Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Mesterséges intelligencia topik
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- Apple TV+
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- SkyShowtime
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Mikrotik routerek
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Koga777
tag
válasz fradi81 #1498 üzenetére
Szia!
Az ubuntu-tweakkel csinálom, mert ikontémát csak avval lehet, vagy máshogy is lehetséges?
(A Finomhangolások / Téma menüpontban) Nem találtam OK gombot, úgyhogy elvileg jó, ha kiválasztom ott.[ Szerkesztve ]
Amit a közvélemény akar, azt „politikailag irreális”-nak szokás nevezni. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a hatalom és kiváltságok birtokosai ellene vannak.
-
Koga777
tag
válasz fradi81 #1495 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ, lehet, hogy nem mate kompatibilis. De akkor miért írták, hogy "also works on Mint, and with dark panel support on Xfce & Mate desktops"?
Másik témát és ikonpakkot letöltöttem, itt legalább a téma változott újraindítás után, de az ikonok nem. Térjek át KDE-re? A Cinnamonnak az a baja, hogy néha elfelejti az ikonokat kirakni az asztalra. Neten keresgélve nincs rá megoldás.Amit a közvélemény akar, azt „politikailag irreális”-nak szokás nevezni. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a hatalom és kiváltságok birtokosai ellene vannak.
-
joecontra
addikt
válasz Falcon C. #1493 üzenetére
Eddig jó.
Nyitsz egy root fájlböngészőt Mint-ben ez a Caja ha jól rémlik. Terminálba a következő megy:
gksudo caja
Jelszót, beírod. Megnyílik a fájlböngésző rendszergazdaként. Benavigálsz ide:
/etc/grub.d/
A 20_memtest86+ átnevezed erre: 30_memtest86+ majd
a 30_os-prober átnevezed erre: 20_os-prober.Ezután kilépsz a fájlböngészőből és a terminálban kiadod:
sudo update-grub
Ezután elvileg a Windows 8 bejegyzése a Memtest elé kerül. Valahonnan nekem így rémlik de nem biztos, próbáld meg.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
Koga777
tag
válasz Falcon C. #1493 üzenetére
Sziasztok!
Linux Mint 17 Mate témázáshoz kérek segítséget.
Ez alapján [link] feltettem a Rave-X témákat és ikonokat. Feltettem az ubuntu-tweaket is [link].
Hiába állítom az ubuntu-tweak-ben a témát és az ikontémát, semmi nem változik, még újraindítás vagy ki- és bejelentkezés után sem. A beállitások / megjelenés menüben csak a támét tudom változtatni, de egy figyelmeztető üzenet szerint nem fog megfelelően megjelenni a téma, mivel a Rave-X ikontéma nincs telepítve.Amit a közvélemény akar, azt „politikailag irreális”-nak szokás nevezni. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a hatalom és kiváltságok birtokosai ellene vannak.
-
Falcon C.
aktív tag
válasz joecontra #1492 üzenetére
Közben megtaláltam, hol rontottam el. Rendben van a dolog, az is működik, hogy ha -1 az érték, szépen megvárja, míg választok OS-t, nem indít el semmit sem automatikusan. Azt is megtaláltam, hol lehet kivenni a Recovery sort. Már csak a Memtest sorokat (2db) kéne kikapcsolni, vagy a Windows 8 indítósorát a Mint indítósora alá varázsolni, s elégedett lennék.
[ Szerkesztve ]
[Redmi Note 11] [Acer V3-574G-54T5]
-
joecontra
addikt
válasz Falcon C. #1491 üzenetére
Ha mentetted a fájlt és frissítetted a GRUB-ot, úgy ahogy leírtam akkor nem kéne visszaugrálnia, annak 30-nak kellene maradnia.
Ha felteszed a Windows 8-at akkor az kiveszi a GRUB-ot az indítórekordból és csak az illetve a többi Windows lesznek indíthatók.
Ezek után vagy a Win8 indítójába varázsolod bele a Linux Mint bejegyzést vagy a Mint alól helyreállítod a GRUB-ot, függően attól hogy melyik rendszerindítót akarod használni.Üdv,
J -
Falcon C.
aktív tag
válasz joecontra #1489 üzenetére
Azt jó lenne tudni, hogy ha 0-át (ne várjon), vagy -1-et (várjon amíg nem választok) írok be, miért ugrik vissza a számláló 10-re... Vagy én rontok el valamit, vagy nem értem a működési elvet.
Abban esetleg tudnál segíteni, hogyan tudom felvarázsolni a Mint alá a Windows 8-at? Tudom, hülye dolog, de szerintem úgy jobban nézne ki a lista.
[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz Falcon C. #1487 üzenetére
A kérdésedből számomra nem derült ki egyértelműen, hogy kezdő vagy linuxban. Nyugodtan visszakérdezhettél volna.
Nyitsz egy terminált és beütöd:
sudo nano /etc/default/grub
Add meg neki a jelszavadat, nem fogod látni a karakterbevitelt írd nyugodtan a jelszót.
Ez kinyitja neked a terminálban a fájlt. A GRUB_TIMEOUT= után írj egy számot másodpercben például 30.Majd CTRL+O és ENTER majd CTRL+X.
Ekkor visszaérsz a parancssorba. Most üsd be ezt:
sudo update-grub
Ekkor kész vagy vele.
Üdv,
J -
Falcon C.
aktív tag
válasz ubyegon2 #1485 üzenetére
Igen, ott is megkérdeztem, de mivel nem jutottam előrébb (nem tudom szerkeszteni a fájlt), lecseréltem Mintre az Ubuntut, s reméltem, itt bővebb magyarázatot kapok. (Sajnos, mivel életem első Linuxos kérdésére, anno, olyan leoltást kaptam, hogy még most is keresem az államat, reflexszerűen kerülöm a visszakérdezést. Nem itt történt, s még UHU-ról volt szó)
[ Szerkesztve ]
-
camillus
tag
Amúgy melyik könyvtárban vannak a mint-es háttérképek?
Ja és az asztalon ha törlök valamit, akkor néha lefagy pár sec-re utána, ha egyenként törlök, akkor megint meg minden azonnal. Erre van valami megoldás?
[ Szerkesztve ]
http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg
-
-
Falcon C.
aktív tag
Dual boot-nál hogy oldhatom meg, hogy ne indítson el semmit sem, hanem megvárja, míg választok egy OS-t?
-
Lathronos
őstag
Bizony, Ubuntu-nál nem kapunk instabilitásra való 5-ös szintű figyelmeztetést, feltolja az új 3.16-os kernelt is és észreváteleim szerint nem okoz galibát. Bár a Gnome3 instabilitása miatt az Ubuntu-t gyorsan visszacseréltem a Mintre.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Frissítéskezelőben hanyadik szintig engedhetem a frissítéseket,hogy tuti ne okozzon galibát a rendszerben?
Eddig nem engedtem csak 2. szintig.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz ubyegon2 #1475 üzenetére
Sziasztok!
Na igen, ha a getdeb PPA tárolójából telepíted az ubuntu-tweak-et, van rá esély, hogy mást is felpakol. Egyébként az Ubuntu-tweaknél nincs jobb Mint-re. Az legalább a felesleges konfigfájlokat is kiszedi, nem úgy mint a bleachbit.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
nagyúr
Cinnamon alá biztosan nincs, mert például a CinnArch vagy Fedora alatt nem valószinű, hogy működne.
Ha MINT Cinnamont, kérdezel, akkor van gnome tweak és ubuntu tweak is synapticban.
Azért a legelső sor a legérdekesebb%Gnome tweak- et használom MINT Cinnamon alatt, igaz Finomhangoló eszköz-nek hívja magát.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CloZee
aktív tag
Cinnamon alá van olyan program mint az Ubuntu Tweak?
-
-
olivera88
veterán
Letöltöttem a Cinnamon asztali környezetet, de nem akar elindulni a rendszer vele, azt irja h h hiányzik valami nemo autostart fájl, két fájl hiányzott, az egyiket már megszereztem. Ezt honnan lehet?
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
olivera88
veterán
A Mintnél lehet cserélni utólag az ablakkezelőt? Látom a szoftverkezelőből lehet telepiteni.
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
Bohus
aktív tag
Ubuntu Tweak lomtalanítójával kapcsolatban van valakinek tapasztalata Mint alatt? Az APT cache nálam jelenleg 1GB felett van, van értelme kipucolni vagy rendszer ismét be fogja cache-elni?
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
ciry
őstag
Akkum adta meg magat ugy tunik
"Csak semmi buzulás!"...
-
CloZee
aktív tag
Feltettem egy Geforce 9600 Gt-hez a 331.38-updates drivert és betöltéskor illetve kikapcsoláskor nem mutatja a Mint logóját, csak kiírja, hogy Linux Mint illetve alul pixeles körökben mutatja a töltést. Elméletileg minden más működik. Ötlet?
-
ciry
őstag
Sziasztok!
Ma raktam fel a Mint 17(qiana) 3..13.0-24-generic-et egy Acer Aspire 5750g-re de sajnos valami nem stimmel, mivel a laptop azonnal lepkapcsol ha kihuzom a toltorol, es az akku is 56%-on van beragadva es nem tolt semmit se. Az akku kb.3 hetes, es elotte semmi gond se volt, tegnap Ubuntuval is ezt csinalta elotte a winfossal ilyen gond nem volt.Valami drivert kelle letolteni vagy mi mas lehet a gond?Total kezdo vagyok Linuxban, sajnos"Csak semmi buzulás!"...
-
mekker
őstag
Sziasztok!
Mekkora partíciót érdemes hagynom egy 500 gigás merevlemezen a Mintnek? (dual bootban lesz próbaként)
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
-
olivera88
veterán
Látom lehet létrehozni 7z formátumot az archívum kezelővel, nos ez oke, de nem lehet beállítani h ilyen beállítással tömörítsen, Ultra LZMA2 vel szeretnék tömöríteni de nem találok ilyent. V nem is létezik?
-
Bohus
aktív tag
-
Telda
addikt
Hali!
Fel szeretném rakni a Mint-et egy Lenovo Y570 laptopra, jelenleg Win 8 van rajta.
Viszont van egy Lenovo Energy Management nevű program, amire nem találtam alternatívát.
Ezzel tudom beállítani hogy pl. az akkut huzamos hálózati használat esetén ne töltse 50% fölé.
Illetve mindenféle energiagazdálkodási beállítások.
Esetleg van erre valami megoldás? -
BoB
veterán
válasz kislaci #1439 üzenetére
Ha ugyanaz az asztali környezet, akkor írd be az fstab -ba a /home -ot amit akarsz.
Mondjuk ha nem akkor meg másolj át az összes könyvtárat (rejtettet is) a mostani home-odból a régibe úgy hogy semmit sem írsz felül, majd fstab módosít.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
kislaci
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy újra szeretném rakni a mintet, de úgy, hogy már van home partícióm. Újra raktam, de arra a partícióra csinált home-ot ahova a rendszer ment. Én úgy akarnám, hogy egy másik partíció legyen a home, ami már létezik az előző installból.
-
Tonyk
veterán
Senki?
Akkor segítek: (Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától )
mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
Srácok, segítsetek megoldani egy x-aktát.
Adott egy nas és egy megosztása. Ha a kliens gépről, kitallózom a hálózatokon keresztül a megosztás írható.
Azonban ha az fstab-ba rakom be, akkor csak olvasni tudom, írni nem:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile 0 0"jelszo" file tartalma:
username=nev
password=jelszoNyilván mount-tal is u.e a helyzet:
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszoTermészetesen a jelszó file tartalma u.a, mint a mountkor megadott, ami ugyanaz, mint a hálózatkor kitallózásakor megadott név és jelszópáros.
5let?
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Imi1981
veterán
Sziasztok!Kipróbálnám az új linux mint cinnamon prémiumot live módban ,de bejelenkezéshez felhasználónév és jelszót kér?Mit írjak be oda ,hogy ki tudjam próbálni?
-
Kékes525
félisten
Sziasztok!
Nyitottam egy új topikot, kérem a hozzáértőket és érdeklődőket hozzászólásaikkal gazdagítsák tartalmát:
Tails, egy új anonimitást biztosító Debián alapú Linux disztribúció
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
olivera88
veterán
Ujra raktam az Lmde-t. Ezt irta ki miután rámentem a restartra. the system is going down for rebot now. Es azota se történt semmi. Ez normalis? Regebben nem volt ilyen mikor telepitettem.
-
FLATRONW
őstag
Sziasztok.
Kezdő vagyok a témában ezért lenne egy alapvető kérdésem (a jövőben biztos több is lesz ).
Hogyan tudok gyorsan váltani a beviteli nyelvek között? Próbáltam felvenni a keyboard kisalkalmazást, de nem jelenik meg a jobb alsó sarokban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Van egy lefoglalatlan helyem a merevlemezen, abból akartam a Mint Debiannak partíciót csinálni
válasz:
Indítod az LMDE- t pendrive- ról és kézi telepítés során megcsinálod a partícionálást a meglévő üres helyre a szokásos módon.A szövegkörnyezetből nem érdemes kiragadni ugyanazokat a szóösszetételeket, mert akkor az ember olyan következtetésre jut, mint amilyenre Te most.
Ne a mekiben egyél most (I)sültkrumplit(/I), menjünk haza, a mami vacsorára (I)sültkrumplit(/I) csinál!
Ugyanarról a sültkrumpliról van szó most a fenti példában szerinted?Elnézést kérek, ha félreérthetően fogalmaztam!
(#1426) bob.zxr
Azért a két életképet tudnád vizionálni, ha nagyon akarnád!
(remélem mzx ezeket olvasva látja, hogy nem is én vagyok az igazi kekeckedő)[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
olivera88
veterán
Na feltelepítettem. De valami gond lett, nem tölt be a grub. Az a szerencse h a másik HDD is van Linux és onnan megy a Grub.
Ezt írja ki. Error:file boot/grub/i386-pc/normal mod not found.
Entering rescue mode
grub rescue>Evvel mit lehet kezedni?
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
Van egy lefoglalatlan helyem a merevlemezen, abból akartam a Mint Debiannak partíciót csinálni, létre is hoztam egyet. na majd leformázom ext4 re, és még 1 óra múlva is azt írta lent h pending operations. El se kezdte ezek szerint?
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
Cairo-dock témaválasztásnál keményre fagy. Más használja ezt a dockot? Tapasztalat?
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
MODERÁTOR
Üdv!
Adott egy laptop amely C:, és D: meghajtóra van particionálva.
A C: meghajtón Win7.
A D: meghajtóra tenném a Linuxot.
1. Hogyan tudom ezt megtenni, sima telepítés vagy formázás is szükséges hozzá?
2. A számítógép inditása során kapok egy képernyőt melyen ki tudom választani hogy melyik OP. rendszert indítanám? Ha nem akkor ezt meg lehet oldani/ hogyan?20 éve a Prohardveren
-
BeeNiTTo
tag
Szasztok!
Van egy avermedia h380 as tv tunerem ezt hogyan tudnam hasznalni mint alatt? eddig windowst hasznaltam ezert nemnagyon tudom hogy miket telepitsek fel hogy mukodjon -
Falcon C.
aktív tag
Üdv!
Hogyan oldható az meg, hogy minden rendszerindítás után - lehetőleg automatikusan - lefusson ez a két parancs?sudo rmmod r8188eu
sudo modprobe 8188eu[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
-
Falcon C.
aktív tag
Van olyan USB-s hálókártya, amit a Mint "pöccre" megkajál, vagy van olyan, amelyik kifejezetten ajánlott? Laptopba lenne, így a méret eléggé számít, nem akarom egy rossz mozdulattal sem az eszközt, sem az USB aljzatot törni.
-
CloZee
aktív tag
Frissítés nektek megy? Nekem kb 2 órája le van halva (ismerősnek is), de úgy, hogy ha rákattintasz a frissítésre, akkor 1 pillanatra felugrik az ablak aztán el is tűnik.
-
lujo10
aktív tag
Mindenkinek köszönöm a segítséget
Egy igazi férfi Internet Explorer-t használ -> Kaland, veszély, kockázat. (Ha már nyakig szarban vagy, adj hálát Istennek: "Köszönöm Uram, hogy legalább nem hullámzik!") Navigare necesse est, vivere non est necesse. Ja és Széles Utat!!!
-
CloZee
aktív tag
Valaki frissített már kernelt a 17-ben? Mondjuk 3.14.9-re vagy 3.15.2-re?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest