obira
Ez a cserélgetés sokszor eléggé macerás, nekem praktikusabb a 16 -300-as obi. Nyaralásokra nem is viszek más obit, csak a 16-300-ast, ezer képből egyre-kettőre tudom azt mondani, hogy jobban sikerült volna egy 18-55, vagy egy 55-250 obit használva.
-
-
Szerintem ne vegyél 18-135 IS STM objektívet, mert már kapható a 18-135 IS NANO USM objektív, ami még jobb egy kicsit.
(Sőt, ha vársz még, akkor a Canon mindig újabb és újabb objektíveket dob piacra, tehát 1-2 év múlva lesz még a 18-135 NANO objektívnél is jobb obi
)
-
válasz
Oposzumtoszó #38884 üzenetére
Full automata módban persze, hogy van auto ISO, de P (programautomatika) állásban is van auto ISO?
-
válasz
bbsofficial #38868 üzenetére
Azért nem látsz különösebben semmit, mert tág rekesszel fényképezel. Állítsd a gépet rekeszelőválasztó módba (Av mód), állíts be egy 22-es rekeszt, majd nyomogasd a gombot.
Látni fogod a különbséget, az tuti
-
-
-
válasz
goodluck #38815 üzenetére
A 77D csak eredeti, Canon chipes akkuval működik problémamentesen, a gyári töltő is csak ilyen akkut tud tölteni. Amely akkuhoz saját töltőt is adnak, az 99,9 %-ban ilyen chip nélküli akku (illetve a linken lévő akkuk nagy részhez korrektül oda van írva, hogy a gyári töltő nem tölti, ez azt jelenti, hogy nincs benne chip).
Emellett a 77D a nem gyári chipes akkunál az akku töltöttségét sem mutatja, neked kell észben tartani, hogy hol tartasz az akku lemerítésében (az én módszerem erre).
Ebben a megközelítésben a linken csak az első, eredeti Canon akku ajánlott.
Ha tisztában vagy az ilyen, chip nélküli utángyártott akkuk korlátaival, akkor vehetsz bátran ilyen akkut a hozzávaló töltővel együtt, de ekkor sem az amazonról!!!
Az aliexpresen, gearbesten féláron kapsz ilyen akkukat az amazon árához képest, én valami 12 $-ért vettem két akkut egy USB csatlakozós töltővel (az utángyártott akkuhoz adott töltő előnye, hogy az tölti a gyári Canon akkut is, tehát elég azt az egy töltőt magaddal vinni a jövőben és akkor egy mobiltelefon töltőről tudod tölteni az összes akkudat).
-
-
-
-
-
válasz
Sokimm #38725 üzenetére
Nem értem mért ne menne?
Ne dühíts már
Azért nem megy, mert a G sorozatú Nikon obikon nincs rekesz gyűrű. Mond már el nekem, hogy ha az obin nincs rekeszállító gyűrű, az obi meg nem kommunikál a prosztó adapter miatt a vázzal, akkor hogyan állítasz blendét
Elmondom: sehogy!
Ha neked ment ez 60D-n, akkor te egy varázsló vagy
-
válasz
Sokimm #38723 üzenetére
Erre így nem lehet válaszolni. Milyen sorozatú a Nikon obi? Mert pl. a G sorozatú Nikon obik az olcsó aliexpresses adapterrel egyáltalán nem fognak működni, csak a drágával
Viszont régi, gyenge Nikon obit miért tennél Canon gépre, az olcsó kategóriában a Canon obik jobbak, mint a Nikon obik.
-
válasz
Sokimm #38721 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy lehetetlen, hanem azt, hogy felejtős, mégpedig azért, mert egy jó adapter 200 dollárba kerül
-
-
Videóra nehéz jó zoom objektívet ajánlani.
Olyan kellene, aminek nem mászik el az élessége zoomoláskor (létezik ilyen, nekem Pentaxon volt ilyen objektívem), legyen nagyon gyors és csendes az élességállítás benne, a stabija legyen felkészítve az oldalra történő mozgatásra (mert ha nincs, akkor oldalra mozgatáskor finoman ugrálni fog a kép ahogy a stabi megfogja-elengedi a képtartalmat), stb.
Szóval jó objektív szerintem nincs, a legkevésbé rossz választás a 18-135 IS NANO USM, aztán a 18-135 IS STM, aztán visszajutunk a 18-55 IS STM obihoz, mint a legkedvesebb öszvérünkhöz
-
-
-
-
Ezer bocs, most éppen a kártyákról ment a diskurzus.
Amit írtam a kártyára, az igaz a vakukra is, 1 év garancia van rájuk, de csak visszaküldéssel tudod érvényesíteni.
Az első két vakut olyan oldalról linkeltem, ahonnan vám/áfa fizetés nélkül tudod megrendelni, tehát plusz terhet nem kell fizetni a beérkező vakura (priority line szállítással kell kérni a vakut, most éppen felár nélküli ez a szállítási mód).
-
Garanciális probléma a kintről vett kártyával ugyanolyan sűrűséggel fordul elő, mint az itthon vett kártyával.
A garanciáztatás itthon egyszerűbb, a kint vett kártyát viszont probléma esetén vissza kell küldeni az eladónak.
Neked kell eldönteni, hogy ez a nehezítés belefér-e neked annak fejében, hogy kb. féláron kapod meg a kártyát az itthoni árához képest. Ha igen, akkor rendeld meg az általam ajánlott kártyát a webshopból.
(Ha rendelnél, akkor feltétlenül javaslom, hogy a rendelés végén a coupon code mezőbe írd be a SAVE5 kuponkódot, erre kapsz 5 % kedvezményt az eladási árból!)
-
-
válasz
kacsyx #38626 üzenetére
Az általad választott gép csak UHS-I szabványú kártyát kezel (ellentétben az M5-el, ami UHS-II kártyát is kezel), ezért az UHS-I kártyák közül a lehető leggyorsabbat érdemes megvenni.
Jelenleg a leggyorsabb ilyen kártya a V30 jelöléssel ellátott Sandisk Extreme Pro kártya. A korábbi verzión nincs rajta a V30 jelölés, az új V30 jelölésű kártya kicsit gyorsabb a régi verziónál.
-
Bátran ajánlom a Yongnuo vakukat. Az építési minőségük megegyezik a gyári Canon vakukkal, innovációban kicsit a Canon előtt járnak (a Yongnuo már többféle Litium akkus vakut is forgalmaz).
Ha olcsó, de nagytudású vakut keresel, akkor ajánlom figyelmedbe az YN565EX-III vakut. Ez teljesen ETTL-II kompatibilis, hagyomáanyos ceruzaelemmel, vagy NiMH akkuval megy.
Ha kicsit több bugit keresel, akkor ajánlom az YN685 vakut, ez kb. a legnagyobb gyári Speedlite 600 RTX vakuval egyenértékű.
Ha pedig lítium akkus vakut keresel, akkor nézd meg az YN720 szériát.
-
-
Ha azonos értékre állítom a blendét és a gyutávot, akkor ezek között se látok nagy különbséget (ami persze hízelgő a 18-55 IS STM obira nézve, bár erről tudjuk, hogy kivételesen jól sikerült obi
)
Ráadásul ez a példa nem is igazán jó, mert ez nem egy azonos EF obit hasonlít FF és cropos vázon is mérve.
-
Az, hogy az EF obik nagy része rosszabbul teljesít APS-C vázon, mint FF vázon, az biztosan nem igaz.
Van több EF obi, különösen régebbi fejlesztésűek közül, ami nem akar jól működni APS-C vázon, de az utóbbi 8-10 évben fejlesztett EF obik teljesen jól működnek az APS-C vázakon.
A cropos szenzor csak a középső részét használja egy EF obi képének, a középső részen egyenletesen jó a vonalélesség, nincs se vignettálás, se torzítás, középen nagyon szépen merőlegesen esnek a fénysugarak a szenzorra.
Egy új fejlesztésű obi, pl. az EF 35/1.4 USM L-II abszolút jól teljesít egy csúcs 5DSR FF gépen és ugyanolyan jól teljesít egy csúcs 7D MkII APS-C vázon is.
Ha a vonalélesség adatokat nézed, akkor az FF gépen mért legjobb érték 5400-5550 LW/PH, míg a cropos gépen 3300 LW/PH érték, ami korrigálva a kép magasságával (ami az 5DSR gépen 24 mm, a 7D MkII gépen 14,9 mm) 3300/14,9*24 = 5315, ami észrevehetetlen különbség.
Ezzel szemben a kép sarkaiban az FF gép 3800-3900 LP/WH értéket hoz, a cropos gép 2700-2800-at tud, ami átszámolva 4400-as értéknek felel meg!!!
Ez azt jelenti, hogy ezzel az obival az FF gép képének az élessége 3800/5400 arányban csökken a sarkokban (tehát a sarokban az élesség a 70 %-a a középen mért értéknek), addig ugyanezzel az obival a cropos gép képének az élessége 4400/5315 arányban csökken (vagyis a sarkokban is megkapod a középen mért élesség 83 %-át).
Nagyjából hasonló a helyzet akkor is, ha a CA-t, vagy a vignettálást nézed.
Szóval biztosan van több olyan EF obi, ami gyengébb képet ad cropos vázon, mint FF vázon, de ez az állítás az újabb FF obikra csak elvétve lehet igaz.
-
Nem is hallottam még Canon 3000D gépről
Meg 1500D-ről sem
-
válasz
Doki16 #38512 üzenetére
18-55 IS STM obiról csak 18-135 IS STM, vagy18-135 IS NANO obira érdemes váltani. Ez van, sajnos (vagy sokaknak hálistennek!) nagyon jól sikerült kis obi a 18-55 IS STM
Esetleg ha hozzájutsz emberi áron egy 15-85 IS USM obihoz, arra érdemes váltani, de az ritkán fordul elő megfizethető áron.
-
-
válasz
fr3ntzen #38490 üzenetére
Nem szoktuk takarítani az objektívek frontlencséjét. Új korában UV szűrőt teszünk rá, így nem tud se koszolódni, se sérülni
Na, viccet félretéve, valóban kell valami speciális céleszköz, mert a hagyományos "rálehelek, aztán egy pamutdarabbal dörzsölöm" módszer a lehető legrosszabb (a zsírt csak elkeni a felületen, a mechanikus szennyeződések karcolják a frontlencse felületét, a dörzsölés károsítja a lencsén lévő antireflexiós réteget, stb.).
Célszerű pl. a LensPen LP-LT1 készletet használni, ebben van egy originál LensPen, ami jó az általános objektívekhez, amelyeknek van egy adott felületi görbesége, a mellé csomagolt sima felületre alkalmazható tisztító pedig jó a sima felületekhez (pl, szűrők).
Új hozzászólás Aktív témák
- Exkluzív órák
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- Külpolitika
- FErgeteges frissítés: két rajongói mobil kapott One UI 7-et
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Disney+
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! MSI B350 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest