- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Mobilinternet
- Crypto Trade
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Excel topic
- Synology NAS
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- Padavan firmware
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Zen42 #112099 üzenetére
Én is csak poénkodtam a mogyoróval.
Nekem van egy ugandai, apró szemű, nagyon sötét, olajos, arabica, comerc a fagyasztóban és azt vettem észre, ha azonnal, fagyasztva őröm le, akkor akár élvezhető az eredmény. Ha hagyom felolvadni és csak fél óra múlva használom fel, akkor ihatatlan, keserű korom az eredmény.
Lehet, hogy fagyasztva másképpen őrli a mazzer mini? Csak visszaigazolnám, hogy vannak még meglepetések a fagysztóban is.[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz lszlfrng #112101 üzenetére
Folyton csak a rejtélyek. Belegondolva lehet, hogy a dolog magyarázata csak annyi, hogy mivel hidegebb az őrlemény, nem éri el azt a hőmérsékletet a folyamat során, hogy keserű legyen a végeredmény. Igen esélyes, hogy ha visszább vennél a PID-en, akkor ugyanazt kapnád "kiolvadt" kávéval is mint amit az előző beállítással, fagyóból őrölve.
-
lszlfrng
csendes tag
85 fokon áll(t) a pid, ha ebből visszaveszek jegeskávé lesz :-)
Holnap megpróbálom 80 fokon.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz bayarena #112095 üzenetére
Azt én sem mondtam, hogy véletlenül. Nagyon is szándékoltan. Az árképzés sajnos nem a valós ráfordítást veszi alapul. Az is tény - akár közismert, akár nem-, hogy az ilyen tudású elektronikák olcsóbbak, mint 20 centi rézcső.
Nem láttam infót arról, hogy van-e valami valódi vívmány a gépen, viszont láttam design-t, promóciót, ami olyasmit hangsúlyoz, ami leginkább megmosolyogtató.
Akkor hát 2M lesz! Tessék csak, tessék!
Epként: hogy is volt ez a GC-k történetében? Vhogy így, ha jól rémlik: volt a jó, aztán jött a tudományos munka, lett egy vacak drágábban, aztán egy majdnem olyan jó, mint az eredeti, még drágábban...10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
rastacsz
tag
válasz Gery0505 #112100 üzenetére
[link] a gőzt engedi ki. 2:10-nél látható a fejegység. Folyamatosan jár benne a víz, a termoszifon alapján.
Vbm replica pistone (hx-es) a gép, csak egyedi dizájnt kapott.
A hx-es mivolta miatt fordulhat elő, - ami ugye a gőztartályon átmenve melegíti a kávéhoz való vizet, - hogy túl meleg lesz a hőcserélőben a víz, ami a nyomás alatt nem forr, de kilépve a fejből, a normál légköri nyomáson már felforr, gőz lesz belőle. Ami semmilyen módon nem tesz jót a kávé pogácsának. De főleg, mert 100°C körüli.
Ha teljesen le van húzva a kar, akkor a hálózati nyomással jön a víz, majd kicsit fentebb tolva, elkezd a rugó dolgozni.
Mindig meglepődve veszem tudomásul, hogy Düsseldorfban dolgozik ez a csóka. Mármint Dritan. Amúgy ő miért híres?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
-
WarLock07222
tag
válasz qvik27 #112104 üzenetére
Egyfelől igazad van, mert azok az elektronikák, amivel egy ilyen egyszerű gépet ki tudsz vezérelni, tényleg filléres tételnek számítanak, még ha viszonylag mostoha körülmények között is kell üzemelniük.
Másfelől pedig valahogy egyszer sem bukkant fel a hozzászólásaidban az emberi munka, mint tétel, márpedig nem kevés emberóra belemegy abba, hogy akár egy ilyen egyszerú szoftver robusztusan és a felhasználók számára befogadható módon üzemeljen. Arról nem is beszélve, hogy pl. egy flow profilozáshoz szükséges finomhangoláshoz tényleg szükséges lefőzni azt a párezer shotot, mire jól működik minden, nem igazán lehet rá unit teszteket írni, mert kevéssé lesz életszerű.
Harmadfelől pedig ezeknek a termékeknek az ára elég sok összetevőjű dolog, aminek egy jó részét nyilván a bekerülési érték (R&D, alapanyagok, a gyár üzemeltetési költsége stb...) teszi ki, de ezeknél a fajta eszközöknél már az értékesítési folyamat is viszonylag költséges, hiszen nem közvetlenül értékesítesz és supportálod a teméket. Illetve, ahogy @bayarena is írta, ezek a gépek nem 1-2 évet üzemelnek, hanem tizen éveket. Egyszercsak szaturált lesz a piac és valahogy fenn kell maradni a következő boomig, amivel újra megmozgatod a piacot. Lehet sokkal jobban alakulnának az árak, ha mondjuk bérelni lehetne espresso gépeket ipari felhasználásra
-
Serpenthelm
csendes tag
Halihó!
Volt itt szó múltkor egyszerű, hőlégfúvós pörkölésről. Mivel az van: kipróbálnám, de van erre a módszerre valami kiindulási alap, hogy nagyjából milyen hőmérséklettel, mennyi idő stb.? Lehet írtátok múltkor, de sajna nem találom, azon kívül, hogy volt róla szó. -
qvik27
tag
válasz WarLock07222 #112107 üzenetére
Nem vitatkozom azzal, hogy vannak költségek, amik nem az alkatrészek áraiból adódnak. Csupán azt mondom, hogy ha történt olyan fejlesztés, vagy olyan színvonalú a gépben bármi, ami professzionális eszközzé minősíti, azt nem látom. Amit látok, az meg filléres alkatrészekből megvalósítható, és kb. olyan fejlesztői tudás kell hozzá, ami pl. egy beágyazott programozás beadandó feladat.
Mi teszi profivá? - nincs hangsúlyozva.
Mi benne az igazi innováció? - Hát, ha annyi, amennyit látok a videón, akkor a videó nagyságrenddel többe került, mint a nóvum előállítása.
Egyébként van benne előregyártott, sok tesztelést követő profil? Tán, ha kettő. A nagy mondás az, hogy el tudod menteni, amit méreget csapolás közben. ...ami leginkább 3 dolog: fix hőmérséklet érték, fix csapolási idő értéke, idősoros nyomásértékek.
Ahogy a brosúrán láttam, az "extraction-t" ml/s-ben méri - hát, az sztem. nem pont az.
No. Nekem ennyi volt :-)[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
SoundON
tag
válasz qvik27 #112109 üzenetére
...én sem igazán értem hogy miről is beszélsz, mi a felháborodásod tárgya?
Senki nem azt állította hogy a 3-4MFt vagy "csak" a 2 nem sok egy egyfejes presszógépért. Legalább is van akinek sok! Például nekem is az! Nem aktuális problémám hogy melyiket vegyem. De ha az lenne sem kéne elnézést kérni senkitől.De azt állítani hogy nincs ezek mögött a több milliós gépek mögött semmi, azért az erős!
Én ki se merem mondani hogy a "sz@ros" kis gaggia classicomra mennyi pénzt basztam el...
talán még nem ennyitPont múlt héten kerestem a drága 34eFtos BWT digitális átfolyásmérő helyett valami olcsóbbat amit be tudok szerelni a Bestprotect elé mert lövésem sincs mennyi víz megy át rajta egy évben. Kerestem sima kinullázható analóg vízórát, de nem találtam. Rákerestem a neten, majd kiderült hogy van 7eFt körüli slaggra szerelhető digitális játék, rákkeltő műanyag, majd a következő lépcső már 54eFt és rögtön 100meg 200eFtok repkedtek a profibbakra...egy szar átfolyásmérőre, ami semmi mást nem tud csak mutatja hogy hány liter víz megy át rajta! egy semmi, egy fos! ...
Na ezek után lett kurva olcsó a rozsdamentes, tök jól kitalált, digitális 34eFtos BWT! -
qvik27
tag
válasz SoundON #112110 üzenetére
"...én sem igazán értem hogy miről is beszélsz, mi a felháborodásod tárgya?"
Pedig leírtam. Ez - bár nem felháborodás:
Mi teszi profivá? - nincs hangsúlyozva.
Mi benne az igazi innováció? - Hát, ha annyi, amennyit látok a videón, akkor a videó nagyságrenddel többe került, mint a nóvum előállítása.
---de télleg ejthetjük a témát
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #112109 üzenetére
Nem értek a kávégép tervezéshez, sem gyártáshoz. De én ezzel mindig úgy vagyok, hogy ha ugyanezt ki lehetne hozni olcsóbban, akkor valaki (tipikusan feltörekvő cég) megcsinálta volna, mert mindenki profitból él. Mivel eddig még senki se jött ki ilyennel, azt gondolom, hogy valamilyen szinten mégis csak reális lesz ez az ár.
Ugyanezt látni a kézi örlők terén: tipikusan drágállják a Kinu meg Commandante árát, de amikor a kínai feltörekvő gyártó kijön egy olyan modellel ami egy szinten van velük, az is csak minimálisan olcsóbb (ami azt eredményezi hogy mire ideér Kínából ugyanannyiba kerül, csak helyieknek olcsóbb).
Fórumba is többször feljött, hogy "hát ez csak egy henger meg tengely meg némi csapágy, kést mindenki úgy veszi, CNC-zünk össze egyet". Aztán amikor utánajár, rájön, hogy max drágábbra fog kijönni.De említhetném a topik kedvence NZ-t is, ami "mindenki" szerint túlárazott, de mégse jött ki senki olyan őrlővel ami ugyanazt tudná, csak olcsóbban.
Szóval attól, hogy első ránézésre irreális egy ár, az még nem jelenti azt, hogy ugyanazt meg lehet csinálni olcsóbban is.
Nyilván az már egy külön kérdés, hogy megéri-e kifizetni az árat, vagy célszerűbb bevállalni pár kompromisszumot egy drasztikusan alacsonyabb árért. -
bayarena
aktív tag
válasz qvik27 #112113 üzenetére
Nezd, azt is bele kell venni, hogy kezzel epitik ossze olyan minosegben, hogy 20 evig jo lesz, tehat ha eladnak vkinek egyet, akkor az adott esetben 20 evig nem csereli le.
Nem olyan tucattermek mint egy telefon, ami 3 ev mulva eldobhato.
Mindenki penzt akar keresni, ha igazad lenne, akkor lenne ceg aki ugyan ezt fele ennyiert is megcsinalna, de nincs ilyen. NEM VELETLENUL. -
bayarena
aktív tag
válasz qvik27 #112113 üzenetére
Jah, es azt se felejtsd el, hogy ezeknek nem hungarisztan a celpiaca a szar forinttal meg fizetesekkel, 27%os afaval, hanem gazdagabb orszagok.
A kezi osszeszereles/gyartas sem kinaban van, hanem olaszorszagban, ahol sokkal dragabb a munkaero, mint kinaban.
Nade az arazas..itt Ausztraliaban nekem kb 1 havi fizetesembe kerult csak a Synchronika flow controllal ugy, hogy csak egy "szaros" raktaros vagyok, elegge belepo fizetessel.
Ha mondjuk szakember vagy itt, IT-s vagy tanar( igen, itt nagyon megfizetik a tanarokat), akkor rohogve kifizeted ezt az osszeget.
Szoval azert ez egy komplexebb dolog szerintem.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #112112 üzenetére
...hát igen, olyanokkal kezdtem én is a nézegetést. De mindegyik nagy batár, amiket találtam azokat nem lehetett nullázni, mindegyik m3 vizet számol, ami ezred m3 (azaz liter léptéket) tud az megint drágább és jópár ide-oda fordító kellene hozzá mire jó lenne...az is 10-15eFt körülre jött volna ki...
de ha van valami jófajta, konkrét link amit tudsz ajánlani akkor azt megköszönöm
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #112118 üzenetére
Rengeteg féle van, szerintem bármelyik megteszi, pl. ez, nullázni valóban nem lehet. 1/2"-os külső menet, 3/4" vízkiállásról 3/4"-1/2" flexi cső az óráig, órától 1/2"-3/8" flexi cső a patronig. Igazából egy plusz flexi cső, kb.1000 Ft, és egy szűkítőt meg is spóroltál.
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #112119 üzenetére
Én kb. ilyesmit használok, picit más borítással, és szintén tud ezred m3-at. Fittingekkel mindennel a legközelebbi Damjanich utcán lévő vízszerelős boltban a kezembe nyomták az egészet 3000Ft-ért. Igaz, resetelni nem igazán lehet ezeket, de végülis az olajcsere után se tekerem vissza az órát 0-ra
-
vicces1
aktív tag
válasz fragola.6035 #112121 üzenetére
Ez mekkora oldal! de nagyon komoly.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
SoundON
tag
Köszi a tippeket Bazsee71 és fragola.6035
Igazából már korábban vettem egy ilyet [link] próbából, hátha mégis beválik az olcsóműanyag.
Ez legalább nagyon kicsi és nem a bepattintós gardena csatis, hanem a sima 3/4es.
Remélem nem rákkeltő műanyag és nem "ízesíti" meg a vizet, bár ha úgyis a patron elé megy talán a Bestprotect patronban a szén megoldja az esetleges parákat.
Hibája hogy ez elemcserénél dobja az addig tárolt összátfolyási értéket, de egy CR2032 gombelem csak kibírja egy évig, majd kiderül.[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
Fb kávés csoportokban megjelent egy doseres mazzer super jolly 65-ért. A pár maszatos kép alapján érdemes lehet megnézni.
60 hozzá egy ssp, 10 pedig a mazzer sima, vagy 9-12 az f64evo kés.
Ha most keresnék őrlőt, már nem keresném.
Bbuffy feléből elhozná?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
iatti
aktív tag
igazából lusta vagyok bejelentkezni. meg a kedvenc polgármesterem is le van tiltva, így szolidáris vagyok vele különben határeset az ára. megveszed,tölcsér takarólemez,kés. rámegy kb 25-30, így nagyjából száz. igazából fragolától tuti,ha van. inkább adnák érte picivel többet. persze most major van a fókuszban.
-
senior tag
válasz iatti #112132 üzenetére
Nézni kell kitartóan, állandóan. Én a Facebook Marketplace-en bukkantam rá anno az enyémre, hónapokig hirdette a tulaj 270-ért, aztán kezdte levinni az árat. Aztán egyszer csak láttam, hogy 200e Ft lett, nah akkor ráraboltam még egy 10 %-os alku kíséretében. Hozzá kell tennem, hogy a Covid miatti bezárások következtében akkor igencsak estek ezek a kávézókban használatos gépek árai.
hogyaza: nekem szerencsére sem a Majort, sem a Miniket nem kellett szabályozni.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Gery0505
tag
válasz rastacsz #112105 üzenetére
Köszi szépen a részletes választ, így már értem, hogy miért kell meghúzni a kart a csapolás előtt.
Azt hittem egyébként, hogy Dritan-nak ez a dugattyús gépe is Dipper-csöves mint a Profitec Pro800. Apropó a dipper csöves technikáról nem találtam semmit az összefoglalóban. Vajon a dipper csöves gépek is túl tudnak melegedni, ha sokáig nem történik velük semmi, tehát nem csapolunk KV-t, és csak sokáig be vannak kapcsolva, vagy ha sok KV-t készítünk egymás után? Azt hiszem ezek pont fordítva működnek mint a HX-es gépek, itt a hengerben kell lehűlnie a víznek a csapolási hőmérsékletre. Amikor megérkezik a hengerbe, akkor 120°C körüli a víz, és itt hűl le 92-93 fokra."Failure is always an option." Adam Savage
-
iatti
aktív tag
válasz hogyaza #112134 üzenetére
ezért írtam hogy fragolánál kell bevásárolni. persze most nem tudom mennyiért menne,de az év eleji 110-es ár a majorokért meg a jollykért,hát igen csak megérősnek látszik. persze ez olyan mint a lottó ötös. állandóan itt kell lenni a fórumon,azt nézni mikor dobja be a cukorárut /írok privátot /
-
mclord
aktív tag
Tudtok esetleg graef CM70 -hez Bp-en szervízt, elsőnek a darálási méretet hiába tekertünk nem változott. Úgy voltam kitakarítom, háátha megragadt valami, de azóta nem is darál, olyan mintha szorulni valami :( ?
Előre is köszi
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Most nézve 6+ éves, így vélhetően kuka lesz , esetleg van most úgy mond ajánlott kategória ? (ne túl hangos, ne túl nagy darab, filter-esszpresszo a scope )
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
rastacsz
tag
válasz bbuffy #112133 üzenetére
Vettem, bocsánat.
Iatti
A stark (jelen esetben schärf xmill protect néven) egy Royal, új köntösben, mart alu és rozsdamentes palást felhasználásával. A royal pedig egy 900 W-os, 900-as fordulaton dolgozó motorral szerelt, nagyra nőtt major. 151-es késeket használ. Alapértelmezetten 151B, de van rá esély, hogy a C-s kés + világos pörkölés is csak a legritkább esetben okoz indítási nehézségeket. (csak üzemi kondi van benne, nincs benne indító, nem úgy, a konyban, roburban)
Hátránya, hogy 23-27kg és nagyon nagy.Gery0505
Ebben a dipper bojler témában Kávé Kálmán lesz a nyerő(ha kipiheni a milánói rendezvényt) . Amit én kivettem, egy bojler van, ami fel van töltve vízzel, ehhez pumpát használ, alapvetően gőzre van felfűtve piddel szabályozva. A búvárcső a(z elég nagy tömegű) fejbe vezeti a vizet csapoláskor, de a fej tömege vissza is hűti az optimális /kívánt hőmérsékletre. (itt akkor ereszteni kell ki vizet, hogy gyorsabb legyen a fejegység felfűtése, vagy ezért kell a pro 800-nak 45 perc a felfűtésre.
Folyamatos használat esetén pedig van esély a túlmelegedésre, amit vagy alacsonyabb pid beállítással, vagy a pavoni, hideg vizes törölköző trükkel lehet kompenzálni?)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
mclord
aktív tag
válasz RetepNyaraB #112143 üzenetére
Felette is nézelődnek, azért volt ezzel rendesen kompromisszum amit elengednék:
1. Állandó veregetes mert a garatba maradt még kávé
2. Nem volt túl halk se
3. A szabályzás pont úgy volt ha eszpresszó 5 akkor 25 V60-hoz, bár ott frissen max''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
lszlfrng
csendes tag
Matatok egy sokéves HX-es géppel aminek szinte az összes roppantó gyűrűje lötyög és annyi teflon szalaggal van gyógyítgatva, hogy a holdig is elérne.
A szervizes szakikat és gépépítőket kérdezném meg vagy bárkit aki sejti a választ.
Kávégépeknél miért nem terjedt el a klímásoknál is használt rézcső peremező kötés technológia?
Elég egyszerű és roppantó gyűrű vagy forrasztható vég se kell. Igaz, hogy a csavar végének speciális a kialakítása, de elég masszívnak és többször oldhatónak tűnik. Pótolni is egyszerű.
Előre is köszönöm a gondolatokat.
[ Szerkesztve ]
-
gboszi
senior tag
Van már valakinek, vagy vett már valaki most a Timemore kannából? Mennyire ok?
"If you're good at something, never do it for free!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- Elite: Dangerous
- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Milyen légkondit a lakásba?
- Alacsony fogyasztású, 128 GB-os szervermemóriát kínál a Micron
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- Ingatlanos topic!
- Tudományos Pandémia Klub
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen