Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz borix #51949 üzenetére

    Van, ahol kb. 50x-es, van, ahol 200×-os egy SATA3 SSD a HDD-hez képest. Egy NVMe lehet akár 800x-os is, de az már program, OS, procifüggő is, erősen függ, hogy az adott alkalmazás, OS mennyire párhuzamosítja a sok apró fájlműveletet, meg a proci nem okoz-e bottlenecket, mert annak is fel kell dolgozni a kapott adatokat olyan iramban. Elég sok tényezős játék. De a HDD-hez képest sokszor már egy normálisan SD-kártya vagy pendrive is előrelépés tud lenni. Épp ezért én rendszer alá már HDD-t semmiképp nem tennék. Adattárolásra, archiválásra még jó, de rendszernek felejtős így 2019-ben.

    Az NVMe nem csak a nagyobb sávszélesség miatt gyorsabb, hanem míg a SATA NCQ egy sornyi 32 lemezműveletet tud párhuzamosítani, addig az NVMe protokoll 65 ezer sorba tud egyenként 65 ezer műveletet párhuzamosítani. A sima IDE, SATA1 meg egyáltalán nem tud párhuzamosítani. De mint írtam, ehhez speciális szoftver is kell, ami ezt ki tudja használni (meg kellően erős proci). Csak úgy átlag felhasználói programoknál inkább egy szálas kihasználás van, esetleg az OS próbál több ilyen lemezműveletet párhuzamosítani, de még az is elég alacsony fokú kihasználás lesz alapból.

    Random írásnál a cache is nagyon számít, több ilyen apró lemezművelet szépen begyűlik a cache-ben, és egyszerre lesznek kiírva szekvenciálisan, egy nagy adagként, ami sokkal gyorsabb, mint a sok kicsi, egyenkénti random írás. Ez az oka annak, hogy általában a random írás minden SSD-n gyorsabb, mint a random olvasás, az előbbi kvázi szekvenciálisan történik. A cache is több szinten lehet megvalósítva, OS cache-el a RAM-ból, de általában van DRAM cache is az SSD-ken, meg NAND cache is. Na meg a prociban is van több szintű cache, de az a lemezműveletek szempontjából nem releváns.

    Épp ezt írtam múltkor egy-két itteni kollégának, akik azt hitték, hogy a sok apró írás károsítja az SSD-t, mert egyenként hajtja ezeket végre az SSD, közben meg nem így van.

Új hozzászólás Aktív témák