Aktív témák
-
Dr.Momo
tag
2400MHz telefonkábelen?!?! Kicsit dúrva kijelentés ez... Jó esetben 1-2 MHz-et ha átvisz egy réz érpár, de az már nagyon zavarérzékeny, ezért lehet csak pár Km hosszú kábelen elvinni...
Az ADSL egyébként a teljes frekvencia tartományt modulálja (0.03-1.1MHz), tehát nem egy frekvencián dolgozik. Amit a matávos fickó kirak az egy ADSL modem, ami nem sokban különbözik egy hagyományos modemtől, csak annyiban, hogy az átvivendő jeleket nem hangfrekvenciás tartományra ülteti, hanem a fölötti sávra modulálja, és FDM-mel (frekvencia osztásos multiplexeléssel) szórja a spektrumát, illetve a géped felé nem soros illesztő felülettel csatlakozik, hanem Ethernet-tel. -
Bally
senior tag
Nem, ez egy ADSL modem (mivel van rajta RJ11, vagyis telefon-dugasz), beépített routerrel, amit te mondasz, a szűrő, az ebben nincsen, ez elé kell a szolgáltató emberének 'telepítenie'.
szerk: Ugyanilyennel volt már dolgom, azzal az egy különbséggel, hogy abban nem volt switch, de mégis tudott routerként működni, csak egy switch kellett mögé, és már mehetett is 255 gép rá, ami ugyebár kívülről csak egynek látszik
[Szerkesztve] -
Ivanchen
tag
Szerintem inkább ADSL Szürő, ami leválastja a 2400Mhz-en érkező ADSL jelet a telefonos hangtól.....ez az a kütyü amit az Axeleros manus kitesz, és abból vezeted le a Routerba vagy a gépbe a hálókábelt.....
A teljesítménye alapján egy nagyobb fajta, valószínűleg cégnél volt kiépítve
Azért érdemesebb Routert venni mint swichet, mert a router kivülről egy gépnek látszik, a szolgáltató nem tudja meg hány géped üzemel otthon, és a DHCP miatt ha WinXP-t használsz, akkor az új gép bekötése nem jelent gondot, mert csak rádugod és megy, és a routereknek van auto reconnect funkciója, tehát ha ledob a szolgáltató, akkor sem szakanak meg a programok, csak pár mp-ig belassulnak...........ellenben a swichnél minden gépre külön fel kell telepíteni a csaltlakozást, és mivel azonos loginnal lépsz be, a szolgáltató azonnal tudja, hány gépez üzemeltetsz.... -
Gismo
addikt
Szerintem Micronetet érdemes vagy Surecom-ot. Én speciel Micronetet fogok venni a nyári LAN-hoz.
-
Penge Borisz
tag
Milyen márkájú switch-et érdemes venni? Gigabyte-ot ajálnlottak 7200+fa-ért. Nem mindennapi használatra kell, csak ha két havonta összejövünk hálózni akkor menjen rendes sebességgel. Szóval a Gigabyte elfogadható vagy érdemes többet költeni rá, mondjuk egy D-Link-re vagy egy ITK-ra?
-
Forrest
csendes tag
Nem kell telepíteni. Legalábbis nálam nem kell. ( más modellem van)
Netkábelt bedugod a WAN lyukba egy másik (feltehetően) számozott lyukba a számítógéped kábelét. Ledek rendesen világítanak akkor böngészőt elindítod és ... nálam ezt kell beírni: http://192.168.0.1 és már jön is a router kezelőfelülete. Nem tudom ez standart router IP-cím-e? -
Gismo
addikt
-
StaChys
tag
ZoCso: Szerintem Almos nem pont erre gondolt, ha jól olvasom neki nincs routere.
Almos: már volt róla szó valamelyik topicban, talán ''ADSL megosztás'' volt a cime, de leht hogy nem pont igy irták. Szoval ha jól emlékszem helyenként egyes szolgáltatónál lehetséges volt router nélkül osztani, csak switch, vagy hub. De ez nem biztos, hogy még müködik. Nálunk egy régi PI-s gép a server, ami moncsi, bill. nélkül fut és jól bevált eddig, mi nem probálkoztunk server nélkül.
-
Gismo
addikt
Hy ALL!
Megvan! Az alábbi linken van a kütyüről kép:
http://www.speedtouchdsl.com/img/products/st510.gif
És ez pontosan egy Multi-User ADSL Gateway.
EZ MI? ADSL Router?
További info a köv linken:
http://www.speedtouchdsl.com/pdf/datasheet510.pdf -
Gismo
addikt
A ''kedden majd letudom írni,mert nem nálam van'' mondatomat javítanám mert elég értelmetlen, tehát:
Kedden letudom írni,mert akkor már nálam lesz! -
Gismo
addikt
Pontosan nemtudom,de azt tudom,hogy Thomson és csak annyi van ráírva, hogy speedtouch. kedden majd letudom írni,mert nem nálam van!
Köszönöm az eddigi segítséget.
Ja és esetleg valakinek nincs 15V-os tápja, vagy esetleg egy olyan hely ahol belehet szerezni? -
Gismo
addikt
Köszi de nem akarok semmi internetet megosztani,csak az unokatestvérem hozzájutott egy ilyen kütyühöz és nemtudjuk, hgy mi az. Nincs rajta WAN csatlakozó csak 4db UTP és egy telefonhoz való 4 eres dugó.
Thomson márkájú, de semmit nem találtam róla sehol!
Tehát mi lehet az? -
ZoCso
senior tag
Ha az ADSL modemet tudod konfigurálni, azaz meg tudod adni az azonosítódat és jelszavadat, amivel fel tud jelentkezni, akkor semmi probléma. Állítsd be, hogy PPPoE módon akarsz a szolgáltatódhoz csatlakozni, ha van a routernek DHCP szolgáltatása, azt is kapcsold be.
Az ADSL bridgere rákötöd a routert WAN portját - valószínűleg cross kábel kell hozzá-, majd a switch up-link portjára a router LAN portját - valószínúleg mindegy milyen kábellel. Ha a router tud DHCP-t, akkor a PC-ken DHCP szolgáltatást kell beállítani. Gatewaynek add meg a router BELSŐ IP-címét (általában 192.168.1.1 - ezen keresztül tudod konfigurálni). Ha a routeren nincs DHCP, akkor a gépeknek abból a címtartományból adj IP-címet, ahonnan a router is kap.
Ez általában a 192.168.1.x (ahol x 0 és 255 közötti érték), és a Mask: 255.255.255.0.
Ha mindent jól csináltál élvezheted munkát gyümölcsét! Nem kell elkeseredni, ha egyből nem sikerül, nekem közel fél napba telt, mire egy gépre sikerült beállítanom. Minden gépen (4 db) újra kellett telepíteni a Win98 hálózati szolgáltatását. A Win2K-n egyből működött! -
Gismo
addikt
Na tehát mi lehet a fentebb leírt kütyü?
Tegyük fel,hogy van (de nincs) egy routerem,akkor én azzal a kábeles és modemes internetet is megtudom osztani? -
aurum
senior tag
mi a kulonbseg... eleg nagy.
a hub az csak egy buta szintilleszto ahol egyik porjtara jutoa data mindre kimegy.
a switch mar jobb egy fokkal , ismeri a kartyak mac address-et es a forgalmat csak annak akartyanak tovabbitja mainek szol, igy egy idoben mindenki dumalhat parhuzamosan. vagyis egy ember tenyleg 100mbit-et kap
a router mar mas kaposzta, az elozok egy alacsonyabb halozati szinten a mukodtek a router mar tcp/ip szinten mukodik. vagyis halozatok kozotti tcp/ip forgalma tovabbitja, ami pedig nem kifele szol, hanem lokalis ip-kre azokat benn tartja. -
A-Ty
csendes tag
Hasonló témakörben ''Netmegosztás'' leirtam 1 problémát.
Kék egy kis help. -
Gismo
addikt
HI!
15V-os táp valakinek? -
Almos
aktív tag
Kerdesem az, hogy adott egy ADSL modem, egy switch, es harom gep. Hogyan lehet (ha egyaltalan lehet) ezekbol osszehozni egy helyi halot, ugy, hogy lehetoleg mindegyiken legyen net.
Az ADSL kimenetet benyomom a Switch egyik portjara, harom masikrea meg a tobbi gepet?
Vagy pedig az egyik gepnek allandoan kell mennie, ami leosztja a netet a switch egyik portjara?
-Almos- -
Notes
senior tag
No amennyire én értek ehhez, a szerint:
A HUB gyakorlatilag csak egy 'elosztó' a szegmensek között. De nagy adatforgalomnál jelentősen korlátozza az átviteli sebesságet.
A switch ellenben egyszerre tud forgalmazni a különböző portjain. Közben ha kell pufferel és bizonyos esetekben (store&forward) a keret épségét is vizsgálja. -
Gismo
addikt
Hali!
Bocs hogy egy kicsit OFF-olok, de nemtudja valaki megmondani,hogy mi lehet az az eszköz amin van 4db UTP csatlakozó és egy telefondugasz?
Úgy néz ki mintha HUB vagy Switch lenne ,de akkor miért van rajta gomb (mert van rajta 1)
Én először Hub-ra gondoltam,de akkor miért van rajta telefondugasz?
Ja és Thomson márkájú és 15V-os táp kell hozzá!
Van valakinek ELADÓ 15V-os trafója?
Köszönöm a válaszokat!
HI! -
sequator
senior tag
válasz
dr_karcsika #8 üzenetére
Auto-negotiation of MDI/MDIX cross over eliminates the need for cross over cables or uplink ports.
ez pontosan azt jelenti amit én mondtamtehát nincs is a switchen uplink port, és nem kell neki cross kábel, hanem bármilyen kábel jó
Sautia -
LordX
veterán
válasz
dr_karcsika #3 üzenetére
Hát ez így hmm... pontatlan
HUB: a bejövő csomagot úgy ahogy van, továbbítja az összes többi portra, így az a gép is megkapja, amelyiknek semmi köze nincs hozzá (az a gép persze egyből eldobja).
Switch: a bejövő csomagot csak azon a porton továbbítja, amelyiken elérhető a célállomás. Ezáltal a többi portot nem terheli fölösleges adattal. Olcsóbb switchek egyszere csak két portot tudnak ''összekötni'' (így két egyszerre érkező csomagnál az egyiknek várakoznia kell), drágábbak pedig egyszerre is tudnak kapcsolni. -
drpele
senior tag
válasz
dr_karcsika #8 üzenetére
A pdf kézikönyv szerint meglátásod tökéletes, gratula
A döntés végleges, megjelölöm ezt a típust
Mindenkinek thx! -
dr_karcsika
tag
a switch és a gépek közé link, nem crosslink kábel kell!
de ha jólgondolom és a te gépedből a switct uplink-jébe dugod a crosslink kábelt akkor jó lesz mert annak fordított a bekötése, de erre nem esküszök meg, azaz ne engem szídj ha nem jó
De egyébként a sima portok és a pc közé link kábel kell.
az Uplink portnak pedig fordított a bekötése mint azt már írtam. -
drpele
senior tag
Ki is néztem már egy 8 portos switch-et (lan party-n jól jön a 8 port
)
http://www.dlink.co.uk/DES-1008D.htm
A speckói közt van egy ilyen:
Auto-negotiation of MDI/MDIX cross over eliminates the need for cross over cables or uplink ports. Any port can simply plug to a server, workstation, a hub or another switch using the usual straight-through twisted-pair cable.
Ha jól olvasom akkor ez azt jelenti, hogy bármelyik portra lehet dugni bármit ''sima'' utp kábellel.
Nomármost nekem van egy 30m-es crosslink kábelem a jelenlegi 2 gépes hálómhoz, azt át kell alakítani sima egyenes-bekötésű UTP-vé? -
drpele
senior tag
válasz
dr_karcsika #3 üzenetére
Thx!
Ez tömör és világos -
dzsoni
senior tag
válasz
dr_karcsika #3 üzenetére
OFF
Bocs, h nem írtam vissza az at 2 atx mod ügyben, megváltozott az emilem, és nem használom a régi mail címem. Abbahagytam a modot, mert felidegesített. Viszont van egy Eurocase házam majdnem kész állapotban, csak festeni kell. Ha érdekel akkor vmikor küldök néhány fényképet róla, és talán jövő héten már kész lesz. Amúgy a ph lan-partira ezt a házat viszem, ha gondolod ott megnézheted élőben is.
ON -
Docci
senior tag
válasz
dr_karcsika #3 üzenetére
mindig tanul az ember,ezert is a jo a ph
nekem is fontos informácik ezek
thx dr karcsika -
dr_karcsika
tag
szia!
aszem az elöttem hozzászoló kever valamit!
A hub és a switch között az az egyik fő különbség hogy a HUB-nál megadott érték (pl 100MBit) eloszlik a rácsatlakoztatott gépek között ami nálatok ugyebár 33mbit lesz, a swicht pedig minden gépnek megadja a teljes sávszélességet fulduplexmodban.
A ruoter pedig álltalában 2 hálózatot köt össze pl net és a te hálozatod, és ebbe szoktak beleépíteni egy switch-et (pl adsl router).
remélem segítettem -
Docci
senior tag
üdv
Mi a különbség a 3 dolog között?
Elmondom hogy nálunk hogy van megcsinálva a net:
5-en összebeszéltünk hogy jo lenne egy kis net,(lakotelepi lakás könnyü összehozni) ezert beszereztük a kellekeket hozza.
1db switch+kábel+adsl router+elofizetes
kérdés: miért switch miert nem hub?
1.mert felesleges nekunk a hub 5 en vagyunk és a routerbe is lehet kabelt dugni(4-et) de mivel 5 en vagyunk kénytelenek voltunk venni egy switch-et 1 kábelnek a hub felesleges tehát kis hálozathoz switch kell sok gép akkor hub.
2.meg ha jol tudom akkor hub nem csak elosztja de erositi a jelet is a switch csak oszt.
hu most ennyi
mennem kell -
drpele
senior tag
Sziasztok!
A topic címében szereplő kérdésre szeretnék választ kapni, miért jobb a router a switchnél és a hubnál?
Valami dereng, de lehet, hogy égtelen nagy baromság
Egyébként azért estem gondolkodóba, mert szeretnék összehozni 3 gépet game-re és ICS-re (jelenleg 2 van összekötve és minden yool műxik)
A net nem a szokványos adsl és kábelmodem, hanem voda gprs + műholdas net, szal adsl router számomra haszontalan, egy gépnek mindenképpen mennie kell (+ a gépen egy proxy progi)
U.I.: már használtam a keresőt (google+site:ph.hu), sok okos dologra leltem, de a fő kérdésre nem találtam választ
Előre is köszi a segítséget!
Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Formula-1
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple MacBook
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 5900X / RTX 4070 12GB / 32GB DDR4 RAM / 1.5TB SSD konfig eladó normális áron
- Playseat Challenge X (G Edition) + G923 versenykormány + Driving Force váltó + Gran Turismo 7 (PS5)
- MSI Thin 15 Gamer Laptop új, csak kibontott 35hónap garanciával.
- Dell Precision 7510 i7-6820HQ/16GB/256+500Gb/Nvidia1000M/Win11PRO
- Dell Precision 3520 i7-7700HQ/16GB/512NVMe/Nvidia620/WIN11PRO Új aksi.
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest