Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Dani_kp #12070 üzenetére

    Rossz biztosíték: szakadt, végtelen nagy ellenállás (vagy ha nem szeded ki az áramkörből, akkor is 'nagy' ellenállást lehet mérni rajta. Jó biztosíték: rövidzár (0 ohm közeli érték), mintha közvetlenül összeérintenéd a két mérővezetéket. A kimérésére szinte bármelyik ellenállás-méréshatár megfelel. Az az igazi, ha a műszer rövidzárnál csipog, akkor rá se kell nézni a kijelzőre.
    T2A: 2 amperes, lomha kioldású (T-jelű) biztosíték. Azért nem árt körülnézni a bizti után, hogy mi okozta a hibát. Ha eseteg rövidzárlat, akkor hiába cseréled, újra ki fog égni, ráadásul ismét veszélyezteti a biztosított áramköröket. Előfordul olyan is, hogy a biztosíték egyszerűen megszakad, mechanikai behatástól vagy a hőmérséklet ingadozásától, akkor szerencséd van, csak kicseréled és kész.

    Mod. #12071-re: nem igazán, de azon a pár forinton és plusz félperces forrasztáson nem szokás spórolni. Láttam már olyat, hogy hihetetlen feszültség volt mérhető egy 7805-ös kimenetén, miközben a táplált eszköz által egyéb helyről kisebb értékű feszültségeket mért, és elég furcsa eredményeket jelenített meg. A kifelejtett kimeneti hidegítő kondenzátor volt az oka. Oszcilloszkóppal vizsgálva látható volt, hogy nagyfrekvenciás gerjedés ült az 5V-os tápfeszültségre, amit az utólag bekötött kondi eltüntetett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák