Új hozzászólás Aktív témák

  • Yany

    addikt

    válasz Bossp #33950 üzenetére

    A 4 GB bőven elég egy picit félrevezető (amúgy itt párszor elhangzott) dogma. Nem egészen, több algonál is oldott meg rejtélyes hibákat pár embernél, ha megemelték a virtuális memóriát. Ha pedig arra szükség van, az azt is jelenti, hogy a 4GB-ba nem beférő lapokat a háttértáron kezeli. Innentől kezdve nem "bőven elég", hanem inkább megoldható annyival is, csak figyelni kell a swapfile méretre.

    Ez most nem konkrétan neked szól, bár ez a hsz hozta ki belőlem:

    Sokszor nézem értetlenkedve néhány ember pár forintokon történő rugózását egy olyan helyzetben, amikor alapvetően DESKTOP környezetbe szánt alkatrészekből építenek SZERVER igénybevételű masinákat fél milla-milla közti árszinten.

    Értem én, hogy senki sem sz*rja a pénzt hozzá, de én ezt az egészet úgy képzelem el, mint egy pici vállalkozást, amibe bele kell fektetni, hiszen JÖVEDELMET várunk tőle. Márpedig minden befektetésre jellemző (a nyilvánvaló szerencsefaktoron túl), hogy "ki mint vet, úgy arat". Ha 7/24-re szánok egy pénztermelő eszközt, igenis inkább fölé lövök az alkatrészeknek az ésszerű keretek között mintsem kicentizzem. Ez persze magyarázatot kíván, hiszen akkor miért nem szerver alkatrészekből teszem én is össze:
    Ésszerű keretek = anyagilag elérhető szinten --> desktop alkatrészek
    Fölé: azon belül nem az utolsó fillérig kicentizve --> RENDES táp, modernebb alkatrészek, kisebb fogyasztás/hőtermelés, nem sata kábel, hanem mondjuk 6 pin, nem csak összedugom, de figyelek a rail/amper paraméterekre, stb.

    Nem is a teljesítményről beszélek, azt mindenki nyilván belövi a saját keretei és tervei szerint, de önbecsapó és csalódottságot eredményező végeredménybe szaladhat az ember, ha a stabilitást befolyásoló és a hosszútávú futást érintő szempontokat a háttérbe szorítja.

    Konkrétabban:
    - 4 GB RAM elég, de 8 GB RAM-mal kevesebb IO művelet, kisebb fogyi, kisebb hő, kisebb esély a meghibásodásra, stb.
    - 1050 W táp elég lehet, de apró fogyasztási tüskék esetén, amit akár ki sem mérhetsz házi eszközökkel rendszeres rejtélyes újraindulásokat kaphat az ember ajándékba egy 8-900W-ot fogyasztó 6 kártyás konfig esetén.
    - Vinyó olcsóbb, mint a HDD, de hangosabb, többet fogyaszt, 0-24-ben esélyesebben meghal az állandó pörgés és/vagy felpörgés/leállás miatt. Lassabb is, de ez nem releváns. Nyilván sokaknak van elfekvőben valami régebbni darab, ez azért sokat számít persze.
    - Z270 nem KELL, de egy sok-sok éves H81-es chipsetnél jóval újabb és aki nem csak holnapig gondolkodik a rig működtetésén (márpedig nem azonnal termeli vissza a befektetést egy gép sem), annak érdemes egy már nem most azonnal elavult platformra terveznie a gépét (ld. cpu foglalat, PCIe lane kiosztások, akármi).
    - stbstb

    Nem feketefehér ez a kérdés sem és nyilván sokunknak sokféle oka van nem a legmodernebb/leghatékonyabb eszközöket futtatni, ez a gondolatsor inkább azon hsz-ek miatt fogant bennem, akikben (sajnos okkal) az rajzolódik ki e fórumot olvasva, hogy tényleg a legjobb a H81-es Asrock lapot venni, mert mondjuk BTC van a nevében (itt még várok egy valódi indokot) és tényleg a legjobb 4 GB RAM-ot tenni a gépbe egy sok évet kipörgött vinyóval megtámogatva és tényleg mindenkinek 30 MH/s-mal fog szaladni az 570-ese, stbstbstb. Mindegyik _alkalmas_ a feladatra, de 7/24-ben kompromisszum-esélyes bármelyik fenti megoldás és ezek csak példák.

    A meglehetősen ritkán frissített blogom mellett nagyon szívesen beindítanék egy kis tisztázó, tájékoztató blogot HW / miner progi / coin témában magyarul, de egyelőre még nem fér bele az időmbe. Látható, hogy szoktam én is sokat kérdezni, de vannak olyan infók/tapasztalatok, amik már elég jól kirajzolódtak bennem és sajnálok ülni rajtuk, miközben látom, hogy mennyi még a tévelygés a kezdők részéről. És sajnos egy ilyen pörgő topic egyszerűen alkalmatlan arra, hogy mindenki releváns infóhoz jusson anélkül, hogy ezredszer is kvázi ugyanazokat a válaszokat kellene adni, ezáltal érthetően türelmetlenek és felületesek sokan segítségnyújtás közben.

    Ha lesz rá kapacitásom, ígérem, hogy elindítok egy kifejezetten bányász-specifikus blogot, ami érinti a fentieket is. Csak valamiből ugye meg is kell élni közben. A fentiek vitaindítóak, örömmel veszem, ha kap hideget/meleget, mert mások is tanulhatnak abból, ha ezekről vitázunk is, nem csak odamondjuk egymásnak háttérinfó nélkül, hogy ezt vegyél, mert ez jó, azt futtasd mer' annyit hoz, stb.

    Senki ne vegye magára, vagy ha mégis, ne szívja mellre, mert őszinte szívvel mondom, hogy viszonylag régi vágyam közösségi szinten segítséget nyújtani.

    [ Szerkesztve ]

    Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

Új hozzászólás Aktív témák