Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Jön az új 80 Plus fokozat az adatközpontokhoz
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krogoth
senior tag
Üdv.
Alábbi helyszínnel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ugye ez egy 30as övezet, viszont van egy macisajt. Ez csak a biciklisekre vonatkozik vagy az autósokra is?
Köszönöm
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Engem egy olyan kérdés foglalkoztat, illetve egy olyan helyzet zavart meg, hogy kicsiny kis városunkban az egyik útszakaszon 40-es sebessék korlátozás van érvényben, ez a tábla a következő kereszteződésig feloldótáblával feloldásra nem kerül, így legjobb tudomásom szerint a kereszteződés feloldja a 40-es sebesség korlátozást, továbbá a kereszteződés után sehol sincs kihelyezve egy 40-es tábla sem, ami a sebességkorlátozás újbóli hatályba lépését jelentené, azonban a kereszteződéstől pár száz méterre van egy 40-es sebességkorlátozást feloldó tábla.
Én ezidáig mindig úgy cselekedtem, hogy a kereszteződéstől 40-es tempóról átváltottam 50-es tempóra, hiszen biztos voltam abban, hogy helyesen járok el, azonban a napokban elbizonytalanodtam. Így az lenne a kérdésem, hogy ti hogy tudjátok, hogy egy ilyen helyzetben mi a helyes, a kereszteződés így is - úgy is feloldja a 40-es táblát (az kimaradt, hogy nem övezet), vagy csak a tábla fogja?
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Ha egy 50 ccm-s robogón a jobb oldali index se elöl, se hátul nem működik, akkor részt vehetek úgy a forgalomban, ha a karomat használom irányjelzésre?
(égők jók, biztosíték jó, egyik napról a másikra nem működik)
Természetesen el fogom vinni szerelőhöz. -
-
qqzs
őstag
Lehetne tilto tabla egy ut elejen mondjuk tavolsag jelzessel? Mert anelkul ugye az egesz mellekutra vonatkozik.
Itt a gond az hogy valamiert , de tenyleg nem tudom elkepzelni az osszes oktato ezt jatsza tanítványaival ami nem keves egy megyeszekhelyen. Emiatt veszelyes helyzetet idezve elo ugyanis ez egy y elagazas ahol balra elkanyaridikna fout es jobra kb 30 fokban a mellek ut. Tanulovezeto lekanyarodik és elkezd megfordulni tanulovezetosen ezzel megállítják a masik lefordulni akarot, aki igy kilog a főútra ahol lenduletbol jon a mogotte jovo. Ne adj isten meg az is le akar fordilni akkor mar kint megall a fouton. A mogotte jovo ezt megunja vagy lenduletbol elozni kezdi a torlodast. De mivel jobbra figyel elnezi a balra kanyarodo foutat ahol jonnek szembe. Emiatt mar tobbszor fordult elo balasetveszelyes helyzet. Es egyszer elutottek egy buszra varakozot a keresztezodessel szemben levo buszmegalloba. Vagy nemreg a megallni kenyszerulobe mentek bele. Plusz a kihajtani akaro nem latja a forgalmat a torlodas miatt. De bamba vezetok meg igyekeznek kifele hogy a torlodas feloszlassak bele a veszelybe.
En mar tobb oktatotol megkerdeztem hogy miert nem hajtanak lejebb a mellekutcaban es ott fordulbak meg. Semmi ertelmeset nem mondtak. Azota is ez megy. -
qqzs
őstag
Sziasztok. Kis ívben jobbra fordulva mellék útra, őt meteren belül szabályos megfordulni es visszajönni a főútra? Kb 10 meterre egy bicikli ut is keresztezi a mellekutat.
-
vacs
veterán
Akkor én is rosszul emlékeztem erre a szabályra!
Város belterületén 2x2 sávos úton ha a belsőben jönnek, akkor én simán ki szoktam kanyarodni a külső sávba... -
Lassú Víz
addikt
Előrebocsájtom, hogy amit a többiek az elsőbbségi szabályokról írtak, az úgy van. De
az alapsztorit is elolvasva, a két hülye - egy pár tipikus esete volt. Az ilyen vezetőknek láttatlanban is azt üzenem, hogy egy autóval hátrébb állni a lámpánál sokkal kisebb időveszteség mint megvárni a helyszínelő rendőrt.Nem csak KRESZ kérdés, de gondolatilag felvetődik bennem az ügy kapcsán az irányjelzők helyes használata, a sebesség megfelelő megválasztása, és a deffenzív vezetés úgy általában. Teljesen hasonló forgalmi rend van a 11-es út Pünkösdfürdő utca kereszteződésében. 20 év alatt soha nem kerültem hasonló vitába, és a farkam sem lett kisebb attól, hogy a benzinkútról kihajtó mögé soroltam be.
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Vélemény? -
válasz
Lassú Víz #1324 üzenetére
Bocs, pontatlanul fogalmaztam: a szöveges kiegészítő táblákról van szó, amelyek értelmezéséhez nyelvismeret szükséges. Egy külföldi nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy a nemzetközi KRESZ-táblák értelmezésén felül a helyi nyelvet is meg kelljen tanulniuk, mert a tábla csak azzal együtt ad helyes üzenetet.
MaCS
-
A hivatalos értelmezés:
A parkoló munkanapokon (ami sajátos módon szombatra is eshet, no comment) 7-17 óráig működik, ezen kívül csak az engedélyeseknek.Csakhogy van itt egy komoly probléma: a kiegészítő táblát nem kell tudni elolvasni, értelmezni, így a fő táblának a kiegészítő tábla nélkül is hatályosnak kell lennie. (A kiegészítő tábla tehát szigorítást nem, csak enyhítést tartalmazhat.) Ez pedig, ahogy Lauda is írja, simán csak annyit jelent, hogy parkoló.
MaCS
-
Szia!
A közúti forgalom szabályozásához csak a közúti közlekedés szabályaiban szereplő jelzőtáblák alkalmazhatók, emiatt a legfelső kiegészítő tábla figyelmen kívül hagyható, a kivéve engedéllyel ebben a formában nem értelmezhető, emiatt ez egy várakozóhely a nyíllal jelölt irányban.
-
user26
senior tag
Sziasztok!
Elnézést a kérdésért, de ezt valaki értelmezné nekem.
Köszi.
-
Lassú Víz
addikt
Azért nincs messze tőle, és az sem lenne egyedülálló, hogy a lámpa a kereszteződés túloldalán kerül elhelyezésre. Szerintem ezt rendesen kellett volna megcsinálni, és sehol máshol nem láttam még ilyet. Az az átkelőhely annak a csomópontnak a része, annál is inkább, mert még az első autó sem tud a kereszteződésből kihajtani tilos jelzés mellett.
Lehet, meg lehet magyarázni, hogy szabályszerű, de arról soha nem fogsz meggyőzni, hogy ésszerű is, és jobb mint még két lámpával kiegészítve a teljes kereszteződéses megoldás.
-
Lassú Víz
addikt
Ehhez kapcsolódva innen szeretnék gratulálni a Szendehelyen elhelyezett jelzőlámpa tervezőjének.
-
válasz
Ablakos #1313 üzenetére
Az a kereszteződés akkor nem felel meg a 41/2003. (VI. 20.) GKM rendeleta forgalomirányító jelzőlámpák követelményeiről, tervezési, telepítési és üzemeltetési előírásairól szóló rendeletnek.
4.1. Ahol a járműforgalom irányítására fényjelző készüléket helyeztek el, minden - más forgalmi irányt keresztező - jármű és gyalogos irányt fényjelző készülékkel kell irányítani. Az olyan úton azonban, ahol a jobbra (vagy balra) kis ívű bekanyarodás céljára a többi forgalmi sávtól járdaszigettel elkülönített forgalmi sáv vagy járdaszigettel elkülönített kanyarodósáv áll rendelkezésre, a kis ívben bekanyarodó jármű irányítására - továbbá az esetlegesen általa keresztezett (a járdáról a járdaszigetre átvezető) kijelölt gyalogos-átkelőhely irányítására - a fényjelző készülék elhelyezése mellőzhető.
-
-
Ablakos
őstag
Újpesten találkoztam az Árpád utat keresztező mellékutcából balra nagyívben kikanyarodva szemből egyenesen érkező járművel. A mellékutca csak balra-jobbra nyilas lámpával volt ellátva.
Meglepett, mert úgy tudtam nyilas lámpánál csak gyalogosra kell számítani.Téves ez a feltételezés?
-
MZsoltee
veterán
A felhajtóról visszafordított a rendőr az autópályára menetíránnyal szemben. Le volt rakva pár bólya a szembejövőknek (menetirány szerint helyesen közlekedőknek). Megálltam és megkérdeztem meddig menjek szembe. Erre értetlenül válaszolta, hogy a lehajtón forduljak le. Ez ugy az autópályán történő megfordulást jelenti megint, amit rendőri felszólítás nélkül nem tehetek meg.
Ő ugye csak egyszer fordított szembe a menetiránnyal, vissza csak a kérdésemre válaszul.
-
MZsoltee
veterán
Meddig kell, mikor szabad lehajtani az autópályáról, ha a rendőr megfordít az autópályán?
Mennyivel szabad menni?
Mai történet az M6-oson egy balesetnél -
törölt tag
No ez lenne az igazi szőrszálhasogatás, ha nem lennél egyértelműen csak troll, vagy nagyon ostoba.
Gondolkodtam, hogy elmagyarázzam-e, hogy miért, vagy csak szopatsz, de tudod mit?! Elmagyarázom!Addig nem beszélhetünk kanyarodó járműről, amíg az egyenesen halad, csak jelzi a szándékot az irányváltásra, tehát ha a kereszteződés előtt akar átmenni az autó előtt a gyalogos, akkor az még ugyebár egyenesen haladó jármű...
Köszönöm, hogy szereztél pár vidám percet így estére, nagyon kedvelem az ilyen okoskodó embereket, akik mindig mindent meg akarnak magyarázni - persze úgy, ahogy az az ő szemszögükből helyes.
További szép estét kívánok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elemlámpa, zseblámpa
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Bittorrent topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- OpenMediaVault
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7 I9-14900HX RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest