Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
tha_answer
őstag
"jövőállóbbnak is"
azt csak hiszed. a gyari support lealltaval a cve serulekenysegekkel nem art ha szamolsz. (nem, os szinten nem mindig lehet mitigalni, kell neha hozza gyari microcode is, stb)" Kb csak a hálókártyát kell cserélni benne nagyobb sebességűre és kész is."
i350-nel alabb ne add ha dedikalt nic akarsz. de hiaba csereled ki 10gs kartyara ha a procid microkodjat nem updatelik espervagy keves lesz a craft. a proci tudjon hardveres aes-ni-t es hardveres randomgeneratort legalabb.megegy: az edge device csak edge dolgokkal foglalkozzon.
-
Multibit
nagyúr
Patice szavaihoz a következőket fűzném.
Az épített (DIY) router elsősorban a szoftverről szól. A vas legtöbbször valamilyen x64(x86) alapú lap, Intel, vagy AMD CPU-val. A használható szoftverek köre meglehetősen széles. A tűzfalak lehetnek layer3-as, layer7-es megvalósításúak. Akinek CLI jön be, az is talál magának megfelelőt, de a legtöbb router-szoft rendelkezik GUI-val.
Korábbi tapasztalatom, hogy az ellenkezők sokszor téves, vagy csúsztatott érvekkel próbálják indokolni, hogy miért nem. Pl. hogy a napi működés folytonos maintenance-t igényel, vagy, hogy jaj, parancssoros felületet nem akar (ezt egy fórumtárs hozta elő a legvadabb Xiaomi topikban). Mindkét kifogás nettó hülyeség.
Ami igaz, hogy hálózati alaptudás és angol nyelvismeret nélkül nem érdemes belefogni. Valamint - igényektől függően - drága lehet. Itt hangsúlyozni kell az igényeket, mert, ha valaki nagyon akarja, megúszhatja olcsón is. -
Patice
nagyúr
Szerintem nem off a routeres topikban egy kicsit beszélni az épített routerekről, úgyhogy inkább itt nyilatkoznék, hátha másnak is jól jön.
Jelenleg egy HP T620 plus vékonyklienst használok erre a célra pfSense-el, mert ebbe a gépbe a gyári VGA kártya helyére be lehetett rakni egy low-profile 4 portos hálókártyát.
Hardveraprón találtam egyszer olcsón, nem hagyhattam ki.pfSense-nek amúgy van itt aktív topikja, ott sok infót szívhatsz magadba erről a témáról.
Most már pár év aktív használat után szerintem van elég tapasztalatom vele, hogy at mondhassam, hogy nekem nagyon bevált otthonra.Hogy miben tud többet egy gyári megoldásnál?
Első és legfontosabb - ez egy miniPC, azaz jóval nagyobb a számítási kapacitása, mint egy konzumer eszközben, mindegy milyen márkájú routerről beszélünk.
És hogy mihez kell ekkora számítási teljesítmény?
Pl. tűzfalszabályok, csomagszűrés, reklámblokkolás, VPN szerver, stb.
Nagyon sok kiegészítővel lehet pimpelni az alap rendszert és ehhez proci-erő és RAM is szükséges.
Minél több kliens, minél nagyobb internet sebesség, annál több kell mindkettőböl.Az én gépemben 4 GB RAM van, ezzel simán megy egy alap routing, NAT-olás, portok kezelése, DNS, és reklámszűrés. Csomagok szűréséhez szerintem már kevés lenne, de épp tervezem az upgrade-et egy N100-as minigépre. Ezt néztem ki.
Amit el tudok mondani a használatáról: atomstabil, soha nem dobálta a kapcsolatot, bármikor léptem be a felületre azonnal reagált, bármennyi eszköz van éppen a hálózaton, nincs emiatt szűk keresztmetszet.
Szóval aki ilyesmire adja a fejét, annak csak ajánlani tudom. De vigyázat! Ha kipróbálod, akkor utána már nem lesz kedved visszaváltani gyári eszközökre.
Mögötte nekem is több switch és TP-Link Omada AP-ok vannak, tehát a pfSense-es gép csak a routolást intézi.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest