-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
-
jolti
senior tag
Dehogy is!
Nem olvastad a hozzászólásokat a Facebookon?
Besz@rás ez az ürge! Komolyan!
Mert mi van akkor, ha valaki cappuccinot iszik! A gőz! Szín tiazta alu! "fej falbaverős smiley..." 😂
Három mondattal később : ugyanitt rézkazános gépek kaphatóak... 😉
Hiteles, mint a nagy kávéteszt...Surda + a többiek!
Köszi a tesztet! Szuper!Jók az összefoglalók is srácok.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #60451 üzenetére
Ez a nyomásprofilozós dolog jó játéknak tűnt mikor megrendeltem a nyomásmérőt Kalmártól, aztán nem használtam ki sokáig (csak a 9 bar fixentartására, igaz az issokat dobott a konzisztencián), most viszont a Colonnás rendelésben lévő filter pörkölésű kávékból 6 baron nagyon jókat tudok húzni/nyomni. A kakaós íz viszont ezekben a kávékban egyáltalán nincs jelen, visszatérve a régi kávékhoz kezdtem azt hinni Kalmár és Paljoc rontott el valamit, de nem, csak hirtelen szokatlan volt. Pár kávé után visszaállt a rend. Fel is merült bennem, hogy hasonló ok lehet ADP/Kapucziner nézeteltérés hátterében is, de mielőtt írhattam volna eldurvult a vita, így inkább kimaradtam belőle.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
szakik, nincs valakinek eladó felújított kisgépe? gc, silvia, qm 0650, minden játszik!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
fricc_
tag
A minap kutakodtam, és belefutottam ebbe a gőzölés kezdőknek leírásba.
Most gyorsan előkerestem :-)[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz fricc_ #60457 üzenetére
Szerintem nagyon jo iras!
En leven szinte cask Flat whiteot es Neha espressot iszom szinte minden alkalommal gozolok is tejet es foleg a Flat Whitenal fontos a micro foam es nem a kemeny hab, se nem a meleg tej.
Sok youtube videot is lehet nezni, de ez az iras tokeletesen utba igazitja aki eloszor probalkozik vele.En annyit tennek hozza, mint praktikum, hogy en ha csak egy csesze FW-hez gozolok akkor durvan 2 ujjnyi mennyisegu tejet ontok csak a kiontobe nem tobbet. Ennel a mennyisegnel az elso fazis amikor a levegot visszuk be a tejbe az en tapasztalatom alapjan nem tobb 2-3 masodpercnel. Ezek utan en mar tolom is melyebbre picit a gozolo csovet es enyhen megdontott kiontovel a kezemben, a kozepetol picit oldalra tolt csovel kezdem el forgatni a tejet.
Minden mas pontosan ugy tortenik mint a leirtakban, csak gondoltam az ido nem mindegy es a mennyiseg, mert ennel ha tovabb texturazom, engedem bele a levegot akkor mar tul habos lesz.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
simi.esp.28
csendes tag
azért ettől az expolygonostól se várj csodát, ha sűrűn használod a gépet, akkor évente nem árt cserélni, meg néha szétszedni és megkenni szilikonzsírral. a cafelatnak meg az orphan espresso-nak is van szilikon dugattyútömítése, esetleg érdemes arra rápróbálnod, azok valószínűleg tovább bírják..
Jolti: az előbb lecsekkoltam és kb 170 gépet szereltem eddigi pályafutásom során, ebből kb 100 valami gaggia lehet. minden gépet igyekszem képekkel dokumentálni, ha egyszer nagyon sok időm lesz csinálok egy montázst a kazánokról, mert azért egyáltalán nem annyira vészes a helyzet, mint a makk karcsis aluparás cikkben található képeken. pedig azért a legtöbb gép elég lefingott állapotban érkezik hozzám, nulla karbantartással stb. amire én mindenkit bíztatok az a kancsós víz elfelejtése, mert az a tapasztalatom, hogy attól jobban megy tönkre a kazán mint bármi mástól. a sima csapvízzel használt gép kazánja, néha citromsavval vízkőtelenítve 2-3 év alatt semmit nem változik, és ezt nem egy cikkben olvastam vagy gugliztam, hanem szereltem azt a gépet, beszéltem a tulajjal és saját szememmel láttam..
Parci: Van egy pides nancym, gb twin új gőzkazánnal, új csepptálcával feltuningolva is lesz heteken belül, vagy a saját silvia is eladó lesz, habár arra már be vannak jelentkezve. De van egy gyönyörű állapotú caravelem is eladóba!
[ Szerkesztve ]
-
leKri
újonc
válasz simi.esp.28 #60459 üzenetére
"amire én mindenkit bíztatok az a kancsós víz elfelejtése, mert az a tapasztalatom, hogy attól jobban megy tönkre a kazán mint bármi mástól" - ez vonatkozik a nem alus (rézbojleres) gépekre is?
"Coffee is a fruit. Don't let the fruitiness scare you."
-
cotagg
tag
válasz simi.esp.28 #60459 üzenetére
simi.esp.28 Ha a gyári tömítéseket rendelem, akkor is javaslod a dugattyútömítés cseréjét évente? Szóval a Pavoni által biztíosított tömítés lehet bármivel jobb, mint az Expolygonos vagy kb ugyanaz?
Ezeket a kék dugattyútömítéseket tesztelik páran, de hosszútávú tapasztalat még nem nagyon van.
-
vTamas35
csendes tag
Én két éve használom, 20 perc alatt hőstabil (okos dugaljal időzítve, távirányítva), amennyi kell egy GC-nek is, szűkítőzve nem lövi túl a hőt (meg igazából nem is áll sokáig bekapcsolva otthon senkinek). Azt nem tudom értelmezni, hogy speciality kávéhoz miért nem jó??? Fejhőmérővel, a hűtőcsapolás hosszával a hőfokot egészen pontosan be lehet lőni és 0,5 fok ingadozás van csapolás alatt. Sok vizet fogyaszt az tény, Nordával én sem használnám, szűrővel nem gáz. Nálam a csepptálcából egy szilikon csővel (kb 100 Ft) van elvezetve a lefolyó víz. Otthonra nem tudom miért nem praktikus, hacsak a hely szűke miatt nem Már sokszor meghallgattam az ellenérveket, de igazából egyikkel sem tudok azonosulni, vagy nem állják meg a helyüket (felfűtési idő, nem hőstabil, nem lehet reprodukálni a hőmérsékletet...), vagy engem nem zavar (mint pl. az a 3-5 másodperc amit hűtőcsapolásra szánok, sok vizet használ). Tegyük hozzá, hogy az enyémet eléggé kimaxolta simi (programozható előáztatás, szűkítők, fejhőmérő stb.) de egyenlőre ez az egy biztos pontja van a szettemnek, nem cserélném le. Persze elfogadom, ha másnak meg nem jön be, de azért azt nem jelenteném ki, hogy nem alkalmas valamire...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz cotagg #60461 üzenetére
lehet kicsit félreérthető volt amit írtam, de igazából használattól függ a csereperiódus. nem tudom milyen lehet a gyári dugattyútömítés, amit így egyben lehet kapni tömítésszettet europiccolához, abba kb ugyanaz lehet mint külön megvéve a dolgokat csak drágábban, mert több típussal is kompatibilis, a felét a tömítéseknek fel se használod. az expolys utángyártott vagy legyen akármilyen dugattyútömítés szett 1200Ft, és egész sokáig bírja, nem pénzt ha cserélni kell, akár félévente, de ahhoz elég sokat kell nyúzni a gépet.
lekri: hááát nem vagyok nagyon otthon kémiában, de megmondom őszintén én azokban sem használnám, ha nem muszáj. volt már szerencsém egy elektra microcasa a leva-hoz, ahol kis apró pontokban ki volt lyukadva a rézkazán! és szépen szelelt is belőlük a gőz. viszont azt hozzátenném, hogy a kazán falvastagsága kb 1,5-2 mm és vörösréz, a kisebb háztartási gépekben mint a rancilio silvia, faema family, brasilia lady stb. sárgaréz a kazán, és lényegesen nagyobb a falvastagság is, szóval nem igazán kell tartani kilyukadástól.
a hx gépeket egy kalap alá venni elég félrevezető, nagyon sok különböző konstrukció van. a kis sb gépek között is vannak különbségek, ezeket meg is különböztetjük szépen. én a silvia-ra is simán vártam fél órát vagy többet is hogy rendesen felmelegedjen. szerintem ezt a felfűtési időt nem lehet olyan nagy hátránynak feltüntetni, meg lehet kerülni ezt a probémát . akkor van gáz ha random felugrotok a házba a haverokkal, rokonokkal kávézni, akkor kapja az embert a basztatást, hogy miért kell ennyit várni egy kávéra, de ezért jó ha van otthon egy turmix tx-10 vagy qm0650, akkor ebből sincs baj..
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz vTamas35 #60462 üzenetére
A viz miatt pl. De ha van egy komolyabb bwt rendszered tenyleg nem gaz. De mondjuk napi 1-2 litert nordabol elpacsalni eleg koltseges.
Gc-nek okosan bekapcsolva 12p kell. Azert a legtobb hx nem 20p alatt uzemkesz tenyleg inkabb a fel ora vagy feletti idohoz kozelit.
Masreszt ha mondjuk gyorsan akarsz 4 fokot allitani lefele akkor az is korulmenyes vagy tobb deci viz, plussz meg mire azt tartja... es azert spec kavenal alap a jo viz meg a jo ho, en pl megorulnek ha meg ezkkel is kellene szenvednem a tobbi valtozo mellett. De nem vagyunk egyformak, nekem ez mind sok feles nyug[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
válasz simi.esp.28 #60464 üzenetére
Köszi, így érthetô!
-
vTamas35
csendes tag
Szerintem azért egy kicsit túl van misztifikálva ez a hűtőcsapolás téma, ha 4 fokkal lentebb akarok menni, akkor pár másodperccel tovább csapolok, ha egy hete használod már a gépet, akkor tudod, hogy + - 1-2 két fokkal a cél előtt kell lekapcsolnod és megkapod a kívánt hőfokot, felrakod a kart és azt tarja... vagy csak az enyém valami csoda HX Abban teljesen egyetértünk hogy a PID kényelmesebb, pontosabb és víztakarékosabb, de nálunk néha én is, az asszony is meg a fránya vedégek is isznak tejes italokat, ezért nem lenne elég egy GC. Espressora tökéletes, akkor én sem ezt választottam volna, egy DB meg horror árban mozog, de ha cserére adnám a fejem akkor az lenne az irány. Amit nem értettem, hogy mitől lett a szegény HX alkalmatlan speciality-re
O1G
-
jolti
senior tag
válasz simi.esp.28 #60459 üzenetére
Ugye.
De az üzleti érdek mindent felül ír!
Azon szoktam nevetni, hogy olyan képeket rak be alupara riogatónak, ami bármelyik rézkazános géppel előfordulhat, olyan szintű karbantartási hiány esetén, mint a felvázolt kép is a Facebookon a kommentnél. Vagy máshol. Bármelyik gép falán lerakodik a dzsuva, vízkő, ha nincs karbantartva...
No meg őszintén megvallva a gaggiák bojlerében, ha egy nagyon vékony rétegben lerakodik a vízkő, az meg jó is, mert elszigeteli az alut a víztől.
Bár mint surda tesztjéből kiderült ez már nem mérvadó.
Így most Szegeden pályázatot írtak ki, az új ellenségkép gyártásra. 😀😁😊 -
Ram:rez
újonc
Tud valaki olyan boltot BP délebbi felén, ahol kapható sima, fehér, vastag falú, ~1,5 decis cappuccino csésze normális áron?
Röhej, de nem találok... Nem akarok Kínából rendelni, vagy 2-3-4 ezerért mindenféle fancy logókat nézegetni a "professzionális" barista-kelléken. Kávézóból menteni se akarnék, az már rég voltKöszönöm előre is!
-
soldier2
őstag
válasz vTamas35 #60467 üzenetére
Valaki leírta, és volt aki átvette, így egyre töben tolják a mantrát. Elvileg a karos gépek is csak csokis kávékra jók, ami szintén baromság. Macerásabb használni őket, de eléggé hőstabilak, a nyomás stabil, így simán alkalmas specialtyre is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz vTamas35 #60467 üzenetére
En nem ezt irtam hogy alkalmatlan! Csupan a ketto kicsit uti egymast
Egyszer 1 kavet belosz akkor oke, de sok vizet pacsalsz el vele ami Nordabol mondjuk nem olcso. Aztan ha hot akarsz valtani megint a varakozas es a pacsalas.aztan addigra meg mar azt se tudod milyen volt az elozo kave.
Nekem ez irto korulmenyes Ezert kenyelmesebb egy pides gepHa tejezni akarsz akkor ertheto a HX,de ahhoz meg minek spec kave?!
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz vTamas35 #60467 üzenetére
A HX szerintem is általában alkalmatlan specialtyre, esetleg az E61 fejjel szerelt gépekkel erős kompromisszumokkal el lehet lenni. Hogy ajánlott-e vagy nem, az eléggé szubjektív. Engem ha felhív valaki és GC helyett E61 HX-et akar venni, akkor én nem ajánlom a cserét. Esetleg ha tejeskávét fogyasztanak leginkább, tejeskávénál nem feltétlen fontos a megismételhetőség, a tej úgyis elmossa a különbségeket. Bár szerintem a kávéhobbistákra nem jellemző, hogy tejeznek, legalábbis remélhetőleg.
Tüöbbször próbáltam, de nem tudtam megszeretni az E61 HX gépeket.
A Simonelli, vagy a hasonló otthoni HX kisgépet pedig nagyon nem ajánlok senkinek.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Wolfy999
tag
válasz Ram:rez #60469 üzenetére
Fehér concept art cappuccinós csésze + alj 160ml
Nem tudom elég délen van-e? -
vTamas35
csendes tag
Nem tudom nálam a spec kávé nem kizárólag Nordával készül. A várakozást nem értem, max akkor várok ha az egyik csapolást 86 fokon a következőt 92-n akarom lőni. Ráadásul valóban beteg állat vagyok, mert amellett, hogy csak jófajta SO kávékból készítek espressot, amellet ugyazt képes vagyok tejjel is elrontani , plusz az asszony, meg a vendégek is azt kérik, de ezért nem tartanék két gépet. De itt offolom a témát mielőtt átmennék HX náciba, szerintem kitárgyaltuk milyen esetekben jó választás, mikor nem. Ha összes szakmai szepmpont ellenére is gagyi a HX, akkor azért kell, mert szép
[ Szerkesztve ]
O1G
-
Bazsee71
őstag
Személyemben meg is találta. Én hülye meg még leállok vele vitatkozni FB-on. Egyébként baromi ügyes, pillanat alatt síkot vált a vitában, és pisloghatsz magad elé az érveiddel. Amit még hiányolok, az a fenyegető e-mail. De jobb a békesség, hazamegyek és iszok egy jó kávét a retkes-dzsuvás, lefingott GC-ből, amit a ballószögi bütykölő összetákolt, és elindulok az Alzheimer-kór rögös útján. Na de előtte még őrlök egyet a sufnituning HeyCafén.
Károly hozzászólásáról csak annyi jut eszembe, mint a székely bácsinak az állatkertben a zsiráf előtt: "Már pedig ilyen állat nincs!".
-
-
simi.esp.28
csendes tag
Ebből az egész hülyeségből azokat sajnálom legjobban, akik mostanában csöppennek bele az eszpresszózás világába, pár évvel ezelőtt még olyan egyszerű volt minden.. Nem volt a fórumokon ennyi fals infó félrevezetés meg okosság, ez a nagy egymásnak feszülés meg főleg nem ami mostanában generálódott..
na mindegy megyek is és főzök valamit a passzírozott paradicsomból, ami egy fél napot rotyogott hétvégén a 20 literes alu lábasban..
-
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz simi.esp.28 #60481 üzenetére
na annak ne mérd meg az alu tartalmát, baszom savas paradicsom nekiugrik, kaparja le róla grammjával
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz simi.esp.28 #60481 üzenetére
Egyet ertek tökéletesen!
Bakker Simi annyi paradicsomos alumániumtól T1000 terminátor leszel! 😉
Bazsee olvastam. Gondoltam is, hogy van lelkierőd... 😂
v Tamás
Jól mutat a cuccos így együtt!Fragola!
A kézi hajtány milyen, amit a WoC on vettél?
Próbálgattad már?
Nem is írtál róla. Vagy csak én nem vettem észre.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Mára elfogyott.
Egyébként egy jó kis koffeinrandi kellene majd, múltkor is rendkívül jó társaság verődött össze, mikor kollektíven mérgeztük magunkat a Classicokkal. Akár ilyen cupping-partyt is el tudnék képzelni, ahol külföldi pörkölők kávéit lehetne kóstolgatni. Persze nem feltétlen Parcit kell ezzel terhelni, kellő igény esetén helyet is lehet találni.
jolti: Jó szokása szerint atomjaira szedte.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #60491 üzenetére
Es mi a helyztem a zm kessel es a san marcoccal? En meg nem mertem belevagni.
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #60491 üzenetére
Értem. Jó neked.
Én egyre többet osztozok a zasszonnyal, mert én egyre jobban szeretem a gyümis kávékat, ő meg ki nem állja. Kéne venni valami olcsó darálót magamnak, gyümisre, a csokisra meg ott a macap. Igazából egy kis Graef lenne jó, dez olyan 32 körül van.
Nézegettem ezeket a Zassenhaus kéziket. Nem tudom, hogy milyenek lehetnek. 15 ért van Buenos Aires, 21 ért lattam a Quito-t.
Ismeri őket valaki? -
Wolfy999
tag
Pont ezt akartam en is kerdezni, lehet az is legalabb fel deci vagy meg tobb. Szerintem igy max kevered a vizeket. Egyebkent szerintem se ordigtol valo a HX otthonra, eleg pontosan lehet jatszani a hofokkal, de azert amikor jott egy alkalmi vetel DB akkor rogton valtottam. A gaggiaval cikinek ereztem, amikor atjonnek a haverok es mindenki kaput ker, akkor en kuzdok mint malac a jegen.
-
mokasirs
csendes tag
Sziasztok!
Van pár darab Lollo Caffé E.S.E. POD eladó... :-)
A podok 2018.12 és 2019.06 havi lejáratúak.
30db.NOCCIOLA POD kávépárna: 60Ft/db.[link]
30db.CHARAMEL POD kávépárna: 60Ft./db. [link]
50db. ORO POD kávépárna: 40Ft./db. [link]
20db. CLASSICO POD kávépárna: 40Ft./db. [link]
20db. GRAN CUVÉE POD kávépárna 60Ft./db. [link]