-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Ez szerintetek jó vétel lenne?
QNAP TS-228A WOL funkciót elvileg tudja, ha jól látom, de egy hozzáértő is ránézhetne!
Köszönöm Impair
-
Alex91
félisten
válasz Impair1980 #21901 üzenetére
WOL nincs benne...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Lecsoo11
csendes tag
Sziasztok!
Tervezek NAS-t venni 30-40000 Ft körül. Elolvastam mindent, de több dolgot szeretnék kérdezni.
Csináltam egy hálózati térképet, hogy egyszerűbb legyen kérdezni
https://go.gliffy.com/go/share/sw97pcfombm7ohkhkqkx
Az egész azért néz így ki, mert három lakás van a házban, egy előfizetésről. Az enyém az Asus routeres lakás. Az első kérdésem az lenne, hogy ugye ahhoz, hogy belépjek, kell felhasználó és jelszó, tehát máshonnan nem férnek hozzá?
A másik az, hogyha kell jelszó, hogy működik a TV-re való streamelés? Megy a DLNA simán?
És az utolsó az lenne, hogy torrentezni szeretnék róla, de nem úgy hogy a beépített klienssel, hanem mint egy külön meghajtó, arra töltöm le a géppel és arról töltöm vissza. Működne?Ezek lettek volna a laikus kérdéseim. A hálózathoz teljesen hozzáférek, itthon én kezelem, alapokkal tisztában vagyok.
Köszke
-
Alex91
félisten
válasz Impair1980 #21904 üzenetére
Ahogy mar irtak, ha aramszunetet kap, akkor ha ugy van beallitva, akkor ha ment, akkor ahogy aramot kap el fog indulni.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
törölt tag
válasz I'am Dony #21898 üzenetére
Intézheted, kint van hivatalosan Van hozzá már telepítő, használható.
-
sequator
senior tag
válasz Impair1980 #21904 üzenetére
Üdv!
Egy Syno DS215j és egy DS115j NASt üzemeltetek, a 215j tudja a WOL funkciót, a 115j csak áramellátás megszűnése utáni újraindulást.
sequator
-
Impair1980
aktív tag
válasz sequator #21907 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
QNAP TS-228 mellett döntöttem.
Találtam olyan oldalt, ahol 2 év garival 35 eFt-ért megkapom!És valóban benne van az újraindítás áramszünet esetén!
Nekem ez bőven elegendő, mert napi 24 órában menni fog. WOL-ra nincs szükségem, ha ez a funkció benne van!
Impair
-
kistank82
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Még nagyon új vagyok NAS-ok terén. Olvasgattam a fórumot, szeretném életem első NAS-át megvenni, így hozzátok fordulok.
Az elvárások:
2 lemezes, torrent, film lejátszás egyszerre több eszközről (DNLA), IP kamerák kezelése, távoli hozzáférés (ez gondolom alap), mobilról is elérhető legyen (kamerák képe).
Hangja lényegtelen, összeg olyan 30-40k körül.
És lehet hülye kérdés (de írtam, hogy nem vagyok nagy mágusa ezeknek), lehet ezekről olyat, hogy távolról filmet nézni, nem feltétlenül laptopon, vagy PC-n hanem okos TV-n (gondolom net sebességtől is függ).
Egyenlőre ennyi. Köszönöm nektek. -
Multibit
nagyúr
-
törölt tag
válasz kistank82 #21909 üzenetére
Előttem szólót egészíteném ki még azzal, hogy:
"lehet ezekről olyat, hogy távolról filmet nézni, nem feltétlenül laptopon, vagy PC-n hanem okos TV-n (gondolom net sebességtől is függ)."
Lehetetni lehet. A történet még lokális hálózaton is tud fejtörést okozni, attól függően hogy milyen módszerrel szeretnél min nézni mit. A legtöbb "smart" tv már elég jól el van látva ilyen képességekkel, van plex, megeszi jelentős részük simán a megosztásból a legtöbb formátumot, vagy dlna, vagy társai. Viszont ahogy ezt kívülről szeretnéd megoldani, nos az mindig egy kicsit macera.
1: Feltöltési sebesség nagyon számít a szerver oldalán. Ebbe pl a torrent seedelés is bele tud masszívan köpni ugye.
2: Letöltés a kliens oldalán. Ez mondjuk a kisebbik gond
3: Milyen tv-n akarsz nézni mit? Esetleg külső lejátszó van? Pl a plex az erre ideális lehetne, ha van a tv-re kliens és nem akarsz 4k hdr-t tolni, ha nem akarsz feliratos filmeket nézni, vagy bármi miatt nem hazudja azt a tv-d jogosan vagy sem, hogy nem ismeri a formátumot, mert akkor át kell a szerver kódolja a videót. Ezt jellemzően transzkódolásnak hívjuk, és mint olyan real time folyamat, A komolyabb nasoknál is erősen megrángatja a procit. Van még xplay ami egy orosz gyerek berhelt plex kliense, 2500 huf körül van a demó feloldása, de ha azzal jó, annyit megérhet.
4: Ha van a tv-re ds video app, az is járható út lehet, egy syno nas play variációjával akár még működhet is, a transzkódolást azok egy fokkal jobban bírják natív appon.
Úgyhogy ez nem csak net sebesség függő, hanem tv, tartalom, igények, lejátszó, meg pár más faktoré is.
-
soldi3r
veterán
Hello!
A 3-4 2.5-es kulso HDD helyett gondolkozom egy NAS beszerzesen.
Egyetlen extra amire szuksegem lehet, hogy a rajta levo kepeket, videokat elerjem a TV-rol, ami jelenleg egy tavalyi szerias LG. Beszerzesi forrasom pedig az Amazon.
Jo erre egy WD MyCloud (46928huf) vagy jobb lenne egy ZyXEL 326 (uresen 36430huf)?
Mondjuk picivel tobbert mar kapnek Synology DS216SE-t (uresen 41684huf).[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
kbhuinfo
tag
OrangePI PC2 (H5) + samba (ext4) + Transcend jetflash 32gb
Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...
-
Cheif
tag
Sziasztok!
Letöltésre illetve 2 tv-re történő fiélmnézésre (.srt támogatás lényeges), mit ajánlotok ? Egy régi D-linket kell leváltanom.
2 db 3,5" winchester hely legyen benne.zyxel NSA326, QNAP TS-228 elsőre ezt a kettőt néztem ki.
Melyiket ajánljátok inkább?
-
-
Cheif
tag
Még egy kérdés. Ez a qnap mindenképpen leformázza a winchestert akkor is ha ext4 amit bele teszek?
-
Alex91
félisten
válasz soldi3r #21920 üzenetére
Altalaban dlna-n szoktak a tv-k csatlakozni. Ezzel sokszor az a gond, hogy bizonyos formatumokat nem tud, amit usb-n igen, meg a felirat szokott gond lenni. Az LG tv topicban erdemes lenne a tv pontos tipusaval rakerdezni, hogy milyen nas, milyen dlna szerverrel megy.
-
soldi3r
veterán
válasz Alex91 #21921 üzenetére
Azer' meg alkalmatlankodok kicsit. Azt nezegetem, hogy a Synology vagy plane a Qnap arabol (ahogy latom ezek a leg ajanlottabb eszkozok) epiteni is lehetne egy minosegibb PC-t. Egy Thermaltake Core V1 Mini ITX haz es egy EVGA 430 W1 tap kijon kn 28000ft-bol. Alaplapbol egy PURE White E350-et talaltam hirtelen 17000-ert. Mire erdemes figyelni az alaplapnal?
E30 (oo=[][]=oo)
-
Dusee
őstag
Sziasztok!
Kérdés számomra is a szokásos, milyen NAS lenne ajánlott otthoni felhasználásra, ami bírja az izzasztást.
Jelenleg egy D-Link DNS-320L szolgál, de borzasztó sebességeket illetve elérési sebességeket tud produkálni, cserélném egy komolyabbra.
Felhasználás: torrent szerverként üzemelés, okos TV-n, telefonon, laptopon film lejátszás, Time Machine szerver, távolról letöltések hozzáadása, figyelése.
Torrent kliens jelenleg Deluge, médiaszerverként a Serviiot használom, és általában tök jól is működik a dolog, amíg egyszerre csak 1 dolog történik, viszont ha megy 1-2 letöltés, nagyjából használhatatlan a Serviio, és csak nagyon sokadszorra lehet elérni a NAS és/vagy a torrent kezelőfelületét.
Olyan eszközt szeretnék, ami tud egyszerre stabil(abb)an torrentet tölteni, és a Serviio is jól működik mellette, és ha közben még elérhetők is lennének a kezelőfelületek az már maga lenne a mennyország.
2 rekeszes NAS-ok előnyben.
Utána olvastam kicsit a QNAP TS-228 típusnak, ez árban elég szimpatikus lenne, plusz előny, hogy erre létezik natív Serviio kliens, nem portolt verzió, csak kérdés, hogy ez megbirkózna-e az említett feladatokkal, és pár évig kitudna-e szolgálni.Köszi a választ előre is!
-
-
Alex91
félisten
Ja, csak megnezted, hogy milyen tipusokhoz? Intel procisat nezzel! Mondjuk lehet, hogy ez is megtenne alapvetoen, en el vagyok vele. Kb. ugyanerre,csak dlna nelkul, es kvazi lassu nettel, igy torrent annyira nem fogja.
-
Brian Saint
csendes újonc
sziasztok
ismét segítséget kérnék
Vettem egy Synology DiskStation DS115j-t és egy 3TB-s WD red-et bele.
Minden szépen ment a beüzemelésnél, de már ott is feltűnt, hogy a nas procija 99%-on dolgozik kb folyamatosan, sőt amikor nem csinál semmit (látszólag), akkor is 30-40%-on megy.
De gondoltam az elején még dolgozik a vinyóval stb stbAmi viszont a gondom, hogy miután összelőttem az appletv-vel (ráraktam az infuse-t és a plex-et is), a 720-as videók közül van ami nagyon szaggat és szétesik, viszont van ami megy szépen.
Pl: egy 7,8 gigás NBA meccset a plex el se indít, Infuse meg szaggatva, néha szétesve játszik le...
de pl egy 2,5 gigás filmet pedig simán.hol itt a hiba? gyenge ez a nas erre?
az mkv file-al van a gond?
a mérettel?lehet valamit ezzel kezdeni?
köszi
-
Multibit
nagyúr
válasz Brian Saint #21928 üzenetére
Igen lehet kezdeni valamit: kellően erős NAS-t kell venni. Te megvetted a leggyengébb Synology-t úgy, hogy az igényeid erősebbet kívántak volna.
Ez a NAS nagyon gyenge. Még a routeremet is erősebb hardverrel építették. -
Brian Saint
csendes újonc
válasz Multibit #21929 üzenetére
ok, köszi
ezt nem tudtam, hogy erre gyenge lesz, pár nappal ezelőtt, amikor leírtam, hogy mi a tervem, nem említette senki, hogy ezzel gond lehet
azért néztem ki ezt, mert nekem elég az 1 vinyós, nem tudtam, hogy ekkora a különbség...a DS216J már jó?
mert akkor becserélem, még időben vagyokehhez a kérdés: ha berakom ezt a vinyót, mindent újra kell kezdeni? leformázza az új nas?
köszi
-
Dusee
őstag
válasz Alex91 #21927 üzenetére
Azt jól tapasztalom, hogy Intel procis NAS nincs 110.000Ft alatt?
Mert annyit biztos nem fogok rákölteni.
Ami még beleférne az a Synology DS116 vagy DS216j, ezekről mik a vélemények?
E kettő között az adja az ár különbséget, hogy a DS116 1HDD-s, a DS216j 2HDD-s?
Mert ezt leszámítva a specifikációk alapján izmosabb a DS116. -
Patice
nagyúr
válasz Brian Saint #21928 üzenetére
Sima streamelést bírnia kellene ennek a vasnak is.
Ki kellene deríteni, hogy mit csinál. Netán képeket konvertál, letölt, indexeli a tartalmat?
Ha már apple TV, akkor az nem kezelne afp megosztást natívan.
Ezen a vason a plexet törölném a picsába, erőforrás zabáló, optimalizálatlan fos.
A klienseket az OP rendszerüknek megfelelő fájlszolgáltatással etetném. Minimális szolgáltatást pakolnék csak erre a nas-ra, csak a legszükségesebbeket, legkisebb erőforrás igényűeket.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
-
Alex91
félisten
válasz Brian Saint #21930 üzenetére
Hogy van az Apple TV-vel osszekotve? Amugy elkepzelheto, hogy inkabb a file-lal van valami gond...
-
Alex91
félisten
Szerintem Qnap-nak van olcsobb is intelesben.
Synology eseten meg ha eleg 1 lemez, akkor az uj DS-118 (sajnos a ds-218j mar nem lett annyira jo).
Mondom, lehet, hogy az olcsobbak is elegek, de a multkor is az aljarol vettel... Esetleg meg annyit, hogy ha van kulso hfs formatumu lemezed, akkor a Qnap jobban kezeli oket.
-
Dusee
őstag
válasz Alex91 #21935 üzenetére
QNAP TS-251, ez ~70.000Ft, Intel-es, és elég jókat olvasok róla, nem egy mai darab, de támogatás van hozzá, megérheti?
A lényeg nekem, hogy az említett dolgokat nagyobb akadás nélkül el tudja végezni, lehetőleg gyorsan, stabilan.
Ha ez nem kivitelezhető 40-50k-ból megértem/elfogadom, nem szeretnék még egy "szart" venni, és akkor inkább ráveszem magam egy nagyobb kiadásra, de 100 ezreket sem szeretnék ebbe belelocsolni. -
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
A PC-m "tároló" hdd-jét szeretném kiváltani egy NAS-sal. Jellemzően torrent és filmek-zenék kerülnének rá. Filmek tekintetében a 15-20 gigás mkv-k elég gyakoriak, vagyis minőségibb, magasabb bitrátás 1080p tartalmak vannak főleg.
Van egy LG webos2.0-s tv-m amin örülnék, ha tudnék wifin keresztül lejátszani a nasról filmeket.
Továbbá távoli elérés is jól jönne, vagyis akár melóból tudjam indítani az új torrenteket, etc.Melyik eszköz lenne szerintetek, ami ennek a gördülékeny megvalósításához költséghatékonyan 1 lemezes kiszerelésben jó?
Synology DS118-at és QNAP TS-128 néztem, van ennél esetleg jobb alternatíva?Köszi,
Mosqu!to[ Szerkesztve ]
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
Multibit
nagyúr
válasz Brian Saint #21936 üzenetére
ATV meg wifin
Ez is gond lehet magasabb bitrátás filmek esetén. Biztosra csak a kábelezéssel mehetsz.a nas procija 99%-on dolgozik kb folyamatosan
Kiderítetted már, hogy mi terheli folyamatosan a NAS-t? -
stickermajom
addikt
Hello!
Milyen hardverrel lenne érdemes építeni NAS-t mostanában? Van egy 1st gen MyCloud-om Debiannal aminek sikeresen elfelejtettem a root jelszavát, szóval megy ameddig megy, aztán utána kiszedem a vinyót belőle.
Samba, Transmission, Flexget, apcupsd fusson rajta atomstabilan, illetve MySQL kerülne rá, mert két HTPC-n futó Kodi szeretném, ha közös adatbázisba dolgozna.
Egyelőre két diskkel RAID1 lenne az elképzelés, de ha már beruházok lehet rögtön négy disket vennék, hogy a következő években ne kelljen bővíteni.
Ezek mellett persze fontos a relatíve alacsony fogyasztás.Üdv
-
Brian Saint
csendes újonc
válasz Multibit #21941 üzenetére
ATV-n a netről stream fullHD-ban szépen megy, fizikailag ott van a router mellett, sztem az nem lehet probléma
azzal az mkv-val volt a gond.
másik, 1080-as mkv szépen megya NAS-ról leszedtem mindent (futott egy csomó szolgáltatás, mert az alap csomagot felraktam, amit felajánlott)
így most 12 és 50% körül mocorog, ha nem nyúlok hozzá
gondolom indexelget...
ha megnyitok egy appot, már megy is 80-90%-ra
szóval az alapoktól is eléggé szenved, lassan nyit meg mindent, megy a "loading..."ez a DS115j egy nem ajánlott konfig, ha valaki kérdezi itt, beszéljétek le róla... (árukeresőn egyébként nagyon dícsérték, azt írták, hogy...gyors...)
viszem is vissza a héten, veszek 118-ast, dupla áron...
(egy fullos reset letakarít mindent, ugye? winyót is? lényeg, hogy ha visszaviszem a NAS-t (vinyó marad) akkor ne maradjon rajta semmi személyes infó)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz stickermajom #21943 üzenetére
Hp proliant micro gen8 vagy fölötte. Akciósan 50-60k
-
interstate76
addikt
válasz Brian Saint #21944 üzenetére
1 magos, 800 MHz-es CPU + 256 MB RAM. Ennyire nem lehet jó a Syno szoftvere, hogy ezt szeresse valaki, 30 ropiért meg pláne. Szerintem is akkor jársz a legjobban, ha visszaviszed.
téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... eladó PS4 játékok (lemezes és digitális, sok exkluzív és playlinkes)
-
törölt tag
válasz stickermajom #21946 üzenetére
Én bruttó 62 körül vettem másfél éve. Szokott akciós lenni elég gyakran.
-
Mosqu!to
addikt
válasz Patice #21942 üzenetére
ASUS RT-N18U, meg van fiókban egy TP-Link 1043ND
Szűk keresztmetszet lenne vagy erre elegendő egy külső hdd is akár a routerre akasztva?
[ Szerkesztve ]
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen légkondit a lakásba?
- TCL LCD és LED TV-k
- Hálózati / IP kamera
- C# programozás
- Hardcore café
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest