- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gmail
-
IT café
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabee001
csendes tag
Sziasztok! A következő lenne a problémám. Van egy orion ht 550 típusú 5.1-es hangrendszerem. A bal oldali front sugárzóból csak sistergés hallatszik (vagy még az sem), néha sikerül normális hangot is produkálnia. Nem a hangfallal van a probléma, mert mondjuk ha a centert kötöm a bal oldali front csatlakozójába, akkor az ugyanezt csinálja. Ez az erősítőben valami érintkezési probléma lehet (ha megmozdítom van meglököm az erősítőt, megmozgatom a kábeleket, a sistergés tónusa változik). A rézdrót csatlakozóiról van szó. Kérdésem, hogy hogyan tudnám megoldani ezt a problémát? Köszi előre is!
-
Halfer
tag
Sziasztok! Adott egy Jamo 5.1 hangfalszett hozzákötve egy eltax erősítőhöz. A PC-vel szeretném összekötni az erősítőt. Egyelőre az alaplap és az erősítő közé kötöttem egy optikai kábelt. Mi kell ezen kívül? Alaplapomra itt látható, hogy mit lehet rákötni: link. Bízva abban, hogy megoldható ilyen kimenetekkel és nem kell venni külső hangkártyát, köszönöm előre is a válaszokat.
-
Warter
addikt
Aki keres mélyhez jó teszt filmet, annak ajánlani tudom a War Horse című filmet. Van benne jó kis lovas roham, meg első világháborús ágyúzás-robbanás is.
-
törölt tag
-
Patice
nagyúr
válasz Halfer #12106 üzenetére
Attól, hogy optikai kábellel összekötötted az erősítőt és a PC-t még nem fog azonnal szólni, mert a PC "nem tudja", hogy neki most az optikait kéne használnia.
Manuálisan be kell állítani, hogy mikor (mivel) használja a digit kimenetet.
Ha azt akarod, hogy az integrált hangkártya is szóljon (pl. kis PC hangszórók vannak a monitor mellett), akkor a filmet lejátszó programban kell átállítani csak, hogy alapértelmezett hangeszköze a digit kimenet legyen (legördülő menüben ott kell lennie, ha rendesen fel vannak rakva az alaplapi driverek).
Ha azt akarod, hogy minden hang az erősítőre menjen, akkor az operációs rendszer beállításai közt kell megadnod, hogy az elsődleges hangeszköz a digit kimenet legyen.
Ha ezek megvannak, akkor a lejátszóban szintén beállítandó, hogy a hangot változtatás, vagy dekódolás nélkül küldje ki az erősítőnek (bitstream v. passtrough), mert úgy jobb hangminőség érhető el, ha ezt az erősítő végzi és nem fogsz folyton hangproblémákba ütközni a gépeden.
(Ha a lejátszó programban nem tudod kiválasztani a digit kimenetet hangeszköznek, vagy nem tudja dekódolás nélkül kiküldeni a hangot, akkor válts lejátszó programot. Media Player Classic - Home Cinema például.)
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
zolaas
senior tag
Olvasgattam, aztán egyszer csak rábukkantam erre az oldalra. Azt hiszem elég beszédes, h miért is érdemes a hangszórókat átkábelezni, tuningoltatni.
Már nem Sürgős!!! De, moziplakátokat keresek !!! :D
-
KisTücsök
addikt
Halihó!
Azt szeretném kérdezni, hogy most van egy Denon AVR 1604-es HM erősítőm, természetesen zenére is ezt használom. Ha vennék egy Rotel RA-920AX sztereó erősítőt és zenére meg akkor ezt használnám, érezhető lenne a különbség?
-
Dorian
félisten
válasz KisTücsök #12116 üzenetére
920 ax-et nem hallottam, csak 940bx, 840bx-et (ilyenjeim voltak), de nagy különbség nem hiszem, hogy van köztük. Összességében jobb zenére még a Denon2809-nél is, de originál állapotában vékony, mélyszegény. (fúvósok, vonósok jól állnak neki, dob nem igazán)
Megoldás a tuningoltatása, de ez 20-25ezres tétel, ezzel a 200ezres használt-árú sztereók közé emelkedik a Rotel.
Mi a cél? Ugye tudod, hogy a sztereókban nincs DAC, azt külön kell venni? Esetleg lehet a mozierősítő analóg kimenetére kötni amolyan félmegoldásként.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
KisTücsök
addikt
válasz Dorian #12117 üzenetére
DAC? Az mi?
Bocs, de amatőr vagyok még a témában.
Mi a cél? Zenehallgatás. Vagy stílusra érted? a death metalon meg a gépzenén kívül gyakorlatilag minden.
Igazából ha zeneileg már jobb minőséget érek el, mint a mostani Denonnal (ami ugye nem is sztereó), akkor az már jó nekem.
Erre a tuningolásra meg majd visszatérek később.
-
gorbep
senior tag
Nem a release-k között. hanem ha egy 1080p-s filmet 720 soron küldöm ki a PC-ről, vagy1080 soron. Lehet hogy van belső interpoláció.... Az 1080p mások szerint is láthatóan jobb. De még a 720p-s film is jobb ha 1080 sorosként küldöm ki!
Kistücsök: Én is ezt kérdeztem Bajnokpityu kollégától. akitől megtudtam (és azután utána is néztem ) hogy a 920 AX kisebb teljesítményű, és nem toroid a trafója. Van itt az aprón egy 93xBX, azé már toroid és csak egy 10-essel drágább.
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Dorian
félisten
válasz KisTücsök #12118 üzenetére
Arra akartam célozni, hogy mennyit szánsz a dologra. A hirdetett Rotel 20ezerért sztem kevés az üdvösséghez, egy külső DAC ugyanennyit számít. Ill. ha erősítőre csak ennyi van, és nem moddoltatod akkor inkább mást választanék.
A mozierősítőbe épített DAC sokkal gyengébb minőségű, mint mondjuk egy külső 20ezres megoldás.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
KisTücsök
addikt
válasz Dorian #12121 üzenetére
Jaa...
Nem. Igazából az a helyzet, hogy házimozira vagyok beállva (persze csak alap szinten), de a zene is elég fontos, ezért csak most megláttam ezt a Rotelt és árban egész jó, zenére meg csak jobb lenne, mint a mostani hm erősítő. No meg a Rotelt még úgy ahogy "ismerem" (=tudom, hogy nem szar), ezért bepróbálkoznék bele.
Erről a tuningolásról még nem nagyon hallottam, de hogyha ebből a kis 20 ezresből 200k-sat lehet csinálni (persze sarkaltan fogalmazva), akkor majd biztos bepróbálkoznék vele.
-
Dorian
félisten
válasz KisTücsök #12123 üzenetére
Tuningnak akkor van értelme, ha a többi komponens is elér egy szintet.
Denon 2809-nél amúgy én sokkal nagyobb javulást vettem észre külső DAC beiktatása, mint az erősítés sztereó erősítővel való megoldása után. Nálad nembiztos, hogy így lenne. Nálam valószínűleg azért, mert a 2809 jóval nagyobb kategóriás, mint a 16xx, így az erősítő-része sokkal komolyabb. Integrált DAC-ok közt meg valószínű nincs akkora különbség.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
gorbep
senior tag
válasz KisTücsök #12123 üzenetére
feljebb szerkesztettem és itt a link:
[Rotel-935BX]- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
-
KisTücsök
addikt
válasz Dorian #12128 üzenetére
Hát CD lejátszóról is akarom majd hallgatni, igaz, még meg sincsen. Ha meglesz ez az erősítő, akkor már majd csak egy CD lejárszó kell (igazából konkrétan egy cambridge audio d500-ra várok, hátha...). De lehet akkor majd inkább egy Rotel-t választok.
Nah, mindegy. Megpróbálom megszerezni ezt az erősítőt, aztán majd meglátjuk. Csalódni biztosan nem fogok.
Köszönöm szépen a válaszokat!
-
-
TCr
veterán
válasz Dorian #12132 üzenetére
Ahhaaaaa, vagyis nem kell lekötni a DAC-ot, elég csak az erősítő input-ját (source) váltani a távossal.
(Toslink van a Popi és az AV között, de gondolom ez részletkérdés)"Látványos" javulást lehetne elérni egy DAC-al?
Tudnátok ajánlani 1-2-t?https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Patice
nagyúr
válasz ginola #12137 üzenetére
Ugyan olyan belső kábelezés kérdéses tényleg, hogy minden hangfalba jó-e, de a kioperált vékonka kis madzagok helyett azért csak jobb.
A csillapító anyag szintetikus, az tuti. Azért kell ennyi, mert sokkal gyengébben csillapít, mint a természetes gyapjú. Viszont sokkal olcsóbb is.
-
Patice
nagyúr
Igen, PC-re is köthető közvetlenül, Win felismeri külső hangeszköznek, vagy valami hasonlónak, és választható lesz a hangeszközök listájában az alaplapi helyett.
Ezután az összes konverziót (digitális --> analóg) a DAC végzi, mert ez a dolga.
-
Patice
nagyúr
válasz bajnokpityu #12139 üzenetére
Egyet értek.
Hangfala válogatja, hogy melyiket mennyire érdemes kibélelni, vagy hogy hangfalon belül hova kerüljön a tömedék. Ha túltömjük ugye az sem jó.
A váltó tuning is lehet kétféle, ha úgy nézzük:
- vagy csak kicseréli az ember a váltó alkatrészeit azonos értékű, de jobb minőségű komponensekre (és nem a NYÁK-on vezeti az összekötéseket) - ez az egyszerűbb
- vagy belenyúl a váltóba és változtat az értékeken, változtat a keresztezési frekvencián, de ez már sokkal rizikósabb, vagy kísérletezés alapján ad jó eredményt, vagy mérés alapján készül - ez a bonyolultabb esetEladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Patice
nagyúr
Ha most házimozi erősítőről beszélünk, akkor kicsit bonyolultabb a helyzet.
Ha digitális jelet kap az általad említett bemeneteken, akkor az erősítő DSP chipje általában túlmintavételezéssel egy adott felbontásra konvertálja a digitális jelet (általában ez a modern erősítőknél 24bit/192 kHz, vagy még magasabb) és ez a jel megy a DAC chipekbe, amik átalakítják a digitális jelet analóg jelekké, ezután jöhet az erősítés (ha nem digitális maga az erősítő fokozat). A végső átalakítás előtt a DSP chip kiszámolja az összes extra dolgot a hangsávokra (EQ, késleltetések, fázisok, szintek, stb.).
Analóg jel esetén a házimozi erősítők először digitális jellé alakítják a jelet (A/D konverzió), és ezután jön megint a DSP chip, majd a kimeneti DAC-ok. Az A/D konverzió is adott mintavételezésű, olcsóbb esetekben ez 24bit/96 kHz, alsó középkategóriában gyakran már ez is 24/192.
Azaz, a házimozi erősítők DAC-ja mindig aktív.
Kiegészítésként még csak annyit, hogy sokszor (vagy inkább legtöbbször) nem csak egy DAC chip dolgozik ezekben a gépekben, hanem több 2 vagy 4 vagy akár kimeneti csatornánként egy.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz #09634560 #12147 üzenetére
Ez most olyan volt mint a kötelező olvasmány és a rövidített változatokat tartalmazó kis könyvecske egymás mellett.
Aki akarja elolvassa először a rövidet, ha kíváncsi a részletekre, akkor elolvassa a könyvet.
Nem akarom fényezni magam, csak leírtam amit (szerintem) tudok. Hiba persze lehet benne, ill. jó pár eltérés biztosan előfordul a házimozi gépezetek nyáklapjain, ahhoz képest, amit leírtam.
-
Patice
nagyúr
válasz Ed Parker #12149 üzenetére
Ez így van.
Illetve a hangszóró adatlapján (Thiele/Small paraméterek) ilyenek vannak, hogy:
(szabadon mért) rezonancia frekvencia = Fs, hertzben megadva
Ekvivalens térfogat = Vas, literben megadva, ekkora doboz ajánlott
teljes jóság = Qts, ez csak egy arányszám mértékegység nélkül, a mély hang átvitellel kapcsolatos
mechanikus jóság = Qms, felfüggesztés keménysége, membrán tömege, csillapítottsága, mozgó tömeg által meghatározott mértékegység nélküli szám
elektromos jóság = Qes, mágneses tér nagysága a tekercsnél, a légrésben, tekercs által létrehozott erő nagysága által meghatározott mértékegység nélküli szám
Qts = Qms + Qes
a hangszóró engedékenysége = Cms, a felfüggesztés keménységére utal
mozgatott tömeg = Mms, a hangszóró mozgó tömege + az általa megmozgatott levegő tömege
sugárzó felület = Sd
maximális lineáris kitérés = Xmax
maximális mechanikus kitérés = Xmech
stb.
A Vas érték csak iránymutatás, hogy mekkora űrtartalmú doboz ajánlott az adott hangszóróhoz, ettől igen gyakran eltérnek, sokszor jóval kisebb dobozba kényszerítik a hangszórókat és játszanak a csillapító anyag mennyiségével, mert bizonyos mennyiségig a csillapító anyaggal bélelt dobozt a hangszóró "nagyobbnak látja", azaz úgy viselkedik benne, mintha eleve nagyobb dobozba rakták volna.
Ez összefüggésben van a légrugó hatással. Egy zárt dobozban például a levegő rugalmassága is "hozzáadódik" a hangszóró jóságához, azaz segíti a membránt a kitérés után visszaállni a kiindulási állapotba.
A klasszikus zárt doboz hangolása az ún. akusztikus felfüggesztés, amikor a hangdoboz (belső) térfogata Vas/3. Bővebb info.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Netfone
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Google Pixel topik
- Spórolós topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest