- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sajtos365
tag
válasz
vnorbi #53172 üzenetére
Invest.com oldalon készítesz egy portfóliót és külön csak azt az egy terméket teszed bele és átállítod a devizát forintra akkor pl. SXR8 ETF-et valós időben XETRA árakkal forintba átszámolja.
Ha nincs forint deviza lehetőség a portfólióban akkor vegyél fel egy magyar részvényt majd átállítod forintra jobb felső sarok utána törlöd és megmarad a HUF. -
Lex Icon
senior tag
válasz
Ixion77 #53169 üzenetére
Itt nincs pénzintézet. A bróker továbbítja az ügyfelek ajánlatait a tőzsdére.
Az ETF nem az index, hanem egy pénzügyi termék
És hol állítottam mást?
a mögöttes termékek árfolyamának közelében tartani.
És ebbe nem fér bele a +10%-os felár.
Kivéve, persze, ilyen dzsunka helyeken, mint a BÉTa. -
Lex Icon
senior tag
válasz
vnorbi #53170 üzenetére
időben korábban beadott ajánlat limit árán lesz kötés.
Ugyan BÉTa-n nem kereskedtem, de RC-nél (azaz Xetra-n) vettem már sokszor úgy ETF-et, hogy beadtam egy limites vételt, amiről tudtam, hogy most nem fog teljesülni, de órákkal vagy akár napokkal később igen. És akkor többször is volt, hogy olcsóbban kaptam meg, mint a limitem, mert az ellenoldali ajánlat annyi volt. Pl. 86,2-n volt a limitem és 86,14-en kaptam meg, mert ez az ajánlat jött be. Tudtommal ez a helyes metódus.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #53171 üzenetére
A valosideju szolgaltatasert biztosan fajt kiadni parezer forintot, ezert inkabb bukott az illeto 3x10ezret.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
PredatorZoli #53171 üzenetére
Jó, igen, akkor véd, ha kiszámolod a valós árat
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
vnorbi #53166 üzenetére
De véd, mert megnézed mennyibe megy a xetrán, azt átszámítod forintra, és olyan ajánlatot teszel (picit max többet a spread miatt). Ha ott éppen perpill csak 10%-al rosszabb ajánlat van, akkor is olyan árat adsz ami a xetrán van vagyis 122k-t és nem teszel fel 133k-t. Vagy addig nem is teszel ajánlatot míg nem látod az árjegyző/normálisabb személy ajánlatát.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Lex Icon #53168 üzenetére
Az az alapállapot, hogy nincs 122 ezres eladási ajánlat, az majd csak valamivel később kerül be az ajánlati könyvbe, amikor már a 133 ezres vételi benn van. Ilyenkor az utóbbinak kedvez a párosítás, azaz belép a 122 ezres eladási ajánlattal az árjegyző (legalább ennyit akar kapni), de már ott van a könyvben a 133 ezres vételi ajánlat. Ez a kettő összpárosítható, és a kettő közül az időben korábban beadott ajánlat limit árán lesz kötés.
Nem én találtam ki, a BÉT-en ez így működik, ők írták kérdésre válaszolva.
-
Ixion77
addikt
válasz
Lex Icon #53167 üzenetére
Az ETF nem az index, hanem egy pénzügyi termék. Annak árfolyamát a pénzintézet igyekszik a szabályzatának megfelelően a mögöttes termékek árfolyamának közelében tartani. Attól viszont eltérhet, sőt, szinte mindig el is tér. Ezzel a pénzintézet többnyire jól jár, ritkábban nem. De ha valaki hajlandó az ETF-ért többet adni mint amennyibe kerül, azt a pénzintézet természetesen örömmel elfogadja.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
vnorbi #53166 üzenetére
Nem egészen. Ha te 133-on akarsz venni, de van 122-es eladási ajánlat, akkor 122-n jön létre a kötés. Az ajánlati könyvből mindig a legolcsóbb eladási ajánlat teljesül, ha belefér a te limitedbe.
A 133-s ajánlat nem azt jelenti, hogy te ennyiért akarsz venni, hanem, hogy maximum ennyiért. -
Lex Icon
senior tag
Ez igaz lenne ha részvényről lenne szó, mivel a részvény árfolyamát az adásvételek ára adja. ETF esetében viszont a mögöttes index ára szabályoz. Tehát hiába adok 10%-kal magasabb vételi ajánlatot és hiába van ilyen áron eladó, akkor sem jön(/jöhetne) létre az adás-vétel, mert jelentősen eltér az indextől.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
PredatorZoli #53164 üzenetére
A limit áras megbízás itt nem véd. Ha időben a te limit áras megbízásod korábbi, mint hogy az árjegyző megjelenne, akkor ő nyert. A tőzsde összepárosítja a két ajánlatot úgy, hogy a vevő bemondta, hogy legfeljebb 133 ezret hajlandó adni egy papírért, aztán jön az eladó azzal, hogy ő meg legalább 122 ezret akar kapni, ebből pedig az lesz, hogy a korábbi limit ajánlat árán lesz kötés, a 133 ezren.
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz
PredatorZoli #53153 üzenetére
ETF esetében nem mehet az ár akármerre, mivel a mögötte lévő indexet kell követnie. Ezért is egy vicc a BÉTa piac. ETF esetében számomra az is röhejes, hogy "nem volt árjegyző". Egy ETF árfolyamát egy egyszerű program is le tudja követni USD/EUR/HUF váltással együtt és egy megadott sávon belül engedélyezni csak a kötéseket. A 10%-os felár szerintem a csalás és átverés kategória nem pedig kereskedés.
Velem is előfordult, hogy az árjegyző a vételi ajánlatomat elfogadta akkor is, amikor kicsit alacsonyabb volt a hivatalos árnál, de ezt a saját kontójára tette és nem az enyémre. -
redwhite78
aktív tag
Nem tudja vki, az Erste Netbrokerből le lehet szedni valahogy az aktuális befektetések adatait egy Csv fájlban (vagy vmi más formátumban), hogy ne kelljen felvenni egyesével?
-
Rust Cohle
csendes tag
Abban tudtok nekem segíteni, hogy a MÁP+-ot hogyan lehet lekönyvelni Portfolio Performance-ban?
-
nort_on
senior tag
Pont emiatt kérdeztem tegnap az RC-t, a likviditás és forgalom miatt, mert oké, hogy ott van az árjegyző, de mi van, ha mégsincs. Akkor jönnek az ilyen "bakik". Normális nagy forgalmú piacon (XETRA) azért nem fordul(hat) elő ilyen "szuper vétel" piaci áras megbízással sem. Persze kell hozzá user error is...
-
travix
aktív tag
válasz
aujjobba #53154 üzenetére
Innen jut eszembe, hogy trading212-n már nagyban korlátozzák a limites ajánlatokat, csak 100 dolláros érték felett adhatóak illetve van ahol 250. Áprilistól bevezetik a deviza konverziós díjat is, így akinek eurós számlája van náluk és sokat kereskedik amerikai részvényekkel annak már közel se annyira megérős.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
warn!ng #53152 üzenetére
Ha megnézed a kötéslistát, itt is az van, hogy 09:02:17-kor négy árfolyamon volt kötés (122 ezer és 133 ezer forint közt), úgyhogy az a valószínű, hogy a vételi ajánlatokat vakon küldözgették a vevők (esetleg volt benn egy 134 ezres ajánlat, ami megzavarta őket), 09:02:17-kor megjött az árjegyző, és mindenkitől beszedte az összes pénzt, amit a limit ajánlatában megadott.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
warn!ng #53152 üzenetére
Két dolog lehet az ilyen kötés oka, de mindkét esetben közös, hogy a megbízás megadásakor az árjegyzőnek nem volt ajánlata a könyvben, és a vevő nincs tisztában a valós árfolyammal.
Első esetben az eladó merész ajánlatával sikeresen megtévesztette a vevőt, és az övé a +10%.
A második eset, amikor a vevő a szerencsétlenül megválasztott vételi ajánlatával időben beelőzte az árjegyző eladási ajánlatát, ilyenkor az árjegyzőé a +10%.Volt már ilyen korábban is, több ilyet írtam itt a topicban:
-
warn!ng
tag
Sziasztok,
Technikai kérdés az SXR8 (BÉTa piacos) ETF kapcsán.
Pont tegnap vásároltam be ebből a papírból (121.700 Ft-ért) és ma reggel kiváncsiságból ránéztem az árfolyamára, azt írta, hogy 133.000 Ft-ért volt kötés.
És valóban: [link]
Itt látszik is, hogy valaki vagy valami az előző piaci árnál közel 10%-kal többért vette meg.Ilyen kiugró eltérés minek lehet az eredménye? Valaki esetleg benézte? Mert aki most megvette ennyiért az instant elszenvedett 10% veszteséget. Próbálom megérteni a logikát...
Új hozzászólás Aktív témák
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Eladó használt M2 Mac Mini - 8gb ram, 256 Gb ssd
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 32/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Turtle Beach Recon 70 /// Új // Számla+Garancia
- Eladó Apple Mini 6
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest