Új hozzászólás Aktív témák
-
Gary147
csendes tag
Nálam inkább az a kérdés, hogy mire nem jó? 2016-ban váltottam végleg Linuxra és soha nem tértem vissza Windowsra. Játékok nálam nem futnak, arra nem is jó. Virtualboxban vagy QEMU-val lehet Windows-t futtatni vele, ha valami tényleg nagyon kell.
Nekem nem kell egy felesleges kémprogram a számítógépemre. Tökéletes az élet Microsoft, Google és Facebook nélkül.
-
csendes
addikt
válasz
CPT.Pirk #297 üzenetére
Szerencsére nem Windows. Ma frissítettem Vanessáról Verára (mármint nem az öregecsecske feleséget, hanem a Linux Mint operációs rendszer MATE asztali környezetét). 10 perc alatt kész is volt. A felhasználói felületen csiszoltak kicsit, ahogy a videóban és az újdonságok leírásában is szerepel [link]. Elkapkodni nem érdemes, Vanessa és Vera egyformán 2027-ig kap támogatást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nick videója: LINUX MINT 21.1 Vera is WINDOWS, and I'm fine with that!
-
Busterftw
nagyúr
Nem "csak" a Solarisra volt support, hanem az Unix Sys V-re.
Akkor az Unix eleg dominans volt a piacon, az MSDOS/Windows NT elott.
AutoCAD Release 13
1994, November
Sole release for Windows NT Alpha. Last release for AIX, Solaris, IRIX, HP-UX, MS-DOS and Windows 3.1.94-re ezek piaci jelentosege megszunt:
"nagyon sok szoftverről hisszük, hogy népszerű és helyettesíthetetlen, miközben nem az."
Hat akkor nem tartanank ott ahol."mégis leverte a porba az ms-t a desktopot leszámítva minden más fronton"
Ez jo lenne, ha nem dekstoprol beszelnenk. A cikket ami ala kommentelsz legalabb elolvastad?
Mellesleg a mobilon hogy lett dominans a Linux? Egy "tokeeros" ceg belenyomta a lovet es az eroforrasokat, aztan ott van az Android ahol. 85% market sharrel.
Ha ezt par szaz/ezer user hegesztene a mai napig githubon, az eletben nem notte volna ki magat.A cloud computingnal a Linux dominal, milyen erdekes szinten nagyobb cegek miatt, Red Hat, IBM stb, de a global szerver OS market share mar Windows:
"nem, nem volt valós piaci verseny és most sincs. az nem valós piaci verseny, hogy cégeket vásárolunk fel azért, hogy bíróságon előzzük meg a piaci ellenfelet."
Az MS milyen ceget vasarolt fel, amibol lett a Windows?"másrészt a linux mögött mindig több erőforrás volt"
Igen, ezert kell a vezeteknelkuli egerrel az usernek forumba maszkalni es segitseget kerni.
Biztos azon voltak a sok eroforrassal, hogy szivas legyen mindent hasznalni, legyen az jatek, munka. -
bambano
titán
válasz
Busterftw #288 üzenetére
egész pontosan az ms úgy nyert népszerűséget, hogy először összeállt az apple-lel és cserben hagyta, utána összeállt az ibm-mel és cserben hagyta. utána ellopta az excel ősét (ja bocs, a dos-t is lopta), majd fűt-fát perelt a hülyeségeivel, perelt, felvásárolt, lopott, átírt, szabványtalanított, szabványhivatalt vett meg kilóra, stb.
az bill zsenialitása, hogy mindezért részvényopciót kapott, nem sittet.szerk: "A tobb eroforras miatt lett jobb a Windows vs Linux es ezaltal nepszerubb.". egyrészt nem volt jobb, ma sem az, másrészt a linux mögött mindig több erőforrás volt. ugyanis opensource. az ms mögé nem lehet beállni, mert titkos.
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #276 üzenetére
értem, tehát a 0.000001% market share solarisra kell autocad, a 2% linuxra nem.
"Az osszkep pedig az, hogy nagyon sok, sokak altal es nepszeru szoftver nincs Linuxon.": az öszkép pedig az, hogy nagyon sok szoftverről hisszük, hogy népszerű és helyettesíthetetlen, miközben nem az.
"Csak a Linux szart versenyezni.": jaja, a linux tényleg nem versenyzett, hanem tolatott a futópályán, mégis leverte a porba az ms-t a desktopot leszámítva minden más fronton. ezt hívod nem versenyzésnek? mi lett volna, ha versenyezni is akar?
nem, nem volt valós piaci verseny és most sincs. az nem valós piaci verseny, hogy cégeket vásárolunk fel azért, hogy bíróságon előzzük meg a piaci ellenfelet.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #289 üzenetére
Ertheto, viszont ennek ellenere az egyikbol kovetkezik a masik.
A tobb eroforras miatt lett jobb a Windows vs Linux es ezaltal nepszerubb. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #288 üzenetére
"nem nekem az az allaspontom, hogy a Windows azert terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkan, pedig a Linux sokkal jobb volt."
hát ez nem is az enyém
nekem az álláspontom, hogy a Windows azért terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkán. pont. nincs de, ebben a kérdésben sehol nem jön elő az hogy mi volt ténylegesen a jobb. amiket te írtál mint okok az elterjedtségére, valójában nem okok hanem szükségszerű következmények. a MS nem azzal kezdett hogy csinált egy tényleg jó támogatási infrastruktúrát. ez azután (vagy leginkább azzal párhuzamosan, de semmiképp nem előtte) jött lényegében hogy mindenhova betoltás a saját cuccukat mert ott már muszéj volt.
így már érthető a kölönbség? -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #285 üzenetére
Nezd, nem nekem az az allaspontom, hogy a Windows azert terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkan, pedig a Linux sokkal jobb volt.
Ez egyszeruen nem igaz. A Windows azert lett jobb es terjedt el, mert az MS belenyomta a penzt a fejlesztesbe, a supportba, 3rd party tamogatasokba es igy nyert nepszeruseget.
A piacon a Linux ezt egyszeruen nem tette meg es emiatt vannak a mai napig sulyos hianyossagai, szimplan nem alternativa a tobbsegnek. -
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #283 üzenetére
Jah, engem tökre hidegen hagy hogy milyen piaci részesedés van.
Működik minden amire szükségem van? Igen. Gyorsabban működik mint Windows alatt? Igen. Lesz még támogatás az általam használt gépekre 2025 után? Igen.
Innentől nálam nem sok kérdés maradt. A piaci részesedés meg áll ahogy áll, váljék egészségére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #284 üzenetére
Pénzbe kerülne a váltás 2021-re, így majd akkor lép meg a cég, ha muszáj. Ezzel kb. minden cég így van a világban, szóval továbbra is valid amit írtam...
*Lehet, hogy mi egyedi esetekből indulunk ki, de te meg elfelejted, hogy a Microsoft nem jótékonysági intézmény, keményen pénzből élnek.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #284 üzenetére
szerintem elég erős kijelentés főleg részedről az hogy ne néznénk az összképet... no offense. arra gondoltál esetleg hogy te vagy az aki ha nem is szándékosan de konzekvensen figyelmen kívül hagyja hol az egyik hol a másik oldalát a kérdésnek, illetve rendszeresen összekutyulja a technikai alkalmasságot a mögöttes szervezet érdekérvényesítő kapacitásával?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #278 üzenetére
Nem ugyanaz, mert nem a legfrissebb verziot hasonlitod a legfrissebbel.
Tamogatasi ciklusnak ehhez semmi koze."anno OpenOffice-hez adott az iskola how-to -t, nem MS Office-hoz."
Az tobbi iskola 80%-a meg MS Office-hoz adott how-to-t.
Az a baj hogy itt is azt csinaljatok, mint a Linuxnal, hogy egyedi esetekbol indultok ki es nem nezitek a piac alakulasat es az osszkepet.
Es ugye nem a Linux 2.5% base az osszkep. -
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #279 üzenetére
Már ne haragudj de ez hol releváns így 2022 végén?
Ingyen szépen a csomagkezelő lehúzgálja az új verziót, észre se veszem, szépen frissül a háttérben magától. Hivatalos ügyintézést meg tudtam vele csinálni? Igen.Innentől nem értem hogy jön ide bármiféle piaci részesedés vagy 11 évvel ezelőtti állapot.
-
haxiboy
veterán
válasz
CPT.Pirk #268 üzenetére
Usernek egyszerűbb olvasás nélkül rányomni az igenre mint bepötyögni a jelszót.
Én ha tehetném már rég váltottam volna Arch-ra. De sajnos mint MS Dynamics fejlesztő eléggé meg van kötve a kezem, nincs compiler, se Linux kliens, se szerver, sem container. De talán ez változik a jövőben. Ahol pedig lehet oda Flatcar-t telepítek.
A játékok amivel játszok PC-n sajnos nem futnak jól Wine-n, főleg a hozzá fejlesztett 3rd party alkalmazások. Így egy darabig még biztos marad a win mint daily driver.
-
Busterftw
nagyúr
"Szintén saját példa: Mostanában baromi sok hivatalos ügyintézés volt nálunk (2 gyerekkel kapcsolatban ezer dolog, támogatások, napelem, légkodni, kiskutyafüle), mindegyik LO-val volt töltve és mindegyik szépen át is ment probléma nélkül, ügyfélkapu is lazán felnyalta az összes doksit hiba nélkül."
Aha, akkor most nezzuk meg, hogy amikor a LibreOffice megjelent, az Office mar kb 90% piaci reszesedessel rendelkezett. Ez volt az elso stabil verzio 2011-ben ha jol tudom.
Biztosan hasonlo elmenyed lett volna akkor is, mar ami a funkcionalitast es a teljesitmenyt illeti. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #277 üzenetére
Miért lenne... Viszont az MSO 2019 jövő októberig még aktívan fejlesztett és 2025-ig kiterjesztett támogatást kapó program amit jelenleg is árulnak a boltokban. Szóval amit írtam az teljesen fair.
Olyan ez, mintha kizárnád a W10-et a köztudatból, mert már van 11-is miközben még a gépek kb. 70%-án az fut...
#279: 2012-től használom az LO-t, akkor már a komplett szakdogámat abban írtam meg. Sőt, anno OpenOffice-hez adott az iskola how-to -t, nem MS Office-hoz. -
Busterftw
nagyúr
"mikor volt autocad for solaris is, minden további nélkül vihették volna linuxra?"
Miert vittek volna, amikor 1% se volt a Linux desktop market share?"másrészt meg ugye nem akarod azt mondani, hogy például a magyar felhasználók 90%-a azért nem váltott linuxra, mert autocadre van kielégíthetetlen szüksége?"
Nem ezt mondtam egyaltalan. Ez egy faktor az osszkepben. Ezert is irtam tobb peldat.
Az osszkep pedig az, hogy nagyon sok, sokak altal es nepszeru szoftver nincs Linuxon."ha valós piaci verseny lett volna"
Pedig valos piaci verseny volt. Csak a Linux szart versenyezni.
Az eltakolgatunk magunknak egy OS-t mert az 1%-nak az igy jo, az minden csak nem verseny."egyébként az industry standardokról még annyit, hogy a gyakoribb fontosabb rendszerek, mint oracle, sap, ms sql server, "
Es ezt nem is vitatja senki, egyertelmu a linux szerver preferencia, nem csak egy iparagi sztenderd van. Ezert is irtam hogy pl az Adobe iparagi sztenderd lett, nem AZ iparagi sztenderd.
Ez viszont nem teszi desktopon elterjedte az OS-t, mert az atlag csak szivna vele vs Windows. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #273 üzenetére
Ezt cáfolom. Mind LO-t, mind MSO 2019 prof. plus-t használom a cégnél. Ez utóbbi bizony lassabban nyit meg doksikat (üreset is) és maga a program is kicsit több idő alatt tölt be. Mondjuk az lenne a csoda ha nem így lenne, már csak a telepítője is több GB méretű, szemben egy LO 252MB-os telepítőjével.
Egyébként nagy újdonsága a modern kornak, hogy az Excel animálja a cellákba bemásolást, mert csak... Egyszer szép, másodjára már csak lassítja a munkát... Ha ki akarod kapcsolni ezt a funkciót akkor azt nem tudod megtenni, csak magában az oprendszerben, oprendszer szinten, minden programra érvényesen.
Az már csak hab a tortán, hogy a legfontosabb dolog, egy copy - paste az Excelben úgy van megoldva, mint a szemműtét a végbélen át, állandóan elfelejti a kijelölt tartalmat... Ezt még az egyébként MSO-n felnőtt kollégák is elismerik, hogy egyszerűen rosszul csinálták meg. LO Calc-ban amin egyszer copy-t nyomtam, az bizony végig ott marad a memóriában és mehet a paste bármikor.
És igen, az MS lenyomta a cuccát mindenki torkán. Lásd pl. docx formátumok megvett szabványosítását meg a szándékos elcseszésést az odf kompatibiltásnak, amit írtam tegnap.
-
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #273 üzenetére
Az Office szinten, ne vicceljunk mar, a LibreOffice es tarsaira en is emlekszem korabbrol, egy doglassu kaosz volt mindenfele kompatibilitasi marhasagokkal es gyer funkcionalitassal.
Szintén saját példa: Mostanában baromi sok hivatalos ügyintézés volt nálunk (2 gyerekkel kapcsolatban ezer dolog, támogatások, napelem, légkodni, kiskutyafüle), mindegyik LO-val volt töltve és mindegyik szépen át is ment probléma nélkül, ügyfélkapu is lazán felnyalta az összes doksit hiba nélkül.#269: 2 és fél éves kicsi fiam simán kinyitja a laptopot, megtalálja a rajzolóprogramot és a játékokat. A gyerek úgy működik hogy játszik és közbe tanul, a környezet akármi lehet, amin van játék azt meg fogja találni
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #254 üzenetére
"vedd észre egy szóval nem írtam olyat mondjuk hogy a docx rosszabb lenne mint az odt. annyit írtam hogy a docx NEM azért van pozícióban, mert jobb lenne az odt-nél, csak hogy az utolsó példádnál maradjunk, hanem azért mert azok a megoldások amik mögött volt egy céges (azaz egy nagytőkés) érdek"
Ez azert nagyon nem igy mukodik. Az Adobe Suite azert lett iparagi standard, mert jobbat kinal(t) mint barki mas. Az Office szinten, ne vicceljunk mar, a LibreOffice es tarsaira en is emlekszem korabbrol, egy doglassu kaosz volt mindenfele kompatibilitasi marhasagokkal es gyer funkcionalitassal.
Az a gond hogy te nem latod az osszefuggest a ketto kozott.
Egy termek nem azert lesz jobb es nepszeru, mert a "nagytokes" ceg belobbizta magat mindenhova, hanem mert a "nagytokes" ceg megoldasa moge kerul love es megfelelo mennyisegu eroforras, ami miatt jobb lesz a termek a konkurencianal.Az Office fejlesztesebe beleraktak az eroforrast hogy jobb legyen a piacon, mig a LibreOfficet meg raklap ember es szervezet hegesztette.
Ne mondjuk mar, hogy a LibreOffice a mai napig illetve a kezdetektol jobb volt mint az Office es annak kellett volna elterjednie a piacon, de a csunya Microsoft lenyomta mindenki torkan a szar szoftvert. Ez mese habbal. -
Vladi
nagyúr
Ha már freebsd: valóban sokkal kisebb az erőforrás igénye, ami pratikus. Plusz hosszan támogatott, ami nekem elvárás. Úgy emlékszem 5+2 év?
Ugyanakkor szépen el van választva a user space a system place-től. tehát nagyon frissek a programok. Ezt ügyesen megoldották.
Ami probléma: az automatizálás teljes hiánya. Oké én elfogadom, hogy ezt nem tették fel a célok listájára. De! Ehhez bizony a jelenleginél sokkal komolyabb közösségi tudásmegosztás kell! Tehát olyan nincs, hogy ne legyen normális youtube csatorna freebsd-re.
Oké van 1 db. Oké az tényleg jó. De installt például csak virtuális gépen mutat. Én azt derekasan végigcsináltam, az erdmény egy használhatatlan gép lett. Mert nemvirutuális gépen 2-3 lépés kell még pluszba. Ezt elfelejtette említeni.
Jah és mélyterminál nunu. Hát nem kértem, hát nem csinált. Egyemazuzáját.
-
Vladi
nagyúr
2002-óta használok linuxot, 2006-óta 98%-ban csak azt. főleg redhat cuccokat.
Azóta annyi változott, hogy született 2 gyermekem akik elérték az iskolás kort. Most mindkettő kapott egy 10+éves lapotopot. erre ment linux mint, mert:
- kellett a változatosság
- kellett valami ami hosszabban támogatott
- ami jól viseli a szűk hardvert
- meg kell tanulniuk, én fogom tanítani windowzt meg tenyeret simogatni majd megtanulnak az oskolában. az iskolai tananyag nem probléma nekik, meg az nem tudás.Úgyhoy a linuxosok osztódással szaporodnak. Így jártatok.
-
csendes
addikt
Mindenesetre amíg szinte minden noti és sok asztali gép is előtelepített Windowssal érkezik, a játékok nagy részéhez pedig nem készül natív linux port,
Pont Magyarországon a notebookok jelentős része nem Windows-zal kerül értékesítésre, mivel a piac erősen árérzékeny.
Ami a játékokat illeti, akár 200 milliárd dollár fölött is lehet a várható forgalom 2023-ban [link]. Ebből 2020-ban 48% mobil, 28% konzol, a maradék a PC, de ebből 2% körül vannak a böngészőben futó játékok, a maradék 21% oszlik el a macOS , a Windows és az egyéb asztali operációs rendszerek között. A Steam adatai alapján a Linux felhasználók aránya kb. 1% volt [link], de ebben már benne vannak a Proton (Wine) kompatililitási szoftverrel játszható játékok is. Hasonlóan létezik a szintén Wine alapú PlayOnLinux frontend is a Windows játékok egyszerűbb telepítéséhez [link] . Mindenesetre a túléléshez a játékiparnak is profitot kell termelnie és ebbe a legtöbb esetben nem fér bele a natív Linux port. -
haxiboy
veterán
MS SQL Szerver Linuxon nem túl régóta van, talán 2017 az első? talán 11 körül kaptuk az ODBC driver preview-et.
Mindenesetre amíg szinte minden noti és sok asztali gép is előtelepített Windowssal érkezik, a játékok nagy részéhez pedig nem készül natív linux port, és az átlag usernek bármiféle terminal emulatorral való b@szakodás már a "most hackelem meg a NASA-t" kategóriába tartozik nagyon nehéz versenyezni.
Az átlag usernek sokszor még a next-next-finish alapú telepítőkkel, vagy az egyszerűen letöltött futtatható állományokkal is problémájuk van. Ne is beszéljünk arról ha valamit egy mappastruktúrában kéne megkeresni, esetleg egy config file-t vagy registry értéket módosítani akkor teljesen megáll a tudomány.
Az hogy Linuxon pl kötelező telepítéskor jelszót megadni, 10-ből 6 átlag usernél kiverné a biztosítékot, meg sem tudom számolni hányszor kérték tőlem hogy úgy telepítsek windowsot úgy hogy nincs jelszó sehol...Mondjuk belegondolva, ahova linuxot telepítettem a családban, ott évek óta nem nyúztak azzal hogy újra kéne telepíteni
"azok az userek, akik a felhasználói bázisban a tömegeket alkotják, simán tudnának linuxot használni. felrakod, bedugod, megy."
Ezzel teljesen egyetértek egészen addíg amíg a random user nem akar nyomtatót telepíteni
-
csendes
addikt
Abban a pillanatban, hogy valaki komolyabb pénzt tesz a Linux-ba, már ő fog diktálni, és nem tud a közösségi hálózat zavartalanul működni. Mi lett a Gnome3-mal, mi lett a CentOS-sel, miért nincs hivatalos Fedora LTS [link]vagy korábban miért állították le az OpenSolaris projektet (tudom, nem Linux, de Unix) [link]. És persze mindazok az óriáscégek, akik komoly erőforrásokat biztosítanak a Linux kernel fejlesztéséhez, komoly befolyással rendelkeznek a fejlesztési irányokra, és igen, profitot akarnak belőle: [link]
-
csendes
addikt
válasz
Busterftw #251 üzenetére
Mi az, hogy Office? MS Office365? Gyakorlatilag a Word-öt az MS saját maga váltotta le a Onenote-tal és az Outlook-kal, miután agyonbonyolította, persze könyvet és szakdolgozatot írni még lehet (és egyetemtől függően kell is) benne. Az Excel mellett, sőt inkább helyett a Power BI (és a Tableau, Qlik, stb.) a jövő, bár abból a Power Query, Power Pivot már Excel-be is visszakerült, az Excel VBA saját korábbi verzióival sem kompatibilis és elég nehézkes, persze a PyXLL Add-In-nel valamit javítható a helyzet, egyszerűbb a python alapú kódolás és sokkal jobban hordozható. A Powerpoint mára elég érdekes helyzetbe került, az interaktív adatvizualizáció és az üzleti intelligencia várhatóan kiszorítja. Az MS Access alapvetően relációs adatbázisokat tud kezelni SQL-lel, a BigData követelményeknek ez nem felel meg, még MS is az Azure Cosmos DB-ben látja a jövőt, arról nem is beszélve, hogy a felhőhöz egyszerűen túl sok a korlát (táblázat méret, felhasználók száma, stb): [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #250 üzenetére
A sigh arra vonatkozott, hogy ne itt beszéljük meg, mert nem ennek a topicnak a témája. Ezért volt a sigh. Nem értek ahhoz amit csinál, de ami nálam megy annak szerintem nála a nagyobb tudású hardveren is kellene, talán csak egy klikkre van tőle.
Amúgy ne legyünk álszentek, Windows alatt is hányszor volt már, hogy mondjuk ipconfig /all meg sfc /scannow dolgokkat kellett operálni, vagy beletúrni a regeditbe... Csak ott már az ilyesmi fel sem tűnik, mert megszoktuk és része a Windows experiencenek.
-
fatpingvin
addikt
fontos kulcsszót mondtál, megnézném azért hogy ezeknek a legenás Nagyon Fontos Desktop Szoftvereknek mekkora része van portolva almára. elég jó arány és ezzel azonnal el is oszlathattunk mindenfajta tévképzetet annak kapcsán hogy a platform alkalmassága vagy a piaci részesedése lenne a meghatározó. egyszerűen arról van szó hogy mi az a platform amin a semmiért is be lehet hajtani a licenszdíjakat a júzeren.
-
Egyébként nagyon egyszerű az oka annak, hogy miért nem használnak Windows helyett Linuxot az emberek desktopon (nagy tömegben): mert az inkumbest lényegében lehetetlen megverni. Ha a Linux tényleg mindenben jobb lenne egy kicsit, mint a Windows, akkor sem állnának át az emberek. Ahogy a Google mindig is a legnagyobb klasszikus kereső lesz, az AWS a legnagyobb cloud, az Android és az iOS a legnagyobb mobilplatform, és a Linux helyett sose lesz már más kernel új eszközön.
Kivéve, ha alapvető paradigmaváltás van egy területen, akkor lehet. Kialakult piacokon nem szokás legyőzni a domináns versenyzőt.
Tökre nem arról van szó, hogy technikailag mi a jobb egyébként.
-
bambano
titán
válasz
fatpingvin #255 üzenetére
nem, a vadkapitalista narratíva egyik alapvető elvárása, hogy nem buksz meg. a disznóságokat ott sem tolerálják a sitten belülről...
-
Gyuri27
félisten
A linux nem is adott a világnak egy leggazdagabb embert mint az ms. Nem is fizetünk a linuxért amúgy. A linux nem is fizetett le soha senkit a brand, noti gyártók közül. Mondjuk az intel igen. Igy müködik ez. A nagyobb, tisztességtelen a jobb. Adobe még mindig egy magot pörget még igy 2023-ban? xd
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #251 üzenetére
tényleg, miért az autocad for windows az industry standard? mikor volt autocad for solaris is, minden további nélkül vihették volna linuxra?
másrészt meg ugye nem akarod azt mondani, hogy például a magyar felhasználók 90%-a azért nem váltott linuxra, mert autocadre van kielégíthetetlen szüksége?
továbbra is erőltetem azt a véleményemet, hogy a felhasználók elsöprő többsége webezik (már nem ms böngészővel, mert arról letettek), levelezik, meg office jellegű programokat használ. ezeket mind végezhetné linuxon is, ha valós piaci verseny lett volna, nem pedig szemét fud meg megvesztegetés. azok meg, akiknek valóban kell a fényképhazudozó vagy komolyabb videovágó meg autocad, tegyenek fel windowst. senki nem fog sírni miattuk.
egyébként az industry standardokról még annyit, hogy a gyakoribb fontosabb rendszerek, mint oracle, sap, ms sql server, stb. vagy mind futnak linuxon, vagy a linux az elsődleges platformjuk. az adobe-t meg lehet, hamarabb kötném ios-hez, mint windowshoz...
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #249 üzenetére
azért nem linux van a pc-k többségén, mert a linuxos társadalomnak sosem volt pénze lobbizásra.
"Azert kell docx-et kuldeni allambacsinak, mert amikor az Office mar kesz, jol mukodo csomag volt, akkor az alternativak kanyarban sem voltak.": hát ja, az office olyan jó csomag volt, hogy nem is kellett lobbipénzekkel meg pénzmosással meg szabadalomsértéssel megtámogatni, és nem is bukott le a közelmúltban se egy ország ms leányvállalata se, és nem is neveztek ki megbukott lobbistát állami pozícióba utána...
szeretnélek megkérni, hogy tegyél valami jelet a hsz-edbe, amikor ilyen vicceseket írsz, hogy az ms office bármikor is jól működő csomag, mert praktikusabb lenyelni, amit iszom vagy eszem éppen, mint ráhányni a monitoromra. kösz.
gondolom abban megegyezhetünk, hogy az mso meg az lo különbözik. vita max. abból keletkezhet, hogy melyik a de facto standard, és melyik különbözik tőle. miután van rá rendelet, hogy a de facto standard az lo, így az mso az, amelyik nem jó. hogy ennek ellenére miért a deviáns office-t várja el az állam, arra a fenti pár mondat adhat magyarázatot.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #249 üzenetére
okés, látom nem jött át de ha nem bánod harmadszorra nem szeretném leírni.
lehet úgy csinálni mintha szubjektív megítélés dolga lenne hogy hogyan alakult ki a jelenlegi status quo, ettől még nem válik azzá.
ugyancsak lehet terelni mintha itt ténylegesen minőségi különbség lenne, de ettől még ez sem válik igazzá. #230-asban a válasz, csak hogy ne magam idézzem.
tudod amit írsz abban egyedül az az eléggé taszító hogy úgy csinálsz mintha a tényleges termékek meritokráciájáról lenne szó olyan helyzetben ahol ez egy minimális objektivitással belátható hogy egyértelműen nem igaz.
vedd észre egy szóval nem írtam olyat mondjuk hogy a docx rosszabb lenne mint az odt. annyit írtam hogy a docx NEM azért van pozícióban, mert jobb lenne az odt-nél, csak hogy az utolsó példádnál maradjunk, hanem azért mert azok a megoldások amik mögött volt egy céges (azaz egy nagytőkés) érdek, azok nyilvánvalóan mindent megtettek hogy a sok hasonló közül az ő ugyanúgy érdemtelenjük kerüljön pozícióba. ezt hívja a köznyelv lobbinak illetve egymás között kartelezésnek, amit viszont konkrétan nap mint nap látunk. ez egyáltalán nem a minőségről szól.
ugyanolyan gyerekmese ezt erőltetni mint azt hogy egy közbeszerzést majd a szakmailag legkompetensebb pályázó fogja nyerni. egyszerűen nem kéne ezt a két dolgot összemosni
ezt a működést meg nem belátni azt kell mondjam hogy a naivitásnak olyan szintje ami már a valóságtól való teljes elrugaszkodást közelíti. -
bambano
titán
válasz
Toltotollkin #230 üzenetére
ne legyen már well done job kapitalizmus, amiért normális országban börtön jár.
-
Busterftw
nagyúr
Az miert van, hogy az Adobe industry standard? Vagy az Office?
Vagy az AutoCAD?
Mert ezek a megoldasok valtak be, ezek a jobbak es terjedtek el.
Azert kell docx-et kuldeni allambacsinak, mert amikor az Office mar kesz, jol mukodo csomag volt, akkor az alternativak kanyarban sem voltak. (a mai napig) -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #232 üzenetére
Tehat akkor mi?
Ha a Linux volt az evtizedek alatt jobb es user friendly, miert nem az van a PC-k tobbsegen, tobb es jobb szoftver supporttal?
Egyszeruen semmi nem mutat arra, hogy anno/most a Linux hasznalhatobb volt es felhasznalobaratabb volt mint a Windows.
Sot, a mai napig epp ennek az ellenkezojet tapasztalni. -
bambano
titán
válasz
Toltotollkin #221 üzenetére
"Ha csak mondjuk egyszer kell valakinek docx formátumban küldeni valamit, mert csak azt hajlandó elfogadni.": ez miért van? miért van, hogy még mindig docx-et kell küldeni még állambácsinak is, amikor van rá rendelet, hogy milyen formátum kötelező?
-
bambano
titán
"Ahhoz kell papír, hogy közforgalomban vezethess, és ne veszélyeztesd a többi embert. ": merugye ha rosszul üzemelteted az otthoni pc-det, akkor azt nem vágják be szempillantás alatt egy botnetbe, és nem fognak róla ddosolni, hogy veszélyeztessék a "közforgalmat" az interneten...
meg a sok idióta facebook zombi se fog feltenni egy rakás infót magáról, vagy szívózni más userekkel, amit később esetleg megbánna?
az alapprobléma, hogy a júzer minden további nélkül viselkedhet idiótán a neten, és a töketlen agyhalott kormány rám, mint internet szolgáltatóra, lőcsöli a feladatot, hogy rendszabályozzam meg. ami nettó baromság.
ez a véleményem megáll linuxos, windowsos, androidos és ios-os júzerre is.
-
bambano
titán
értem, tehát az átlagember 42 gombos egeret használ, egyébként is 24 ujja van a négy kezén, és fejből tudja az összes photoshop shortcutot, mert a gyerekéről csak szupereffektezett képet lehet felrakni az instára, amikor a szomszéd kölökre szórja a homokot a jáccin, stb.
szerintem érdemes lenne észrevenni, hogy azok a problémák, amikről itt szó volt, nem az átlag user problémái.
azok az userek, akik a felhasználói bázisban a tömegeket alkotják, simán tudnának linuxot használni. felrakod, bedugod, megy.
ezzel nem tagadom, hogy vannak, akik olyan programokat használnak, ami nincs linuxra, azok használjanak olyan gépet meg oprendszert, ami nekik megfelel. mind az öten.
-
-
válasz
CPT.Pirk #242 üzenetére
Ne vicceljunk mar, nem megyek at a Linuxos topicba, mert 20 eve foglalkozom Linuxszal (es az ottlevok 99%-anak sajnos lovese sincs a Linuxrol, kb. hobbifelhasznalo), es nem segitseget kerni jottem, hanem azt akartam leirni, hogy atlag usereknel, atlag felhasznalasnal felmerulnek nagyon kellemetlen problemak. Tudom, hogy lehet megpeccselt Chromeot hasznalni a celra, stb. stb., nem azert nincs nalam megpeccselve, mert nem tudom, hogy hogy kell.
Jelenleg egyebkent egzotikusabb problemaval szivok, azaz:
.. szoval hogy van egy 5K monitorom, amit Thunderbolton keresztul lehet hajtani. Ez 2 db 2.5K monitorkent mutatja magat, amit az X.org lekezel szepen, a Wayland viszont nem
X.org alatt viszont nem mukodik a GPU hotplug, ami azert problema, mert a kepen latszik, hogy a ket monitor ugyanabba a gepbe van beledugva, csak a jobb oldali monitor az egyik GPU-ba, a masik meg egy masik GPU-ba.. es qemu-n keresztul at van passzolva az egyik GPU egy virtualizalt Windowsnak, de a PCI eszkozok hotpluggolasaval az X-nek sajnos eleg sok baja van. Emellett a Resizable Bar support 3 eve nem tamogatott virtualizacio alatt, lasd: [link]
Ha erre van gondolatod (azaz igazan melyen ertesz a vfio-hoz), szivesen meghallgatom, de a hw dekodolassal ne farasszuk egymast
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez jó. Az
about:support
oldalt fusd át, régebben sok disztró szándékosan tiltotta a hw gyorsításokat Firefox alatt a grafikus driverek problémái miatt. Azok az idők elmúltak, de lehet az Ubuntuéknál még valami nem lett engedélyezve ami egyébként ma már alapból be lenne kapcsolva... Szóval amit csekkolj le:kompozittálásnál webrenderer van-e
a HW video decodingnál pedig nálam ezt írja:
available by default
force_enabled by user: Force enabled by pref
blocklisted by env: Blocklisted by gfxInfo
De gyere át ezzel a Linuxos topicba...
-
válasz
CPT.Pirk #239 üzenetére
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileNone : VAEntrypointStats
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile1 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile1 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile3 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile3 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain444_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointEncSliceLP -
-
csendes
addikt
válasz
Busterftw #224 üzenetére
KIjelenthetitek, hogy nektek jobban megfelel. Én meg kijelenthetem, hogy számomra sokkal rugalmasabb, gyorsabb, érdekesebb, átláthatóbb, minden igényemre megfelelő, könnyebben naprakészen tartható a FreeBSD meg a Linux. Ennél érdekesebb azt megnézni, hogy mire jó az egyik és mire jó a másik.
A felhasználó egy abstract class, cannot be instantiated. -
Tim82
félisten
ment rájuk mint, oktatást segítő szoftverek, néhány free játék, alapvetően egy hasznos kis pakk
A topik témájától némileg fúggetlenül, de engem érdekelne a lista (maga a "kilométeres apt-get" szkript nem, azt én is meg tudom oldani), mert ugyan nem ekkora (15 és 28 db laptop/desktop) nagyságrendben, de van pár gépem, amikkel én is hasonló jótékony célra leadást tervezek, szintén Linux Minttel előzetesen telepítve.
Akár privátban is megfelelne, előre is köszönöm.
-
Hw-gyorsitott videolejatszas desktopon mar jopar eve van, viszont a bongeszokben meg mindig nincs. Nemregiben a Chrome-ban megjelent egy flag, amivel lehet kiserletezni, de kulon kezzel be kell kapcsolni, tehat Mari neni laptopjat alapbol szenne fogja futeni.
Amit linkeltel, az a hwaccelerated rendering/decoding tamogatas desktopra, nem a hw accelerated decode bongeszon belul.
Pl. ezt megnyitni Linuxon a 1265U-s laptopomon 50% CPU-t hasznal, Windowson meg 3%-ot.
Szoval arra mutass megoldast, hogy pl. Wayland alatt hogy megy a 4K video a bongeszoben.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #224 üzenetére
nem, nem jelethetjük ki. minden tisztelettel egyszerűen nem jövök rá milyen mental gymnastics kellett ahhoz hogy levond ezt a következtetést egy olyan kiindulásból ami tök egyértelműen erre mutat hogy az érvényesülésben NEM a használhatóság ésvagy a felhasználóbarátság volt az ami meghatározó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nehéz úgy nyílt formátumokkal bármit kezdeni, hogy az MSO csak a 2021-es verziótól kezdődően ismeri az odf 1.3-at, az LO-ban meg alapértelmezetten 1.3 extended a mentési formátum jelenleg.
Így ha egy most elkészült odf-et 2019-es vagy korábbi MSO-ban nyitsz meg akkor nem szól róla, hogy nem ismeri ezt a fájltípust, egyszerűen csak megnyitja és valamilyen mértékben szétesik amit kapsz.
Te meg arra következtetsz ebből, hogy az LO trágya, holott csak az MSO nem ismeri azt a formátumot...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Toltotollkin #225 üzenetére
Akkor viszont nem tudom miert van felrova ez az MS-nek, hogy versenyzo es konkurens megoldas hianyaban a sajat megoldasat vegigvitte a piacon.
-
Toltotollkin
junior tag
válasz
Busterftw #224 üzenetére
Mert nincs olyan, hogy a "Linux". Az egy kernel, ami köszöni szépen nagyon is elterjedt. A disztrók mögött pedig hol vállalatok állnak (Ubuntu), hol meg közösségek (Mint). Azt lehet látni, hogy ahol for profit mozgott a dolog (RH), ott egész szép kis eredményeket lehetett elérni. De az teljesen irreális volt már 20 éve is, hogy majd jön valaki aki a MS-al felveszi a versenyt a desktop piacon.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #222 üzenetére
Tehat akkor kijelenthetjuk, hogy a Windows felhasznalo baratabb.
Es ez ellen a Linux miert nem tett? Miert nem vettek eszre es versenyeztek jobban a piacon? -
válasz
fatpingvin #222 üzenetére
Abban teljesen igazad van, hogy mindenképpen támogatni kell a nyílt formátumok elterjedését. Vannak országok, ahol erre van törekvés, de EU szinten kéne ezt kőkeményen kikényszeríteni. Például állami adatszolgáltatásoknál, pályázatoknál sokszor csak Excel/Word/PDF fájlokat fogadnak el. Viszont ez tényleg csepp a tengerben, a valóban drága célszoftverek jellemzően Windowsra, esetleg Macre készülnek el.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #212 üzenetére
sajnos nem az. te magad is írtad, öngerjesztő körről van szó. amiket írsz jórészt pont azért van mert a microsoft jó dőben jött rá arra az üzleti gyakorlatra hogy ha eleget lobbizol azért hogy a közoktatásban a te szoftvered legyen mutogatva, kiharcolod hogy az OEM eszközökre kötelező legyen valamilyen oprendszert telepíteni majd a gyártóknak kényelmes megoldásként nagy kedvezménnyel értékesíted a sajátod, állami szférában kibulizod hogy olyan pályázati kiírások legyenek a beszerzésekre amit lényegében csak a te cuccod tud teljesíteni, akkor onnantól kezdve gyakorlatilag tökmindegy hogy amúgy technikailag mi mire lenne optimális, elindítasz vele egy olyan öngerjesztő folyamatot hogy mivel a legtöbb helyre már beerőltetted a saját platformodat, a független szoftverfejlesztésnek az lesz a legkisebb ellenállású iránya, a nagy célszoftver-gyártó cégekkel meg amúgy is megéri kartelezni.
innentől meg totálisan értelmetlen a pillanatnyi statisztikákkal dobálózni ugyanis az arányok egyáltalán nem maguktól alakultak ki és még csak véletlenül sem tükröznek tényleges technikai szempontokat.
szerk: mindkettőtöknek válasz 220, 221.
-
Toltotollkin
junior tag
válasz
fatpingvin #218 üzenetére
Te nem akarsz. Az emberek túlnyomó többsége pedig igen. Vagy ha nem is akar, akkor simán benne van a pakliban, hogy rákényszerül.
Mert az rendben van, hogy nem kell MSO arra amire a homejúzerek nagy része használja, bőven elég a LO is. Vagy nem kell a bicepszmanipulációhoz PS, elég arra a GIMP is (sőt, sok is, arra elég egy Pinta is). Ez idáig tökre rendben van. Csak ha történetesen valaki mással kell fájlt cserélni, akkor indulhat a szívás. Ha csak mondjuk egyszer kell valakinek docx formátumban küldeni valamit, mert csak azt hajlandó elfogadni. A webes Wordot meg hagyjuk is, az mutatóba jó, dolgozni vele meg nem. Vagy csak egyszer kell mondjuk adóbevalláshoz készült szoftvert futtatni. És napestig lehetne sorolni azokat a példákat, amiket nyögyvenyelősen össze lehet kalapálni Linux alatt is, csak az egyszeri ember neki se fog vele állni szórakozni.
Tényleg semmi baj a desktop linuxal, amit vállal azt ragyogóan hozza is. De nem véletlenül van a béke segge alatt az elterjedtsége, mert ha csak nem istentelenül türelmes és/vagy mázlista az ember, akkor nem alternatíva a desktop felhasználók tömegeinek.
Ezen a webes appok fejlődése valamicskét esetleg majd fog tudni változtatni, csak akkor meg majd jön a kérdés, hogy miért is lassabb a Chrome Linuxon és miért is kell vele mókolni hogy alapból HW gyorsítson.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #218 üzenetére
Ez nem akarat kerdese, hanem allapot.
Rengeteg nepszeru es "industry standard" szoftver Windows-only, amik hozzajarulnak az osszkephez.
Lasd fenti peldakat. -
fatpingvin
addikt
válasz
Toltotollkin #217 üzenetére
miért akarnék windows-only szoftvert használni?
remélem érzed a párhuzamot
-
Toltotollkin
junior tag
válasz
fatpingvin #201 üzenetére
Miért akarnék összerakni, amikor egyértelműen nem a Windows a feladatra a legalkalmasabb eszköz?
Attól most nagyvonalúan tekintsünk el, hogy a desktop felhasználók túlnyomó többsége soha nem akarna ilyet csinálni, itt pedig nyilván róluk volt szó.
-
fatpingvin
addikt
valamit nagyon benéztél. én kifejezetten örülök neki hogy az a réteg aki deklaráltan nem hajlandó érteni ahhoz amit csinál (nincs ezzel baj, így is lehet élni, én nem szeretnék) az nem szabadul rá teljes volumenében a linuxos felhasználóbázisra. meghagynám ezt az élvezetet a windows közösségnek. ott viszont valahogy mintha nem tűnne fel hogy az ilyen teljesen inkompetens figurák problémáinak túlnyomó része nem "computer issue" hanem "windows issue". mert hogy azt használnak mintha valami "default" lenne.
ha figyelmesen végigolvasod amit írtam kizárólag arra hívtam fel a figyelmet hogy abszurd nonszensz a 15 évvel ezelőttről beragadt mantrákat ismételgetni annak a tévképzetnek az alátámasztására hogy desktopra szaralinugz, a windows használatának ennél is régebbről ismert és azóta is ugyanúgy releváns nehézségeiről meg szemérmesen hallgatni vagy úgy csinálni mintha ezek nem valódi nehézségek lennének KIZÁRÓLAG azzal alátámasztva hogy meg van szokva már.
ez nem preferencia kérdése. egyedül erre a kettősségre igyekszem rávilágítani amit az egyéb létező opciókat ténylegesen nem ismerő vagy el nem ismerő windows felhasználóbázis rendre demonstrálja hogy nem is tudja értelmezni. almásokkal furcsa módon nem szokott ilyesmi lenni, őszintén kíváncsi volnék rá hogy miért.
kinek nem inge, ugye, aki meg win júzerként belátja ezt amiről írtam annak elismerésem hogy képes kilátni abból a burokból amiben van.ha ez megnyugtat, engem is rendkívüli módon bosszant ez az öncélú törekvés hogy legyen mindenkinek Linux desktopon mert csak. teljesen értelmetlen és alapvetően önmagáan nézve inkább destruktív. akinek linux kell az már most linuxot használ, semmi nem akadályozza. aki meg nem az nem, és ez is szerintem teljesen OK.
a gond azokkal van akik használnak valamilyen rendszert és azokra a problémáira nyavalyognak nagy hangon amikre egy alternatíva megoldást kínál. vagy egész egyszerűen csak nem azt használják ami lefedné az igényeiket, tájékozatlanságból ésvagy megszokásból. nekik viszont nem hogy nem segít, kifejezetten hátráltat ez a fajta lényegi érvek nélküli használd azt mert csak, mert az "jobb" süketelés. -
válasz
fatpingvin #213 üzenetére
Tudtam, hogy ezt a példát fogod felhozni.
És nem, gépjárművezetéshez nem kell semmiféle papír. Ahhoz kell papír, hogy közforgalomban vezethess, és ne veszélyeztesd a többi embert. Ez egy pc oprendszer esetén nyilván nem áll fenn, mint ahogy egy mákdaráló használatát sem kötik vizsgához.
ahogy egy ötéves gyereket sem ültetünk volán mögé...
Dehogynem. A profi versenyzők bizony ennyi idősen kezdenek el gokartozni. Még egyszer megismétlem: nem közforgalomban.
határozott meggyőződésem hogy bizonyos szintű gatekeepingre igenis komoly szükség lenne.
Miért lenne erre szükség? Szemmel láthatóan a piac ki tudja szolgálni azokat is, akiket te eltiltanál ettől, és köszönik szépen, jól elvannak. Tényleg nem hoztál egyetlen érvet sem, csak rísz, amiért a nép nem hajlandó Linuxra váltani. 20+ éve hallgatom már ezt a rinyálást. Agyrém.
-
fatpingvin
addikt
érdekes módon gépjárművezetéshez is kell az a papír... pedig az is egy hétköznapi tárgy, nem? mostanra meg talán még kevésbé mint egy személyi számtech eszköz. az egyetlen érdemi különbség talán hogy egy számítógéppel nehéz közvetlenül életveszélyt okozni.
határozott meggyőződésem hogy bizonyos szintű gatekeepingre igenis komoly szükség lenne. ahogy egy ötéves gyereket sem ültetünk volán mögé...
ez viszont már messzemenőleg túlmutat ezen a linux-windows civakodáson.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #211 üzenetére
Szerintem ez nagyon rossz megkozelites.
HIszen a "kenyelmi" funkciok es a nativ szoftverek/support hianya ettol nem oldodik meg Linuxon, csak azert mert azt tanultam eloszor az iskolaban. -
fatpingvin
addikt
a leírásodból egyértelműen kiderül hogy windowssal kezdtél és abba belefektettél energiát annyit hogy megtanuld alapszinten használni, majd erre jött a pingvin.
ergo abszolút nem vagy erre releváns példa. a nyuggert meg arra írtam hogy jellemzően ez az a korosztály ahol vannak emberek akiknek SEMMILYEN számtógépes tapasztalata nincs. ez volt itt a kulcs, nem az hogy nyugdíj vagy sem. -
Busterftw
nagyúr
Ellenpelda is van rengeteg, mar csak azert is mivel a Windowst hasznalok szama sokszorosa a Linux usereknek es emelle tobb millio eltero konfiguracio/szituacio van, tehat nagyobb a hibalehetoseg is.
Itt most nem a "nekem nem volt gondom a Windowssal/Linuxal tehat nincs gond Windowssal/Linuxxal" statisztikat kell nezni, mert ebbol van rengeteg es nem ad jo kepet.
-
válasz
fatpingvin #200 üzenetére
Ez a klasszikus IT-s gőg (copyright exfőököm). Szakmabeliként is azt mondom, hogy nem! Konkrétan azért használok Apple cuccokat, mert a magánéletben nem vagyok hajlandó driverekkel, konfigokkal baszakodni. Épp elég az a melóban. Nem elvárható egy átlagembertől, hogy egy hétköznapi tárgy szakértőjévé kelljen válnia annak használatához.
Ha pedig okos emberekre optimalizálsz, akkor senki sem veszi majd a termkékedet. Lásd: Linux desktopon.
Illetve rossz a kifejezés. Ugyanis attól még nem lesz valaki hülye, hogy nem hajlandó valamibe erőforrást invesztálni. Egyszerűen csak nem érdekli, van kényelmesebb alternatíva, stb.
-
Apaxp
senior tag
válasz
fatpingvin #204 üzenetére
nézz meg egy átlag nyuggert...
Nos én átlag nyugger vagyok. Soha nem okozott gondot egy driver felrakása windowson. Amikor a linuxal kísérleteztem, ott is a problémáim zömét gugli barátunk segedelmével megoldottam. De az emlegetett egér only win driverrel rendelkezik és elég sokáig próbáltak mindenféle ötlettel segíteni a linuxot hosszabb ideje használók, és mégse sikerült. A probléma másnak nem volt gond, nekem igen. De ezért nem dobtam ki egy 16ezres egeret.
A képernyő billentyűzet problémát is elég sokáig sok ötlettel próbáltak segíteni és az sem jött össze. Pedig az onboard egy linux alap progi, de másikkal is próbálkoztam, ami szintén nem volt jó minden helyzetben.
Szóval lehet itt sok mindenre magyarázatot adni, de annak akinek egy képernyő bill nem működik jól, és szüksége van rá, annak a linux sajnos alkalmatlan op rendszer. Így kénytelen tovább használni az ablakos rendszert. Mindaddig amíg a hardver gyártókat nem kényszerítik rá, hogy a drivereket meg kell írni az alternatív op rendszerekre is, addig meg vadászni kell azokat a hardvereket, amik linuxhoz is jók. Utána meg ott lesz a probléma, hogy xy számtech boltban a szakértő eladó sem tud segíteni. Nem véletlen mert ő is winen nőtt fel.
Szóval nyuggerként próbáltam linuxra megtérni, de egyszerű felhasználóként jobb a bekapcsolom, működik rendszer, mint egy bekapcsolom, majdnem minden működik. -
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Tudok közeli ellenpéldát is. Régi nyomtató/scanner ami csak xp alatt volt hajlandó működni egy friss minten annyi hogy bedugod és már nyomtathatsz/scannelhetsz. Aztán egy időben nagyon menők voltak ezek a digitalizáló USB cuccok, ami nekem van XP-vel hibátlanul ment, 7-en csak 32 bites rendszeren, egyébként se kép se hang. Minten VLC-vel megnyitom mint eszköz és már tudom is menteni a videót, de OBS is működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Ez megint olyan erősen relatív helyzet, hogy mivel van tapasztalatod... Mi most vettünk USB-UART átalakítókat cégnél, a málna boltból.
W10 nem ismeri, neten sem talál hozzá drivert. Le kell tölteni a gyártó oldaláról zip formában, de ez nem elég, mert a driver az .inf fájlok halmaza, nincs hozzá telepítő .exe fájl. Be kell mászni az eszközkezelőbe, és ott kézzel megmutatni neki a mappát, ahová kicsomagoltad a drivert...
Ráadásul kellett telepítési útmutatót írnom ehhez, mert ki kellett küldeni a vevőnek a világ túloldalára és már nem volt idő olyat venni, amit egyből ismer a Windows. Ugyanez a hardver meg bedugom és megy Linux alatt. Ráadásul ez az USB-UART átalakító olyan dolog, ami nem kötődik egyik oprendszerhez sem, így azt sem lehet mondani, hogy valami Linuxos geek dolog lenne és azért nincs rá alapból driver Windows alá.Meg szoktam emlegetni, hogy olyan szkennert használok, ami utoljára XP alatt működött. Bedugom és megy Linux alatt.
De mondhatnám a játékokat is. Én masszívan játszok Linux alatt, olyan AAA címekkel is gond nélkül mint a Cyberpunk meg hasonlók. Ebből leszűrhetném, hogy fasza a játék Linux alatt de ugyanakkor ezt nem lehetne kijelenteni, mert a fiatalabbaknál divatos online lövöldék többnyire olyan anticheat megoldást használnak, ami nem Linux kompatibilis jelenleg. Szóval érted, relatív.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #202 üzenetére
öngerjesztő folyamattal egy dolgot tudsz csinálni, effortot raksz bele hogy csökkentsd a visszacsatolást.
ez hogy mi plug and play és mi nem erről meg vitatkozhatnánk, valószínűleg mást értünk alatta. te példának hozod fel a plug and play hiányának azt hogy valamit be kell állítani. én ezt nehezen tudom így értelmezni, ugyanis azt konkrétan hibás működésnek tartom hogy egy windowsos gép mellett bekapcsolsz egy bluetooth eszközt és akkor ez a kettő automatikusan csatlakozna mindenfajta felhasználói beállítás nélkül. ha meg nem így van akkor megint ugyanott vagyunk hogy azért csak be kell állítani dolgokat winen is. azt meg hadd ne vegyem már komolyan hogy ez windowson egy hozzá nem értő ember számára ez így magától fog jönni. mert ez tényszerűen nem tud igaz lenni, ha nincs valamilyen szintű előismereted a rendszer működését illetően akkor nem fogod tudni használni. nézz meg egy átlag nyuggert aki nem használt életében számítógépet, neki mennyire fog magától menni egy bluetooth egér belövése akármilyen rendszeren? ugyanúgy nem fog tudni mit kezdeni egy winnel mint egy linux alapúval.
viszont mondjuk ha már ezen a plug and play dolgot felhoztad, windowst használó ismerőseim időnként mondják pl hogy vettek új videokártyát és hogy milyen macera a régi drivereket letörölni (???) és az újhoz a hozzá valókat megkeresni és felrakni. na most ez az amivel én Linuxon kb soha nem találkoztam, általános célú felhasználásra meg főleg: bebököm a gépbe a régi quadro helyére az új firepro-t, és már megy is ahol abbahagytam. ez valóban nem így volt mondjuk 15 évvel ezelőtt de ezen a téren pont hogy sikerült gyönyörűen lehagyni a wint.amihez van driver az sokkal inkább plug and play mint windowson. amihez meg nincs annál a gyártónál lehet és kell is verni az asztalt a supportért, legyen az megfelelően részletes dokumentáció de leginkább a contribution a kernelbe.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Alapvetően igazad van, aztán mégsem. Eddig nálam minden plug & play működött, most akkor kinek van igaza?
Nálam is volt, hogy a zsírúj alaplapnál win10-en nem ment az ethernet, driver híján, wifi dongle-m meg nem volt. A driver meg cd lemezen volt, optikait meg már tizenéve nem használunk. Na ilyenkor mi van?Szerintem nem kell mindenkinek az ízlésére formálni a linuxot. Rengeteg disztró van már amiből lehet választani, aki ennek ellenére sem találja meg a neki megfelelőt, és/vagy nem akar kilépni a komfortzónájából, az maradjon csak windowson, vagy ott van a mac, az legalább valahol unix alapú – de annak használatához is hozzá kell szokni.
A "linux éve" gúnyolódás – hacsak nem történik valami tech. forradalom – meg már örökre csak gúnyolódás marad, mivel az olcsó és jó Androidos okostelefonok eljövetelével mégjobban csökkent az aktív pc felhasználók száma, az ilyen böngészés jellegű felhasználásra meg sokkal egyszerűbb egy kézben tartható kütyün netezni csetelni. Így az a réteg is aki talán linuxozott volna, már soha nem fog valószínűleg.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #196 üzenetére
Megint csak az "osszkepre" tudok hivatkozni.
A nagy atlagban hasznalt szoftverek, a platform elterjedese miatti jobb szoftver support es beepitett funkciok miatt objektiven jobb a legtobb embernek.Tele van a net errol szolo cikkekkel es peldakkal, de itt is kaptunk parat a forumozoktol, hogy az amugy plug and play egyszerusegu dolgok gondot okozhatnak Linuxot.
Aztan lattad a reakciot, gyere a Linux forumba aztan kibogozzuk neked.
Egy random vezetekneli egeret az user jojjon Linuxforumokba kibogozni.
Sarkalatos pelda, de ez nagyjabol a konszenzus."windows-only szoftver csak windowson fog menni. tényleg? ki gondolta volna, ez majdnem olyan mintha különböző platformok lennének, linux-only szoftver se fog windowson menni soha"
Ez vilagos, csak epp ez a gond, mert %-osan tobb minden van Windowsra, tehat tobb mindenkinek lesz a hasznalata egyszerubb.
Linuxon egyszeruen nagyobb a valoszinusege, hogy valami valamiert nem megy.
Vagy teljesen, vagy xy funkcio.
Mint irtam ez ongerjeszto, ha tobb user lenne Linuxon akkor tobb eroforras mehetne es tobb nativ szoftver lenne amit tobb usert vonzana es igy tovabb. -
fatpingvin
addikt
válasz
Toltotollkin #198 üzenetére
próbálj meg windowson összerakni egy normális shell pipeline-ra épülő automatizálást és utána térjünk vissza erre az "érvre".
windows-only szoftver csak windowson fog menni. tényleg? ki gondolta volna, ez majdnem olyan mintha különböző platformok lennének, linux-only szoftver se fog windowson menni soha. a WSL meg ugye nem windows hanem egy linux konténer, amit abszolút meg lehetne oldani fordítva is ha a microsoft monopolhelyzetet erősítő licenszelése nem akadályozná jogi szempontból.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Megjelent a kezdők és haladók számára legkezesebb, asztali és laptop gépekhez szánt Linux kiadás legújabb verziója, a Linux Mint 21.1 „Vera” Cinnamon, MATE és XFCE kiadása.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Diablo 3 Collector's Edition
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest