- Milyen NAS-t vegyek?
- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
Aktív témák
-
cucuska79
tag
Sziasztok!
Azt hogy tudnám megcsinálni, hogy a wifi routeren elfogyott a hely, kevés a 4 port, és gondoltam vennék egy gigabites switch-et. Hogy kössem be a rotert a switchbe, vagy a switchet a routerbe??? hogy a switchen lévő eszközökön is legyen internet?
Üdv
Gábor -
walanr
csendes tag
Sziasztok, tudom, hogy már elég régi a topic, de nekem is lenne egy kérdésem switch/hub kérdésben:
Adott egy 5 Megás internetelérés routerrel megosztva, az én gépem arra van csatlakoztatva. Meg kellene osztanom a hálózatot kétfelé (a gépem és egy N-es access point között). A routernél ez nem megoldható, mert kb. 15m utp kábel, és két emelet választ el tőle, és a többi portja is használatban van. Jelenleg egy kölcsön switch osztja meg a netet, de mivel azt vissza kellene adnom, találtam helyette egy 10-es és egy 100-as kis hubot, illetve ha nagyon muszáj lenne, akad még egy SMC router is (bár azt nem szívesen használnám). Ha a hubot csak az internet megosztására használnám, akkor elég lehet a kisebbik hub? Vagy nagyon visszafogná a sebességet? Ha az access pointon többen (akár 10 - 20 ember is) csatlakozik, akkor nem lassít túlzottan? -
Danex
addikt
Hello. Olyan kérdésem lenne, hogy LAN-ra többet lettünk mint 8 igy a switchünk már kevés, de ez csak kivételes alkalom miatt jött ki igy ezért nem akarunk venni nagyobb switch-et.
az ötlet az, hogy Router+switch, tehát routerbe menne a 3+fő, és a switchbe a router +a 7fő, menni fog igy? esetleg valami egyéb ötlet?
Előre is kösz
-
-
wolly62
csendes tag
válasz
Claude Leon #193 üzenetére
Relteck RTL8029(AS) alapú PCI ethernet adapter
ebbe jön be a koax bnc csati de t elosztos kütyü van rajt és megy tovább
2 métert a másik géppe ot pedig a
3Com EtherLink lll ISA (3C509/3C509b) - ISA mód
fogadja jelet a másik gépröl itt is t elosztos a bnc csati 1 db 50ohm os vég lezároval.
Relteck es gép
windows 2000 prof
3Com os gép
win 98
de hát ez van
-
Claude Leon
senior tag
A BNC-s hálókártya pontos típusát tudod esetleg? (pl. win eszközkezelőből)
Kitérő manővernek esetleg a BNC-n csatlakozó gépbe kell UTP port, a hálózat tulajdonságai közben pedig be kell állítani, hogy a 2 port között nyomassa a forgalmat, aztán az UTP-re bármit dughatsz, csak, ha közvetlenül dugod rá a tabletet, cross kábellel tudod.
-
wolly62
csendes tag
üdv
itt egy link www.ihd.hu/general/ethernet.htmlEhez hasonlo ethernet hálozatunk van itt a cégnál legalábbis ismeretem szerint
csak hub nálkül vagyunk a vezetéken.és egy ijen bnc csatirol gondoltam levenni a vég lezárot és rátenni valami bnc csatis routert vagy mit amiröl már tunék a kisgépemre csatlakozni azon van 10/100 lan lehetöség
-
wolly62
csendes tag
válasz
kraftxld #190 üzenetére
üdv
tuti hogy koax drot a cuc mert amikor épitetteék it a raktárban akkor én is itt voltam láttam amit szerelték
az irodábol kb 15 m amig kijut az épületen kivülre onan kb 80 méter az épület végéig , ot elfodul a kábel jobbra azt kb 300 méter után megit jobra onan nem követtem továb mert eltünik a föld alá a kábel .
ez a kábel 15+80+300 = ez tutko hogy meg szakitás nélküli koax drot , hogy utána mivan rajt azt nem tudom de onnan még mindig 2.5 kilométer a központ
ez bámijen rendsze lehet de az egész cégnél ez van mindenüt (vasmü)
lényeg a lényeg koax a drot és bnc csati a végén
-
wolly62
csendes tag
amugy kettö gép van egymás mellet mind ketö igy csatlakozik a hálzatra
a második gép csatiján van 1 kupak szeru valami amit lelehet szedni állitolag 50 ohmos vég lezáro én ide gondoltam valamit rátenni amiböl már tudnék csatlakozni a epod hoz
-
wolly62
csendes tag
válasz
kraftxld #187 üzenetére
bocsi az utp miat de nem tudom hogy miféle az az internet ami a cégnél van ethernet hálo vagy mi a központunk bol kb 3 kilométerröl jön a jel a raktárunkba ezen koax vezetéken .
a gépben az én ismeretim szerint utps hálokarinak hivják de tévedhetek is
van lan csati rajta de a koax kábel a bnc csatira megy (tudom ez ezeréves technika
) -
kraftxld
félisten
A koax kabelen utp az eleg derek, ket teljesen kulonbozo fizikai kabel.
1, ha kabeltv-s halon jon a net akkor a kabelmodem utan koss egy wireless router-t es a tabletet meg rakapcsolod a wifi-re.
2, ha meg ezer eves kokany BNC-s halot hasznaltok (amit eleg furcsanak tartanek) akkor boltolja a hwaprorol egy BNC csatis hubot/switchet amin van UTP csati is(kemeny 500-1000Ft ert szokott az ilyen menni hacsak nem sor/csoki/chips arban), majd az UTP-re koss egy Access pointot, es a tabletet meg arra. -
wolly62
csendes tag
üdv
Nekem az lenne a gondom , hogy a melo helyen koax kábelen jön az utp 10 mbites internetde a kábelvégén bnc csati van ez megy a gépben lévö hálo karira
Ehez szeretnék ehez szeretném csatlakoztatni az Epad Tablet PC met ezen van lan és usb is erre keresek megoldást
-
CWorm
aktív tag
Hali!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy tud-e valaki egy olyan programot mondani, amivel hálózati topológiákat lehet rajzolni. Tehát pl kéne készíteni egy rajzot egy céges hálózatról, amiben van router, switch stb, meg hatszáz gép, és nem akarok Paint Shop Pro-ban copy-paste módszerrel gépeket berakni meg ilyesmi. Köszi a segítséget. -
mario1111
csendes tag
Üdv! Megosztott netünk van a szomszéddal. 512-es, vezeték nélküli, switch-el van megosztva.
Asszem tplink-el. Eddig minden jó volt és most is az azzal a kivétellel,h a P2P progik(utorrent,azureus) max letöltése 18 kbájtban maximalizálódik. Amúgy minden amit nem ezekkel töltök jön 60 kbájtal. Szerintem szomszédom állította be valahogy ,h ne tudjak maxal torrentezni. Tudtok valamit,h hogy lehet konfigurálni a switchet? Valami ip kell hozzá ugye? De nem tom mi.Üdv: Márió
-
DJackson
tag
Sziasztok. Nagy részét elolvastam(nem mindet), és sokat tanultam, köszi szépen.
Viszont volnának még mindig homály területek
Az otthonra vett általános routerek (pl Dlink 604) összekötik a belsö hálómat a világgal.
1. Tehát a router tulajdonképpen 1-1 kapcsolatot valósít meg, és a belsö háló irányába azt az egy portot egy integrált switch osztja szét több (Dlink 604 esetében 4) irányba? Más szóval minden ilyen kis otthoni routerhez adnak még egy switch-et is, ami bele van integrálva?
Szerintem igen, kíváncsi vagyok a véleményetekre.
2. Hallottam egy olyan különbségröl is, hogy a router máshogy osztja el a sávszélességet mint a switch. Ha 2 ember akar egyszere mondjuk letölteni, az egész sávot kihasználni, akkor a router törekszik egyenlö arányban adni a sávot. Míg a switch nem foglalkozik ezzel, s ha valaki letölt éppen, jön neki ahogy bír, akkor a másik esetleg még az internetet is alig bírja használni mivelhogy elveszi a letöltö a sebességet. Vajon igaz -e ez?
A probléma súlyos lenne, egy kisebb hálót kéne kiépítenem egy koliban, régi de müködö (
) gépekböl. A dilemma, hogy egy 8 as routert vegyünk-e, vagy egy 4es routert, hozzá egy switch-et, ami talán olcsóbb, és most sajnos minden fillér számít.
Ha (2.) igaz és (1.) hamis, akkor ugye 8 as router javasolt.
még lenne tovább is de talán már így is túl bonyolult lett, örülök ha valaki válaszol ezekre, és akkor szöhetem tovább a kis mesémet, köszönöm a választ elöre is.
-
mooattyi
csendes tag
Halihó!
Lanhoz szeretnénk venni egy legalább 8 likas switchet max 6-7 ezerért. Net nem kell. Melyiket ajánljátok?
Üdv: mooattyi -
K3rnel
csendes tag
Sziasztok !
Bocs, de nincs időm visszaolvasni mindent, így lehet, hogy valaki már válaszolt is a kérdésemre elöttem...
Eddig router-el osztottam meg a netemet 3 gép felé, így a maximális 100Mbit sebességgel tudtam adatok küldeni a gépek között. Ez rendben is volt, de mostmár a gépek képesek a Glan-ra. Viszont ahogy nézegettem router-böl csak 10/100-as van és inkább a switch az ami tudja a 10/100/1000-et. Tehát váltsak switch-re hogy ki tudjam használni a Glan-t ? És ha igen, milyet ? Középkategóriásat szeretnék, hogy ne legyen vele sok probléma, tehát úgy 20e ft körül kellene valami jót találnom, keresgélek én is, de, ha valakinek van valami jó tapasztalata kérem ossza meg !
Köszi ! -
Bithunter
tag
Egy gyakorlatias kérdés: jól gondolom, hogy ha router mögé rakom a gépem, akkor a DC jellegű programokban már csak passzív módban tudok majd csatlakozni a többiekhez? Vagy a port forwarding nevű varázslat segít a gondon?
[Szerkesztve] -
funkygee
aktív tag
Már bocs hogy okoskodok, de ha mondjuk nem akar netet is adni nekik, akkor lehet , hogy jobban jár a külön hálózattal játék célra, mert mondjuk egy 604 nek milyen lehetőségei vannak rá, hogy mondjuk aki csak játszani akar, az ne tudjon pl. netezni is.
-
eastsider
nagyúr
a HUB lassabb mint a switch mert a hub csak egy sínen megy mint a régi koaxos hálózat
-
bzoley
veterán
Hanyag fogalmazás, elnézést. De erre gondoltam én is.
A valahova az az egyik, vagy erre kijelölt portot akarta jelenteni, és a kérdés lényege, hogy bármilyen routert is találok, igény esetén ilyen módon ''simán'' bővíthető lesz-e?
Esetleg normális áron beszerezhető valahol nagyobb router az egyszerűség kedvéért?
[Szerkesztve] -
muxi-muxi
senior tag
Üdv! Remélem tudtok segíteni Szal van egy D-Link 604-es routerem, meg egy 8 portos switchem. Sajnos a Router négy portja nem elég, ezért kell switch a LANpartyhoz. Kérdésem: ha még egy hálókártyát beteszek a gépembe, arra rákötöm a switchet, az integráltra meg a routert, akkor lesz netem, és tudok játszani a többiekkel is???
-
Dufresne
addikt
Mennyien akartok nyomulni a lanparty-n?
Ha mondjuk 10-14-en, akkor sztem jobb mégegy 8portos switch és akkor össze lehet kötni a kettőt.
Ha 20 felett, akkor érdemes lehet megvenni ezt a monstrumot, mert olcsóbban nem jönnél ki máshogy szvsz és azért a sebessége ennek is megelelő játékokra. -
Dani84
csendes tag
Szevasztok.
Lenne egy kérdésem van netem és két gépem ha weszek egy swichet és ha csak az egyik gépen netezek akkor nem romlik az adatforgalom? -
Bally
senior tag
Azért lanpartyra jobb egy switch, főleg mivel ugyis menni fog gondolom másolgatás, meg minden, szerintem kapsz közel ennyiért ilyen használt nagyobb switch-et.
Egyébként menne hub-al is a játék tökéletesen. (De szerintem ha valaki elkezdene másolgatni, akkor belaggolna a játék, míg switch-nél nem, javítsatok ki ha tévedek)
Mi vettünk Ebay-en egy 24portos D-linket, 10/100-as, 10e körül jött ki. Ha nem is ennyiért de nem sokkal többért kapsz hasonlót. -
noip
csendes tag
válasz
Blackmate #152 üzenetére
Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne:
Van jelenleg egy 8-portos 100mbites SWITCHünk, és a kapacitás elfogyott. kinéztünk egy 24 portos HUB ot használtan 10k-ért, ami újban kb 30k ft, (egész pontosan ilyet: 3Com® SuperStack® II Dual Speed Hub 500 24-Port). Olvastam hogy a HUB lassabb mint a SWITCHek. Igazából csak arra kéne hogy LAN partyn sokan tudjunk hálózatba játszani, erre megfelelő lenne-e, vagy nem lennének e vele gondok?
Köszi (az értelmes) hozzászólásokat!! -
Blackmate
őstag
válasz
supi0070 #151 üzenetére
Routert kell venned, ugyanis egy mezei switch-csel nem tudsz chellot megosztani. A chello MAC cím alapján azonosítja a gépeket, és chello light/classic-nál csak egy ilyen MAC címet tudsz regisztrálni. A switch nem képes klónozni a MAC-et, viszont egy router igen.
[Szerkesztve] -
supi0070
tag
sziasztok.
nekem van egy switchem.
meg akarom osztani a neten otthon.
kell-e vennem routert?
ADSL netem lesz.(Chello).
milyen megoldások vannak?
[Szerkesztve] -
Bally
senior tag
Pár hsz-el előrébb Bővebben: link
-
ámátőr
csendes tag
helo
ha adsl-t két gép között akarok switchel megosztani aminél az egyiken win98se van a másikon winxp sp2 akkor az gond nélkül menni fog,ugye?
elég a switch vagy ajánlottab a router?
a megosztáshoz milyen kábel kell switch ill. router esetében?
ajánlani tudna vki vmi megbizható és jó switchet,routert?
elöre is kössz -
Bally
senior tag
Itthon most halt be egy D-link, de már évek óta fagyogatott, új firmware-el is, szal ezt semmiképpen nem ajánlom. (Nem csak nálam, több fórumban is olvastam)
Linksys-el volt dolgom, hibátlan3Com meg elég nagy márka, gondolom kicsit drágább is.
Szerintem ezek az otthoni low-cost () routerek nem sokban különböznek egymástól, amelyik szimpatikus azt kell megvenni
Ez mind csak az én véleményem -
OddMan
őstag
Lehet, hogy már egy kicsit elkéstem a válasszal, de én is leírom a sajátomat.
Szóval router switch hub??
A ROUTER az OSI modell 3. rétegében működik. Ez azt jelenti, hogy ismeri az IP protokollt és képes az ilyen csomagokat a routing táblája alapján továbbítani a csomagban megjelölt cél felé. Routerre pl. akkor van szükségünk, ha több alhálózatot vagy különböző című hálózatokat szeretnénk összekötni. Ilyen például amikor az otthoni 2-3 gépes hálózatunkat összekötjük a szolgáltató hálózatával. Mivel a hálózati címek különböznek ezért szükségünk van egy forgalomirányítóra, ami route-olja a csomagjainkat a két hálózat között.
A switch az OSI modell 2. rétegében működik, Ebből következik, hogy nem ismeri az IP protokollt és nem is tudja azt értelmezni. A switch arra való, hogy az egy hálózatba szánt gépeket összekössük egymással. A switch azért jobb megoldás, mint a hub, mert meg tudja jegyezni a számítógépek MAC címe alapján, hogy melyik gép melyik portjára van csatlakoztatva és az adott frame-eket csak arra a portra továbbítja, ahol az adott gép van. Így csökkentjük a hálózat terhelését és a sniffelés (lehallgatás) is elkerülhető. A switch a kapott jeleket felerősítve adja tovább az adott portján!
A switch-et hívhatjuk még több portos hídnak is.
A hub az OSI modell 1. rétegében működik. Tehát nem tesz mást, mint a kapott frame-et minden portján megismétli. Az aktív hub-ok erősítik is a jeleket, mint a switch-ek és már az így felerősített jeleket adják ki a portjaikon. A passzív hub-ok ezzel szemben nem is erösítik a kapott jeleket. Ilyennel manapság már nem-igen fogunk találkozni. A hub-ot hívhatjuk több portos repeater-nek (ismétlőnek) is.
Az OSI az Open System Interconection referencia modellt jelöli.
Ha valakit érdekel, akkor google OSI modell a kulcsszó!
MÁS:
Szerintetek melyik gyártó készíti a legstabilabb és a legbiztonságosabb otthoni forgalomirányítókat?
Pl. Linksys, U.S.Robotics, 3Com, D-Link, Zyxel, stb...
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
Lehet, ehhez nem értek, de ő azt mondta, h wifiről is szeretne netezni, ehhez viszont kell egy router, nem? Legalábbis én olyan eszközről nem tudok, amit bedugok egy lan-csatlakozóba és wireless sugározhatok vele, illetve tudok, de ez tudtommal csak a wireless router.
De neki pont optimális lenne egy router, mert wlanon és kábelen is szeretne netezni.
Azt nem nagyon értem, h a kolis lanon miért nem kéne router, vagy hub, stb. Ezt hogy értetted? Ha két csatlakozó van, arra csak 2 gépet tudsz kötni, nem? -
Bally
senior tag
válasz
kovacs_t #138 üzenetére
Router: Bővebben: link
Switch: Bővebben: link
Szerintem tuti van olyan Wifi eszköz, amin van UTP port is. -
emitter
őstag
válasz
kovacs_t #138 üzenetére
Az általad keresett wifi antennás cucc neve wireless dsl router, és az ára 10 ropitól a csillagos ég
, na de komolyra fordítva, 15-ért már lehet jó cuccost venni.
Ha kell tanács, h milyet vegyél, kérdezz nyugodtan.
Az ilyen routerbe bemegy a neted, és az szétosztja ált. 4 lan-csatira, ill wifire. Wifin egyszerre több gép is tud csatlakozni rá, 10-15 garantáltan. (persze, minél több gép csatlakozik rá akár wireless, akár lanon, annál kevesebb net-sávszél jut egynek - ha minegyik egyszerre netezik...) De a ti 100mbps T3-as kapcsolatotok vígan elbír akármennyi gépet, jó dolog a kolesz
A routert a másik 2 géppel pedig sima utp-kábellel kell összekötni. -
kovacs_t
csendes tag
Sziasztok
Volna pár kérdésem. Először is, hogy ha valaki tudja pontosan, akkor írja meg, mi a különbség router és switch között. A két dolog közti különbség számomra nem teljesen egyértelmű.
Gyakorlati probléma: Kollégiumban lakom, ahol két internet aljzat van a falon, gyönyörű 100Mbit/s sebességgel, azaz LAN T3, stb. A gond az, hogy 3 gép lenne a szobában. Ebből az egyik az én laptopom.
Gondolom alapesetben ha Wifi antennás berendezést akarok, megveszem, összedugom egy kábellel a fali aljtattal, majd felismertetem a laptobbal, és kész. Igen ám, de így egy aljzat foglalt, és nem marad a másik két gépnek aljzat.
Szóval az a kérdés, létezik-e olyan Wifi antennás berendezés, amin van sima hálózati aljzat. Mert így meglehetne oldani, hogy egyik fali aljzatba egy gép, másik fali aljtaba Wifi antennás cucc. Wifi antennás cuccbna egy gép, plusz a laptopnak Wifi eléré.
Kérlek javítsatok ki, ha valahol butaságot írtam volna, és ha tudtok, adjatok tanácsot, mit tegyek.
Kösz
[Szerkesztve] -
bdav
őstag
kösz, megoldodott, sima egyenes kábel viszi (de csak sokadik összedugásra, nem értem miért... lehet hogy időbe tellik amig felismrei h. mivan?)
a lényeg az hogy van két messze levő szoba mindegyikben több géppel de csak egy utp kábel fut köztük és mindnek rajta kell lennie a hálón. ezért kell a hub és a switch is, a netet meg egy régebbi gép osztja -
yoc
csendes tag
Jó, megoldódott!
De a Realtek cégnél és a microsoftnál is valaki legyen szíves és hagyja ott a munkahelyét, amíg szépen kérem! -
Bally
senior tag
Ez már tényleg kismilliószor ki lett tárgyalva, de íme: Valószínűleg csak egy gépet enged a szolgáltató csatlakozni egyszerre, elképzelhető, hogy töbet is, nézd meg a szerződésben.
Lehetőségeid:
1. Ha engedi a szolgáltató, akkor elég egy switch/hub, és egyszerre mehettek a netre.
Ha nem engedi:
2. Egy géppel osztod meg a netet, ilyenkor annak az egy gépnek mindíg mennie kell értelemszerűen, ha a többivel netezni akarsz.
3. párezer forintért veszel egy routert, és mindenki boldog -
yoc
csendes tag
Helló!
Nálunk is problem van amióta bekötötték a kábeles ADSL-t!
Két gép van meg egy switch, és egyszerre csak egyet enged csatlakozni!
Az a bajom, hogy most az egyik masinára bekötöttem USB-n keresztül a modemet,és pénteken még működött a megosztás meg minden, ma meg nyista!
Reggel óta ezzel b#@@-kodom, már kerestem egy kötelet meg egy erősebb gerendát! -
bdav
őstag
hi. lenne 1 kérdésem:
a helyzet a következő. van egy szoba (1) két géppel, meg jó messze egy másik (2) másik számítógéppel köztük netosztóval. a két szoba között be van húzva egy utp kábel (egyenes, fali aljzatba megy). namost szeretném ha minden gépen lenne net. szoba2ben van egy hub ami jó is oda, van egy uplink portja. szoba1be vettem egy teljesen alap switchet, 5 egyforma port. HOGY kössem én ezt össze? próbáltam már úgy hogy egyenes kábel megy a hub bármelyik portja és a switch között, a hub uplink portja és a swith között, illetve ugyanezt keresztkábellel is és egyik verzio sem működött. ha közvetlenül a falba dugom szoba1ben az egyik gépet egyenes kábellel az jol megy. 5letek? (az hogy huzzak be még egy drotot nem játszik, ezt az egyet is alig sikerült megcsináli) -
alien_
őstag
ha itthon össze akarok dobni 3 gépen, úgy, h a mezei adsl menjen mindhárman, akkor mindenképpen egy routerre lesz szükségem, igaz? hubbal csak úgy lenne megoldható, ha egyszerre csak 1 gép van online? help plz
-
parandroid
félisten
válasz
Jim Tonic #125 üzenetére
Passz. Mint írtam, régen volt, és akkoriban még annyit sem konyítottam a dologhoz, mint most. Csak az biztos, hogy axelero-s üzleti csomag volt. Most már nem is ott melózom, úgyhogy meg sem tudom nézni. Ez marad rejtély. Azért köszönöm az együtt gondolkodást.
Ja, és a tanulság mindenkinek: 10k alatt lehet már jó routert venni, ne sz*rakodjatok switchel, hubbal meg pláne.
No, jó éjt mindenkinek,
p -
válasz
parandroid #124 üzenetére
Erre már válaszoltam a #123-ban.
Nehéz elhinnem valahogy, hogy ez ment üzleti előfizuval. Egy modem nem tud két gépet kiszolgálni. Vagy legalábbis én ilyenről nem hallottam. Ott valami más volt. Ez számomra így meredek.
Egyébként ott van példának a T-Online WIFI csomagja. Legálisan megsoztva. Dehát ott is egy wlanos broadband router az alap..
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
válasz
Jim Tonic #122 üzenetére
2 éve próbáltam.
És felejtsd el a routert. Nincs router.
Van egy switched (vagy hubod) és két géped. A switch első portjára rádugod a dsl-modemet, a másodikra az egyik gépet, a harmadikra pedig a másik gépet, és mindkét gépről ugyanazzal az adsl flehasználónévvel és jelszóval próbálsz feljelentkezni. Külön-külön működött a dolog, egyszerre a két gépről nem engedte. Már nem emlékszem pontosan, mert feladtuk, és szereztünk egy routert, ami ok. Ugyanez viszont üzleti előfizuval, ahol szerződésben is engedélyezték az egyszerre több felhasználót, nem okozott gondot.
Szerk: látom, közben képben vagyunk. A gép általi osztással az a gáz, hogy akkor az osztó gépnek mindig mennie kell, ami a mi esetünkben nem volt kivitelezhető. A router volt a tökéletes megoldás, csak akkor még drága volt.
p
[Szerkesztve] -
válasz
parandroid #121 üzenetére
router nélkül csak egy gép érheti el a modemet... Másnak nem lesz netje.
Mindig csak egy gép érheti el a modemet. Ha osztani akarsz többfelé, akkor azt annak a gépnek kell végeznie. Az vagy egy szerver, vagy egy útválasztó.
[Szerkesztve] -
válasz
parandroid #121 üzenetére
Ezt nem tudom, mikor próbáltad, próbáld meg most. Nem rég változott ez a dolog.
De alapvetően sem értem a problémád. Amikor routerrel mész a netre, akkor tulajdonképpen a router a csatlakoztatott számítógép, és ő szolgálja ki a hálózati számítógépket. Igazából egy jó konfigurált router esetén akárhányan lehettek egy olyan neten is, ahol csak egyet engedélyez a szolgáltató. Mindössze annyi kell, hogy kifelé csak egy (mondjuk a routeré) IP látszódjon. Ilyenkor ugyanis nem tudja a szolgáltató, hányan vannak a router mögött. De mondom, az új DSL-ek megengedik hivatalosan is a netmegosztást. -
parandroid
félisten
válasz
Jim Tonic #117 üzenetére
Akkor csak én bénáztam, amikor nekem nem sikerült. Külön-külön a két gép fel tudott csatlakozni netre switch-en keresztül, de egyszerre nem. Hálózat ment tökéletesen. Routerrel meg semmi gond. Volt cégemnél 3 gép volt neten üzleti adsl-lel egyszerre, gond nélkül. Egyik esetben sem használtunk szerver-gépet. Ebből, és az eddigi olvasmányaim alapján írtam, amit írtam, de nem vagyok expert, csak próbálkoztam, tehát könnyen lehet, hogy tévedek. De akkor kiváncsi lennék, hogy mit csináltam rosszul...
Router, vagy szerver nyilván leoszt, de itt most nem erről van szó, hanem arról, hogy fogsz egy switchet (hubot) és rádugod a modemet meg a két gépet.
p
[Szerkesztve] -
s0ulreaver
tag
válasz
Rommel6600 #116 üzenetére
Hát azért valószínűsíteni lehet hogy több gép is használja a netet, ha a router felsőbb portokat is használ. Persze tutire nem lehet kiszűrni ezt a 'másik' oldalról.
-
szil@'rd
tag
válasz
parandroid #110 üzenetére
már 2 gép megy róla akkor elbírja a harmadikat is???
-
válasz
parandroid #112 üzenetére
De nem. Ebből szintén nem igaz semmi.
Netet osztani kétféle képpen tudsz.
a. server + DSL-/kábelmodem + hub/switch
b. router + DSL-/kábelmodem (a routerek beépített hubok is, általában.)
Az ''a'' esetben a szervernek folyamatosan üzemelnie kell.
Az pedig nem igaz, hogy nem szabad megosztani az otthoni netet. Szinte minden szolgátató megengedi már. A T-Com-os DSL szolgáltatók szinte biztosan.
CAT5-tel is megvalósítható a Gb ethernet.
szerk: részletek Stancinál feljebb.
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
egyébként az egy dolog hogy ''hány gépet engednek'', úgyis csak a modemig látnak! aztán meg csak annyi hogy azt látják hogy örökké fenn van a géped (valójában a router), mert 0-24ig megy nekem hogy bármikor legyen!
-
stanci
aktív tag
válasz
parandroid #112 üzenetére
Cat 5 - 100Mbit
Cat5e - 1Gbit 8*125
Cat6 - 1Gbit 4*250 -
Rommel6600
őstag
Hi! nekem is kábeles netem van, vettem egy routert(CANYON CN-BR1=8000Ft) rádugtam a modemre, meg arra a gépre amelyikben az a hálókari van amit kiszolgál a modem MAC alapján. Utánna a router menüjében clone MAC, és má ment is a net! utánna rádugtam a többi gépet és minden ok! mindem alap beállításon! Minden OK
ennyi lene a ''beüzemelés'' -
#104-től butaságokat írtatok.
szerk: Mire leírtam, jött a #110, ami nem butaság, sőt.
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
válasz
szil@'rd #107 üzenetére
Igen, ha egyszerre többen nem használjátok a kapcsolatot, akkor elvileg igen. Vagy ha olyan csomagod van (jellemzően üzleti előfizu) ahol ez engedélyezett. Amúgy akkor már inkább switch, de még inkább router. Annyira már nem drágák, és ahogy a mondás is tartja ''cipőt a cipőboltból''.
p -
Naeron
csendes tag
A kábelek közt meg van különböztetve a 100 as és az 1000 MB-es?
-
szil@'rd
tag
Lehet Hub bal netet osztani????
-
Bally
senior tag
válasz
n0_gAboR #105 üzenetére
Nahh akkor van egy ötletem:
Mivel barátnődhöz ugyis kell a chello-megosztásához, így veszel egyet, és nálatok kipróbálod a router switch-részébe dugva, vagyis nem a wan-portra dugod a modemet, ha működik, kap mind a 2 gép ip-t és tud egyszerre csatlakozni, akkor elég egy switch is, igaz routerrel több előnyöd lenne, de itt nem ez volt a kérdésSzal próba.
szerk:remélem érthető
[Szerkesztve] -
n0_gAboR
őstag
sziasztok!
nekem is az lenne a problemam hogy az axelero ADSL-emet kellene megosztani 2 gépre. az axelero azt irja a csomagomra (Bővebben: link), hogy 2 gepet enged radugni, nah most az ADSL modememen egy 10Mbit-es kimenet van azt kesz.
mi kell nekem? router(milyen) vagy switch?
baratnomnel is meg kellene oldani a dolgot, nekik chello van, ott nem valoszinu hogy endednek 2 gepet rakotni, tehat ha jol sejtem router kell oda. a boltba kaphato broadband routerek megfelelnek a celnak?
Aktív témák
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest