Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MODERÁTOR
válasz Kernel #40779 üzenetére
Beforrasztottam a másik kondit is, most valahogy így néz ki.
A pirossal jelzett részen tehát szétszedem, beteszem ezt a kis panelt és kész? Ha a fázist és a nullvezetéket jól kötöm be, akkor nem lehet gond, igaz?
Tudom, veszélyes üzem, vigyázni fogok, amennyire lehet.
Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
válasz Lompos48 #40754 üzenetére
Kiforrasztottam az IC-t, de balga módon beforrasztásnál a TDA2030-at tettem be a TDA2030A helyett (semmi gond amúgy, csak plusz munkát csináltam magamnak). 2 órája járatom fél hangerőn, eddig nem jelentkezett a búgás. Talán gyári hibás volt az IC, talán én rontottam el valamit beforrasztásnál, nem tudom.
A korábban mért ellenállást is kiszedtem, önmagában tökéletes, 22 kΩ értékű.
Köszönöm az eddigi segítséget!
Még arra szeretnék megoldást találni, hogy a tápot hogyan tudom jobban szűrni. Az azonos hálózatra kötött fogyasztók (LED égősor adapter, lámpa) elég könnyen bezavarnak. Lámpa kapcsolásakor pattanás hallható a hangszórókból, az adapter bedugásakor pedig akkorát pukkan, hogy kiugrok a bőrömből.
Itt az illető stabilizált tápegységet épít egy hasonló rendszerhez (SP-HF2000X), de nekem nincs ekkora tudásom.
Nem lehet a jelenlegi elektronikát úgy kibővíteni, hogy az ilyen hálózati zavarokat, tüskéket kiszűrje? Ha nem, akkor lehet a fenti linken látható táphoz hasonlót készen/félkészen venni?Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
válasz Lompos48 #40733 üzenetére
Megnézem majd még egyszer azt az ellenállást kiforrasztott állapotban is.
A J3-at tudom bontani és mivel van egy másik ugyanilyen, hibátlan rendszerem, ki tudom próbálni a hibás panelt a jó helyén és fordítva.A múltkor nem írtam, mert elfelejtettem, de amikor elkezd búgni a bal oldal, akkor a fülhallgató kimenetre (PHONE2) dugott fülhallgató sem hallgattatja el a búgást.
Megpróbálom kicserélni a végfokhoz tartozó elkókat, esetleg a 4558-as IC-t is, legvégső esetben pedig a TDA2030A-t.
Kernel: Attól tartok a DC-eltolódást nem fogom tudni kimérni. Annyit tehetek, hogy kicserélem a 4558-at, ahogy javasoltátok.
Köszönöm az ötleteket, majd ismét jelentkezem, ha van valami fejlemény vagy ha valamit nem értek.
Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
Értem. A másik oldalon (a jobb oldali erősítő körében) ugyanezt a feladatot ellátó ellenállás értéke viszont stimmelt (ahogy a többi is, amit végignéztem).
A héten majd kicserélem, meg talán a mellette lévő 101-es kerámiakondit is
Valami mégis elpukkantotta az előző IC-t, a mostaninál pedig bemelegedés után búgást okoz.[ Szerkesztve ]
Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
Megnézegettem, megvizsgáltam és megcsináltam amiket javasoltatok.
A trafó ±14,3 V-ot ad a tápnak terhelés közben, ez szerintem rendben van (más 13,5 V-ot szokott mérni). Az alkatrészek hőmérséklete jónak tűnt, kocogtatás hatására pedig nem tűnt el búgás.Multiméterrel leellenőriztem a diódákat, ezek közül mind rendben volt. Az ellenállásokat is végigmértem (kivéve ami a belső panelen van, mert oda nem lehet bejutni. Az egyik ellenállás (R37) 22 kΩ helyett ~660 Ω-os volt csak (legalább 10-szer mértem meg, lábakon is, forrpontokon is). Kapcsolási rajz szerint is, színkód alapján (vörös, vörös, narancs, ezüst) is 22 kΩ-nak kellene lennie.
Cserealkatrész nem volt kéznél, még nem tudtam kicserélni.
Okozhatja ez a bajt, ugye?[ Szerkesztve ]
Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Nemrég szereztem be egy félig halott Genius 1250X hangrendszert, aminek a bal oldala nem szólt. Szétszerelés után ez a kép fogadott. Beszereztem hozzá a cserealkatrészt, kicseréltem, teflon helyett csillámlemezt tettem alá, a csavar is kapott új szigetelőgyűrűt, hővezető pasztát is kentem alá, ahogy eredetileg is volt és látszólag minden jónak tűnt. Műszereim nincsenek, csak egy multiméterem, de méréseket sajnos nem végeztem. Úgy feltételeztem, hogy azért pukkant el az IC, mert a dobozban lévő utólagos csillapítás (vatta) rontotta a légáramlást.
Most jött elő az a hibajelenség, hogy "hidegindítás" után fél, vagy egy órával elkezd a bal oldal búgni. Bekapcsoláskor még semmit nem hallani, de az említett idő eltelte után a búgás (szerintem brumm) fokozatosan erősödni kezd. A hangerő és egyéb potméterek nincsenek hatással a búgásra.
Ha kikapcsolom ez után és újra be, akkor sem múlik el, csak ha huzamosabb ideig nincs bekapcsolva a rendszer (teljesen kihűl).Ránézésre semmi hibát nem látok (púpos kondi, égett alkatrész nincs).
Kapcsolási rajzot tudok mellékelni, ez alapján tudnátok valami tippet adni, hogy hol keresgéljek és mit cseréljek ki?
Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
Értem.
Nem bontottam még szét (Genius SP-HF 3000A), hiszen a héten vettem.
Külön NYÁK-ra van forrasztva a jack csatlakozó, tehát a kábel cseréjére van lehetőség. Gyanítom, hogy a legolcsóbb cérnaszál kábelek vannak bele forrasztva.Köszönöm a segítséget!
Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
Értem, tehát mechanikusan az aljaz szétválasztja a jelet, de a kábeleken valahol összeszedi a jelet. Jobb minőségű kábelekkel talán javulhat egy keveset.
Ha az R1, R10, R35, R36) ellenállásokat lecserélném mondjuk 100kΩ-ra (a sima TDA2030 alapkapcsolásában az R1 értéke 100k), akkor mi történne?Harrrr!!!!
-
MODERÁTOR
Üdvözlet!
Itt egy leegyszerűsített rajzocska. A rajzon egy aktív sztereó hangrendszer elektronikájának rajza látható, a kékkel jelzett rész a fejhallgató csatlakozó.
A gond az, hogy ha be van dugva a fejhallgató (32Ω), akkor nagyobb hangerőn a hangszóró is szól (mintha nem választaná le rendesen a jelet róla).
Hogy lehetne ezt egyszerűen orvosolni?Nem vagyok egy elektrotechnikai zseni, de ha jól sejtem, akkor talán az R35-R36 páros (jobb oldalt a TDA2030 előtt) szeparálja el jelet, ha be van dugva a fejhallgató.
Harrrr!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X Black 1TB dobozos konzol
- Fehér Villám új GAMER PC 2év garancia / NVIDIA GTX1660Super / Ryzen5 / 16GB DDR4 /
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest