-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
Hát köszönöm mindenkinek a segítséget
és ha megvan a daráló is, mi az a kávé (sötét pörkölésű arabica, vagy hasonló) ami szintben ehhez a szetthez(Dedica ec685,graef cm 702, bottomless protafilter) dukál? mit érdemes még megvenni legalább kipróbálásra amin már lesz hűha érzés?
és mi az a kávé amit pedig általános ivókávénak vegyek ehhez a szetthez?továbbra is elég kb az alza? vagy avxből valami arabica(pl. brasil santos)? kapucziner?(velencei gondolás talán ami abból ajánlott ha jól emlékszem egy ilyen géphez) vagy feljebb kell menni? egyéb? Nem akarok overkillt, de nyilván azt se hogy olyan gyenge kávét vegyek amiből a fentiekből nem tudom kihozni azt amit ki lehet elfogadható áron[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
-
MODERÁTOR
válasz JózsefK #120601 üzenetére
Egyelőre 1 shotot készítettem miután megjött.
Ami biztos, hogy ennyit nem ér, de ez van. Sok kávés cuccnak értelmetlenül magas ára van a kávéboozyk mégis megveszik (mint pl én )
A csomagolás szép, adnak egy szövet zsákot is mellé illetve egy szilikon alátétet és imbuszkulcsot az állításhoz.
Aránylag könnyű a tamper, 240g. A fejrész lehetne kicsit polírabb, de elmegy.
A matt eloxált felület tök jól néz ki. Szétszedni könnyű, összecsavarni már kicsit trükkösebb (nem kell szétszedni).
Lehet rendelni különböző méretű "tányérokat", de esztergáltatni valszeg egyszerűbb. -
Krajcsi
csendes tag
válasz zolnagy #120602 üzenetére
Engem is érdekelne az SSP HU abból a szempontból, hogy ránézésre nagyon hasonlít a K30ra a kés profilja. Szemre ugyanaz.
Valakinek nincs véletlen egy ilyenje? Ha van kedv, írjon rám és ha nincs nagy távolság (Veresegyház), akkor megpróbálhatunk össze hozni egy tesztelést. -
-
Ludovicus
aktív tag
válasz pető bá' #120584 üzenetére
Én is egy ilyen szettel indultam pár éve és a nyaralás alatt visszatértem rá, mert nem volt vállalhatatlan a szállítása a gyerekbringák és gumimatracok között Azzal a különbséggel, hogy mivel a Graefet eladtam, vennem "kellett" egy T.more C2-t, ami kés szempontjából kb. ugyanaz, viszont finomabban állítható és persze nulla pangó marad. És ami a lényeg: a Gondolásokkal és a Palermóval egészen elfogadható végeredmények születtek ha csak sötétebb pörkölést innék, hétköznapokra is elmenne... Annyit kiegészítésként, hogy beraktam egy k hőelemet a kazánra, így szörföléssel tudtam hozni az állandó végeredményt. Vagy ez így már nem is a kezdő szett?
-
qvik27
tag
-
beleriand72
tag
Direktmarketingesünknek odaát ismét elgurult a gyógyszere. Persze semmi más csak a sajátmárkás kínai ár/érték arányba verhetetlen csodái. Amivel semmi gond nem lenne, ha nem kutyázná a többi klasszikus m@rkákat. Ő tudja mi a szabvány, a többi simán pénzkidobás. Nehogy már valaki azért ne vegyen meg egy többszáz ezer forintos dizájnos "élete értelme" gépét, mert nem megy rá egy egy 4000 forintos avx kar. Azt se értem hogy lehet, hogy a keze alatt néhány hét alatt tönkremennek a legtutibb gépek (Rocket, Leva) persze szétszedi ész nélkül, aztán valahogy összerakja, majd rásózza valakire.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
ribarszki
őstag
válasz beleriand72 #120619 üzenetére
Nagyrészt már ott is mindenki fenntartással olvassa. Az újakat egy ideig lehet hülyíteni, de hamar átlátnak a szitán. Van pár bólogató jános, de elég komolytalan az egész.
Ami egyébként szomorú, mert jó lenne egy normális közösség. De az állandó "mindent is jobban tudok, mindenkit hülyének nézek, leginkább a saját vásárlóimat" stílussal megmérgezi az egészet.
Tényleg sajnálom,mert én is sokat vásároltam tőlük. Az új Puckscreenje is nagyon jól muzsikál nálam. Nem derogál leírni ha valami onnam van, és.jó, működik. De pont a stílua miatt már semmit nem veszek onnan.. és nem egyedül vagyok így. Talán ezen gondolkozzon el, hiszen ezt is olvassa.[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
válasz qvik27 #120618 üzenetére
Igen, valószínű elérvelünk egymás mellett. Nem amellett kardoskodtam, hogy a Mazzer a tuti, hanem amellett, hogy egy komoly presszózás küszöbén álló egyént a 40.000 forintos új graef örlő helyett inkább a 60-80.000 Forintos használt Mazzer kategória felé kellene terelni a már felsorolt okokra hivatkozva.
-
redingitell
senior tag
Már majdnem megvan. Bialetti lesz az tuti! Moka vagy Musa legyen szerintetek?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz redingitell #120626 üzenetére
Csak a konfúzió növelése érdekében: én nem szeretem a 3 személyes bialetti moka inductiont. Ha tehetem, anyám régi full aluminium (de nem a lemez, hanem az öntött, vastagfalú) kétszemélyesét használom utazásra.
Bialettivel jól lehet filter jellegű kv-t főzni, meg mérget. Kettő között, egy normális kotyót izzadós."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
redingitell
senior tag
Illetve olyan kérdésem lenne még: ha pl vásárolok egy Bialetti 4 személyes rozsdamentes kotyogóst, akkor az ugyanolyan tipusú 2 személyes főző (stűrő, tölcsér) kompatibilis vele?
Esetleg egy adott tipushoz külön vásárolható kisebb szűrő? -
Cathfaern
nagyúr
válasz redingitell #120628 üzenetére
Nem és nem.
-
stereofan
tag
válasz redingitell #120628 üzenetére
nem lehet kisebb szűrőkosarat használni, csak a sajátját.
alultölteni sem lehet, ha kevesebb személyre kell akkor kisebb méretű kotyeszt kell használni.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
stereofan
tag
válasz RetepNyaraB #120631 üzenetére
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #120633 üzenetére
De ez csak részben segítség. Azt a problémát nem oldja meg, hogy vagy ugyanannyi vízet nyomsz át kevesebb kávén, vagy más sebességgel és hőmérsékleten fog lefőni a kávé.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz konzumpro #120635 üzenetére
Ja bohóckodtam ezzel a hájppal is kicsit. Jó nagy szemetet csinál és a végeredmény egy relatíve elb@szott filter. Véleményem semmiben nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Zen42
tag
C késes Major tulajok!
Adott ugye a gyönyörű rögmentes őrlemény amiből csak hosszas előkészítés után lehet szép lefolyást produkálni, karba őrölve pedig látszólag lehetetlennek tűnik mivel olyan sebességgel őrli le az adagot. Konzultáltam néhányótokkal de igazán bevált módszere senkinek sem volt a problémára. Mivel én kizárólag nyitott kart használok, borzasztóan idegelt amit láttam. Egyikőtöknek mostanában sokat javított a helyzeten a puck screen használata de mivel én 15g-os kosarat használok, nem akartam az adagot csökkenteni a screen miatt. Kicsit agyaltam a dolgon és megtaláltam a megoldást, próbáljátok ki!
A kart a kiömlő nyílás alá téve az őrlés megkezdésekor kezdjétek jobbra-balra mozgatni enyhén, mintha szitálnátok. Ne túl erősen, csak annyira, hogy a leömlő őrleményből mindkét oldalra jusson. Az őrlés ideje alatt egyre kisebb amlitúdóval mozgassátok a vége felé pedig le kell állni. Az egészre rá kell érezni, de a végeredmény magáért beszél. Sima OCD-vel rá kell gyalogolni, tamperolni és kész! -
gubabela
senior tag
válasz redingitell #120626 üzenetére
Miért nem brikka? Abból is létezik indukciós.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz gubabela #120638 üzenetére
Ha valaki klasszikus kotyogós élményre vágyik, akkor szerintem nem jó ötlet a Brikka. Ha addig tölti ameddig kell, akkor az elvárásokhoz képest túl rövid lesz a végeredmény, ha meg addig tölti mint a rendes kotyogóst, akkor meg rosszabb lesz a végeredmény, mint ha rendes kotyogóssal csinálná.
redingitell:
Brikka valamennyivel "espressosabb" kávét csinál, mint a sima kotyogós. Szóval rövidebb, de töményebb. De rendes espressotól még így is távol van. Ez előny lehet ha főleg tejes italokhoz használja az ember (értelemszerűen kevesebb lesz a víz benne, így mehet helyette több tej).[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Zen42 #120637 üzenetére
nekem van egy ilyen (vagy hasonló, a magasabb) 3d nyomtatott magasítóm: [link]
ezt úgy teszem a tölcsér alá, hogy kicsit magam felé megdöntöm; így kb a kosár közepén lesz a "kupac"; a végén a wdt-vel csak a felszínt söprögetem el,hogy kb egy magas legyen mindenütt, majd tamperelés.
Magasító nélkül csak párszor próbáltam - szívás papír kávéspohárba szoktam még (levágtam a tetejéből pár mm-t, hogy pont beleférjen a kosárba), ott nyilván semmi gond és csak átöntöm az őrleményt (ahogy a Niche-nél szokás)."... and I hope you have a great day!"
-
gubabela
senior tag
válasz redingitell #120639 üzenetére
Jobbat tud mint egy sima kotyesz, nekem 4es van. Igaz kellhet hozzá már daráló meg jobb kv, meg nem mindegy mit rak bele az ember, de igen, véleményem szerint jobb, de több macerával jár.
-
zolnagy
őstag
válasz gubabela #120644 üzenetére
Szerintem nem jár több macerával. A sima kotyeszba is jó kávé kell, ha jó italt szeretnél és ugyanúgy frissen kell ahhoz is őrölni. Sőt sima kotyesznál azt mondják (JH pl), hogy forró vízzel érdemes felönteni, úgy jobb lesz a kávé, mert hamarabb elkészül az ital és a fém rövidebb ideig melegíti az őrleményt. Ezzel szemben sztem brikkánál amúgy is gyorsan megvan a folyamat és hideg vízzel lesz jó, ebből a szempontból kevesebb macera. Ha arra gondolsz, hogy néha érdemes kitisztítani a súlyszelepet, akkor talán igen, de így is egálban vannak.
-
senior tag
válasz Zen42 #120637 üzenetére
A munkahelyen én is egyenesen karba őrölök a C késes majorból egy szűrő magasító használatával, az égvilágon semmilyen macerál val nem jár, semmilyen hókuszpókusz nem kell hozzá utána még szűrőmagasítóval WDT, tamper és kész. screennel gyönyörű a lefolyás.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
gubabela
senior tag
válasz zolnagy #120645 üzenetére
Úgy értettem, hogy több mindenre kell figyelni, többet kell karbantartani stb mint egy hagyonányos kotyogót. Meg azért az sem mindegy, hogy mi kerül bele és mennyi. Az úgy nem fog menni vele, hogy a delikvens bemegy a boltba és belerak random téglát, mert nem lesz vele sikerélmény. Ha viszont van igény a jobbra, akkor ahhoz jó kezdő lehet és utána akár el is lehet indulni lefelé a lejtőn.
-
őstag
válasz zolnagy #120645 üzenetére
nem az volt az utolsó nagy kotyogós teszt eredménye (by James Hoffmann), hogy a hagyományosban van több lehetőség, mert a Brikka a túlnyomás előállításához túl magas hőfokra forralja a vizet?
illetve a Brikka a rugalmasságot is elveszíti; az ajánlás emlékeim szerint az, hogy amint elkezd átcsorogni a kávé, csökkentsük a hőt - próbáljuk kb forrásponton tartani a rendszert, majd ha kész a kávé, próbáljuk hűteni, ne hagyjuk "kotyogni" sokáig.
szerk.: ultimate moka pot technique[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
senior tag
Van esetleg valakinek elfekvőben wdt tool-hoz való gitárhúr, akupunktúrás tű, mittudoménmi ami jó hozzá? Átvennék 2 db-hoz valót.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Androidos fejegységek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nyaralás topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LEGO klub
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Mikrotik routerek
- Autós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...