- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
-
IT café
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni 2 db 4 Tb-os HDDt egy NASba. Eddig WD redjeim voltak, nincsen velük gond, de gondoltam kipróbálok más is, miért ne alapon. A lemezeken fotók, videók lesznek javarészt tárolva és megtekintve, de nem videóvágás a cél, szóval nem a sebesség az elsődleges szempont, hanem a megbízhatóság. 24/7 üzem lesz, nem szoktam holtidőben leállítgatni a NASt. A HGST HDD-i valamiért tetszettek volna, de az ajánlóban szereplő Deskstar NAS változat már sehol sem kapható, plusz az 7200 rpm-es lenne, ami azt hiszem fölösleges ilyen felhasználásra. Az 5200-5900 rpm változatból pedig a sima WD red árában kb. egy alternatíva marad a Seagate IronWolf 4TB. Így, ha jól következtetek, akkor az a kérdés, hogy Seagate IronWolf vagy WD Red? (Seagate-tel utoljára a 90-es évek végén volt tapasztalatom, az nem volt túl jó, mert elhullott pár darab nálam, de nyilván a minta kicsi volt és ez már egy más világ).
-
Sziasztok!
HDD-t keresnék, 24/7 NAS-okba, adattárolásra. Korábban 1-3Tb WD RED-eket használtam, sok gondom nem akadt velük, viszont most úgy látom, hogy mostanában más gyártók a preferáltabbak a topikban vagyis inkább már van alternatívája a red-eknek. Azzal együtt, hogy mindig beüthet egy véletlen hiba, mégis az elsődleges feltétel a tartósság és a biztonság lenne. A mérettel kicsit bajban vagyok, mert nyilván a nagyobb méret tovább elég, azonban az árakat és a Ft / Tb értéket elnézve a 4-8 Tb-os darabok között keresgélnék. Lehet nem elég pontos a kérdés, de a méret részben függ az ajánlott típusok árától.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Linuxos környezetbe kis KártyaPCbe 24/7 használatba 2.5" méretben a WD10JFCX ajánlott kategória? Javarészt backup-ok kerülnének rá egy NASról. A sebesség nem fontos, ezért a Black azt hiszem fölösleges.
-
válasz
King Unique #44360 üzenetére
Persze, ha holnap este van időm, akkor kipróbálom és megírom, hogy bealszik-e idővel.
Első használat előtt gondolom az új HDDt is át kéne állitani wdidle-vel 300-as értékre, ugye? Ha nem alszik el idővel, akkor lehet megpróbálkozom majd én is a firmware frissítéssel (a rackes topikban írta valaki, hogy úgyis készíteni akar egy összefoglalót róla
)
Amúgy tényleg nagy lesz az öröm otthon, mert már az 5.1-es erősítővel és a hozzá tartozó kábelekkel is ment a harc rendesen, hogy ez miért is kell
-
Végül egy LC-25U3-Becrux + egy 2.5" 500-as blue (WD5000LPVX) lett a nyerő (méretben bőven megfelelő). Így asszony is boldog lehet, mert eltűnik +1 kapcsolgatni való dolog és kábel, plusz nem lát majd még egy dobozt a TV mellett.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! (Ha nem felejtem el és egyszer majd megdöglik valamelyik része, akkor azért majd beírom ide, hogy mennyit bírt.
)
-
A 2.5" keret 2-4 eFtja nem olyan vészes, hogy az legyen a döntés feltétele. Igazából azt a megoldást szeretném választani, ami tartósabb megoldást eredményez. Inkább most fizetnék 2-4 eFtal többet, mint egy év múlva vegyek egy új HDDt, mert tönkre ment.
-
válasz
zeusz55 #44349 üzenetére
Köszi, rákérdeztem a topikban, nekem ez tetszik, bár a 2.5"-ost fel is tudnám tenni a TV hátára, így nem nagyon látszódna.
2.5"-ban WD scorpio blue? Ha jól láttam purple nincs csak red. Viszont abból nem lehet gond, hogy a TV ki-be kapcsolásával "folyamatosan" lesz kapcsolgatva a HDD is?
King Unique: 39LA620S a TV, feliratozva van külön HDD usb-je. Hogy gyakorlatban mit jelent azt nem tudom.
-
válasz
StSanya #44347 üzenetére
Köszi, ránézek az AV-GP-re is.
Azért lett végül az, mert 2.5" külsőkkel már volt rossz tapasztalatom (illetve van olyan 500as WD a családban, aminek a műanyag háza szinte tűzforróra melegszik egy idő után, amit szintén nem szeretnék a TV közelébe tenni) Egy szellősebb házban, igaz külön táppal, de jobban érezné magát egy HDD és én is.
Vagy rosszul gondolom?
-
Sziasztok!
Külső tárolóba (LC-35U3-Becrux) szeretnék a smart TVhez venni egy HDDt. Jelenleg egy ősrégi Seagate U series 9 van benne. Méretre 500 Gb - 1 Tb bőven elég. Nem kell sebesség bajnoknak lennie, inkább a tartósság a lényeg (viszonylag sokat fog menni huzamosabb ideig).
Valahogy úgy alakul, hogy az elmúlt 3 évben mindig a WDknél kötöttem ki. Black, Blue kilőve, 7200-as talán felesleges ilyen célra. Green is megfelelne, de nem tudom, hogy bírná, ha mondjuk napokig nem kapcsolnám le a külső házat. Red-ről tudom, hogy NASokba, illetve folyamatos üzemre van tervezve, viszont a Purple féle videó felvétel talán közelebb áll a TVs rögzítéshez. Szerintetek?
-
Sziasztok!
1 TB-os WDk közül WD10EZEX vagy WD10EALX a jobb vétel (az utóbbi mondjuk kb 3k-val drágább): Egy Ősrégi 5400ast váltana ki, mint rendszer HDD. SSD/WD Blackre most nincs keret. (Red még talán beleférhet, de az meg nem 7200as). Widdle3-as parkolás kikapcsolás szükséges ezeknél a modelleknél?
Köszönöm előre is. -
Jelenleg egy WD20EZRX HDDm, immár 126 nap működési idővel - 561 leállással -. Viszont lassan kevés lesz a hely rajta, így gondolkozom az utánpótláson, de immár külső házba. Házból itt sokan favorizálták a Sharkoon Rapid Case-t, így elképzelhető, hogy ez lesz, bár az aktív hűtés hiánya miatt egy kicsit aggódom.
Visszatérve a HDDre, 2,3,4 TBosakat néztem, de ahogy számolgatom még mindig a 2TBosak a legjobb arányúak. Elképzelhető, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben esni fog az ára a nagyobb változatoknak vagy erre ne számítsak és inkább vegyek egy 2TBosat? A 1TBos Greenem 1 év után megdöglött a mostani bírja, de gondolkozom, hogy most egy REDet választanék a hosszabb garancia miatt, bár kicsit megzavart, hogy hol 2 hol 3 évet adnak rá. A black is jól hangzik az 5 évvel, de a 3-4 TBosak embertelen áron vannak.
-
Sziasztok!
Új HDDt szeretnék venni, melyről az oprendszer is futna. 1 TB bőven elég - irodába lesz -, lehetőség szerint 2 év vagy több garanciával. Az ajánlottak közül WDk felé kacsingatok - annak ellenére, hogy döglött már meg 1,5 év után 1 TBos green-em, viszont van azóta 2 TB green / 1 TB Red is, amik hibátlanul mennek -, de nem ódzkodom egyik gyártótól sem.
Green talán kicsit lassú lenne, bár a jelenleg döcögő Samsung HD082GJnél szerintem már minden gyorsabb
, így a Blue szériát néztem (black első körben drága, ha annyira kell a sebesség, akkor majd SSDre váltok). Az ajánlottak közül viszont sehol nem találok WD10EALX és WD1002FAEX sorozatút, csak WD10EZEX-et.
Ez is "vehető" kategória? Kell majd bíbelődni a fej parkolással (wdidle3), mint a Green-nél?
-
válasz
CactuS #34453 üzenetére
Közben megoldódott (Freedos az istennek nem akarta elindulni, mindig kifagyott a kernel betöltése közben.
Még egy kérdés és - remélem most egy jó darabig - eltűnök a topikból, nem kellemetlenkedem többet: Elvileg sikerült kiírta, hogy disabled. HDSentinelben ezt lehet valahol látni, hogy sikeres volt? Vagy majd csak annyit, hogy nem nő baromi gyorsan az indulások/leállások száma?
-
válasz
CoolBoy323 #34447 üzenetére
Ah, jah, abban, kk, akkor nem lesz gond. Köszi a választ. Nemsokára megyek a beszerző körre, szóval azt hiszem d.u. egyből a fejpakolás kikapcsolásával kezdem.
És akkor ezután már semmilyen extra program nem kell a háttérbe, hogy megjegyezze a beállításokat, megy minden magától szépen, ugye?
-
Persze, nincsenek illúzióim az örökkévalóságnak gyártott termékekről, de nem is ez a cél. Csupán annyi lenne, hogy a gépembe egy megbízható, hosszú élettartamú HDDt vegyek az SSDm mellé. A ki/be kapcsolásokhoz: a mostani tartalék HDDm adatai: Samsung SP1614N 1703 nap működési idő, 4408 indulás/leállás, igaz már csökken ennek is a kondíciója, 96%os. Szóval még az "idle" leállásokat kivéve sem beszélhetünk 24/7es üzemről, inkább napi 1-2xi ki be kapcsolásról.
Mint írtam, nekem jelenleg csak annyi a dilemmám, hogy WD20EZRX Greenhez képest megéri-e a felárat a Caviar Red, avagy az én felhasználási stílusomhoz felesleges.
-
Még mindig agyalok a két széria között. Ha azt nézem, hogy 6.000 Ftal drágábban kapok +1 év garit és elméletben egy jóval több üzemórára tervezett HDDt, akkor nem sok az az összeg. Egyébként egy ilyen 24/7-re tervezett HDDnek nem árt, ha naponta ki-be van kapcsolva? (Mármint rendesen kikapcsolom/bekapcsolom a gépet)
Hülyét kérdezek, de ez is ugyanaz az IntelliPower-es változat, csak itt NAS meghajtónak hívják?
-
Köszönöm, néztem a WD 2000GB Red IntelliPower-t, hát a br. 6.000 Ft egy kicsit soknak tűnik, bár a 3 év garancia vonzó.
Ha jól láttam, akkor ebben változik a fordulatszám? Iponon azt írja, hogy 5400-7200rpm. (Ez mondjuk annyira nem nagy előny talán, lévén a rendszer úgyis az SSDn van)
24/7-ben azért nem használnám a gépet, általában d.u.-tól estig megy a gépem, illetve hétvégén, szóval már nem olyan, mint a régi szép főiskolás időkben.
Viszont nem szeretném megint pár év után kikukázni a terrás HDDmet.
-
Anyagiak miatt kicsit megcsúszott a tervezett HDD vásárlás. Anno a WD 2000GB Caviar Green 5400rpm 64MB SATA3 WD20EZRX mellett tettem le a voksom (2 tányér, kisebb fordulat SSD mellé). Újév alkalmából jött valami újdonság vagy még mindig jó vételnek számít ez a HDD?
-
válasz
Coolmat #33645 üzenetére
Köszönöm a választ. A rövid lista alapján WD Caviar WD20EZRX lesz azt hiszem. Szimpatikus a 2x1TB tányér és itt egész emberi áron van.
Beszerzés után kell valamit állítanom, hogy az élettartamát maximalizáljam?
Illetve még egy utolsó kérdés: Asrock A770DE+ lappal gondolom nem lesz gond, ha az 1 TBos HDDt is gond nélkül kezelte, ugye?
-
Sziasztok!
Ma reggelre. az alábbi csodás üzenettel fogadott a Samsung HD103UJ winchesterem - egy gyors HD Sentinel telepítés után- :
"Meghibásodás várható - Attribútum: 184 End-to-End Error Count, Paritáshibák száma a belső gyorsítótár (cache) és a vezérlő közötti átvitetelben.
A lemez felületén található 1 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
75 hiba fordult elő adatátvitel során. Ezt okozhatja az eszköz hibája vagy nem megfelelő adat/tápkábel. Javasolt a kábelek ellenőrzése és cseréje ha lehetséges.
Azonnali merevlemez csere szükséges.Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."
Mindezt sikerült 711 nap működési idő és ~ 1500 leállás után összehozni.
A tápom egy Corsair VX450es, így azt kizárnám, a SATA kábelt lecseréltem/másik alaplapi foglalatba tettem, de nem segített, így kölcsönkérve egy külsős 1Ts merevlemezt már az adatokat mentem. A kérdésem az, hogy mielőtt agyvérzést kapok - 1990 óta még sose ment tönkre merevlemezem, pedig volt olyan ami szerintem 5-6 év után is elővettem, ha kellett - tudnátok ajánlani egy megbízható merevlemezt? (Első hsz-t néztem, de kicsit hosszúnak tűnik és elvesztem az igényeimmel
) Az követelményeim az alábbiak lennének:
Ha jól tudom, akkor manapság már csak a Seagate/WD maradt életben, így ebből a kettőből kéne választanom. A rendszerem jelenleg egy OCZ Vertex III-asról megy, az alkalmazások/programok viszont a döglődő HDDről, a filmek/egyéb adatok szintén. A ház egy CM Elite, ami egész jól szellőzik - SDD 30 fok max, a terrás HDDm pedig 34 fokot ért el csúcs, úgy, hogy a lakásban 25-27 fok körül van (panel...) -. Méretben 1 és 2 TB közöttit szeretnék, 1TB a minimum, lévén az elődje is az volt. Garanciában, ha lehet, akkor minél több legyen - bár a mostani 3 évet is épp sikerült túlélnem -, az 1 év nem túl bizalomgerjesztő. Oh, és igen, ha lehet, akkor ne legyen túl drága - bár tudom, hogy mindenki a legjobbat akarja a legolcsóbban -.
A segítségeteket előre is nagyon-nagyon köszönöm.
Bónusz kérdés: a mostani 2. meghajtóm (SP1614N) pedig 97%-os és az alábbi üzenettel szórakoztat:
"A merevlemez 5 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat."Ezzel kell valamit csinálnom, vagy csak készüljek rá, hogy ez is megdöglik a közeljövőben?
Szerk: Bocs a wall of textért, kicsit hosszú lett...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital