-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz catalisat #349 üzenetére
''Namost ha a LED-eket párhuzamosan kötöd, akkor sok lesz a feszültség (az 5Volt is sok) a LED-eknek, elenben a tápegységet rendesen megszívja (LED-enként kb 20mA, ami 30 LED-re 600 mA, vagyis több mint fél amper durva számítás szerint!)''
Ha akár 5V-ot is adunk a lednek, akkor azon biza nem 20mA fog átfolyni, hanem jóval több, de hál' istennek az sem sokáig , mert áramkorlát hiányában rövid úton elfüstöl.
''Ha sorba felfűzögeted őket, akkor meg kevés lesz a feszültség, mert egy LED-nek átlagosan 1.2V kell..''
Egy led minimum 1,6..2V körül kezd nyitni, és ez szín- (és egy kissé nyitóáram-) függő. Van amelyik csak 3V környékén indul el, jellemzően a kék v. ''fehér'' típusok.
''..Iled=20mA. Ez csak kb. érték, mivel LED-enként, és típusonként is változik.''
Ez biza' igaz, a 3..5mm-es ledek annyit általában bírnak, de ez sem ökölszabály. Olyan kisáramú fajta is van, amelyik ekkora áramot már nem nagyon bír.
''Utáp/Uled = 5/1.2 = 4.16 ~ 4 db LED sorba kötve megeszi az 5Voltot. Ha 30 LED-et akarsz bekötni, akkor 30/4 = 7.5 ~ 7 ilyen négyes csoportot párhuzamosan kötsz, ekkor 28 LED-et használtál fel, és Itáp = (20mA)*7=140mA a felvett áram, tehát ki kell bírja.''
Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a led alapvetően nem ''feszültséget eszik'', azaz nem feszültséggenerátoros táplálást kell neki adni, hanem áramgenerátorost. Ekkor nyilván feszültség esik majd rajta, de nem szabad ebből a feszültségből (mintha ez tápfeszültség volna) kiindulni. Nem lehet kijelenteni egy ledről, hogy ekkora és ekkora feszültségnél ekkora áram folyik rajta, mert ez így nem igaz. A dolgot fordítva kell megközelíteni, és a nyitóáramból kell kiindulni. A nyitóáramot fesz. generátoros táplálás esetén soros ellenállással korlátozni kell. Ha valakinek ez új, elfüstölhet 1-2 ledet, mire rájön (ha rájön) erre. Jó, a gatyája nem fog azért rámenni , de jó ha már előre tudja, mire számítson.
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
nem megy a feltöltés a tar.hu ra
total commanderrel csinálon és vagy 0 bájt megy fel vagy 32768
mérrrr?? -
aDM|RaL^
őstag
Bővebben: link
ez szerint 5 ledet köthetek egy sorba, és asszem azt mondja kössek be 180ohmos ellenállást, nah most az áramkör hogy nézne ki? (total buta vagyok a témához)
szal LED-LED-LED-LED-LED-ellenallas?
vagy ellenallas-LED-LED-LED-LED-LED?
szal, hogyan építsem fel? mit vegyek, hogyan kössem? kábel(rézhuzal vagymiahalál) fontos hogy mien? vagy lehet inkább veszek próbanyákot és abba forrasztok őket.
valahol a kezdőnek is elkell indulnihttp://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
catalisat
csendes tag
''Ha akár 5V-ot is adunk a lednek, akkor azon biza nem 20mA fog átfolyni, hanem jóval több, de
hál' istennek az sem sokáig , mert áramkorlát hiányában rövid úton elfüstöl.''
Úgy értettem, hogy egy LED normál működés közben eszik ennyit. Nyilván nem bírja el
direktbe az 5V-ot, de ezt írtam is, mindjárt az első mondatban
A nyitó feszültséget csak első blikkre mondtam, ezek szerint elkevertem valamivel..
El kell ismernem, hogy a megfogalmazás pongyola volt a LED-ek étkezési szokását illetően,
mindössze arra akartam utalni, hogy mindenféle extra cucc nélkül így rá lehet kötni az 5V-ra
anélkül hogy füstölne. A kérdezőnek nem volt a kérdése hogy milyen a karakterisztikája a
LED-eknek, csak azt hogy hogy lehet megoldani De a pontatlanságoktól eltekintve a
gondolatmenet jó nem?!?
Krisz -
Saft
csendes tag
up
-
And
veterán
válasz catalisat #354 üzenetére
''..mindössze arra akartam utalni, hogy mindenféle extra cucc nélkül így rá lehet kötni az 5V-ra.. ''
No, rá lehet kötni mindenféle extra cucc nélkül de ilyenkor két eset a legvalószínűbb: vagy alig (netán sehogysem) fog világítani, vagy rövid időre nagyon, aztán tönkremegy / tönkremennek a led(ek). Az az extra cucc - az ellenállás - épp azért kell, hogy a harmadik eset valósuljon meg, azaz a sorbakötött ledek teljes fénnyel világítsanak, nem függve a hőmérséklet és a tápfeszültség akár legenyhébb ingadozásaitól. Csak ezt hiányoltam az előzőekből. -
aDM|RaL^
őstag
hmz, es molex csatira hogyan köthetem? +/- > mien szinu meik?
http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
golyani
őstag
ennyit sikerült feltenni:
Bővebben: link -
golyani
őstag
na fenn vannak a képek itt:
következő áldozat a billentyűzet lesz a betűknél a rések a gombok között pirosak lesznek a NUMPAD-nál kék.
nem tuttok nekem vmi rajzot hogy hol jön a biillentyűzetbe 12 volt vagy 5???
[Szerkesztve] -
And
veterán
Csak +5V van, 12V nincs. -
Pánikbéka
csendes tag
Sziasztok!
Lehet hogy nem ide tartozik, de ti vagytok aktívak:
Sony DCR-TRV22E dIgitális kameráról hogyan lehet számítógépre letölteni a filmet, milyen kábel kell, esetleg link, leírás hogyan működik a dolog, milyen formátumban ment.
Köszi a válaszokat.
[Szerkesztve]''Szerinted integetek???''
-
catalisat
csendes tag
Elvileg kell lennie egy kondenzátornak a billentyűzetben, a vezéről panelon. Ennek megnézed a
polaritását, és már tudod is. Ha nincs rajta (mi nem túl valószínű szerintem), akkor megnézed
a rajzolatatot a panelen, és keresel egyet, ami sokkal vastagabb mint a többi. Ez lesz a negatív
(GND). A pozitívat meg legegyszerűbb műszerrel megkeresni (a négy bemenő vezeték közül az
egyik az lesz .
Szintén egykori emlékekre hagyatkozva, kiigazítást köszi ha kell
Krisz -
And
veterán
válasz Pánikbéka #370 üzenetére
Szerintem meg DV-formátumú .avi -ba lehet leszedni az anyagot, és utólag lehet mpeg-be vagy más formátumba kódolni. Egy rakás topic a témáról: Bővebben: link, Bővebben: link.
-
golyani
őstag
tuttok olyan kapcs rajzot mutatni amiből össze lehet dobni egy eccerű erősítőt de ne 220-ról menjen hanem mondjuk 9V os elemről vagy hasonlóról.
most h olvasgattam errefele eszembe jutott h kellene csinálni egy kis erősítőt amire rá tom dugni dikszment és akkor buli van.
Létezik ilyen??? esetleg egybeépíteném 2 hangszóróval.
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
jó 12 voltról is
ja NYÁK rajzot ha tudnátok mellékelni zat meg köszönném nagyon és lehetőleg ne az alkatrész oldal felő.
[Szerkesztve] -
aDM|RaL^
őstag
sziasztok
újra én vagyok, az elektronikai analfabéta. Szóval akkor megvettem az alkatrészeket
ellenállást ledeket,kapcsolót, egy próbanyákot.
van itt előttem forrasztópáka, meg forrasztóón, meg ami kell...
először is, akkor hogyan forrasszam be őket sorba kötve, mert úgye úgy kéne.
Ellenállást pontosan hogy forrasszam, meg blablablabla.
Hogyan állapítom meg hogy melyik egy LED plusz/minusz lába??
kapcsolót hogyan forrasszam beh?
köszi hogy segítetek egy lámernek.http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
aDM|RaL^
őstag
up
-
aDM|RaL^
őstag
sikerult osszeraknom, bár az 5ből 4 led ég az elspő pedig nem, szerintem az elején elbasztam mert érintkezik.
-
ReJim
őstag
a lednek (oldalnézetben) van két zászlócskája! a nagyobbik a katód (negatív) és a kissebbik az anód (pozitív)!
</end.?>
-
golyani
őstag
lehet frodítva kötötted be
ledet alapból úgy gyártsék h az egyik szára hosszabb az a pozitív, kondenzátornál is így van.
nekem senki sem tud olyan erősítőt mutatni ami max 12V-ról meg de inkább 9-ről??? -
And
veterán
Itt találsz jó sok erősítőrajzot:Bővebben: link. Törpefeszültségre a Car amplifiers és a Low power (<30W) kategóriákban találhatsz néhány rajzot.
(A ledet nem köthette be fordítva, mert a soros kapcsolás miatt ha csak az egyiket is megfordítjuk /záróirányban feszítjük elő/, már a többin sem folyhatna a nyitóáram.) -
golyani
őstag
meg van
[]Lhttp://www.reprise.com/host/circuits/lm386.asp[/L]
ezt kb mennyiből lehet kihozni???
meg tom-e úgy csinálni h egy oldalú nyákon?
ehhez ha erősíteni akarok akkor kell bele egy jack dugó foglalat meg egy 9V-os elem jó lesz???
és onnan kapja az áramot meg teszek rá egy kapcsolót és kapcsolható .
ez gondolom nem stereo ha egy hangszórót teszek bele
itt egy másik:
ha ebből csinálok kettőt mondjuk a tranzosztorosból és a dugó fogalat ról az egyiket erre a másikat arra kötöm akkor kaok egy stereo erősítőt ami megy 9V-ról???
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
tehát ha csinálok két ilyan izét akkor lesz egy sztreo számítógépes hangfalnak megfelelő hangszóróm?
De hány vattosnak felel meg és mennyiből jön ki hangszóróval eggyütt? -
-
golyani
őstag
nekem olyasmira kéne hogy rá tudjam kötni a dikszment és ha focizunk vayg valami hasonló vagy barkácsolok akkor tudjak zenét hallgatni.
nme kell neki ordítani csak hogy halljam. gondolom kicsit erősebb mint egy zsebrádió -
ReJim
őstag
erősseb, gondolom, de egyszerűen kipróbálhatod!
megcsinálod egyik felét, ami csak párszáz forint, és ha teccik a hangereje, akkor csinálsz ,mégegyet, s boldogan élsz, míg szól az erősítőd!!! )
szerk:
pontossabb infó az ícéről: kisfrekvenciás erősítő, 325mW/4-12 V !!!
conrádba 199 HUF, szal ez köbö 150 forintodba fog kerülni....
[Szerkesztve]</end.?>
-
ReJim
őstag
de most nézegettem van 350 ft-körül 2 wattos ic, szintén menni fog
9 voltról!!!
TBA820
Output power: Power = 2Watts 12V/8W, 1.6W at 9V/4W
ha minden igaz ugyan az a bekötése mint a másiknak, de feltétlen kérdezz rá, ha alkatrészt veszel hozzá, hogy jó e a kapcsolásod, ez működik e... stb....</end.?>
-
golyani
őstag
erre mifelénk az ellenállás 5ft a kondi olyan 20/25
az IC-t nem tom de ilyen200 körül tucc nekem linkeket adni ilyen IC-k ről.
ezeknek kell hűtés???
eggy ilyen 2-3 wattos nekem tökéletes mivel némeyik 8 wattos száteches hangszóró is elég jól szól. -
ReJim
őstag
szerintem ezeknek nincs valami nagy teljesítményük, nem kell rá hűtés...
az ícét a conrád katalógusban találtam, valószínű hogy fent van a neten is.... a conrad.hu-n
én csak a conradban néztem az ícét, ez volt kéznél, de még a héten megyek valószínű boltba ( kenyérért és tejért), akkor majd megkérdezem az árát....
de a net tele van ijen ojan data sítekkel.... meg leírásokkal....
itt egy: Bővebben: link
na megyek eszek és tanulok
ha valami kell mél....</end.?>
-
golyani
őstag
néztem vagy amit írtak:
LM741
TBA820M a conrad.hu-n lévő ábrával.
LM747 CE-vel ami alapból kettőt tartalmaz de lehet ez nekem picit bonyi.
milyen IC-t tutok még ami 2-3W-ot tud??? -
golyani
őstag
na valszeg TBA820M vagy TBA 810S/AS köré építem a cuccot.
a 810-es tud 2,5W-ot ez kb mennyi???
tudtok-e nekem ezekkel kapcs rajzot iiletve nyák rajz lenn a legjobb. -
hezso
aktív tag
Izé... újabb kérdés, hátha valaki esetleg tudja:
Az a helyzet, hogy kitaláltam, az újabb projektem egy homemade üzenetrögzítő vonalas telefonra(egyelőre még magam sem hiszem hogy működőképesre megvalósul, de hátha... ezt most én tervezem ). Először is erről akármi érdekelne(ha esetleg valaki a neten látott már ilyet, hogy valaki csinált, stb..), másodszor van konkrét kérdésem is:
Az igazi(bolti) üzenetrogzítők honnan tudják, mikor rakta le a hívó fél a telefonját? Változik akkor is a vonalfeszultség? mert már megvan, honnan fogom tudni, mikor hívnak(van rá kapcsrajz ilyen jelzőre), megvan a vonalról felvevő rész is, de foggalmam nincs honnan lehet mérni mikor rakta le a hívó fél a telefonját. Szal az érdekelne hogy változik akkor is a vonalfesz, esetleg ha igen, akkor valami kapcsrajz, ami akkor jelez ha annyira változott(de már az is elég lenne, ha tudnám mennyire változik - ha változik)a vonalfesz.
Ha esetleg valaki tudná, előre is köszi.... -
catalisat
csendes tag
Hi!
Két watt bizony nem szól valami nagyot (focizás közben semmit nem fogsz hallani), és ha
ehhez méred a hangszórókat is, akkor elég rusnya lesz a hangja is.
Van egy olyan jószág, hogy TDA2030A, ez egy ötlábú aranyosság, ami önmagában tud olyan
14 wattot (szintén első blikkre mondom, de ha jól emlékszem akkor ennyi). Pár ellenállás, meg
kondi kell hozzá, és szól. A gyári rajz tökéletes hozzá.
Ha ezt megbikázod két-két ''izmosabb'' tranzisztorral (BD249-BD250 párossal), akkor azzal
már egy negyven wattos cuccot lehet építeni, egy tenyérnyi nyákon (kb. egy jobb hifi-torony
hangereje) . Még ezt is lehet upgread-elni, az előbbi módon (tudniillik hídkapcsolással)
100Wattig. Nyilván erre már nincs szükséged, de a 40wattos ketyerét nagyon tudom ajánlani.
Oldalanként kb. ezer pénzből megvan, szerintem a hangminősége is elfogadható. Én
megépítettem, azóta is ezt használom a házimozimhoz
Ha kell rajz, akkor rádiótechnikában keress rá, vagy ha kell, akkor megpróbálom bescannelni
az én példányomat.
Mellesleg a Conrad cirka másfélszer-háromszor drágább mint bármi más, tehát érdemesebb
előbb a boltokban szétnézni, és csak végső mentsvárként hozzájuk fordulni.
Krisz -
And
veterán
Szép projekt (ne akarjuk az anyagi oldalát nézni, de tényleg ). A Hangrögzítő mi lenne, valami ISD-chip? Vonalfesz: letett kagylónál - szakadt hurok - elvileg 48V egyenfeszt mérhetsz a vonalon, ha a kagylót felemeled, 8V körüli értékre csökken (de lehet, hogy ez központfüggő valamennyire). Ha tévednék, valami távközlési szaki úgyis megmondja..
Mod.: ja, hívó fél.. háát, például foglaltságjelzés figyelése analóg hangdekóderrel (mondjuk LM567-szerű áramkör).
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest