-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
válasz vnorbi #88594 üzenetére
Az Erste rendszerébe migrált portfóliónál tapasztalt váratlan devizanemek feltűnésével kapcsolatban van egy kis haladás. Kiderült, hogy mi gátolja az Erstét abban, hogy az eredeti vásárlási devizanemet jelenítse meg:
"A többféle kereskedett devizanem közül Társaságunk egyet tud beállítani az összes ügyfélszámlára vonatkozóan. A többféle elszámolási árfolyam közül így egyet van lehetőségünk kiválasztani elszámolási devizanemként. Hogy ez melyik legyen, az Társaságunk döntése."
De megígérték, hogy azért próbálkoznak. Gondolom, ha senki másnak nincs a panaszolt ETF-ekből náluk, akkor meg tudják változtatni probléma nélkül a devizát, senkit nem fog zavarni.
Most ott tartunk, hogy az összes EUR-ért vásárolt ETF-emet EUR-ban tartják nyilván (eddig 4-ből 3-at USD-ben írtak). Az Egyenlegközlő dokumentumban is átváltott minden EUR-ra, és már az MNB-s lekérdezésben is egy kivételével mindenre EUR-t írnak, csak egy USD maradt, az SXR8, amit HUF-ért vettem eredetileg a BÉTa piacon.
Van, aki tart ilyen BÉTa piacos ETF-et, és szokta nézni az MNB-s lekérdezést? Arra tippelek, hogy ez mindenkinél USD-ben lesz, de ha véletlenül van, akinek HUF-ot írnak ki (mint anno a Randomos időkben), akkor futnék még vele egy kört.
-
pr3d1
csendes tag
válasz vnorbi #88594 üzenetére
Nekem ezt írták:
Az egyenlegközlő menüponton belül tájékoztató jelleggel az adott instrumentum alap devizájában kerül megjelenítésre az árfolyam vagy abban a devizában, amely tőzsdétől árfolyamot kapunk.
[...]
Tehát az etf-t eur-ban tudja majd eladni és az elszámolás is abban történik meg.
Ezt én úgy értelmezem, ahogy @PredatorZoli is írta. Magyarán az Erste rendszere valamiért (???) adott időpillanatban adott instrumentumra nem például a Xetra-tól kap infót, hanem USA tőzsdétől. Vagy valami egyéb jelenség miatt, adott értékpapírt eredeti devizában tüntet fel a felület, mást pedig nem.
Nem mondom, hogy értem mindezt, de ha csak kozmetikai dolog akkor ám legyen. A számolgatást mindenesetre nem könnyíti meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla