- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dombila
senior tag
Érdekes cikk a 7.17 várható újdonságairól (elsősorban device Mode) a mindenamimikrotik.hu oldal ingyenes részéről: Mizu Mikrotik 7.17
-
dombila
senior tag
válasz E.Kaufmann #23266 üzenetére
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=213191
Öt perce, itt még felhasználók posztoltak arról, hogy már megint nem megy a ddns szolgáltatás.
Ez nem behalt, hanem törölték vagy letiltották. Bármilyen más fórum topic elérhető nálam.Ez azért kemény: Áll a ddns-ük, de a fórum "moderálására" van idejük.
UI: más lett a topic URL-je: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=213203. Ez ugyanaz a topic, mint a fenti link volt.
Vajon mi történt?És egy halvány post a Mikrotik-tól:
We have identified the issue and a fix is coming shortly.
Na, de tegnap este óta, csak most??[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz E.Kaufmann #23263 üzenetére
Igen, az otthoni routerben egy ilyen script-el megy a NOIP ddns-em. Kiválóan működik.
-
dombila
senior tag
válasz E.Kaufmann #23256 üzenetére
Nálam még nem él, "Unable to resolve target system name xxxxxxxxxx.sn.mynetname.net."
A router a Force Update-re azt mondja, hogy "updated" - szerinte sikerült, de kívülről a DNS név nem elérhető...
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
Csak nálam nem megy a Mikrotik ddns feloldása vagy általános gond van?
-
dombila
senior tag
válasz Gyula888 #23038 üzenetére
A TP-Link ugyanerre a SoC-ra 8 portos, (2.5G-s WAN port-al) routert csinált, kínai piacra: TL-R5010PE. (Az oldal kínai nyelvű, de a böngésző kiválóan angolosítja).
A teszt alapján a 2.5G-a portot teljesen ki tudja hajtani.
(Ebben ugyan a EN7562DT van, ami annyiban tér el, hogy nincs benne memória, emiatt itt külön tettek mellé 512 MB-ot.) -
dombila
senior tag
válasz Apollyon #23029 üzenetére
Az ARM azért jelentős lépés az MMIPS után.
Vajon tárhely mennyi lesz benne a mostani 16MB helyett? (kommentben látom a 128MB-ot, de a video-ban nem láttam)"same price, twice the performance!" - kíváncsi vagyok itthon is azonos áron lesz-e? Jelenleg 22-25e körül lehet megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
A Mikrotik szerint az Allow Remote Request, nem csak az internet felől érkező DNS kéréseket kapcsolja be/ki, hanem a belső hálózat felől érkezőket is:
allow-remote-requests (yes | no; Default: no):
Specifies whether to allow router usage as a DNS cache for remote clients. Otherwise, only the router itself will use DNS configuration.
(link)És a Mikrotik fórumon is:
This is whether to let other devices use RouterOS as a DNS server. If this option is not checked, client devices must use another device set as their DNS server.
(link)
A "remote" itt általában a routeren kívülről jövő DNS request-et jelent.
Ha router maga a DNS szerver a belső hálózat felé (a router IP-je az eszközök számára a DNS resolver), akkor ennek az opcióak be kell lennie kapcsolva. Ha ez ki van kapcsolva, akkor a router nem végez DNS feloldást a LAN felé sem, ilyenkor külön DNS szerver kell a LAN-on, vagy minden eszközön kézzel be kell állítani egy DNS szervert (pl. 8.8.8.8)Ha a tűzfalban van olyan szabály, ami minden forgalmat eldob a WAN felől az input chain-ben, ami nincs külön szabályban megengedve (pl. wireguard port), akkor az 53 portot nincs értelme külön védeni.
-
dombila
senior tag
Van egy érdekes MTU problémám, amit nem értek. (Nem teljesen Mikrotik probléma szerintem).
ax3 megy itthon, a wifi-jére többféle eszköz is csatlakozik, az MTU minden interface-en 1500. (Vodafone vezetékes internet, DHCP-n kap IP címet)
Ha Windows alól próbálom elérni az eu.ugreen.com oldalt simán működik. De bármilyen Linux alapú eszközről (Ubuntu PC, Android telefon/tablet) nem töltődik be semmi.
Különböző MTU méretű Ping csomagokkal kiderült, hogy a fenti oldal fegmentáció nélkül csak 1462 MTU-val érhető el.
De akkor miért megy Windows alól, ahol ugyanúgy 1500 az MTU?
Egyetlen más oldalt nem találtam még, ahol ez problémát jelentene csak a fenti.
Nyilván az interface MTU átírása megoldaná a gondot, de egyetlen URL miatt nem fogom átírni.
De miért van különbség Windows és Linux alól az oldal elérésében?UI. iPad alól is elérhető az oldal 1500 MTU-val a wifi-n keresztül...
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz dombila #22699 üzenetére
Na, a Mikrotik fórumon is sok a kérés az új Winbox kapcsán. A mai napig felvetett problémák itt olvashatóak: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=210505
Pl..:
- Kontrasz növelése
- a tab-okat többen preferálják, mint a lenyílókat
- az oldalsó menük felugró ablakai (pl. IP,...) túl gyorsan eltűnnek, ha mozog a kurzor
- nincs safe mode
- desktop-ra kihúzás nem működik (drag and drop)
- nincs undo/redo
- jó lenne vertical grid
- ....ezeket úgy listázzák, mint "Known issues to be addressed", szóval valószínűleg megcsinálják őket.
-
dombila
senior tag
Hát ez a Winbox 4 még elég béta és szokatlan:
- nincs benne "Safe Mode" - én biztos ezt tettem volna bele először, hogy az ismeretlen felületen ne lehessen véletlenül kárt okozni.
- nincs undo/redo
- a tab-ok helyett megjelent lenyíló sokkal lassabbá teszi a navigációt. A tab-ra csak rá kellett lépni és kész. Most először a lenyílóban kell célozni... ez legalább egy plusz kattintás és sokkal kevésbé áttekinthetőek az adott ablakban elérhető opciók. (a tabokat állandoan lehet látni a listát csak ha lenyitom... )Remélem a tab-okat - legalább opcionálisan visszahozzák! (Bár GUI fejlesztés szempontból a combobox sokkal egyszerűbb, mint a tab-ok... )
Meglátjuk hogyan fog fejlődni, de egyelőre marad a Winbox 3. (Még Ubuntu-n is, dacára a natív Linux verziónak).
-
dombila
senior tag
-
dombila
senior tag
válasz gurabli #22193 üzenetére
Meg tudod tartani a mesh-t, ha a két eszköz képes rá csak AP mode-ban is.
Nálam mindkét Orbi csak AP módban megy, egyik kábelen rá van kötve az ax2-re, a másik pedig a Netgear Mesh-en csatlakozik az elsőhöz. És ebbe a másodikba még kábelen vannak dugva eszközök. A két Orbi között 2400-on megy a wireless backhoul. Mintha kábelen lennének összekötve. (Kb 6 méterre vannak egymástól két tégla falon át). Mivel jelenleg a két helyszínt nem tudom kábelen összekötni - majd felújításkor - emiatt a lakás két része Mesh-en csatlakozik egymáshoz. Stabilan megy évek óta. Korabban csak 870 Mbit-es volt két régebbi Orbi között a kapcsolat, de év elején update-eltem.
Ha nincs csak AP Mode az Asus eszközökön, akkor a beállításokban meg kell szüntetni hogy routerként viselkedjen: DHCP ki, tűzfal ki,...
UI. Most láttam, hogy közben megtaláltad a megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz gurabli #22184 üzenetére
Nálam hasonló konfiguráció működik, csak Netgear Orbi Mesh eszközök vannak a Mikrotik router után. Tökéletesen működik. (Jelenleg az ax2-vel)
Azonban ha használsz guest wifi-t (vagy a jövőben tervezel használni), akkor feltétlen ellenőrizd le, hogy az Asus eszközök csak AP módban is tudnak-e guest wifi-t nyújtani. Az Orbi router módban tudja, de csak AP módban nem. (ami logikus, mert nem tud sem tűzfalazni, sem másik subnet-be tenni klienseket). Így ha szükséged van guest wifi-re is, akkor midenképp wifi képes Mikrotik eszközt javaslok, hogy a guest-et az szolgáltassa.
-
dombila
senior tag
A 7.16beta1-ben megjelent az x86-ra az RTL8156 driver support.
Korábban többen is hiányolták, ha jól emlékszem... -
dombila
senior tag
válasz lionhearted #22056 üzenetére
Hol lehet kikapcsolni a router oldali handshake-et?
-
dombila
senior tag
válasz dombila #22003 üzenetére
Végülis meg lehet csinálni, de elég pepecselős munka. A gondot az jelenti, hogy a ROS 7-ben a system clock külön mezőben kezeli a dátumot és az időt:
[admin@MikroTik] > /system clock print
time: 17:59:30
date: 2024-04-25
time-zone-autodetect: yes
time-zone-name: Europe/Budapest
gmt-offset: +02:00
dst-active: yesEzzel szemben a log-ban egyetlen mezőben szerepel együtt a dátum és az idő:
Time: Apr/25/2024 15:35:37A logot lehet szűrni a Time mezőre (where <feltétel>), így ki lehet venni belőle egy adott napi tartalmat, de ha a script meg akarja tudni az aznapi dátumot a system clock.tól, akkor azt yyyy-mm-dd formátumban kapja, míg a logot Mon/DD/Year formátumban lehetne szűrni. Így kell bele egy dátum konverziót írni. Ráadásul a log Time mezőjét bontani is kell, dátumra és időre, az szerintem csak log soronként oldható meg, így kellene egy ciklus, ami soronként megnézi az adott log dátumát/idejét és eldönti, hogy kell-e.
Biztos meg lehet oldani ROS script-tel is, de szerintem egyszerűbb minden nap az egész lot-ot file-ba menteni és külső programmal kiszedni belőle az adott napi (vagy elmúlt 24 óra) adatokat.
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz Zola007 #21998 üzenetére
Egy ilyen kód az éppen aktuális router time-tól visszafelé 5 perccel írja ki a log-ot:
/log print where time>([/system clock get time] - 5m)
Ha az 5m helyére 24h-t írsz, akkor az elmúlt 24 óra log-ját kapod.
Ezt egy file író script-be helyezve és éjfélre időzítve mindig egy napi logot kapsz a file-ban.[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz ncc1701 #21779 üzenetére
Pedig tényleg nagyon egyszerű és gyors is.
Ezen a linken le tudod generálni egyszerre több kliensnek is a kulcsokat, így nem kell egyesével kézzel beállítani őket. És itt még azt is meg lehet csinálni, hogy ha már van működő szerver konfig-od a router-en, akkor annak a kulcsait is meg tudod adni, és ahhoz gyártja a klienseket. Így utólag is lehet plusz klienseket hozzáadni. (A többi ilyen generátor általában a szerver oldalt is újonnan generálja pl. ez).
Persze ez bizalom kérdése is, hogy ezek után a kulcsokat generáló oldal üzemeltetője is be tud-e VPN-ezni hozzád, emiatt én a szerver URL-t/IP-t sosem adom meg, azt utólag behelyettesítem.
-
dombila
senior tag
Van egy érdekesség, amit nem értek, hátha valaki tudja az okát.
Van egy hEX-em, amin a 16MB háttértárból 6MB szabad. MIvel ez nem elég az újabb ROS-oknak, emiatt nem tudja update-elni magát a Packages->Update funkcióval (lefagy, aztán se kép, se hang). Csak Netinstallal tudom updatelni. Ezt értem, OK.
De van egy hap ac2-m is, amin a szabad hely csak 900Kb, ennek ellenére simán megy rajta az online update. Minden új ROS verziót felteszek rá, és még sosem volt vele semmi probléma. Hogy csinálja ezt? Hová tölti le a 9MB-os update-et, miért nem fagy bele, mint a hEX? Megoldja memóriában? Máshogy működik az ARM architektúra, mint a MMIPS? (Ha számít: AP-ként működik egy 4011-re csatlakoztatva egy CRS328-24P-4S+ -on keresztül, eth1-en POE-n)
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
A RouterOS-ben lévő backup a wireguard kapcsolatok kulcsait is elmenti? Vagy egy esetleges visszaállítás után a wireguard-ot újra be kell állítani minden kliensen?
-
dombila
senior tag
A 16 MB háttértár még wifi nélkül is korlát lehet.
Ma egy hEX-en futottam abba bele, hogy 7.12.1-ig szépen update-elte magát (még 6.4x-ről indultam), a Packages-Check Update menüponton át. Aztán felajánlotta, hogy van 7.14. Mondom, hajrá. Mondja, hogy letöltötte és boot-ol. Hapiség!Boot után 7.12.1-en van. Hmm. Újra. Ugyanez.
Nem baj, behúzom kézzel nem kell, hogy ő letöltse, és itt a meglepetés: nem fér be a Files-ba a 7.14. A 7.14 kb 9 MB hEX-re, a szabad hely meg csak 5 MB volt. (0 config, gyári 7.12)
Netinstallal fel lehetett húzni a 7.14-et (de csak a 6.x-es Netinstallal, mert a 7.x ugyan látta a hEX-et, de nem csinált semmit - ez is egyre vacakabb), és még a szabad hely is 6 MB lett, de mi értelme van így egy 7.x update-nek, ha csak teljes újratelepítéssel tehető fel?
Akkor mondják azt, hogy a hEX 7.12.1-ig támogatott és ajánlja fel az update-et.Szóval most 7.14-el megy, de nem tudom, hogy a 7.15 felmegy-e rá majd. A backup - Netinstall - restore nem egy vonzó megoldás.
-
dombila
senior tag
Utána olvasva kiderült, hogy a HW Offload csak a switch chip-hez kapcsolódó ethernet portokat érinti a radio-n áthaladó wifi forgalmat mindenképp a CPU kezeli. Így hiába van hardveres gyorsítás a bridge-en az a wifi interface-ekre nem vonatkozik. (Ez a block diagramokból is kiderül, a wlan interface-ek nem kapcsolódnak a switch chip-hez direktben.)
Hardware offload only applies to traffic between ethernet ports passing through the switch chip. Traffic between an ethernet port and the radio has to be handled by the CPU as the wireless drivers run on it. Likewise on the CRS3xx devices hardware offload does not apply to traffic being routed, firewalled, or otherwise processed by the CPU.
-
dombila
senior tag
Ez a VLAN-os konfig nagyon jó, én is köszönöm. Eddig akárhányszor próbáltam VLAN-t létrehozni mindig valahol elrontottam.
Ehelyett én a guest wifi-t külön bridge/DHCP szerverrel oldottam meg és a bride-eket választottam szét tűzfal szabályokkal.
Van-e valamilyen előnye (technikai, teljesítménybeli,...) a VLAN-os megoldásnak a külön bridge-ekkel szemben? (Egy eszközön használva, nem CAPsMAN hálózatban).[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
Sziasztok!
AX3 tulajdonosokat kérdezném, hogy mennyire elégedettek a wifi-vel? Térerő, sebesség tekintetében.
Jelenleg egy 5 éves Orbi mesh routert (RBR20) használok, az 480-500 Mbit-et hoz download irányban ac-n, a routerrel azonos helységben kb 4 méterre. Egy tégla fallal odébb 350-et hoz. (Lehet többet is tudna, de 500-as netem van). Szeretnék itthon is Mikrotikre váltani és az ax3-at néztem ki, de a Mikrotik fórumon sokan panaszkodnak a wifi-jére. Igazából Audience tetszene de az nem tud ax-et, új routerként ac-set már nem vennék.
Előre is köszönöm a válaszokat! -
dombila
senior tag
Bár nem nekem írtad , de megkérdezhetem hogy lesz ebből szünetmentes? Ha jól látom ez egy táp/töltő. Gondolom kell hozzá egy akku is és arra kötni az eszközt... ?? Ez folyamatosan tartja az akkut ill. áramszünet esetén az akku ad tápot, majd ha újra lesz áram, akkor ez visszatölti az akkut. Milyen akkut célszerű használni?
-
dombila
senior tag
válasz Kicsirics77 #21395 üzenetére
Én végignéztem őket, szerintem jók, hasznosak. Kezdő Mikrotikos-ként sok hasznát vettem. De a havi/éves előfizetés nem túl jó megoldás. Ha egyszer végignézte az ember, akkor igazából arra lenne szükség, hogy alkalomadtán - 2-3 havonta - megnézzen benne valamit, amit elfelejtett. Ezért fenntartani a havi előfizetést nem gazdaságos. Viszont ha lemondod, csak korlátozottan lehet újra előfizetni. Kellene valami ad hoc elérési megoldás is.
-
dombila
senior tag
válasz Formaster #20999 üzenetére
Lehet, hogy félreértek valamit, de a CapsMan eddig is működött WW2 alatt, csak nem volt kompatibilis a nem WW2 CapsMan-el. (És az ahhoz csatlakozó eszközökkel)
Ez az új WiFi lehetőség a WW2 továbbfejlesztése (7.13-tól kezdve), abban az értelemben, hogy a drivereket szétbontják (ax, nem ax), hogy kisebb memóriájú eszközökre is telepíthető legyen. (pl ac-s eszközön is legyen WPA3, ...) És ebben is működik a CapsMan.
Egyébként a fenti video nagyon jól elmagyarázza mi is a WiFi.
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz Audience #20853 üzenetére
"A Capsman tud egy eszközön futni a régi és az új eszközökre is már nem kell két eszközre szétszedni a capsman-t."
Ez biztos?
Mert a WiFi interface leírásban továbbra is szerepel ez a kitétel:
WiFi CAPsMAN can only control WiFi interfaces, and WiFi CAPs can join only WiFi CAPsMAN, similarly, regular CAPsMAN only supports non-WiFi caps.
( WiFi CapsMan )Eszerint a wireless (hagyományos CapsMan) és a WiFi (wifiwave2 after 7.13 CapsMan) nem kompatibilisek.
Továbbá a wireless és wifi-qcom-ac csomagok egyszerre nem lehetnek fenn:
Some MikroTik Wi-Fi 5 APs, which ship with their interfaces managed by the 'wireless' menu, can install the additional 'wifi-qcom-ac' package to make their interfaces compatible with the 'wifi' menu instead.
To do this, it is necessary to uninstall the 'wireless' package, then install 'wifi-qcom-ac'.[ Szerkesztve ]
-
-
dombila
senior tag
Wireguard csatlakozás és bontás másnál sem jelenik meg a log-ban? Az L2TP kapcsolatok látszanak (belépés, kilépés, kapcsolatfelépítés, ...) de a Wireguard-ból semmi.
(hAP ax2, ROS 7.8) Hogy lehet így megnézni, hogy korábban ki, mikor csatlakozott a routerhez Wireguard-on keresztül? -
dombila
senior tag
Sziasztok!
Mi kell ahhoz, hogy az L2TP ipv6-on is működjön a Mikrotik routeren? A laptopomon egyszerre van ipv4 és ipv6, a DNS elsődlegesen ipv6-ot ad vissza. Viszont így nem épül fel a kapcsolat a router-re. Az ipv6 tűzfalon megnyitom ugyanazokat a portokat, amik az ipv4-en is nyitottak (1701, 500, 4500 udp), de nem megy. Nem látok semmi más ipv4/ipv6 specifikus beállítást az L2TP beállításokban.
ipv4-en megy, ipv6-on nem.Persze át tudom állítani, hogy a laptopom elsődlegesen ipv4-et használjon - és akkor a DNS feloldás már ipv4-et ad vissza - de szeretném megoldani, hogy akár v4 akár v6 feloldást kapok, működjön a VPN.
De nem tudok rájönni hogy lehet ipv6-on megoldani...
Valakinek megy a VPN v6-on?
Előre is köszönöm a segítséget! -
dombila
senior tag
válasz privatposta #20074 üzenetére
A Send Mail ablakban, az IP-nél hagyd meg a 0.0.0.0-t (ne írj be IP címet) és vedd ki a pipát a TLS_ből. Így a definiált SMTP server-t használja automatikusan.
Nekem így gmail-el simán működik.(ha itt IP címet adsz meg, akkor itt is ki kell tölteni a user/password adatokat, mert ebben az esetben az itt definiált szervert használja)
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
Tanácsot szeretnék kérni;
Mivel a wifiwave2 CAPsMAN-ben csak local forwarding van, hogyan tudom a guest wifi-t elszeparálni a LAN-tól? A CAPs routeren definiálok egy VLAN-t (külön IP tartománnyal) és ahhoz tag-elem a geust AP-ket?
Eddig mindig CAPs forwarding-ot használtam, ott pedig a routeren egy külön bridge-el (és IP tartománnyal + tűzfal szabállyal) elválasztottam a LAN-tól. (De nem volt külön VLAN) -
dombila
senior tag
válasz kammler #19841 üzenetére
A Mikrotik switch chip help oldala szerint: Switch+Chip+Features
A VLAN Tables rész alján:
Devices with MT7621, MT7531, RTL8367, 88E6393X, 88E6191X switch chips support HW offloaded vlan-filtering in RouterOS v7. VLAN-related configuration on the "/interface ethernet switch" menu is not available.Gondolom emiatt nincs a switch menüben VLAN lehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
-
dombila
senior tag
válasz Hyperion #19750 üzenetére
Macbook wifi ledobálásra a Mikrotik fórumon van egy beállítás megoldás, esetleg próbáld ki (ott egy wifiwace2-es ac3 dobálta le a Mac-et)
Apple Macbook issues with 5GHz Wi-Fi - MikroTik
Ez is Group Key Update idővel játszik, meg tiltja a PMKID-t.
De a fórum szerint ez másnál ax2-n is segített.
Hátha.[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
wireguard-nál egy router interface-re több peer is csatlakozhat, akár egyidőben is? Vagy ilyenkor peer-enként külön interface kell a router-en? (A kliensek egyedi PC-k, nem más routerek).
-
dombila
senior tag
Na egy utolsó mára:
MikroTik removed “capsman forwarding” in wifiwave2 package thus the only option to seperate multiple networks from each other is using VLANs and local forwarding.
A Wifiwave2 CAPsMAN-ben megszűnt a capsman forwarding, csak a local forwarding maradt. Ez tehermentesíti a CAPsMAN szervert, de pl. a vendég hálózat elszeparálását a CAP-en kell megoldani. (vagy VLAN.olni).
-
dombila
senior tag
válasz dombila #19716 üzenetére
Azért ez a szép csendes CAPsMAN "átállás" elég veszélyes tud lenni.
Az új Wifiware2 CAPsMAN eszközök sehol nem hirdetik, hogy csak wifiwave2-vel tudnak együttműködni. Pl. az új cAP ax már wifiwave2-s, így ha valaki ilyet vesz, nem tudja beillszteni a korábbi "sima" CAPsMAN hálózatába.
Ezt talán kicsit jobban kellene hangsúlyoznia a Mikrotiknek, mert így sokakat érhet meglepetés.
Végülis úgy lehet vegyes CAPsMAN halózatot üzemeltetni (sima és wifiwave2-es eszközökkel), ha mindkét eszköztípusra fut egy-egy CAPsMAN szerver; egy régi is és egy új is... Hááát.
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
válasz dombila #19715 üzenetére
Tovább olvasva, egyértelmű:
Van CapsMan a wifiwave2-vel, csak bele lett integrálva a wifiwave2 csomagba:
- Bármely wifiwave2-es eszköz lehet CAP
- és bármely wifiwave2 csoomagot futtatni képes eszköz lehet CAPsMAN szerver, még akkor is, ha nincs wifi interface-e.Requirements:
- Any RouterOS device, that supports the WifiWave2 package, can be a controlled wireless access point (CAP) as long as it has at least a Level 4 RouterOS license.WifiWave2
- CAPsMAN server can be installed on any RouterOS device that supports the WifiWave2 package, even if the device itself does not have a wireless interface
- Unlimited CAPs (access points) supported by CAPsMAN
És eltűnt a menüből a CAPsMAN menü, mert a Wireless Tables-be került. -
dombila
senior tag
Sziasztok!
A wifiwave2 nem megy ugye a CapsMan v2-vel, de a Mikrotik help oldalán a wifiwave2 leírásában szerepel egy CapsMan leírás, ami szerint van CapsMan a wifiwave2-vel is, de az csak wifivawe2-es eszközöket tud kezelni:
Sőt konfigurációs példát is adnak, de úgy tűnik, mind a CLI-ben mind a Winbox-ban megszűnt az önálló CapsMan menü és bele lett integrálva a Wifiwave2 menüjébe.
(Ez a kép egy ax2-ből származik)Ezt próbálta már valaki?
Mondjuk elég nagy megszorítás, hogy csak wifiwave2 eszközök tudnak együttműködni, mert ez a vegyes hálózatot kizárja. Így fokozatosan nem lehet eszközöket cserélni, csak egyszerre...
Esetleg a wifiwave2 modult lehet régebbi eszközökre is telepíteni?
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
A wifis változat
A részletek: Spoiler: L009UiGS-2HaxD-IN : r/mikrotik (reddit.com)
[ Szerkesztve ]
-
dombila
senior tag
Én erre vagyok nagyon kíváncsi:
*) ipv6 - send out RA packet with "preferred-lifetime" set to "0" when IPv6 address is deactivated;
Remélem megoldja a script nélküli DIGI pppoe bontást/újrakapcsolódást. (Nem mintha adika4444 scripjei nem működnének )
Így már csak a dinamikus firewall-t kell(ene) valahogy megoldania a Mikrotik-nak
-
dombila
senior tag
Segítséget szeretnék kérni. Ma szerettem volna beüzemelni egy hAP ax2 rotuer-t, Digi PPPOE kapcsolatra. Az IPv6 nincs beállítva rajta, de a Digi tudomásom szerint dual-stack IPv4/IPv6-ot szolgáltat és egyelőre nekem az IPv4 elég lenne.. A PPPOE kapcsolat létrejön, de nem Digis IPv4 címet kap az eth1 interface-en, hanem 192.168.77.1-et (ez van LAN címnek is beállítva, tehát a saját címét kapja vissza). Az előző router simán megkapja a Digi IPv4-et, de az ax2 látszólag nem. Mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Új állapotú M2 Mac Mini
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest