-
IT café
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Elemental
addikt
Köszi!
-
-
zsolt19900
őstag
sziasztok
egy nagyon picit "el vagyok veszve" eleddig (és még pár hónapig Passatot fogok használni) amin van egy Laufenn ifit téligumigarnitúra. Én ezzel teljesen elégedett voltam (olvasom itt, hogy nem valami jóféle cucc, ezért is említettem meg)
No de a lényeg, év végén fog jönni az új autó egy 1.2 Suzuki Swift és ehhez keresgélek télikereket.
Van az a verzió, hogy megvásárolom hozzá a gyári szereltet kb. 150 ezredesért odaadnák, ezen ugye a Yokohama W.drive V903 gumi van rajta.
Következő elképzelésem az lenne, hogy a suzumin vagy hasonló oldalról keresek felnit+szerzorszettet és én vásárolok rá gumit és itt jön a kérdés, hogy melyik legyen a nyerő?
Néztem ugyanis szintén Laufennt I Fit LW31, tényleg ennyire gázos lenne és én nem találkoztam olyan szituval az elmúlt telek folyamán, hogy érezzem? ezt 14k/db áron tudnám venni
A kövi lenne egy Barum Polaris 5 ezt 16k/db áron vagy a Nexen Winguard Snow G3 szintén 16k/db áron vagy a Kleber Krisalp HP3 18,5k/db áron ill. ezek "felett" néztem még Nokianokat 19-20k/db árakon kb.
Persze nem szeretnék sem fillértbszni sem semmi ilyesmit, de nem is szeretnék az "autóhoz mérten" esetleg túlbiztosítani vagy túlgumizni magamat.
Ami még fontos (és ha a Jóisten is úgy akarja) jövőre oktatóautó válik belőle és ezért is gondolkoztam el a Laufenntől feljebb menni, hisz ha baj van (és ugye tudjuk, hogy lesz néha) akkor gondolom, jó ha jó a gumi a hideg csúszós stb. időben és még esetleg esősben is.
Szóval a lényeglényeglényeglényeg szerintetek vállaljak azért be "drágább" gumit a Laufenn-nél és ha igen melyiket választanátok ti ezek közül?
Köszi előre is a tanácsokat, tippeket, ötleteketFaragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
2ozzmexy
senior tag
válasz zsolt19900 #49204 üzenetére
Kléber Krisalp HP3, ár/érték bajnok momentán (szerintem).
Jah és méretet is írj, mert úgy könnyebben tudnak segíteni.
175/65R15 84H 5Jx15 ET40
185/55R16 83V 6Jx16 ET45
195/50R16 84V 6Jx16 ET45
195/45R17 81V 6.5Jx17 ET45Válassz kérlek melyik méret a szimpi.
[ Szerkesztve ]
"...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
rbalint88
addikt
Vagy eladod a nyari gumit es veszel ra negyevszakos Vredesteint Tippre az lesz a leggazdasagosabb megoldas.
-
veterán
Kléber, 175/65R15-ben.
A Jófogáson is kereshetsz TPMS szenzort.@RB: A gyári 16-os méretben csak gagyi 4S-t talál, idióta áron.
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
4 évszakost vennék és nincs gond a gumizással, felnizéssel, TPMS-el. Vagy ha ragaszkodsz a télihez akkor a Kléber messze a legjobb választás a felsoroltak közül.
Ismerős úgy hozta el az új autóját, hogy a márkakerben átadás előtt felrakatta velük a Pirelli 4 évszakos gumit amit ő maga vett. A nyárit meg eladta demo gumiként egész jó áron a FB-on.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
zsolt19900
őstag
válasz 2ozzmexy #49205 üzenetére
Qru: köszi a tippet, egyelőre maradnék a 2 külön szettes gumival szerintem
rbalint88: köszi a tippet, ennyire nem szeretnék gazdaságosságoskodni számomra a minimum a 2 szett külön-külön fajta gumival
A gazdaságossági dolgokat úgy értettem, hogy mennyire mérvadóak a gumiknál megjelölt betűvel értendő fogyasztási adatokra vonatkozó dolgok? Lényegesen jobb egy A-B jelöléses, mint egy D-E pl?elvileg a gyári adatai az acélfelninek
5jx15
KO:4x100
ET:40mm
KF:54.1mm
176/65R15 a rá való gumiMondjuk azon is elgondolkoztam, hogy "nem teljesen passzos" váltóméretet veszek rá.... azzal mi lenne a szitu? találtam pl. 185/65 R15 méretet is (igaz már nem találom a hirdetést amit néztem), na ott néztem kalkulátorral, hogy 100km/h-ként csalna 2km/h-t a mutató, vannak esetleg egyéb negatív hatásai is? Jobb, ha 1cm-rel több fekszik az úton? Nem mentem ebbe sohasem bele, hogy a "gyári méretezéstől" eltérőt vásároljak, ezért is szürke folt ez is nekem
Illetve még egy eléggé mellékgondolat: találtam használt Laufennel gyári ALUfelniken 16os méretben egy télikerék szettet.... mennyivel lennek esetleg strapabíróbb/könnyebb gazdaságosabb hosszú távra vetítve egy aluszettet vásárolni télire is? (igen ilyen szempontból a nem sajnálós fajtába esne az alu).... Gondolok itt legfőképp arra, hogy ugye [link] ezzel a felniszett összehasonlítva.... egy acélfelni mindig is strapabíróbb lesz (itt pl. utángyártott megnevéssel van az acélfelni), mint pl. egy gyári ALU?
[ Szerkesztve ]
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
veterán
válasz zsolt19900 #49209 üzenetére
Ennek ugye 185/60R16 a gyári mérete? (Fater Ignisén 175/60R16).
Hogy néz már ki egy oktatóautón az "alternatív" méret? Egyből illegálban indít a nebuló?
-
rbalint88
addikt
válasz zsolt19900 #49209 üzenetére
Hat a Laufenn telinel biztosan, de megkockaztatom a Barumnal is jobb teli korulmenyek kozott
-
zsolt19900
őstag
válasz focvis #49210 üzenetére
rbalint88: okés, akkor a Laufenn elvetve
Jólvannahát na könyv szerint 175/65 R15 a téligumi méret a Swiftre
Viszont, ahogy számolgatok 150k lenne a komplett szerelt készlet a Yokohama W.Drive V903as gumiva GYÁRI felni+TPMS szenzorral
és a
Kléber gumikkal közel ezen az áron vagyok és még nincs összeszerelve a felni+gumi+szenzor és ugye a felni+szenzor utángyártottkérdésem, hogy a Yoko és a Kléber között mekkora a különbség minőségben? Nagyjából semmi infóm nincs, 1 telet kivéve amin az Scrossunkon szerelt Yokohamával (igaz lehet, hogy ott nem a V903 hanem 905 van a szetten) teljesítettünk és nem tapasztaltam nagyon rossz dolgokat
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
rbalint88
addikt
válasz zsolt19900 #49212 üzenetére
Lehet, hogy kleber szintet nem tud, de a barumot szerintem uti a yoko. Jo deal az a szett
-
zsolt19900
őstag
válasz rbalint88 #49213 üzenetére
szóval akkor azt mondod, hogy egyszerűbb az élet, ha elfogadom a gyári kerékszettet hozzá ebben az árban?
-
Qru
MODERÁTOR
-
zsolt19900
őstag
köszönöm szépen, attól egyedül az "F" üzemanyagfogyis mutatója tántorított el az elejétől fogva csupán.... vagy ezekre nem igazán érdemes adni, vagy pár deci vagy még annyit sem jelent ez 100km-ként?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz zsolt19900 #49216 üzenetére
Par deci a legjobb es a legrosszabb kozott. Es amelyik jol fogyaszt az nem is tapad.
#nincsbennetarcsi
-
rbalint88
addikt
Hat pedig nehez alulmulni azt is… nem annyira fos, mint a laufenn, de kozel van hozza. Az Audin tobbszor volt, hogy kb le se nyomtam a gazt es mar villogott a kiporgesgatlo, pedig azert a kb 1800kilo oda tudja nyomni az utra… es nem is olyan eros, 180-190 lo es 300Nm korul lehet, meg nem annyira tahon jon meg az ereje, mint egy dizelnek. Reszemrol a Polaris 5 egy huge no-no
-
Csabroncka
addikt
Azért egy szépen lakkozott tuti kis alufelnit vétek fent hagyni a téli mocsokra. Személyes véleményem szerint eleve nem tudod rendesen megvédeni (ahogy esetleg a karosszéria lakkrétegét) és nagyon takarítani sem, erre a lemezfelni tökéletesen jó és kellően igénytelen megoldás, vagy van egy karcos semmilyen alufelnid... akkor ezen tök felesleges agyalni.
"in medias res"
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Csabroncka #49220 üzenetére
Vmi szálcsiszolt drága felnit nem hagyék fent télre én sem de elvielg ha nem sóban rohasztod és lemosod róla akkor nem lesz baja. De nekem8 én nyáron is puruttya lemezfelnin járok.
#nincsbennetarcsi
-
rbalint88
addikt
Kivancsi vagyok, hogy a cegesen levo bicolor szalcsiszolt felni hogy fogja birni… nem vagyok boldog tole, hogy egesz evben ez lesz fent… kar lesz erte.
-
Kornel
veterán
válasz Csabroncka #49222 üzenetére
Milyen jó, hogy az áram hatósági áras
-
Kornel
veterán
válasz grizlisandor #49225 üzenetére
A vízdíjak így is csak az európai átlag közepén helyezkednek el, úgyhogy hadd ne sajnáljuk őket. 2010-ben a világ egyik legdrágább vízdíját fizettük, 10 év elteltével ezt átlagos lett. Ehhez képest az itthon vízműveknél dolgozó melós még mindig közel nem keres annyit, mint mondjuk teszi ezt Franciaországban, ellenben Párizs és Budapest vízdíjai megegyeznek.
Az elektromos áramnál pedig javaslom, hogy fizess önként dupláját, Németországban már úgyis ez a helyzet.
-
Qru
MODERÁTOR
-
veterán
Autó eladásból megmaradt E11 Corollára egy szett épp elkopott 2014-es gyártású 185/65 r14 winter i-cept téligumi meg Mazda6ra 2 félrekopott 205/55 r16 vredestein sportrac5 szintén 2014. Érdemes felrakni ingyen elvihetőre, hátha valakinek jó pótkeréknek vagy eladásra?
Ha nem, akkor hogy lehet ezektől megszabadulni?[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/rasoapro
-
Sur1G
aktív tag
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék tőletek:
Adott egy Passat GTE Variant amire téli gumit/4 évszakost keresgélek (bár az utóbbiról le akarnak beszélni). Gyári méretem a 215/55 R17. Ami gumit néztem (Alpine 6 98V XL erősített oldalfalú) olcsóbb, mint a "sima" 94V jelzésű. Kérdésem, hogy az erősített oldalfalú okoz-e bármi előnyt/hátrányt és meg lehet venni, vagy érdemesebb a másik jelölésűt? Gyári ajánlás a 94V jelzésű.Ebben az árban már lehet kapni CrossClimate 2 is és ezért elgondolkoztam, hogy kevesebbet kellene küzdenem a gumik pakolgatásával. Nézegettem teszteket, a nedves tapadást és fékutat hozták fel ellene, ami pont hogy itthon a legfontosabb (szemben a hóval) szerintem. Évente kb 15-20e km megyek és inkább nyáron járunk távolabbra. Érdemes ebben gondolkozni?
Köszönöm
Üdv -
grizlisandor
veterán
válasz rasotamas #49233 üzenetére
Múltkor pont téma volt, szerintem keress rá a területileg illetékes hulladékgyűjtő udvarra.
-
krisi047
aktív tag
Sziasztok! Új Peugeot 3008-ra szeretnék téli gumit rendelni 215/65 R17 méretben. Mivel még szokom az autót és amúgy is beszari vagyok, a felsőbb kategóriában gondolkodom. Előzetes keresgéléseim alapján a Bridgestone LM005 és Michelin Alpin 6 között gondolkodom.
Olvasom, hogy a BS tesztgyőztes mindenhol, de nagyon gyorsan öregedik. Ez mit jelent a gyakorlatban, elsősorban időben.
Mivel a most következővel együtt összesen 3 szezont lesz nálam az autó, nem tudom ez engem érint-e.Egyébként ha más hasonló kategóriájuk javasoltok inkább, mindenképpen megfontontolom.
-
wiggen123
senior tag
Sziasztok.
Segítsetek választani pickupra négyévszakos gumit, csak közúti használat, terep nem kell. Csak a 265/60 R18-as méret a gyári elfogadott. Jó lenne a 4 db 200e alatt maradna.
Amit találtam és elérhető ebben a méretben és árban:
Hankook Ventus ST 45e
Kumho solus HA31 47e
Pirelli Scorpion Zero AS 53e
Falken AS210A DOT 2018 41eSometimes you win, sometimes you learn.
-
veterán
Valaki megmondaná nekem mi a különbség a TS830, TS830P, TS850 és TS850P között?
-
rbalint88
addikt
válasz wiggen123 #49240 üzenetére
A scorpion zero es a hankook az csak 3evszakos, nincs is rajta a 3hegycsucs+hopihe jeloles, igy nem is fogadjak el telikent.
ugyhogy kumho vagy falken vagy ha raszansz tobbet, akkor michelin cc. A tobbi csak m+s jelolesu gumi, de ettol meg sajnos nem elfogadott telikent.rasotamas: P, 20, 20P A P-s az a nagyobb-erosebb autokra fejlesztett minta. 830 nagyon regi, 850 csak siman regi. Most fut ki a 860, mar kaphato a 870…
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz rbalint88 #49242 üzenetére
Ahha, köszi. Újonnan TS830P-vel jött ki a kocsim 2012-ben. Ebből 2 még rajta volt mikor vettem januárban, 2-t pedig tavaly ilyenkor cserélt az előző tulaj 2018-as gyártású de új TS830P-re, amihez most kéne egy másik párt keresnem. Lehet jobb, ha eladom és veszek rá 4 tényleg újat.
-
Ulenspiegel
tag
válasz wiggen123 #49240 üzenetére
Ha meghatározó szempont a költséghatár, akkor a két valóban négyévszakos gumi (Falken, Kumho) közül a Kumho-t (mégpedig a Kumho Solus 4S HA32 - 44 ezer) választanám két okból:
1. A belinkelt Falken DOT2018, tehát három éve raktárban áll.
2. A Kumho megerősített gumi (XL), ami Pickup esetében fontos szempont lehet. -
spiky03
veterán
Szerintetek 2016os nyári gumikra lesz vevő?
Vesz még valaki 5 éves gumikat?
Mondjuk bajuk nincs, nincs megkopva.
2dn Nexen blue és 3 db General Altimax lenne az 185/65 R15.Meghirdessem a télikkel meg az acélfelnivel együtt? Vagy hagyjam a gumisnál, ha megyek felrakatni a Verdiket?
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
spiky03
veterán
válasz F_Zolee #49247 üzenetére
Igen ezt gondoltam, hogy csak olyan venné meg, vagy akinek elfüstölni vagy a kertek alá kell rallyzni.
Nah mindegy felrakom szerintem majd egyben az összes gumit meg a felnit 60-ra aztán majd kiderül.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest