Új hozzászólás Aktív témák

  • Rederik

    tag

    Sziasztok,
    Túl vagyok ismét egy kis hallgatózáson, összehasonlításon, s gondoltam megosztom a tapasztalataimat másokkal is.
    Korábban már leszóltak a véleményemért, így nem is szánom etalonnak a tapasztalataimat, inkább az egyszerű, átlag hallgatóknak címzem, akit érdekel vesz belőle valamit:-)
    Előre leszögezném, hogy beleestem abba a hibába, hogy az alábbi kifejezéseket kicsit túlértékeltem, s igen komoly pofonként ért, amikor az én értékskálámon bemértem őket, így mindenki reálisan állítsa fel maga elé a skálákat:
    1.) XY készülék lezenéli ZW készüléket
    2.) X és Y közt ég és föld a különbség
    3.) X és Y közt két kategória a különbség

    Nos, a hallgatózásom célja az volt, hogy milyen kategóriájú sztereó erősítőt lehet párba állítani sokcsatornás erősítőkkel (sztereó zenehallgatásra) Illetve, hogy mi érné meg számomra jobban (ha egyáltalán megérné), erősítő csere, vagy sztereó erősítő.

    Kiindulási alapom egy Onkyo 608-as erősítő és KEF IQ70-es hangfalak voltak. Forrással és kábelezéssel nem is foglalkoztam, mivel az mindkét esetben, (otthon és a meghallgatásnál is) azonos volt a versenyzők közt. Tehát annak változása nem befolyásolta a különbségeket.

    1.) A meghallgatásnál 609-est és Q700-asokat hallgattam kiindulásnak. Bevallom már itt nem éreztem érdemleges különbséget az IQ70-ekhez képest (mélyben talán kicsit többek voltak, de messze nem érték meg azt az árkülönbséget, ami most van a két erősítő és hangfal közt)

    2.) Az első csalódásom a NAD 748-as volt. Számomra az Onkyo-hoz képest azonos hangfalakkal szinte semmi plusszt nem adott. Kicsit volt más a végeredmény, de számomra ez olyan 20.000Ft-ot ért volna, nem 150.000-et, ami a két erősítő közt van újkori árban. Sajnos 757-et nem volt lehetőség meghallgatni, de ezek után félek, hogy az még nagyobb csalódás lett volna.

    3.) A NAD 356 sztereó erősítővel már komolyan érezhető volt a javulás térben az Onkyo-hoz képest. Ez megéri az árát, de másik erősítő mellé igen komoly befektetés, kérdés az, hogy ér-e ennyit valakinek a hangminőség beli változás, meg a két erősítő közti váltogatás 1 hangfal esetén…

    4.) Érdekességként kipróbáltuk a saját DAC-modulját a NAD 356-nak, s szinte érezhetetlen volt a különbség a NAD CD-hez képest (típusra nem emlékszem) de mégis azt mondom, hogy a DAC-cal érdekesebb volt a zene.

    5.) Egy Marantz 7005-öst is meghallgattam, s talán ez volt az, ami térben hozta a 356-os szintjét, igaz a hangzása egy kicsit más volt.

    Sajnos nem tudtam meghallgatni 300.000 kategóriás sztereó erősítőt, így nem tudom ott milyen plussz lett volna, de összességében a konklúzióként én azt vontam le, hogy 150K-s sztereó erősítő van a 400-500K-s AVR szintjén sztereóban.
    Azt még kiemelném, hogy a szoba akusztikája messze jobb kellett legyen (márcsak a hangelnyelő szivacsok révén is), mint nekem otthon, de ezek hatása számomra nulla volt.
    Úgyhogy vagy tetszik vagy nem úgy érzem magam, mint az a barátom, aki nem bírja az alkoholt s két sörtől káosz tud lenni egy buliban, s nem kell ezreket költenie piára, hogy kiüsse magát. Nem éreztem komoly különbségeket, főleg nem akkorákat, mint amit az ár beli eltérések számomra remélni véltetnek.

    Már csak az maradt hátra, hogy valahogy összehasonlítsak egy Arcam 400-ast az Onkyo-val sztereóban :)

    Végkövetkeztetés: Már nem vagyok annyira elégedetlen a rendszeremmel, mint korábban. Annak az oka is főként az volt, hogy hallgatózás nélkül elhittem, beépítettem a gondolataimba mások véleményeit.

    Üdv

Új hozzászólás Aktív témák