-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lagoon79
tag
válasz mdav88 #60850 üzenetére
ez a gép gőzteljesítményétől függ. kisgépeknél én mindig 1 lyukast használtam, nagy gépeknél pedig nagyon szerettem a rocket két lyukas csövét. a Brasiliára is azt tettem felújításkor. volt egy Simonelli Oscarom is régen, azon négyes volt a gyári, de ott már nagyon észnél kell lenni.
-
Gravity1234
tag
IMS szuros, naked karos finomhangolas, PY mester Guatemala San Miguel.
Jelenleg 88 fokon, aranylag hosszu lefolyassal kostolom. 8-10 masodperc kornyeken inditom meg es 35-40 alatt jon le, 1:2 arany, 16g orlemenybol.Sorry a telos kepert, keves fenyben csinaltam (nem jellemzo ram)
Es egy kis Flatwhite belole.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #60859 üzenetére
@ sz.zs. & Timer
Itt írtam róla a tapasztalataimat bár az ízlelésem nem túl kifinomult.
Szerintem teljesen jó volt, semmi bántó íz nem volt benne. A Tazza d'oro után meg kifejezetten felüdülés volt egy normális decaf.
Elsőre megijedtem olyan gyorsan lejött (16-35-10mp!!! ) és így sem volt vállalhatatlan.
Másodikra még tovább finomítottam a dolgokon és annak ellenére, hogy még így is gyors volt, ugyanaz a mennyiség kb 20mp alatt jött le nagyon bejövős volt.
Masszív crema ami alig akarta elnyelni a cukrot és egészen kellemes enyhén mogyorós (bár nem túl fejlett az ízlelő képességem) lágy ízek.[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Megyek pár napra Bécsbe, csak annyit kérdeznék, hogy kimondottan kis pörkölők friss kávéit árusító helyeket ismertek? Kávéház van egy rakat, azt néztem egyet-kettőt. Lehet, hogy rossz kifejezéssel keresem :-)
Egyébként ott egy szimpla közértben is nagyobb a választék, vagy a nálunk is mindenhol kapható termékek a jellemzőek? Nem akarok sokat hozni, max 1 kg különböző kis kiszerelésekben.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
HÁZIGAZDA
pár random tapasztalat:
- találtam a fagyóban némi casmót, danny moreno kolumbia például. zacsi vége, szóval "ledöglött". és ez is finom lett a szokásos 20 mp előáztatás + 6 baron csapolással! kiunyu kenya is van még ott, de ezúttal eszpresszó pörkölés és elég friss. nem is lett jó, pedig a ledöglöttebb és filter pöri jól muzsikált.- tudom, hogy mattperger az isten, de: a darálás utáni kocogtatás szerintem hátrányokkal is jár. a robur őrleménye nagyon szép, levegős, homogén, simán minimum dupla térfogatú ahhoz képest, mint ami lesz végül (de inkább háromszorosa). de, ha elkezdem kocogtatni, feljönnek a nagyobb darabok és lemegy a finom por, látványosan "rétegződik". és a lefolyás sem lesz olyan jó. ezért egy ideje én egy műanyag kanálszárral húzom síkba (a szűrő középpontjáig lógatom be, a szélén megtámasztom és körbemegyek vele kétszer), így nagyon szép eredmény érhető el.
- a roburos kofik mintha javulnának. vagy a fene tudja, lehet, hogy csak én figyelek oda jobban. mindenesetre egész jókat ittunk az utolsó casmókból (na, nem az etiópból), szinte mindig fincsi lett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Szitálás az isten, még mindig. Annál szebb eloszlást nem hiszem, hogy bármivel tudnál csinálni. Így kevergetni sem kell, nyugodtan szintbe tudod hozni adott térfogatú kávéval a szűrőt, ami egyébként karba darálásánál, vagy keverés utáni adagolással nem töltené meg. Így nagyon könnyű jó alapot csinálni a tampernek. De tudom, ez az utolsó amire hajlandó lennél. Csak néha annyira görcsös dolgokat olvasok már itt, hogy talán egy próbát tehetne vele mindenki.
https://barbieripnk.hu/
-
jolti
senior tag
válasz mdav88 #60845 üzenetére
En sem kifejezetten a gaggiára gondoltam. Főleg úgy, hogy nekem Ecm van. 😆
A két említett boltban szinte minden géphez van minden.Simi
Köszi, tényleg! :-)
Ezt mondtam én is, hogy ha csak tömítés csere és karbantartás van, az csak egy-két ezer forint + munkadíj. Ha maga csinalja, akkor még az sem.
Akkor jön rá plusz, ha cserés valami. -
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #60866 üzenetére
valóban eszem ágában sincs. egy kanálvéggel (amúgy is azzal kaparom ki a garatból a maradékot daráláskor) körbehúzni egy pillanat, a szitálás nekem vállalhatatlan
adp: így van. elkezdenék szitálni, utána jönne a lagoon-manőver és tenném fel ide a dalla cortét
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #60866 üzenetére
Ezt pacuha69-nél is láttam, és tényleg egy baromi jó kávét húzott így. Én továbbra is tartózkodom a bűvészkedéstől (jó értelemben), de Parci annyira riogat azzal az etióppal, hogy valamit lehet muszáj lesz bevetnem. Egy biztos, a szokásos rutinnal kezdem: őrlök, a kart egyszer lekoccintom, hogy elterüljön, Keresztapper-féle egyengetés, majd Palmtamp és hajrá.
Szerk.: Parci, ha így döntenél, akkor beállok elsőnek a sorba, imádom azt a dizájnt.
Még a témához: most már ittam pár jó kávét kávézókban, és fele annyit nem ügyködnek vele, mint mi. Csak lehet anélkül is jó kávét készíteni, persze az alap lépéseket kellő gondoskodással elvégezve.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #60870 üzenetére
lehet, hogy így van, de végső soron élvezni akarom az egészet, mert ha nem, úgy jár, mint a hangfalaim: porosak, semmire sem használom őket. amúgy a robur őrleménye így is szemet gyönyörködtető, de persze esőtánccal biztos még tovább tuningolható.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
handrash
őstag
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
HÁZIGAZDA
nem, mert egy gúlában van a kávé középen, de mielőtt húzok egy teljes kört, egyszer odaütöm a szűrő alját a pulthoz, ettől az egész lejjebb megy bő fél centit. utána ezt simítom, de így már nem jön ki, igazából a gúla közepét oszlatom el a szélei felé egyenletesen.
talán egyszer levideózom, nem mintha ez valami fontos dolog volna, egy darálópodkeszt biztos hülyét kapna, ha meglátná. én csak eloszlatom a szajrét és tömörítek, nekem ennyi elég, amúgy megbízok a robur őrleményében és nem gondolkodom tovább.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mester6
tag
válasz Kapucziner1 #60864 üzenetére
Így egyszerűbb lenne megnézni:[link]
-
pacuha69
csendes tag
Ezt a fagyasztós dolgot meg tudom erősíteni én is. Egy július közepe-vége környéki Taf coffee Costa Rica-i kávéjából maradt még 4-5 adaggal, azt dobtam be a fagyasztóba én is még két hete. Tegnap vettem elő belőle, és zseniálisan finom volt ezzel a nyújtott csapolással. Ehhez képest a Colonna Santa Teresa, amit nemrég dicsértem itt Katocinak, egyszerűen mintha megdöglött volna. Az első 2-3 adag tényleg egész jó volt, most meg már mintha nem is az lenne. Fene se érti ezt.
-
accu
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy alkalmi filterezéshez mennyire használhatóak a Hario darálói? -
soldier2
őstag
Szitálás, kocogtatás, wdt stb.
Az a szitálás, amit Tobee csinál nem az amire gondoltok. 3-4mm-es lyukátmérőjű szita amit használ, kb 2 mozdulattal átzúg rajta a darált kávé. Ahogy én csinálom (gyenge idegzetűek itt abbahagyhatják az olvasást): darálom a szűrőbe magasítóval (vagy a daráló kis tartályába), 3-4 kör a mini habverővel, majd egy vékony tűvel ugyanez, hogy egyenletesen oszoljon el a szűrőben, magassítót leveszem, paltampal tömörítem, és már mehet is rá a nedves aeropress filterpapír, és irány a gép. Tudom, hogy kész elmebajnak hangzik, de még bírom gyógyszer nélkül.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Frogz
csendes tag
Sziasztok!
Ha csak FP-hez, és filterhez keresek valami olcsó örlőt, akkor szerintetek a CM702 / Wilfa Svart párosból melyik az ajánlottabb?
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #60886 üzenetére
milyen szita az pontosan? ha 300 ft, megveszem csak azért, hogy kipróbáljam, hogy mekkora a különbség. de egyelőre szkeptikus vagyok, a robur őrleménye szemre is lényegesen jobb, mint minden korábbi darálómé (kivéve a k10, de az a dózeres mivolta miatt volt szép rögmentes).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rush77
aktív tag
Lehet, hogy hülye kérdés de egy CM702 kiszolgál szerintetek egy Silvia-t legalábbis ideiglenesen?
-
sortiefish
csendes tag
Nem a legfrissebb bemutató videó a szitált és nem szitált őrleményről, de a szita az szita.
Nyitott szűrős összehasonlítás FAEMA E61 - TÓTH SÁNDOR -
HÁZIGAZDA
válasz sortiefish #60893 üzenetére
valami super jolly-val darált? nyilván az sem mindegy, hogy milyen őrleményt kapsz, mennyit kell javítani rajta. de mégegyszer: én simán elfogadom, hogy jobb úgy, csak épp ettől még nem csinálom. mini habverő is van, inkább nem kommentálom. hústű is van, ezt sokáig használtam, a robur óta ezt sem.
ez van, legalább valamire jó ez a 28 kilónyi vas a pulton, sokkal egyszerűbb a darálás téma azóta.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz kk831228 #60894 üzenetére
Ez bevált. Lehet egyes kávéknál kevesebb is elég, de csak feneketlen kart basználok, a másik alternatíva, hogy nemcsak szar kávét iszok, hanem lemosom a pultot és a kávéfőzőt is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
válasz sortiefish #60893 üzenetére
Hű bazzz.... ez mire végez, bedöglik a ledarált kávé!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz sortiefish #60899 üzenetére
nagyon szerettem a jolly késes mini-e őrlőmet, évekig használtam. azt az őrleményt én is kevergettem. a roburnál most már számonkérőbb vagyok darálóval, drágább volt, mint az első autóm, annyiért már ne kelljen varázsolni, mert mérges leszek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anime filmek és sorozatok
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Frissült a MediaTek középkategóriás ajánlata
- ASUS routerek
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Total Commander
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amazon
- 3D nyomtatás
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...