-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ric4m0nd
aktív tag
válasz jackbacsi87 #347 üzenetére
Többször újraolvastam, hogy érthető-e amit írok, mielőtt elküldöm, de számomra egyértelmű volt. Bizonyára valaki foglalkozik kutatással a linux közösségben.
BOINC program az alapja az egésznek. Ha ezt feltelepíted bármilyen konfigurációra (Linux, Mac,Win) akkor a benne található kutatási projektek közül a számodra szimpatikusat kiválasztod, és elindítod. Ezután letölt egy adatcsomagot, amit feldolgoz, majd az eredményt visszaküldi az adott kutatóintézetnek/egyetemnek. Természetesen regisztrációhoz kötött.
Van köztük matematikai, orvostudományi/gyógyászati, fizikai, kémiai kutatás.
Az LHC/CERN a svájci Nagy Hadron Ütköztetőben egymásnak lőtt atomi részecskék költsönhatásából óriási mennyiségű adat keletkezik. Ahhoz, hogy ezt a tudósok kiértékeljék/elemezzék, nagy teljesítményű számítógépre van szükségük. Ezt a saját erőforrásaikból nem tudják fedezni, illetve amivel rendelkeznek évekig - évtizedekig tartana eredményeket produkálni. Azzal, hogy kiadják a feladatokat az érdeklődöknek, jelentősen csökken a ráfordított idő.
Windows 8 Release Preview kiadásban nem működik még rendesen a BOINC program a Virtualbox-al, ezért próbálkoztam a Mint 13-alatt futtatni. Sajnos sikertelenül.
Prohardver fórumán több témában foglalkoznak ezekkel, javaslom nézd meg őket.
[ Szerkesztve ]
-
chab7
addikt
válasz Ric4m0nd #351 üzenetére
Ilyen dolgokra ha Linux akkor nekem a Scientific Linux ugrik be. Én tuti azt tenném fel ha ezzel foglalkoznék.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
jackbacsi87
senior tag
válasz Ric4m0nd #351 üzenetére
Csak elsőre volt zavaros, amit írtál, mert a kifejezések majd fele ismeretlen számomra.
LHC/CERN-ről olvastam pár dolgot, nagyjából tudom, mi folyik ott. Virtualbox-hoz is volt szerencsém, mint-et meg már használom egy ideje.
Test4Theory projekt, meg BOINC volt kapufaKöszi a linkeket, megnézem, mert lehet, hogy én is beszállok. -
Ric4m0nd
aktív tag
Kösz a tippet! Valóban jó megoldás a Scientific Linux, korábban telepítettem már. Mint-et másodlagos rendszerként használom a Windows-ból telepítve Mint4Win programmal. SL-ben sajnos nincs ilyen opció, azt külön kéne telepíteni, partíciónálva stb. Ahhoz kevés az SSD, hogy két teljes rendszer foglalja a helyet rajta. Majd próbálkozok munkára bírni a projektet.
-
Ric4m0nd
aktív tag
válasz jackbacsi87 #353 üzenetére
Helyes, jól teszed! Javaslom a WCG projektjét próbáld ki először! Az ő gyógyászati kutatásuk a legsürgetőbb. Idegen életet később is ráérünk találni. Legfrissebb BOINC verziót itt találod.
[ Szerkesztve ]
-
meoindil
aktív tag
Sziasztok!
Próbaképp feltelepítettem a Linux Mint 13 Cinnamon 32 bites változatát. Eddig nincs is gond. Viszont egyszerűen nem tudom az (DSL) internetet beállítani rajta! Jó, ez mindig nagyon nyögvenyelős volt linux alatt, de valahogy előbb-utóbb mindig összehoztam. Most egyszerűen nem sikerül. Próbáltam Network managerrel (ezzel egyébként elég rosszak a tapasztalataim, ha működik is gyakran eldobálja a netet vagy elfelejti a beállításokat), ott a Wired van alapból, de ha a + jelre kattintok hogy újat hozzáadjak a választható protokollok között nincs DSL! Ha valaki megtalálta hogy lehet előhozni, írja már le legyen szíves!
Én általában inkább a pppoeconf-fal szoktam beállítani a netet, az általában működik. Most viszont valamiért nem! Úgy tűnik beolvassa a szükséges akármi.so fájlt és létrehozná a kapcsolatot, de gyakorlatilag mégsem működik. Találkozott valaki a jelenséggel vagy sikerült DSL kapcsolatot beállítania?Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
meoindil -
tusi_
addikt
Hogy lehet szolgáltatásokat újraindítani mint maya-ban? Az /etc/init.d/xxx stop|start|restart nem műxik
eat, sleep, play, replay
-
meoindil
aktív tag
válasz meoindil #356 üzenetére
Sikerült megoldanom, leírom hátha másnak segíthetek vele:
Durva hiba szerintem, a Mint 13 Cinnamon 32-bit kiadás (a többi akár jó is lehet!) nem hozza létre magának az /etc/resolv.conf fájlt! Utólag kell megcsinálni!
gksudo gedit /etc/resolv.confA tartalma pedig valami ilyesmi, természetesen a saját szolgáltató DNS-kiszolgáló címeivel:
# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
nameserver 8.8.8.8 # put your operator primary DNS here
nameserver 8.8.4.4 # put your operator secondary DNS hereÍgy pppoeconffal már működik a net.
-
svili
tag
Sziasztok!
Dell Inspiron 1018 típusú netbook-on eddig kitűnően "muzsikált" a Linux Mint 12 32 bites verziója, de tegnap óta nem működik rajta a wifi-elérés. ugyan a kis ikon fenn van a felső sávban, de nem lehet bekapcsolni... A hálózati beállításoknál a repülő mód állandóan visszakapcsolódik, hiába kapcsolom ki (pedig nincs is beépített 3g modem a gépben..)
Kb. egy hónapja raktam rá a Mintet, akkor semmi gond nem volta a wifi-vel, már a live CD-s indításnál csont nélkül működött.
A múlt héten pár egyszerűbb játékot telepítettem -természetesen a Mint szoftverközpontból - pasziánsz, tetris, sudoku... De nem hiszem, hogy ezek bele tudnának kavarni a kernelbe.Előre is köszönöm a segítséget!
''A konyak a szocializmusban a nép itala, amit választott képviselői útján fogyaszt!''
-
RBJ
addikt
a cinnamon nál a kisalkalmazások kezelése műküdik rendesen valakinek?
simple cpu t akartam betenni de nuku.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
MacCaine
őstag
Subscribe.
-
freelancer
tag
Üdv.
A tapasztaltabb felasználókat szeretném kérdezni, hogy mik a tapasztalatok a x64-es Mint-el, érdemes azt feltenni vagy inkább a x86-ot ajánljátok?ja és LMDE vagy LTS ajánlott inkább?
(nemrég kezdtem ismerkedni a különböző disztrókkal, ha marhaságot kérdezek elnézést)[ Szerkesztve ]
Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!
-
aag
őstag
válasz freelancer #364 üzenetére
Először majdnem egyforma volt, de aztán észrevettem, hogy a proc-hőmérséklet kb 10 fokkal magasabb a 64bitesnél. Nem tudom mire vélni, de én inkább most a MATE 32 bitest használom.
[ Szerkesztve ]
-
chab7
addikt
válasz freelancer #364 üzenetére
LMDE Debian alapú, másik meg Ubuntu.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
tusi_
addikt
Debian Mint nél újabban állandóan eltűnik a startmenüm. Kiir egy hiba üzenetet, hogy, gnoami mint_menu hibát észlelt és kitörli a startmenüt. Hogy lehet vissza állitani?
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Nem tudom ez melyik. Fent volt a 13-as maya, ott azt használtam és azzal nem is volt ilyen gondom, de azon meg a gns3 nem ment rendesen. Az érdekesség az, hogy ez van fenn kb fél éve és eddig nem volt ilyen bajom. Most SSD-re váltottam, de ezzel nem hinném hogy gond lenne.
Itt van egy srác aki ugyanezzel szopott. Hogy lehet vissza állitani a menüt?
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
RBJ
addikt
másnak is kakiskodik az update most?
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
Nem tudom működésre bírni cinnamon alatt a kisalkalmazásoknák a simple cpu monitort.
Tippjijje valakinek?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
jackbacsi87
senior tag
Mint 13 van a gépemen, msi u123 netbook, Atom N280-as proci van benne, 1.66Ghz. Figyelgetem a procit egy ideje, de 1.33Ghz fölé nem akar menni a sebessége.
Találtam egy ilyen parancsot:
cat /proc/cpuinfo
amire ezt kapom:
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 28
model name : Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz
stepping : 2
microcode : 0x212
cpu MHz : 1333.000
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 xtpr pdcm movbe lahf_lm dts
bogomips : 3333.17
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 32 bits physical, 32 bits virtual
power management:A cpu MHz sorban is ez áll: 1333.000
Ez mitől lehet? Mért nem akar 1.66Ghz-on menni? -
fradi81
veterán
válasz jackbacsi87 #377 üzenetére
Csak akkor megy maxon, ha nagyon terhelve van, játssz le egy 1080P youtube videót és közben nézegesd magasab lesz, ez így normális.
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
-
RBJ
addikt
valaki adjon már valami tippet, hogy cinnamon alatt milyen cpu temp monitorozási lehetőség van.
-
RBJ
addikt
válasz Braddock #383 üzenetére
ezel nincs gond csak azzal, hogy nem jelenik meg semmi. látszik, hogy vibrál a panelon az updte icon helye mikor aktiválnám de nem jön fel semmi. megfelelő mappában és megfeleő helyen van ,s sőt a kisalkalmazások hozzáadásánál is meg van az icon de hiába jelölöl meg a panelon nuku.
[ Szerkesztve ]
-
klambi
addikt
auto csatolást mivel vagy hogy tudok beállítani?
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
klambi
addikt
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
UUID=4b054689-bcde-438c-ab21-cdfbb6e30339 / ext4 rw,errors=remount-ro 0 1
UUID=4070751E70751BBA /media/Új kötet ntfs defaults 0 0
Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40007761920 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4864 cylinders, total 78140160 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x6cfd6cfd
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 63 28274399 14137168+ 83 Linux
/dev/sda2 28274400 78140159 24932880 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 28274463 78140159 24932848+ 7 HPFS/NTFS/exFAT[ Szerkesztve ]
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest