-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xabi78
aktív tag
válasz Serpenthelm #99587 üzenetére
A felsorolt darálók közül szerintem a Graef 702 az, amit te keresel. A Lelit Fred annyival nem ad többet, amennyivel többe kerül, de ha tetszik a kinézete, vagy jobban illik a konyhába, akkor az is egy használható alternatíva.
Síktárcsás őrlőknél nagyon fontos a precíz illesztés és a késméret (az a mondás, hogy erre a kúposok kevésbé érzékenyek, ezt sem megerősíteni, se megcáfolni nem tudom, bár tény, hogy a sok műanyagot tartalmazó kis kúposok meglepően jó minőségű őrleményt adnak), emiatt a kis késes síktárcsásokat én kevésbé javaslom. Ebből a kategóriából a Mazzer Mini E 64mm késes változata szerintem a beugró, ezek használtan 120e-től indulnak, vagy Mazzer SJk, ezek 70 körül indulnak, de érdemes használatba vétel előtt rendberakatni (vagy olyan helyről venni, ahol ezt megteszik).Cave canem!
-
bbuffy
senior tag
válasz Serpenthelm #99744 üzenetére
2018 ban jott ki az uj. De konnyen felismerheto a bal oldalon a kis acél csőről, es a gombokról.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Serpenthelm #99744 üzenetére
Ahogy bbuffy mondja, a gombok a legszembetűnőbbek. Korábban összeraktam egy kis képet, hátha neked is segít eligazodni.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Serpenthelm #99747 üzenetére
A háromjáratú szelep kifúvó csöve.
De szerintem a 2018 utáni is egy olcsósított verzió. Én használtat sasolnék, 2015 előttről. Lehet, hogy rámegy egy hónapod, több nem hiszem."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kurtuzov
senior tag
válasz Serpenthelm #99747 üzenetére
Sokféle néven megtalálod itt a fórumban is. Pl solenoid leeresztőcső.
Van a topikban pár ember aki foglalkozik Gaggia rendbetétellel, tőlük biztos kapsz további infókat is a kérdéseidet illetően. -
ZsZolee
csendes tag
válasz Serpenthelm #100431 üzenetére
17 x 2 = 34gr ha espresso-t akarsz
-
senior tag
válasz Serpenthelm #100431 üzenetére
A kifolyó italt is gramban szokás mérni és 1:2 arányt próbálj megcélozni.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
válasz Serpenthelm #100431 üzenetére
kb. Viszont nem lesz baj ha egy kv épp 35plusz alatt jön le.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
őstag
válasz Serpenthelm #100563 üzenetére
Szia!
Én Aliexpressról rendeltem.
[link] -
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100563 üzenetére
Ha gyorsan kell, csiszold le az eredeti alját.
-
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100567 üzenetére
Az enyém nem kivehetős volt.
-
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100582 üzenetére
Egy képet dobjál róla, mostanába 1-2 hónap mire lejön az alis csomag. Én azt nem bírnám kivárni
-
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100592 üzenetére
A pici lyukat ha megfúrod egy 10es fúróheggyel, és kész a nem nyomásfokozós kar.
-
vicces
addikt
válasz Serpenthelm #100914 üzenetére
ha leürült a silvia viztartálya, ki fogom próbálni a desztillált vizet
:)
-
MODERÁTOR
válasz Serpenthelm #101894 üzenetére
Miért kéne kiönteni? dupla szűrő aztán húzzál belőle kevesebbet. 15-18g->36-45 helyett 20-25-öt.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Serpenthelm #101904 üzenetére
Mindenesetre a kérdésre válaszolva az IMS The Single nem valami jó. Az LM ( vagy LM utánzat) szimpla szűrő 41 mm-es tamperrel és segéddel viszont jó italt eredményez.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
JózsefK
csendes tag
válasz Serpenthelm #101894 üzenetére
Nekem nagyon nem jött be, én korábban IMS competizione szűrőt és utóbb LM klónt használok, mindkettő jobb..... sokkal
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Serpenthelm #101894 üzenetére
Nekem bevált, de nagyon kell figyelni az előkészítésnél, a függőleges tömörítés és az állandó mennyiség nagyon fontos. Hamar büntet a vékonyka pogácsa miatt. A rövidre húzott dupla nekem nem jön be. De az ízlések nagyon eltérőek. Használom mind a 7,5, mind a 9,5-es változatát. Világosra a nagyobbat. Világosnál minden hatványozottabban igaz tapasztalatom alapján.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
p.lac
tag
válasz Serpenthelm #107411 üzenetére
Én külföldről rendeltem, de egyesek szerint elég lett volna levágni 1-1,5 menetet (a levágás mértékében nem vagyok biztos, ennek nézz/kérdezz utána).
És igen, könnyen cserélhető [link] , de a műanyag elem sérülékeny, azért óvatosan.
-
PpenoO
őstag
válasz Serpenthelm #107447 üzenetére
Ezekkel az alátétekkel az a gond, hogy tönkrevághatják az indukciós lap rétegeit ami elég ronda látványt nyújt és a folyamat nem visszafordítható.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Serpenthelm #107422 üzenetére
Egy menetet le kell vágni, úgy jó lesz. Ha 'gyári' 9 baros rugót veszel, azzal is be kell állítani, nem elég, hogy csak átcseréled. Karra szerelt nyomásmérővel be kell állítani.
https://caffe35.webnode.hu/
-
sapizee
csendes tag
válasz Serpenthelm #109864 üzenetére
Kútház
-
zolnagy
őstag
válasz Serpenthelm #110936 üzenetére
Köszi az infót!
Nem tudtam, hogy többféle ioncserélés is van. Jó lenne tudni, hogy a DM-es víz melyik. Van olyan módszer amivel ez ellenőrizhető? Gondolom valahogy a Na jelenlétét kellene kimutatni.
Amúgy gondolkodom egy itthoni desztillálón, de lakáson belül nem szívesen helyezném el a zaj és a melegítése miatt. Erkélyen lenne esélyes, de oda még kellene konnektort szerelnem.Más.
Tegnap voltam a Kapucziner előtt egy kellemes gitárkoncerten. Közben Frenchpressel 3 különböző mexikói kávét kóstoltunk.
Bár nem mexikói, de ismét vettem az Etióp Guji Banti Nenka kávét. Ez egy jól eltalált finom etiop kávé, ajánlom.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #117118 üzenetére
1ZPresso JX-Pro vagy J-Max. Állíthatóságban nem nagyon van versenytársa ezeknek (esetleg az Arco ha kijön még ebben az évszázadban ), és ezek amik elég finoman állíthatóak espressohoz is.
-
Eugene Roe
őstag
válasz Serpenthelm #117123 üzenetére
Ne is mondd, Lelit fredtől indultam, most Eureka Mignon Spezialnál járok, miközben azt olvasom, hogy ~mi mindent kell moddolni egy 450 ezres Mazzeren, hogy tűrhető eredményt adjon
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Serpenthelm #117123 üzenetére
Ha van hely (és pénz a Mazzert rendesen kigyúrni), akkor nyilván az a király. Mint Jimmy.
Amúgy egy jx pro ár/értékben nagyon ott van (legalább is a 60k Ft ára, most nem tudom, nyilván kb semmit sem érdemes venni jelen helyzetben) - és jelentősen jobb sztem, mint egy graef, pl.
Dehát tekerni kell. Ha jellemzően világosat iszol, hamar beszarik a romantikája, letörik a karod naponta 3X. Sötét oldal esetén tapsos."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Serpenthelm #117195 üzenetére
Az a legkényelmesebb, mert nem kell tölcséressé alakítani. Viszont gyenge a motorja és 120-140 K.
Super Jollyk mennek 90-100 körül tölcséresen. Én 70-ért vettem az enyémet dózerrel, 20-ért át lett alakítva anyaggal, munkadíjjal.
Kés cserét nem úszod meg, ha csak nem fórumtárstól veszed és lehet tudni, hogy mennyi kávé ment át rajta.
Ha nem hajt a tatár, akkor 1-2 havonta mindig felraknak 1-1 átalakított, fasza példányt itt (HW apró), vagy a barista eszköz piac / home barista eszközök adás vétele fb csoportokban. -
stereofan
tag
válasz Serpenthelm #119297 üzenetére
screen-re lesz találat,
szólj ha találsz valahol, mert engem is érdekelne[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
beleriand72
tag
válasz Serpenthelm #119640 üzenetére
Köszönöm
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
#75655680
törölt tag
válasz Serpenthelm #119684 üzenetére
Köszi szépen! retePNyaraB Neked is! Akkor mivel én csak 15-16g-al tervezem használni elindulok 25-26-al es meglatjuk. kíváncsi leszek milyen lesz otthon.
Apropó. Cold brew-nak ki milyen beállítással szokta? Úgy vettem észre ha 32-35 alatt használom keserű lesz. Felette finomabb.[ Szerkesztve ]
-
#75655680
törölt tag
válasz Serpenthelm #119693 üzenetére
Köszi szépen! Nekem is a cold brew v60 filteren leszűrve a legjobb., így nulla fine jut át. Azt vettem észre a fine is megkeseríti, elveszi a gyümölcsös karaktereket. Szvsz jobb mint a mizudashi.
-
stereofan
tag
válasz Serpenthelm #120208 üzenetére
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
senior tag
válasz Serpenthelm #120208 üzenetére
Ha nem megbízható forrásból veszed felújítva, akkor annyi pénzt szabad érte adni, hogy egy esetleges felszabályozás+csapágy csere+késcsere beleférjen. Ez így együtt olyan 50-60e ft körül mozog most pl. egy Major esetében, ahol 20e ft körül van a kés. Super Jollynál a kés olcsóbb. Aztán ha dózeres verzió akkor még egy karba őrlősre alakítás is játszik.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
rastacsz
tag
válasz Serpenthelm #120217 üzenetére
Mutass egy jollyt, megmondom, hogy az egy super jolly
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
senior tag
válasz Serpenthelm #120217 üzenetére
Csak Super Jolly van, volt.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
p.lac
tag
válasz Serpenthelm #120743 üzenetére
Nincs tapasztalatom a JX-Pro-val, de egy jó ár-érték arányú, kényelmes, praktikus és gyors őrlőnek tartják, elsősorban filterre, másodsorban presszóra, de őrleményminőségben elmarad egy C40-től.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Serpenthelm #120743 üzenetére
Pro nem csinál sok port, simán jó filterezni. Ráadásul hamar őröl. Nagyon felment az ára sajnos, mióta a magyar gazdaság Európa éllovasa lett. A Comadante nem drágult annyit relatíve (eleve drága volt).
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120749 üzenetére
Nekem se igazán jött be a JH-féle módszer pedig eleinte elég sokat azzal főztem. Szerintem relatív bonyolult (ha pontosan követi az ember az utasításokat), és nem is hoz annyira jó eredményt.
Ami nekem legjobban bejön mostanában a bloom + 2x egyenlő öntés. Szóval pl. 12g kávé, 40g bloom, 2x80g öntés (amit relatív sokan "feltaláltak" már, egymástól függetlenül is, legutóbb Scott Rao, illetve Sprometheus is posztolt ilyet, de Hedrick 121 módszere is kb. ez). Bloom a kb. 2-3x-osa az őrleménynek, megkeverni valamivel (vagy "swirl"), és vérmérséklettől függően 30 - 90 sec bloom. Utolsó felöntéssel pedig addig várni amíg a víz teteje majdnem eléri a kávéágyat, és utána újra "swirl" (első felöntés után nincs). Kb. 3-4 perc lefolyás.
Ugyancsak jó eredményeim voltak a La Cabra-féle különböző recept különböző ideje pörkölt kávékhoz módszerrel: [link]. De nem kísérleteztem vele eleget ahhoz, hogy egyértelműen azt tudja mondani jobb vagy nem jobb, mint a fenti.
De igen, ugyancsak jó eredményre vezet a többszöri felöntés, 40-80 ml / öntés és annyi öntés amennyi kell a kávémennyiséghez (szóval pl. 12g-hoz 4x50, 20g-hoz 5x70, stb.). Nem a kedvenc módszerem, fentiekkel általában jobbat értem el, de a többszöri felöntéssel mondjuk úgy, hogy "stabilabb" a végeredmény.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120761 üzenetére
Szerintem mindenképp érdemes megvárni, hogy 54 fok alá menjen, világosabb kávékat inkább 51 körül szoktam inni.
-
senior tag
válasz Serpenthelm #120795 üzenetére
Szerintem csak a vst .
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz Serpenthelm #120800 üzenetére
Tudtommal sehol sem lehet kapni itthon emberi áron, innen szoktuk rendelni [link]
szerk.: ahogy most utána számoltam (32,9 € + 17 €)
lehet jobban jársz ha itt megveszed mégis [link]Hacsak nem jön össze egy csoportos rendelés?!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Serpenthelm #120795 üzenetére
Sztem az AVX X-Pro MaXX.Xtreme-EEdition.N0N-Plus58 kosár jobb lesz. Nekem nagyon bejött. Már a nevéből látszik, mennyire okés! (Szarkazmus detektor ON )
Más.
Ma délután kis lépésként nekem, de hatalmas lépésként @icm kartárs számára, szétkaptuk a durcáskodó GC-t. Értő szemem óvó fókusza alatt, remegő kezekkel bontotta darabokraaz átkozott szardarabota csodálatos gépezetet. Mivel sz.zs.™ Ultimate Solution©® szűkítő megoldása a pipa tetejére van forrasztva (Allah növessze hosszúra szakállát!), ugye ízzé-porrá kell bontani a telerézcsövezett, szétnyomásszabályzózott, agyontágulásizott motyót. Mivel icm csupán lelkes amatőr, kicsit sokáig tartott neki, gyöngyöző homlokkal, melyet elnéző mosollyal szemléltem kávézás közben.
Nem volt baj, hogy szét kellett szedni. Lásd a képeket. De két óraflexelésóvatos takarítás után egész vállalható állapotba került. Sikerült össze is rakni ugyanolyan (vagy nagyon hasonló) sorrendben, mint ahogy szétdőlt. Egyetlen csavar sem maradt feleslegben a pulton és ezt kedvező előjelnek tekinthetjük. Ma már kv nem készült, de átnyomtam rajta egy liter desztvizet. Eddig jó, az esőztető berendezés legalábbis megy. Erősen bizakodom, icm pedig komoly pirospontokra tett szert nálam. Gyenge kettes.
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]ui.: a durva retek a kazánban furcsa, nem igazán kemény vízkövesedés volt, hanem félig habkő jellegű, porladó valami. Szerintem talán az előző tulaj alól származhat, aki Vera vízzel használta - hacsak nálam a pancsolt vízből az epsom só nem csinál ilyesmit. Viszont én kétszer citromsavaztam két év alatt, mielőtt lemondtam róla az alu miatt. Szerintetek?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120953 üzenetére
Hedrick jött is ki videóval róla: [link]
"Mondjuk, jégkocka helyett ki lehet próbálni ezekkel az "újrahasználható jégkockákkal" is. Az simán beledobható a filter alá, és nem fogja elhígítani az olvadásával a jégkockát sem."
Persze, a lényeg csak az, hogy a főzet első felét le kell hűteni minél gyorsabban, az majdnem mindegy hogyan (elvileg hűtött pohár is jó lehet, csak ott nagyon el kell találni a hőmérsékletet, mert értelemszerűen nem lehet kivenni a kávéból ).
Ez az új állvány csak kényelmesebbé teszi az egészet (persze kérdés milyen áron).[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz Serpenthelm #121005 üzenetére
Ugye azt a kukázást nem úgy gondoltad, hogy lefolyó? Mert eléggé nem rossz dolgok vannak abban az első adagban.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Serpenthelm #121014 üzenetére
Az betyáros.
@icm
Ú, az a beszólás: -Megnéztem a filmet. Semmi sem látszik az előkészületekből. Rakott szűrőpapírt, vagy sem. Jó nagy kamuvideó.
Amúgy ne csesztessétek már, még valami baj lesz és nem küldi a reklámért a pénzt.Vagy B, ezt nem kellett volna elmondani?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
qvik27
tag
válasz Serpenthelm #121108 üzenetére
...hát jó
...dehát nem is biztos,hogy ezek volnának a minimálisan szükségesek - ugye.
...és hát olvasni itt olyan mondásokat, hogy pl. "A kancsós víz korrodálja AZ alumínium kazánt". - Aztán egy kicsit elgondolkodtat, hogy ezt valaki így tényként kezeli.
(Utólag meg pl.kiderül, hogy a szóban forgó kancsószűrő épp savasít, a gép az alukazán mellé kapott egy rézcső tunningot, és persze alaposan ki lett csiszolva az alubojler, eloxálás meg nem volt...)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
senior tag
válasz Serpenthelm #121149 üzenetére
Ez volt az, amelyik Zen42-nél az automatából hűb+ ízeket adott s utána a Silviával elég nehezen - talán csak turbó shot-tel, vagy még úgy sem - tudta reprodukálni.
Nekem is volt, a végére már nekem is jött a hűb+, de csak a Mini Gaggiával, az ECM elég laposakat produkált belőle.
A recept nálam:
91 fok, lenyomom a kart , úgy tartom kb. 10 mp-ig, majd nagyon lassan engedem rá. Amikor megjöttek az első cseppek akkor viszont bátran rásegítek, de ez is csak max. 5 bar lehet. Az össz lefolyási idő az elején a 10 mp-cel együtt kb. 40 mp.
Ízjegyekről általában nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom, hogy ízlik-e egy kávé vagy sem Illetve ha rá van írva akkor
bele tudom képzelni.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vendingo
veterán
válasz Serpenthelm #121330 üzenetére
Évek óta ugyanazt a téglát használom, vizet is ml pontosan kimértem, mert az új bojlernél nem tudtam meddig kell tölteni vízzel.
Ami viszont nagyon gáz, hogy elmosáskor vettem észre, hogy minimális zacc van a bojlerben, illetve a pogácsa fura volt, a szélén egy hatalmas kráter volt, pedig wdt-t alkalmazok.
Teszek majd még egy próbát, de annyira erős volt a reggeli főzet, hogy most is szédelgek.qvik27: indukciós témában amatőr vagyok, új, modern, nagy teljesítményű lapunk van.
Lehet, hogy ezért volt hatalmas kráter a pogácsa szélén, mert onnan nagyobb hőt kapott?Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
#98690560
törölt tag
válasz Serpenthelm #121401 üzenetére
KH 60 ppm ion, GH 80 ppm ion. Ez van a csomagon a robusztánál.