-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
acsati
aktív tag
Ha már így a TBSZ számla helye a téma, látom nem merült fel a Lightyear. Arról mik a vélemények, tapasztalatok? Azért, ha jól láttam alap etf kínálat ott is van.
-
acsati
aktív tag
Másnál sem működik a webkincstár bejelentkezési űrlap? Felhasználónév mezőbe nem enged beírni semmit, ha máshonnan kimásolva illeszteném be a nevet, akkor meg lehagyja a végét és írni továbbra sem tudok hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
acsati
aktív tag
Én is hasonlón dilemmázom, mint Gabesz87. Ez alapján nem éri meg a kockázatot egy tbsz + akár egy mezei snp500 etf?
-
acsati
aktív tag
válasz Pfiucska #89684 üzenetére
Mivel az alap nem sok, ezért a cél leginkább a megtakarítás, folyamatos értéktelenedés kivédekezése. Időtáv meg a tbsz miatt legalább 5 év, de ez olyan pénz, ami jelenleg nem szükségszerű, szóval hosszabb táv is. (Arról még nem találtam infót, hogy egyébként a tbsz 5. év után is megtartható, ugye?)
Vakmerően nem kockáztatnék, de ésszerű kockázatot elviselek. Arany középút, ha van olyan. -
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek kérni, megpróbálom röviden összefoglalni a jelenlegi helyzetem.
Jelenleg rendelkezem 2m értékben egy 2028/I PMÁP-pal és 0,5m forint szabad "tőkével" (tudom ezek nem tételek itt sokatoknak), + 2017 óta fizetek egy 10 éves Fundamentát, havi 20k értékben.
Kérdésem, hogy szerintetek érdemes lenne-e az állampapírt feltörni és a jelenlegi helyett 2029/J-be tenni? Esetleg elfelezni és a 1,5m ft-tal tbsz-t nyitni, majd 1-2 ETF-et vásárolni?Illetve Fundamentás összeg kivétele lehetséges-e vhogy idő előtt úgy, hogy nem rendelkezem saját ingatlannal? (És nem is néz ki úgy, hogy a közeljövőben fogok)
Köszi előre is válaszaitokat. -
acsati
aktív tag
válasz PredatorZoli #67661 üzenetére
Értem, köszönöm. Azt hittem ez is hasonlóan fel-le mozog, mint akár egy deviza vagy részvény.
-
acsati
aktív tag
Na még egy (remélem) utolsó kérdésem lenne PMÁP vásárlás előtt. Ennek az árfolyama jelenleg 100,89%. Ezt el kell fogadni vagy szokott változni? Ha szokott, akkor milyen időközönként és milyen irányban van jelenleg? Várható csökkenés?
-
acsati
aktív tag
Köszönöm válaszaitokat, akkor nem várok az új kiadásig.
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő kérdésem volna felétek, hogy ti hogyan járnátok el az esetemben.
Van 1 db jegyzett MÁP+ -om (lejárat 2025), amit el szeretnék adni. Ennek összegét ketté lehet bontani? Egy részét kiutalnám bankszámlára, másik részéből pedig PMÁP-ot vennék. Hogyan lenne a legésszerűbb, legköltséghatékonyabb ez a folyamat? Milyen/mekkora díjak vonódnak jelenleg?
Előre is köszönöm segítségeiteket![ Szerkesztve ]
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen kezdőként kíváncsi lennék a véleményeitekre.
Még 2020 februárjában betettem a kevés megtakarításomat (< 5M ft) MÁP+ -ba webkincstáron keresztül.
A jelen gazdasági helyzetben ezt érdemes lenne esetleg átmozgatni másba? Ha igen, akkor milyen jobb kimenetű lehetőségek vannak most?
Előre is köszönöm véleményeiteket, ötleteiteket. (Nem tanácsaitokat) :) -
acsati
aktív tag
Van arra valami értelmezhető magyarázat laikus számára, hogy hogyan van az, hogy a forint ennyire gyengül az euróhoz képest, de az üzemanyagárak meg csak lefele zuhannak?
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Én idén év elején vettem egy (számomra) nagyobb összegért MÁP+-t. Úgy gondoltam, hogy 1-2 évig hagyom bent, mert utána szükségem lesz az összegre, de legalább mégsem a bankszámlán van és fogy. Látom itt a fórumon, hogy többen is kivették. Mik az eshetőségek, ha benttartja az ember? Vagy jobban járnék, ha én is inkább visszautalnám felárért? -
acsati
aktív tag
válasz _AnTi_ #38736 üzenetére
Szia!
Online kurzusos témák közül ez keltette fel az érdeklődésem: link
Valami konkrét infót erről lehet tudni, hogy megéri-e a 18ezer forintot, el lehet vele indulni úgy, nem tudok havonta százezreket félretenni.
Régebben én megvettem ezt az Osztalékból szabadon könyvet, aztán jó pár oldal után derült ki számomra, hogy nem nekem szól, mivel nincs sajnos több millió forintom félrerakva. -
acsati
aktív tag
Sziasztok!
MÁP+-szal kapcsolatban lenne csak egy olyan kérdésem, hogy kivételkor, arányosítva lesz a kamatozott összeg? Például én nem kereken 1 vagy 2 év múlva szeretnék hozzáférni, hanem mondjuk 18 hónap múlva, akkor a kalkulátor szerinti összeghez férhetek hozzá? -
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos nincs semmi befektetési tudásom, ezért próbálkozok itt egy ilyen alapvető kérdéssel, ami miatt lehet inkább elküldötök melegebb éghajlatra...
Van-e lehetőség egy évre befektetni /szakmai tudás nélkül/ 1,5m forintot? Egyáltalán érdemes-e? Ki lehet jönni belőle egy év alatt pluszosan?
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla