-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brumi1024
veterán
Mazzer Omegat is bedobnám a kézik közé presszóra, bár közel Kinu ár.
-
#98690560
törölt tag
Ma lett 2 hetes pörkölés, tettem egy próbát vele. Az őrlő a korábbi Impresso guatemala (nagyon ajánlom, egyáltalán nem kényes, könnyen elkészíthető, isteni nugátos, visszafogott ízvilágot képviselő kávé volt) állásán, a víz 93 fokon, Reneka 18as kosár 19gramm bemenővel, 40 kijövővel a végén. Teljesen ledöbbentem, hogy mennyire egyértelműen jön a vörösboros ízvilág a kávéból, úgy tűnik hogy megint telitalálat volt Casino Mocca kávét venni.
-
-
Saughassy
aktív tag
válasz konzumpro #121531 üzenetére
Szia!
Ahogy írtam, még egy hete sincs meg, szóval rutinról nem beszélhetünk, de talán érdekes lehet, milyen a váltás 15 év Gaggia Classic után.
Mivel az Europiccolával kapcsolatban szinte csak rémtörténetek jöttek szembe, ezért erős fenntartásokkal kezdtem bele és komoly szívásra készültem. 3-4 generáció, rengeteg altípus és fejlesztés nagyon különbözően viselkedő gépeket eredményez, évjárattól függően.
Én végül egy pár éves darabot választottam (Post Millennium). A GC-hez képest van pár macera:
Mivel nagyon kicsi a víztartály, egy kis pancsolás plusz két dupla után már a fele alá esik a vízszint, szóval gyakorlatilag minden reggel azzal kezdődik, hogy feltöltöm vízzel. Így nem merem időzíteni sem, szemben a Gaggiával.
8-10 perc után már elkezdem a darálást, a kavegepen pedig a fals nyomás megszüntetéséhez egy kis gőzt engedek ki a tejhabosítón.
Nagyjából ellenőrzöm a fej hőfokát kézzel, ha nem éget túlságosan, akkor egy kis vizet engedek át rajta.
Tömörítek, szűrőtartó fel a gépre, és lassan felhúzom a kart, hogy a forró víz beáramolhasson a kávé felé. Ezt lassan kell végrehajtani, mert felfelé húzás közben vákuum keletkezhet, ami felszívja a pogácsát, csatornásodást okozva.
Utána tetszés szerinti módszerrel jöhet maga a csapolás.
Fél perc várakozás után óvatosan le lehet szedni a szűrőtartót, de óvatosan, pláne ha nem nyomtad koppig a kart. Könnyen beteríthet a zacc.
A következő adag elkészítése közben sokan lekapcsolják a fűtést, a túlmelegedés elkerülése miatt, de a presstatos gépeknél ez már nem szükséges.
Az egész konstrukció hajlamos a túlmelegedésre, így végtelen irodalma van a fej hűtésének, mindenféle trükkökkel. Két dupla elkészítésénél én egyelőre nem látom ennek túlzott szükségét, de az biztos, hogy egy csaladi ebednel ne ezzel kezdj 8 eszpresszo keszitesenek.A nem professionalek tartalya kicsi, es utantolteni csak akkor tudod, ha nincs benne nyomas. Nyilvan ki lehet engedni a gozcsapon, de macera.
Forro a kulseje, szoval nagyon nem gyerekbarat.
Maniakusan torolgetem, mert gyonyoru a króm/polír, de minden meglatszik rajta.
Hajlamos felborulni, ameddig nem talalod meg, mit es hogy fogj rajta, amitol stabil lesz, de nem egeti meg a kezed.
Kicsi a kosár, és ehhez méretezett a vízmennyiség is, amit csak komoly és maceras trukkozes aran lehet kicsit novelni. Ha nem akarsz buveszkedni, akkor a daralas finomsaga/nyomas fuggvenyeben 30gr korul lehet vele kenyelmesen csapolni.
-
Saughassy
aktív tag
válasz stereofan #121535 üzenetére
Ez már a nagyobb, 52,1-es kosaras.
Itt remek táblázat van a generációkról.
-
rastacsz
tag
válasz Saughassy #121557 üzenetére
Én köszönöm a beszámolót, ha jól értem, akkor az europiccola nagyjából csak a ristretto és klasszikus espresso készítésre használható.
Ugyanitt kérdés mindenkinek, hogy van olyan lever/dugattyús gép, amivel lehetséges az 1:3 fölötti, inkább 1:5-1:6-os arányt húzni (alultöltés nélkül) , vagy ez csak a pumpás gépek sajátja marad?
@Bazsee71
Ez a kingrinder valamelyik termékben ugyanaz a kés, mint az 1zpresso akármiben, a magyarországi forgalmazótól jön. Csak kérdés, hogy tényleg ugyanaz csapágyazás, az illesztés is, vagy csak a kés lett ugyanaz?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #121559 üzenetére
"Ugyanitt kérdés mindenkinek, hogy van olyan lever/dugattyús gép, amivel lehetséges az 1:3 fölötti, inkább 1:5-1:6-os arányt húzni (alultöltés nélkül) , vagy ez csak a pumpás gépek sajátja marad?"
UniTerra Nomad -
vendingo
veterán
válasz rastacsz #121559 üzenetére
Ez a j-max vs k4 akkor nyerne értelmet, ha valaki tartósan használná egyiket másikat. Itt a fórumon nincs sok infó róluk. Majd az első vásárló bejáratás után beszámolhatna.
Yt alapján korrektek. Kés ide vagy oda egyik 16, másik 8.8 mikron, szóval már itt kezdődnek a különbségek. Csapágyazásba, tartósságba meg nem látni bele.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
kk831228
addikt
Üdv!!
Ez a tampertalpprofil miért jó...? Mi az előnye? [link]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Saughassy
aktív tag
válasz rastacsz #121559 üzenetére
Van rá megoldás, "Fellini" a neve, (több apró, részleges pumpálással több víz juttatható a fejbe de nyilván macerás. Itt láthatod, hogy a temp surfinggel együtt már micsoda bűvészkedés kell egy csésze kávéhoz. Teszem hozzá nekem Fellini nelkül is összejön a 28-30 gramm 1:2es shot konnyeden, kezdokent. Tetetelezzuk fel, hogy o boven 9 bar felett volt en meg sokkal alatta. De valoszinubb hogy mar felujitasra szorul a gepe, vagy mittudom en.
Osszessegeben igen: Rengeteg minden nagyon tag hatarok kozott allithato ezen a gepen, de speciel egy csapolás vízmennyiségének van egy komoly felso korlatja es nem is túl magasan. -
#98690560
törölt tag
válasz kk831228 #121562 üzenetére
Naked karnál nem sok értelme van az igaz, de például ha a "segges" kar van dupla kifolyóval rajta, akkor tamperelés közben az a perem veszi fel a kezed nyomását és nem a kifolyók hegye nyomódik az asztalba, illetve nekem már volt olyan hogy egy erősebb tamper nyomásnál egyszerűen letört a menetről a kettes kifolyó a kar alján, na és akkor szólt az oktató, hogy tamperelni csakis az asztal szélén a tamperelő gumin vagy ilyen talpra téve. Másik fontos funkciója hogy stabilabban áll benne a kar es egyenesen tudsz benne tamperelni, mintha az asztalra tennéd a kart.
[ Szerkesztve ]
-
-
norby_42
aktív tag
válasz Saughassy #121563 üzenetére
Pár apróság, de sokat számítanak:
- tegyél hőmérő a fejre, idő alapján nem lehet pontosan tudni, mi van
- AP papír a szűrő tetején segít, hogy ne menjen kávé visszafelé
- én naked kart használok 20g-os szűrővel, így 15g-ból lesz 38-40g ital[ Szerkesztve ]
Eat pasta, run fasta
-
Saughassy
aktív tag
válasz norby_42 #121569 üzenetére
Köszi a tippeket, vagy 150 eurónyi lom már úton van hozzá. :) Én is naked kart használok és lehet hogy 20as kosárral, mert a 14 gramm kényelmesen elfer benne. Nem nagyon akarok hosszabb/nagyobb shotokat, mert így is gyógyszert szedek gyors pulzusra. :))
Rendeltem szondas digit merot és csikot is, de a hideg ráz a gondolattól, hogy ezt a szobrot meggyalázzam vele. Valahogy el kellene dugni rajta. -
haten
tag
Kávégép okosítás (GC)
Engedjétek meg, hogy megosszam veletek mai munkám.
Mint tudjuk, Gaggia Classic-al jó kávét csak úgy tudunk készíteni, ha előtte hagyjuk 20 percig átmelegedni. Sajnos az esetek többségében, ha valaki beugrik hozzánk, nincs időnk kivárni ezt az időt, és hőhiányos kávét szolgálunk fel. Na ennek most véget vetettem.
Itt volt a hosszú hétvége, volt egy kis időm, gondoltam egyet, és nekiálltam a Gaggia Classic-ot felokosítani. Használok már néhány Shelly wifi-s kapcsolót, de ezek tipikusan a dugaljak (konnektorok) mögé vannak rejtve, és a dugalj áramellátását kapcsolja.
Ez nekem nem felelt meg, mert akartam kézzel is kezelni a kávégépet, nem igazán volt szimpatikus, hogy mindig telefonhoz kellett nyúlni a bekapcsoláshoz, vagy ha normál dugaljban volt, akkor nem tudtam távolról kezelni. Tehát előbb-utóbb neki kellett állnom a gépet felokosítani egy Shelly 1 PM-el. Ezt bárki megteheti, 10 ezer Forintból megvan, csak kézügyesség kell hozzá.
Első lépésként megszereztem a Shelly-t, majd a kávégépet áramtalanítottam, víztartályt kiszedtem. Kerestem a Shelly-hez kapcsolási rajzot, kicsit egyszerűsítettem rajt, megrajzoltam érthetőbben. [1.kép]
Lecsavaroztam a gép tetejét, és megnéztem a tápcsatlakozót. Nálam a villany a házban úgy van szerelve, hogy két dologból nem engedek. Egyik, hogy a kapcsolók felkapcsolva adnak áramot, lefele kapcsolva kikapcsolnak, a másik, hogy a dugaljakban mindig jobb oldalon van a fázis. Ez alapján a tápkábelem felső érintkezőjén jön be a fázis, középen a földelés, és alul a nulla. Mivel szükségem lesz 230V-os áramra, innen vettem le, felülre beforrasztottam egy fekete huzalt, alulra egy kéket, hát ez nem ment gyorsan. [2.kép]
A kapcsolási rajt szerint még szükség lesz a főkapcsoló kimenő végpontjára. Kimértem, az áram a kapcsoló felső csatlakozóján jön be, és középen megy ki. Látszólag az alsó csatlakozó nem csinál semmit, de van vezeték rádugva, mindegy, esetünkben ez lényegtelen. Szóval a középső a kimenet, ezt kell buherálni. [3.kép]
Két vezeték jött le erről a csatlakozóról, leszabtam, és egy új kék vezetéket forrasztottam erre a csatlakozóra, ahogy az előző képen is látszik. A két leszabott vezetéket egy barnával tekertem össze, és a megfelelő szigetelés érdekében ezt inkább egy „csokival” oldottam meg. [4.kép]
Meg is van minden, amire szükségünk van. Egy fekete vezeték a bejövő fázissal, egy kék a bejövő nulla, a kapcsoló kimenete egy kék vezetékkel, és a gép bemenete egy barna vezetékkel. [5.kép]
Most kössük be a Shelly-t a kapcsolási rajz szerint. [6.kép]
Jöhet a főpróba. Nálam az app már telepítve van, mert több Shelly-t használok a házban, így azonnal rendelkezésre állt. Kézzel működött a kapcsoló, és app-al is működik. A Shelly 1 PM méri a fogyasztást is, így láttam, hogy a felfűtés alatt 980W és 1,1 kW körüli a fogyasztás, míg készenlétben átlag 20W körül lehet, ez állandóan ugrál, mivel pillanatokra bekapcsol a PID által a fútés. [7.kép]
Minden remekül működik. Most már nem csak otthon lehet kézzel kávét készíteni, de útközben is be tudom kapcsolni melegedni, hogy amire hazaérek, vagy munkatársam jön velem, remek kávéval tudjam kiszolgálni, ha előtte 20 perccel rányomom a melegítést. Az általam elkészített okosítást mindenki saját felelőségére végezze, nálam működik, de felelőséget nem vállalok a leírás esetleges hibájáért. Shelly 1 is jó, bár az nem mér fogyasztást, és ott más a lábkiosztás, illetve Sonoff is alkalmazható.
Grátisz tipp: Sokszor nehézséget okozott a tartály vízszint megállapítása, mert alig látszik, ezért csináltam egy úszót, amivel messziről látom a szintet. Egy rézdrót van a tartály szélére akasztva, ezen egy rikító színű műanyag gyűrű tud le-föl csúszkálni, és egyszerűen mutatja a szintet. a rézdrót alja el van hajtva, hogy a gyűrű ne tudjon alul leszaladni róla. Osztom, mert jó ötletnek tartom. [8.kép] -
RetepNyaraB
veterán
válasz haten #121576 üzenetére
Bocs, de veszel egy 6-8k Ft-os wifis xiaomi okosaljzatot, letöltöd hozzá az appot és zéró munkával ugyanitt vagy. 🤷
Vagy valamit végzetesen félreértek? Elektromosságtanból kegyelem kettes voltam
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
haten
tag
válasz RetepNyaraB #121577 üzenetére
Az ugyanaz, mintha a Shellyt a dugalj mögé raknám. Nem tudja a gép fizikai kapcsolóját kezelni, és app-al is működni. Vagy ez, vagy az. Így, hogy a gépbe integráltam, mindkettő mód működik.
Tehát az okosdugalj csak akkor működik, ha a gépen a kapcsoló fel van kapcsolva. Ha le van kapcsolva a dugalj hiába kapcsolgat. Remélem érted.[ Szerkesztve ]
-
gboszi
senior tag
válasz haten #121579 üzenetére
Én sem akarom elvenni a kedved hajrá csak igy tovább, de nekem (s sok mindenki másnak) is okoskonnektor a bevált megoldás. A gép “folyamatosan be van kapcsolva” s az okos konnektor gombja a kikapcs bekapcs
a te megoldásod az már level2 az enyém meg hülyebiztos"If you're good at something, never do it for free!"
-
LazacX
tag
Egy kis balatoni kávézó körkép a hosszú hétvégéről. Füred, Pazar: meglehetősen drága, de jó a kávé (talán kolumbiai világos pörkölésű volt legutóbb). Ízben érzésem szerint azért lett volna még a kávéban tartalék. Délelőtti időpont ellenére is sokan voltak, a kiszolgálással nem volt bajunk. A sütemények is jók voltak. Ugyanitt, Bergmann: kib@sz*tt drága, de tele volt vendégekkel. Ennek ellenére a kiszolgálás hibátlan. A sütemény is az. A kávé már nem, valami olcsó sötét pörkölésű blend, hígra is főzve, ízetlen. Cserébe közel 1500.- ft egy dupla presszó. Almádi: A Beaverre ki volt írva hogy kiadó a helyiség, úgy tűnik végleg bezárt. A Bab pedig költözött, 11.03-án nyit újra, szóval itt nem volt szerencsénk. Mellékszálként a pizza viszont nagyon finom a Három Majomban (a 3 tulajdonosról kapta a nevét ), nápolyi jellegű. Ettem már jobbat máshol, de belekötni nem tudok, a kiszolgálás is remek, és még csak nem is mondható drágának (ellentétben a Füredi lehúzós horror árú helyekről, ahol sokkal többért ipari moslékot szolgálnak fel). Sajnos Szép kártyát nem fogadnak el egyelőre (bár ígéret van rá hogy hamarosan). Itt kávét nem ittam. Veszprém, Tizenegy. Patent a kávé, a hely is, a tulaj is jó fej, ezt nem is ragozom tovább. Boglár, Morik Coffe. A belvárosban van, a sétálóutcán. Az egész városban az egyetlen hely, ahol a kávé éppen eléri az iható szintet. Sötét pörkölésű, olasz pörkölőből (Ravasio). Nem rossz a ristretto, ha éppen friss a kávé a dózerben, sajnos sokszor nem friss.
[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz LazacX #121582 üzenetére
Pazar amikor megnyitott sokkal jobb kávét készítettek, most nyáron voltam egyszer kétszer, sajnos nem volt az igazi speciality minőség... Ára nem tudom mennyivel drágább mint egy Pesti újhullámos, sajnos nem voltam mostanában.
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Saughassy
aktív tag
-
mgy
senior tag
Nincs valakinek véletlenül egy felesleges 58-as vakszűrője? Baromira nem találok itthon, egy pár száz forintos cucchoz meg nem akarok ezer forintnyi postaköltséget biggyeszteni.
Bp. északi része lenne közel, más vágyam egyelőre nincs.
Köszi![ Szerkesztve ]