Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz tutis #40500 üzenetére

    Itt az is gond, hogy jellemzően mindig utólag, X kör után derülnek ki az újabb és újabb részletek... Az előző hozzászólás alapján még úgy tűnt, hogy telepíteni sem lehet az SSD-re, most meg kiderül, hogy lehet, + partíciót is törölni és létrehozni, lefut a telepítése 1. fázisa, majd restart után állítólag visszalép a telepítő a particionáláshoz, vagy a BIOS-ban a lemezek kiválasztásához, ez sem teljesen tiszta. Meg ha a telepítési adathordozó (pendrive) a BIOS boot listában fixen be van állítva elsődlegesként, akkor nem meglepő, ha újraindítás után megint az bootol és nem a telepítés folytatódik. Pont ezért elég lenne csak a bootolásnál pl. F12-vel boot eszközt választani, fixen magát a célmeghajtót (SSD) célszerű elsődlegesként beállítani.
    Aztán az sem derült ki, hogy milyen W10 ISO-val történik a telepítés, eredeti-e, vagy valami tákolt változat, mert ha az utóbbi, akkor nem meglepő, ha nem megfelelően működik. A telepítésnél meg adja magát az MCT használata a telepítési adathordozó létrehozásához. Vagy ha a Rufus által van kiírva a telepítő a pendrive-ra, akkor annál is lehetőleg az azzal / Microsoft weboldaláról letöltött eredeti ISO-t + a program aktuális, 3.10-es verzióját kellene használni, nem valami muzeális 2.1X-et. Aztán ha az UEFI BIOS-ban esetleg el lettek nyomkodva a beállítások, akkor vissza lehetne állítani az alapértelmezettet (load default settings), + frissíteni a BIOS-t, ha szükséges.

    [ Szerkesztve ]

  • tutis

    őstag

    válasz King Unique #40501 üzenetére

    " a telepítés partíció kiválasztás után csinál egy újraindítást és visszamegy a particiós részre, elölről kezdi mindig a telepítést, nem jut ezen a részen tovább.."
    Pedig az általad említett hsz-ben tisztán érthetően fogalmaztam szerintem, ami azt jelenti hogy a partíciós műveletig eljutok, de utána tovább nem.
    Illetve: "megpróbálok egy win tiszta telepítést ssd-re Microsoft oldaláról, megnézem az aktiválást"
    itt is tisztán leírtam hogy eredeti windows telepítés lesz, hiszen fontos az eredeti aktiválás.
    rufusból természetesen a legfrissebbet töltöttem le.
    F12-nél nincs más opció csak az USB, itt nem látja az SSD-t

    http://www.youtube.com/tutisgsxr

  • King Unique

    titán

    válasz tutis #40502 üzenetére

    "telepítő elindul, kiválasztom ssd-t, törlöm a régi partíciókat, újat hozok létre, elindul a telepítés, restart, majd visszajutok ugyanide, ahol kiválasztod a telepítési meghajtót."
    Erre ment a válasz, ez nem volt teljesen világos. De akkor ezek szerint a telepítő újraindul és utána max. a particionálásig jutsz, mert nyilván nem az jön be egyből újra.

    A Microsoft weboldaláról letöltött telepítőt igen, egy korábbi hozzászólásban írtad, afelett valóban átsiklottam.

    "F12-nél nincs más opció csak az USB, itt nem látja az SSD-t"

    Ha ez alapján a "biosban látszik az ssd", akkor normál esetben az F12-es boot menüben is meg kellene jelennie. Ahol ha pendrive-ról bootolva a Windows telepítőjét ott szintén nem jelenik meg, a "nem látja az ssd-t a telepítő" arra értendő, akkor az megint nem stimmel. Illetve ha még a Windows-telepítő nem érzékeli, az egy dolog, de ha már a BIOS sem rendesen, akkor az pláne abnormális. Ilyenkor felmerülhet, hogy a BIOS beállításai megfelelők-e, az M.2 SSD fizikai csatlakozása rendben van-e, valamint maga az SSD. Ahol az utóbbinál számomra nem derült ki, hogy az most újan lett vásárolva, vagy használtan, másodképből, HDS / gyártó saját diagnosztikai szoftvere mit mutatott az állapotára. Valamint ha van rá lehetőség, akkor érdemes lehet másik gépen is kipróbálni, hogy ott működik-e a telepítés az SSD-re.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz blackmacs #40498 üzenetére

    Nem megoldás a vinyó lehúzás! Mert ahogy kivonod az SSD-t a tárolóhelyek közül, akkor a vinyón lévő tárolóhely-rész is érvényét veszti, épp úgy adatvesztés lehet a vége.

    Egyébként nem is értem mit csináltok emberek, már itt feletted is a kollégának be van kapcsolva a Tárolóhelyek. De hogy a rákba kapcsoljátok be, főleg, ha azt sem tudjátok micsoda? A tárolóhelyeket csak szánt szándékkal lehet bekapcsolni, véletlenül nem kapcsolódik be magától.

    Egyedül céges laptopoknál van bekapcsolva, ahol UEFI secure boot is be van kapcsolva, meg a laptop kezel hardveres ATA titkosítást, és a Windows verzió is min. Prof, ami kezel Bitlockert, ilyenkor van az, hogy ha bekapcsolja a céges rendszergazda a Bitlocker titkosítást, az azonnal használja a hardveres ATA titkosítást, meg része lesz a secure boot folyamatnak, ezért nem lehet piszkálni. Céges policy miatt, ha az alkalmazott elhagyja a céges laptopot, vagy ellopják, akkor legalább céges adatok nem kerülnek ki idegen kezekbe. Ilyenkor is nem Tárhelyek kapcsolódnak be, hanem Védett tárhely, vagy Hitelesített tároló vagy hogy hívják, már nem is tudom.

    De ezt Kovács Józsi Pisti otthoni gépén nem tudom értelmezni, mert véletlen nem tud ennyi minden bekapcsolódni. Eleve a home gépek 99,9%-a nem támogatja a hardveres lemeztitkosítást sem, így már kiesik az egész fiaskó, de még erre rá otthoni gépen a secure bootot sem érdemes kikapcsolni.

    (#40497) tutis: ne a tárolóhelyek között nézd, hanem a Lemezkezelőben. Lehet egyébként jó már az, csak azért bootolja be mindig a Windows telepítőt, mert az van betéve bootsorrendben. Távolítsd el a telepítő pendrive-ot, mikor indítja újra a gépet a telepítés első fázisa után.

  • tutis

    őstag

    válasz King Unique #40503 üzenetére

    összefoglalom: klónozás nem ment szektor eltérés hiba miatt. HDD 512, ssd 4096
    Ekkor Windows lemezkezelő látja még az ssd-t. bios nyitó képernyőjén látszik az ssd.
    Boot menüben is megjelenik. Új telepítést választok a klónozás hiba miatt. Windows telepítő elindul hivatalos Windows-al, legujabb rufussal gpt usb-vel.
    HDD csatlakozás megszüntetve, ssd csak a gépben. Windows telepítő látja az ssd-t, partíció kijelölés, törlés, létrehozás megy, ám a telepítő mindig újrakezdi a telepítést az újraindítás után.
    Hdd vissza, Windowsban a tárhelynél letörlöm az ssd-t. Innnentől fogva az SSD nem látszik lemezkezelőben, boot menüben és Windows telepítőben sem. Előzőleg csatolt képen viszont látszik tárhelynél mint lemez. Rendszerinformációban megint nem látszik. Bios nyitóképernyőjén látszik, bios boot menüben nem.
    A tárhely törlés teljesen bezavart, hibás művelet volt szerintem. Mindent a leírás alapján csináltam, egyébként se lehetne máshogy.
    Szóval itt tartunk. Alaplapra rátett m2 ssd, nem tudom csak úgy ki be tenni, gépet kellene szétszedni hozzá, úgyhogy a húzd le dugd fel most nem opció.
    De kipróbálok még valamit, aztán megírom a helyzetet sikerült-e.

    http://www.youtube.com/tutisgsxr

  • WiZARD

    addikt

    Ha az írás belassul egy ~8 éves Samsung PM830 256gb SSD, 45 TB írással, az mennyire megszokott? Lehet valahogy "visszaállítani"?
    Bár már megszolgálta az idejét... :)

    Azt se tudom, hogy mikor lassult, csak most kiváncsiságból rámértem, és a régi mérések mellé tettem. (alsó sor az aktuális állapot, első 12 TB írás, és 2 év használatra nem emléxik egy fw frissítés óta)

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • zizidor

    senior tag

    A #40505-re szántam válasznak, csak elbénáztam. Szóval:

    Ha UEFI bootra van állítva a gép, akkor jogos hogy F12-re nem jelenik meg az SSD, ha nincs rajta EFI kompatibilis rendszer.

    Ha a telepítő sem látja, akkor ott valami jól félre lett konfigurálva a tárolókészleteknél. A Windows lemezkezelője helyett valami mással nézd meg (minitool, gparted, stb.), szerintem lesz ott egy rejtett MSFTRES partíció. De mielőtt törölnéd, mi látszik most a tárolókezelésnél?

    [ Szerkesztve ]

    Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

  • King Unique

    titán

    válasz tutis #40505 üzenetére

    A tárolóhelyek közül történő eltávolítás másnál konkrétan megoldott egy hasonló telepítési problémát és utána gond nélkül tudott az SSD-re Windowst telepíteni. Tehát annak elvileg nem szabadna ilyen gondot okoznia és maga a művelet nem hibás, max. nálad ment félre valami.
    Amúgy meg az OS topikjában korábban volt ilyen újraindulásos eset, amit az illetőnél végül az optikai lemezről (DVD) történő telepítés oldott meg. Ha van a gépben ODD és kéznél DVD, akkor egy próbát megérhet esetedben is. Ha nincsen, akkor meg nem ártana átnézni a BIOS USB-s eszközök kezelésére vonatkozó beállításait, másik pendrive-val, másik USB-porthoz (akár 2.0) csatlakoztatva is kipróbálni a telepítést, akár másik verziós W10 ISO-val is (pl. 1809/1903 TechBench-ről letöltve), eltávolítani a felesleges USB-s és egyéb eszközöket (ha van csatlakoztatva olyan), stb.

    (#40507) zizidor:
    Ha MSFTRES alatt az MSR-re célzol, akkor azt GPT-lemezen eleve létrehozza a Windows adat- és rendszermeghajtóknál egyaránt. Vagyis annak nem kellene gondot okoznia, pláne ha eleve törölve van a telepítés előtt a célmeghajtó, vagyis nincs is akkor olyan partíció az SSD-n.

    [ Szerkesztve ]

  • zizidor

    senior tag

    válasz King Unique #40508 üzenetére

    Arra gondolok, csak az jutott eszembe, hogy bekavarhat, ha a fizikai meghajtó még a storage pool részként van konfigurálva, és ez az információ ott van felvésve, még akkor is ha a Windows lemezkezelője nem mutatja.

    Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

  • Frawly

    veterán

    válasz tutis #40505 üzenetére

    Ez gáz, ha a BIOS-ban sem látszik. Akkor próbáld azt hogy Rufus-szal a pendrive-ra kiírsz egy Ubuntu Linuxot. Azt bebootolod Live módban (nem kell feltelepíteni, csak Kipróbálást nyomsz), és elindítasz rajta egy Gpart-ed. Azon próbáld meg újraparticionálni az SSD-t, vagy egyáltalán megnézni, hogy úgy látja-e.

    Ezt a Tárolózást továbbra sem értem. Ki kapcsolta be a tárolót? Ez nem valami Bitlockeres secure bootos céges gép?

  • Frawly

    veterán

    válasz WiZARD #40506 üzenetére

    8 év után simán belassulhat. Az az 510 vs. 433 MB olvasás még reális lassulásnak tűnik ennyi idő és összírás után, de az írásod nagyon lent van, annyira nem lassulhat be, az már szerintem irreális. Esetleg secure erase-t lehetne neki nyomni a Samsung gyári szoftverében, de mivel ez egy OEM PM SSD, ezért a gyári szoftver nem fogja kezelni. Így Live Linux alatt lehetne terminálban a sudo blkdiscard /dev/meghajtónév paranccsal végig TRIM-ezni, ami lényegében ugyanaz, és utána megnézni Windows alatt, hogy helyreállt-e a sebessége. Néha a secure erase segít, néha nem.

  • tutis

    őstag

    válasz Frawly #40510 üzenetére

    sikerült megoldani a problémát, tárhelynél nemcsak mint tárhely kellett letörölni, hanem mint eszköz is, és akkor megjelent mint unallocated partíció, ráadásul szerencsére a szektor méret is visszaállt 512-re, tudtam klónozni.
    A szervízben ahol beszerelték, felcsatolták tárhelyként megnézni hogy működik-e, ez zavart be mindent.

    [ Szerkesztve ]

    http://www.youtube.com/tutisgsxr

  • WiZARD

    addikt

    válasz Frawly #40511 üzenetére

    Köszi.
    blkdiscard töröl mindent a meghajtóról?

    Rányomtam defraggler optimize-t, egész sokat segített.

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • King Unique

    titán

    válasz tutis #40512 üzenetére

    Tehát akkor összegezve, a szervizben állították be az SSD-t a Windowsnál tárolóhelyként és azzal kezdődött az anomália, majd folytatódott azzal, hogy nem megfelelően lett onnan eltávolítva. Viszont miután megtörtént a megfelelő eltávolítás, utána már nyilván lehetett rá telepíteni, kilistázva a telepítő, stb. Illetve nem is kellett rá telepíteni, működött a klónozás is, mert mint utólag kiderült eredetileg nyilván 512e/n szektorméret volt az SSD-nél nem 4Kn, az utóbbi max. a szervizes machinálás után lett annyi.

    (#40509) zizidor:
    A Windows lemezkezelője rendszerint valóban nem mutatja az MSR-t, de a parancssor (DIskPart) igen, valamint a Windows telepítője is grafikus felületen a particionálásnál. Vagyis a telepítővel is simán lehet törölni. De amúgy igen, az volt a gond, hogy nem megfelelően volt eltávolítva az SSD a tárolóhelyek közöl.

    (#40513) WiZARD:
    Igen, a blkdiscard mindent töröl, mivel a teljes lemezterületet végigtrimmeli. Vagyis ha azt, vagy Secure Erase-t akarsz futtatni, akkor előtte le kell menteni az SSD-ről az adatokat. A Defraggler optimalizása és a W10-ben lévő meghajtóoptimalizáló viszont csak a szabad területen futtatják TRIM-et, azok biztonságosak az adatokra nézve. Illetve mivel adott az utóbbi, ezért felesleges ilyen célra az előbbi program használata.

  • WiZARD

    addikt

    válasz King Unique #40514 üzenetére

    thx.
    Elvileg a W10 sajátja fut hetente és 2 napja futott utoljára. Mégis mint látszik eléggé be volt lassulva.

    Na mind1, lementeni és egészet végigtolni nincs kedvem most. Viszont lehet ideje lenne valami új SSD-nek, ha arra rászánom magam, akkor kiváncsiságból üresen letesztelem majd ezt is, beszámolok majd róla.

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • Brekkk

    senior tag

    NVME ssd-nél, az AMD NVME drivert telepítsem fel, vagy maradhat az standard windows NVME driver?

  • Bodz

    nagyúr

    válasz Brekkk #40516 üzenetére

    AMD nvme raid driver van, arra viszont tuti nincs szükséged. Maradhat a Win sajátja, azzal általában nincs gond. Mondjuk ha az ssd-d gyártója csinált sajátot, akkor ki lehet éppen próbálni, baj nem lehet belőle.

    [ Szerkesztve ]

  • Brekkk

    senior tag

    válasz Bodz #40517 üzenetére

    Köszi.
    Igen közben láttam, tényleg RAID driver van fent az AMD oldalán. Az nem kell nekem.
    Akkor marad a Win beépített drivere.

  • Stifler85

    csendes tag

    Hello vettem egy Adata xpg spectrix s40g 512gb m.2
    Az lenne a gond hogy egyik alaplapom sem ismeri fel de a biosban sem látom
    Asus b250f gaming ill egy Msi b450 tomahawk max
    Elképzelhető hogy gyári hibás az m.2 ?

  • Graphics

    Jómunkásember

    válasz Stifler85 #40519 üzenetére

    BIOS-ban kéne látnod, legalábbis beállítást lehet kell tenni azért, hogy lásd.

    EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

  • *Ropi*

    félisten

    Hamisított Samsung 850 PRO!

    - Sosem gyártották ilyen, a hátlapot teljesen fedő matricával.
    - Rosszul vannak kialakítva a matrica felszedését gátló bevágások.
    - A HDS eredeti 850 Pro esetén termékkódot és sorozatszámot ír ki.

    E / C / H / HDS.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Graphics

    Jómunkásember

    válasz *Ropi* #40521 üzenetére

    Fain. Megbontás után derülne ki igazán a turpisság, hogy mi van bent.

    Biztos hamis, csak mert gyártás közben módosítottak elvileg a terméken: [link]

    Habár ez a matrica már alapvetően érdekes :D

    [ Szerkesztve ]

    EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Graphics #40522 üzenetére

    Járt már pár ilyen SSD a kezeim között mind a kétféle dobozolással (mind eredeti), viszont semmilyen termékinfóban nincsen utalás a hátoldali matrica változására.

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • sebestyen93

    tag

    Sziasztok!
    Nemtudom, hogy jó fórumban járok-e, nem találtam megfelelőt a kérdésemhez.
    Építettem egy zsír új gépet, minden működik rajta, de a HDS szerint az új M.2-es SSD-m 1% kondícióval megy. Ez lehet program hiba, vagy tényleg rossz lehet? Néztem több SSD állapot ellenőrző programmal, nem írt egyik sem bajt vagy N/A volt. Lehetséges, hogy nem ismerik fel, vagy rossz ismerik fel az SSD-m?

    [Bocs a rossz képminőség miatt.]

    A Win 10, Warzone és CoD WW2 van rajta. Semmi más. Körülbelül 10 órát üzemelt eddig, működik, nem fagy a gép, játékok nem droppolnak semmit.

    Ötlet? :F

    Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

    Apple iPhone 13 Pro Max + Apple iPad 9th 10.2 + Apple Watch SE 2022 40mm

  • King Unique

    titán

    válasz sebestyen93 #40526 üzenetére

    Ha őskövület, 4.71-es verziójú HDS programmal nézed, akkor nem kell min csodálkozni, illetve ha nem megfelelően kezeli az új SSD-t... Nem is értem mégis honnan jön ez egyeseknél, amikor eleve elérhető hónapok óta a program aktuális verziója (5.61), sőt még ingyenes promóból is van 5.50-es. Alap, hogy a HDS-nek is mindig a legújabb aktuális stabil (5.61) / béta (5.61.2) verzióját kellene használni SSD-knél, vagy a SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftverét (WD SSD Dashboard).

    [ Szerkesztve ]

  • sebestyen93

    tag

    válasz King Unique #40527 üzenetére

    Ez jogos, régi HDS-el néztem... :W
    Megnéztem a gyári WD SSD Dashboard-al is, hibátlannak írta.

    [ Szerkesztve ]

    Apple iPhone 13 Pro Max + Apple iPad 9th 10.2 + Apple Watch SE 2022 40mm

  • Frawly

    veterán

    válasz WiZARD #40513 üzenetére

    Igen, a blkdiscard mindent töröl a meghajtóról. Lényegében ugyanazt csinálja, mint a Defraggler Optimizer, csak míg az utóbbi az üres szektorokra küldi ki csak a TRIM-et, azaz olyan szektorokra, amiben a fájlfoglalási táblában nem mutat semmilyen fájl vagy mappa, addig a blkdiscard minden szektorra kiküldi, ezért minden szektornak megfelelő cella TRIM-eződik, alapállapotba áll, törlődik belőle, ami benne volt. De lényegében ezt csinálja a full secure erase is, csak az még overprovisioning tárterületből, cache-ből is töröl mindent, meg ha a meghajtó támogat hardveres öntitkosítást, akkor a titkosítási kulcsot is újragenerálja. Lényegében ugyanolyan teljes meghajtós TRIM, mint a blkdiscard, csak az utóbbi a szoftveres felső rétegből van végrehajtva, logikai szektorszinten, addig a full secure erase-t a low level / firmware szinten a vezérlő végzi.

    (#40512) tutis: örülök, hogy megoldódott. Azért én szervizeske hátán eltörnék pár klaviatúrát. Az, hogy megnézi működik-e, nem kell tárolózni, meg a másikkal kicseszni. Majd tárolózik az otthoni gépén, nem az ügyfélén. Hihetetlen, hogy pont a szervizes, akinek érteni kéne hozzá, a saját inkompetenciája miatt keseríti más életét.

  • Frawly

    veterán

    válasz King Unique #40514 üzenetére

    Én ezért is preferálom a Linuxot. Az annyira low level szinten tudja kezelni a meghajtókat, hogy mindenféle MS-os furmányt el tud róla távolítani, MSR, tárolóhely, Bitlocker, dinamikus kötet, stb.. Mindent teljesen könnyedén le lehet vele gyalulni gyári állapotra. Tehát nem az van, hogy csak az látszik benne, ami a MS megenged, meg úgy gondol, hogy a felhasználó is láthat, meg nem csak azt tudja végrehajtani a meghajtón, amit épp a rajta futó rendszer megenged. Nem kell ötféle eltávolítást keresgetni benne mindenféle menükben, csak benyomatni neki a sudo cfdisk -Z vagy Gparted segítségével, hogy generáljon adott típusú partíciós táblát, és írja ki a meghajtóra, onnan lőttek minden ilyen MS-os trükknek.

    De ugyanez van blkdiscard-nál, hdparm-os secure erase-nél, bevereted őket egy linuxos terminálba, ami minden disztrón van, nem kell hozzá BIOS támogatás, meg gyártói szoftver, hogy egész low level szinten legyen kezelve az SSD. Nagyon sokszor életet menthetnek ezek a toolok windowsos felhasználóknál is, olyanok mind egy svájcibicska. Linuxnál csak arra kell figyelni, hogy a terminálos megoldások nem felhasználóbarátak, tudni kell mit csinál az ember, mert ha egy kapcsolót is félregépel, és rossz meghajtón ténykedik vagy rossz beállítással, akkor lőttek esetleg más meghajtón is az adatoknak, vagy ha hdparm segítségével firmware szinten vitézkedik, és ott nyom félre valamit, akkor az egész meghajtó mehet kifelé a kukába, nincs olyan hoppsz, félrenyomtam, majd valami grafikus ukrán csodaprogrammal meg feketemágiás ráolvasással helyre lehet hozni. Néha firmware frissítés segíthet rosszul elsült hdparm-akció után, de nem mindig.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Frawly #40530 üzenetére

    Ahhoz pont nem kell, sőt általában full felesleges a Linux, GParted és társai, hogy a Windows telepítésénél törölni lehessen a célmeghajtót. Ott a Windows-telepítő grafikus felületén is a törlési lehetőség, ott is látszik minden partíció, meg a Shift + F10 billentyűkombinációval nyitott parancssor, annál a DiskPart clean / clean all parancsok a lemez teljes törléséhez. + Ha már külön bootolt rendszer, akkor adott a WinPE is, mint pl. az új HBCD.

    Igen, az előnyös, hogy fog egy user egy kb. akármilyen Linux telepítőt, live rendszert és adott a blkdiscard, hdparm, stb. De ezek használata sem feltétlen létszükséglet, mivel az SSD-gyártók részéről eleve adott a Windows támogatása, a gyártó arra írt saját, ingyenes diagnosztikai szoftvere, amivel nyilván megoldható a SMART adatok kiolvasása, a Secure Erase, a firmware frissítése, stb., sőt az utóbbi alapesetben csak azzal, a gyártó saját szoftverével.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz King Unique #40531 üzenetére

    Ez igaz, de azokhoz meg Windows-telepítő kell, meg mindenféle gyanús eredetű és jogi státuszú Hirens meg PE cucc, amiket esetleg már sok éve nem fejlesztenek. Ezekben én nem annyira bízok.

    Mert azért érzed, hogy milyen kétes módszer, hogy Windows telepítőnél, franc tudj amilyen stádiumban Shift+F10+Ctrl+Win-ASDF+PrnScr+egérgörgő + orroddal nyomod az Esc-et is módszerrel előhozni szintén nem egy felhasználóbarát parancssoros toolt (ha egyáltalán előjön, és nem rosszkor nyomja a kedves user), amiben megint csak azt csinálhatsz, amit a MS megengedett.

    Egyébként GParted-nek sem vagyok akkora híve, mert szerintem lassú, meg néha nem csinálja meg bug miatt elsőre, nem gyakran, de futottam bele. Terminálban sokkal jobb a sudo fdisk vagy a menüvel rendelkező, némileg felhasználóbarátabb sudo cfdisk. Ezekkel még sose volt, hogy valamit is nem tudtam volna megoldani.

    Egyébként kéne egy megbízható Live Windows disztrót csinálni valami cégnek, hivatalos verziót, amiben mindenre mellékelnek grafikus toolt, hogy felhasználóbarát módon meg lehessen oldani ezeket a gondokat, mindenféle újraparticionálás, SMART ellenőrzés, secure erase, TRIM, víruskeresés, beragadt, törölhetetlen fájlok, mappák törlése, stb.. Tehát mint a Hirens, csak sokkal professzionálisabb és hivatalos formában, ami nem warez, és nem tartalmaz crackelő/hackelő programokat. Még akkor is, ha emiatt drága, fizetős, de legalább mégis elérhető lenne, akinek nincs pénze rá, az meg úgyis lewarezolja. Szerintem erre óriási piaci igény lenne, amit az MS nem elégít ki, a Linux igen, de az a legtöbb embernek továbbra is elérhetetlen technobla-bla, amit nem hajlandóak használni.

  • Dr. Maci

    tag

    válasz King Unique #40413 üzenetére

    A kitépést természetesen nem írtam meg, hanem csak azt jeleztem az "incident report"-ban, hogy nem ismeri fel semmi, amihez csatlakoztattam. Valószínűleg tényleg arról van szó, hogy eleve meghibásodott eszközt vettem, csak a kisfiam akciója megadta a kegyelemdöfést. Tanulság: körültekintőbbnek kellett volna lennem.

    A Western Digital ügyintézője egyébként nagyon készséges volt, nem akadékoskodtak, a report-ban megírtam, hogy nincs számlám, mert egy online aukción vásároltam a terméket és az eredeti tulaj nem adta vele a számlát. Kértem a jótállási érvényességére hivatkozva, hogy kreáljon nekem egy RMA címkét, amit minden további nélkül meg is tett. A csomagolásra elég szigorú szabályok vonatkoznak, pl. antisztatikus zacskóba kell tenni még a meghibásodott termékeket is, csak karton dobozban lehet a terméket elküldeni legalább három helyen feltüntetve az RMA számot. Ezeknek a követelményeknek a betartására érdemes ügyelni, mert ellenkező esetben visszaküldik a csomagot.
    Ma adtam fel és 10.000 forintomba került összesen, tehát lassan ott tartok, mintha eredeti áron vettem volna meg. Csak remélni tudom, hogy ki fogják cserélni és nem bukom a postázási költséget meg az ügyintézéssel járó befektetett energiát. :)

  • Frawly

    veterán

    válasz Dr. Maci #40533 üzenetére

    Na, ez pozitív, ha a WD hozzáállása ennyire korrekt. Nekem anno a Kingmax volt ilyen az örökélettartamgaris DDR1-es RAM-okkal. Nem szórakoznak számlán, meg jótállási papíron, termék sorozatszámából megnézik mikor gyártották, mennyi gari volt rá vállalva gyártói szinten, és intézik az alapján RMA-ban. Csak sokszor nem éri meg, mert mire visszaküldözgeted Kína, Tajvan, akármi helyekre, gyakran annak az árán vehetsz egy új terméket a boltban. Na meg várni kell rá egy csomót, mire odaér, bevizsgálják, cserélik, ideér újra nemzetközi postával, akár hónapok is lehetnek.

    Ezzel csak a tisztességtelen gyártók, meg trükkő magyar kereskedők szórakoznak, hogy garipapír, meg hologram, meg különböző szintű garik (Basic, nem Basic, VIP vs. Tesco Value, keleti piacra, nyugatni piacra szánt termékek megkülönböztetése, kamionról leesett, féláfás, fulláfás termékkör, helyi és nem helyi jótállás megkülönböztetése, OEM vs. nem OEM supporttal trükközés). Itt most nem csak a Samsungra célzok, hanem az összes hasonló hozzáállású gyártóra.

  • King Unique

    titán

    válasz Frawly #40532 üzenetére

    Ha már eleve a Windows telepítése és ott a célmeghajtó törlése volt a téma, akkor ott logikusan adja magát a Windows-telepítő használata, annak bootolása. :)) A HBCD-t meg éppenséggel nem mondanám gyanús, kétes eredetű cuccnak. :N Az pedig az előző válaszban már le volt írva, hogy alapesetben nyilván nem kell 5-féle tool, OS a telepítésnél a célmeghajtó (SSD) törléséhez, bőven elég a Windows telepítője, ott a grafikus felület, vagy a parancssor. Ahol az utóbbi Shift + F10 billentyűkombinációval akármikor előhívható a telepítő bebootolt állapota és a telepítés megkezdése (fájlok másolása) közötti fázisban. Amivel ugyanúgy megoldható minden, ami a már telepített Windows alól is, vagyis teljes értékű a telepítőben a DiskPart. Az, hogy a parancssor kevésbé felhasználóbarát a grafikus felülethez képest, az lehet, de ennyi erővel a Linux telepítő, illetve annál a terminál dettó, sőt az átlagos/laikus Windows usereknek lehet még kevésbé.

    Eddig is volt számtalan 3rd party "Live" Windows WinPE alapon, valamint kb. akárki létrehozhat ilyet magának, a Microsoft weboldalán útmutató is van hozzá. Ha kész megoldás kell, akkor pl. az előbb linkelt ingyenes HBCD PE is ilyen komplett asztali környezettel, modern W10 PE alapon, számtalan beépített programmal, stb.

  • Frawly

    veterán

    válasz King Unique #40535 üzenetére

    Ez szent igaz, ha már úgyis Windows telepít valaki, és fut a Telepítő a telepítőmédiáról, akkor meg lehet próbálkozni Shift-F10 után a diskpart-tal, veszteni való úgy sincs. De szerintem a diskpart mindenképp kevésbé felhasználóbarát, mint egy cfdisk vagy egy GParted. A diskpart a linuxos fdisk-kel van egy súlycsoportban felhasználóbarátságban. Igaz a cfdisk-hez is kell megadni paramétereket, eszközazonosító, meg esetleg 1-2 kapcsoló, de ha már fut, akkor legalább rendes menürendszere van, még ha épp úgy Text User Interface is, mint a diskpart. Elég meghívni sudo cfdisk -Z /dev/sda formában, és végig lehet kísérletezni, hogy mi az eszközazonosító, írja a meghajtó méretét, és ha nem egyezik, akkor lehet sudo cfdisk -Z /dev/sdb-vel probálkozni, meg sdc-vel. Nyilván, aki linuxos, az nem próbálkozik semmivel, meghívja előtte az lsblk parancsot, ott megnézi az eszközazonosítót, meg megnézi a man cfdisk-et, de ez itt nem játszik, mert laikus felhasználásról beszélünk.

    A HBCD-n lévő sok programnak warez a státusa, és az egész kollekciót 2012 óta nem fejlesztik. Az értem, hogy közösség létrehoz magának Win10 alapokon hasonlót, de az nem hivatalos fejlesztés, és semmivel nem egyszerűbb azokat letölteni, meg kiírni és bebootolni, mint egy elterjedt Linux disztrót.

    Linuxnak mindenképp előnye, hogy folyamatosan fejlesztik, jönnek új verziók, és nem a MS készíti, ezért nincsenek benne MS-os korlátozások, a hardvert lehet benne low level szinten kezelni, és a szoftver az alapoktól van újraírva, nincs MS-os vagy vitatott licencű kód felhasználva, ezért cégeknél is ingyenesen használható, nincsenek jogi akadályok. Meg nem vagy arra szorulva, hogy Home Pisti épp milyen WinPE-t állított össze magának, abban mi van alapból, mi van kihagyva. Letöltesz egy friss verziós Ubuntut, Mintet, Manjaro, Fedora közül azt, ami épp tetszik, tényleg lehet akármilyen nagyobb disztró, aminek van Live módja, abban alaptelepítésben kéne lennie mindennek, GParted, terminál, fdisk, cfdisk, smartctl, mkfs.ntfs, mkfs.vfat, fstrim, blkdiscard, hdparm, stb. nem túl régi verziói, ezek jó részét a diskpart funkcionalitása nem fedi le.

    Persze ez a linuxozás sem ideális Windows-felhasználóknak. Ez a MS-nak lenne a dolga, hogy az alap Windows telepítővel ne csak alap vagy tök üres meghajtóra telepíteni lehessen, hanem alap adatmentő és lemezdiagnosztikai toolok is elérhetők legyenek rajta, felhasználóbarát formában. Ami részben el is érhető ilyen javítókonzolban, persze, szándékosan olyan formában, hogy laikusabb felhasználó még csak véletlenül se tudjon vele mit kezdeni.

    Meg az egész Windows telepítés folyamata is megrekedt egy szinten sok évvel ezelőtt. Pl. ilyen tárolóként felvett eszköznél nem listázza a meghajtót, pedig valami jelöléssel, megjegyzéssel kéne neki mutatnia, hogy ott a gépben, és miért nem lehet rá telepíteni, vagy pl. védett tárolónál is csak azt a hibaüzenetet írogatja, hogy a Windows nem telepíthető az eszközre, azt megint nem mondja, hogy miért, meg mit kell vele csinálni, hogy telepíthető legyen. Ez egy baromi nagy hiányosság, ami a 2000-es évek elején még lehet elment, most már így 2020-ban elég gáz.

    Mert Windownál ráadásul úgy indulunk, hogy ha az MS szerint is legális formában akarja (nem ilyen EU újrahasznosított OEM licenc, meg eBayről vett 2k HUF-os kulcs), és nem a géppel jött a licenc, akkor az ember egy valag pénzt kifizet érte, 30k egy Win10 Home OEM, 80k HUF egy dobozos Win10 Prof, ezek azért nagyon húzós pénzek csak egy alap OS-ért. Ilyen árszabásnál bele kellene férnie, hogy a telepítőben legyen még ez meg az, mindenképp felhasználóbarát formában. Közben meg ott a másik oldalon, hogy ingyenes linuxoknál ott a beépített Live mód, komplett grafikus felülettel, böngészővel, szövegszerkesztővel, fájlkezelővel, GParteddel, és a terminált sem csak ilyen rejtett billentyűkombinációval lehet előhívni, minden utasításhoz van beépített kézikönyv/help, részletesebb, mint Windowson a parancsok /? kapcsolójáé. Valóban, a terminál itt sem annyira felhasználóbarát, de legalább van némi help mellékelve, meg ingyen van az egész, csak a saját időddel fizetsz a használatáért, így kevésbé is kritizálható.

    [ Szerkesztve ]

  • Doky586

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #40536 üzenetére

    Particionálásra: gparted-live x64 ISO [link], kicsomagolom egy fat32 pendrivera (~360MB) rábootolok (uefi) és máris azt particionálok amit akarok... :K

    HBCD PE: ez már nem az a régi linuxos izé ami volt, hanem 2018-as win10-re épül [link].
    Szinén csak simán kicsomagolva használom.

    Mindkettő Secure Boot kompatibilis.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Frawly #40536 üzenetére

    Aha, tehát ha már Windowst telepít valaki és ott is törölheti a célmeghajtót grafikus felületen, parancssort nyithat Shift + F10 billentyűkombinációval (+ egyéb módon) és ott szintén törölhet, akkor majd szórakozzon külön azzal, hogy bebootol valami Linux-telepítőt és ott terminálban matasson (amit elve kevésbé ismer), mert az mennyivel felhasználóbarátabb és milyen logikus lépés ilyen esetben... Mármint szerinted, de nem feltétlen ténylegesen, amik között azért van egy kis különbség.

    Ha megy az olvasás és a szövegértelmezés, akkor a linkelt HBCD PE kezdő oldalán világosan le van írva az alábbi.
    "With the useful tools inside of the ISO, you can solve many problems related with your computer. It does not contain any pirated software, it includes only free and legal software."
    Vagyis nem, nem tartalmaz semmilyen warez szoftvert, ingyenes és legális programok vannak benne, ahogyan a régi verzióban szintén. Előfordulhat olyan kész WinPE is, amiben akad, de a HBCD pont nem ilyen, direkt azért volt az linkelve.

    Nem mondod, mintha a Windowst, illetve a W10-et nem fejlesztenék folyamatosan, meg nem készítenének újabb és újabb verziójú kész WinPE rendszereket, ne lehetne mindig újat összerakni, vagy akár frissíteni a meglévőt. Az meg ugye az előbb már le volt írva, hogy pl. a HBCD tiszta, valamint a Microsoftos forrásból való Windows-telepítő is, tehát nem kellene ezt sem félremagyarázni. Meg ugye a DiskPart egy particionáló eszköz, tehát nem világos hogyan kapcsolódik oda az fstrim, blkdiscard, hdparm. De mindegy is, mert azokhoz sem feltétlen létszükséglet a Linux, megoldható a SMART, TRIM, Secure Erase stb. Windows alatt, sőt akár spéci WinPE alól is, meg a Windowst legalább rendesen támogatják az SSD-gyártók, írnak rá célszoftvert.

    Mondod ezt te megint szerinted alapon, holott az évek alatt azért fejlődött, változott ez + az az újabb Windows-verziók telepítőinél. Azt viszont igaz, hogy a lemezválasztásnál ha tárolóhelyként lett beállítva a meghajtó, akkor azt nem írja ki egyértelműen a telepítő, ami a korábban linkelt példánál is látható. Illetve az is, hogy normál esetben nyilván megjelenik ott ilyenkor is a meghajtó, meg ha más nem megy, akkor adott a DiskPart a törléshez. Vagy ha már beállította a user a vezérlőpultban, akkor ahhoz hasonlóan el is tudja távolítani a tárolóhelyek közül, akár még WinPE alatt is lecsekkolható, stb. Vagyis ehhez sem feltétlen kell külön Linuxot bootolni.

    A Windows árazásáról meg annyit, hogy kiadás (pl. Home/Pro) és OEM/Retail/Volume licenc függvénye is, ahol pl. a 80 ezres ár az a fulllos, Pro Retail kiadás. Ellenben ugye lehet venni olcsóbban OEM-et is, + hardverrel együtt előtelepített OEM-et, aztán otthonra elég lehet a Home kiadás is, szintén olcsón lehet venni EU-ban használt szoftvert legálisan is (ha esetleg ez sem lenne meg), oktatásban Tisztaszoftver/MSDNAA/Imagine program keretében tanárok és diákok akár ingyen kaphatnak Windowst és Office-t, akár céges szinten is a dolgozók pl. MSDN hozzáférést, még mindig működhet a W7, 8.1 to W10 ingyenes upgrade, stb. A pár-néhány eurós olcsó termékkulcsokról már nem is beszélve, amik ha nem is feltétlen jogtiszták, de otthoni használatra, illetve az aktiváláshoz megfelelhetnek, meg home user szinten kb. a kutya sem fogja ellenőrizni. Vagyis manapság kedvező áron vehet, használhat a felhasználó Windowst, + bizonyos esetekben akár ingyen is hozzájuthat, trükköznie sem kell a régi módszerekkel, azaz az ingyenesség már egyre kevésbé érv az L betűs platform rendszerei mellett. Meg aztán nem világos az sem, hogy most is mégis mire fel megy itt a térítés, okoskodás, meg hogy az inkább való a népnek, mert a használati adatok nem éppen azt támasztják alá...

    Az ilyen tömbösített okoskodással, meg a Windows haterkedéssel legközelebb inkább mást fárasszál, meg különben sem ebben a topikban van a helye, mivel itt az SSD-k, az azok beüzemelésével, használatával, technológiájával stb. kapcsolatos kérdések a téma, ha esetleg sikerült volna elfelejteni. Köszi!

    [ Szerkesztve ]

  • tutis

    őstag

    válasz King Unique #40514 üzenetére

    A "nem megfelelő eltávolítás" kifejezés nem pontos, mivel itt pontosan leírtam hogy a kapott leírás alapján eltávolítottam a tárolóhely közül. Utána ugye volt egy tanács hozzam létre újként, amit nem engedett. Viszont a leírás félmegoldás volt, mivel nem csak tárolóhelyként kellett eltávolítani, hanem mint eszköz is. Ekkor jelent meg mint kezelhető meghajtó.
    Viszont miután sikerült a klónozás, és 1 napot működött, szépen fogta magát a rá telepített rendszer és nem akart bebootolni. Indítási javítás és egyéb javítási lehetőségek nem segítettek. Hdd-t kellett újra indítani, onnan újra klónozni a meghajtót. Bár ezt most inkább a Windows probléma körébe írom, nem biztos hogy az ssd volt a bűnös.

    http://www.youtube.com/tutisgsxr

  • bepken

    veterán

    sziasztok!

    azt vettem észre az utóbbi hetekben, hogy elég sokszor bepunnyad a laposom, de pár napja néha szabályosan leáll "karikázni" hosszú másodpercekig, amit nem nagyon tapasztaltam azóta, hogy SSD-t használok....így picit aggódom.

    az összefoglalóban lévő cikkek alapján elvégeztem a szükséges ellenőrzéseket, teszteket. megmondom őszintén, sosem benchmarkoltam, csak használtam és kész. de ezek a számok rendben vannak egy olcsó, 1 éves Kingston A400 esetén?

    ╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝

  • ekkold

    őstag

    Külső USB3 házban használok SATA SSD-t. Többnyire Win7 oprendszeren. Ilyen esetben küld-e a Win7, ill. kap-e TRIM parancsot az SSD? Lehet-e manuálisan TRIM-et küldeni az USB3 házban levő meghajtónak?

  • Doky586

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz ekkold #40541 üzenetére

    Szerintem teszteld le.

    Nálam olyan régi USB2 házban is működött a trim ahol mások szerint nem kellett volna működnie.

    Törölsz egy jellegzetes nevű filet róla (nem a kukába), majd Recuva gyors kereséssel rákeresel. Fejléc nézetben ránézel: ha tiszta üres akkor működik a trim, ha nem akkor ottmaradt az exe vagy jpg fileokra jellemző sok krix-krax...

  • King Unique

    titán

    válasz tutis #40539 üzenetére

    A kapott leírás pont azt szemléltette hogy a sima törléssel ellentétben hogyan lehet eltávolítani a meghajtót a tárolóhelyek közül, ami utána megjelenik a lemezkezelőben unallocated lemezként. Utána pedig ha az arra történő telepítés a cél, akkor telepíteni kell rá a Windows telepítőjét pendrive-ról bebootolva, nem újra hozzáadni a tárolóhelyekhez. A utóbbit max. akkor, ha másodlagos meghajtóként történő használat a cél és a lemezkezelőben nem jelenik meg.
    Ha megfelelően lett klónozva a Windows, akkor az utána normál esetben nyilván nem csak 1 napig működik, vagyis ott lehet megint félrement valami. Meg nem derült ki az sem, hogy a klónozás előtt pl. a gyorsindítás kikapcsolása megtörtént-e a Windowsban, vagy a Shift + leállítás a teljes leállításhoz. Valamint ha nem bootol a rendszer, akkor azért vannak módszerek a rendszerindítás javításához, nem derült ki az sem, hogy azok mind megfelelően alkalmazva lettek-e. Valamint pl. a Macrium Reflect pendrive-ról bootolható WinPE/WinRE változatában is van "Fix Boot Problems" opció a bootolási hibák elhárításához. Illetve lehetett volna azzal klónozni, nem létszükséglet ehhez bebootolni a HDD-n lévő Windowst és az alól csinálni. + Ha megtörtént a klónozás, akkor célszerű letesztelni a sikerességét úgy, hogy csak a SSD van csatlakoztatva és arról indítani a klónozott rendszert.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz bepken #40540 üzenetére

    Ezek a CDM értékek elég gyengék, az adatlap alapján a 240 GB-os A400 modellnek 500/350 MB/s szekvenciális olvasási/írási maximumokat kellene hoznia, illetve kb. annyit, mint másnál. Persze befolyásolhatja az is, hogy már félig tele van másolva, de azért nem feltétlen kellene ennyire gyatrának lennie. A Windowsban esetleg egy manuális meghajtóoptimalizálást le lehetne futtatni, valamint ha talál hozzá a KSM újabb firmware-t, akkor frissíteni.
    Egyébként meg annyira nem meglepő a probléma, az A400 sorozatra több panasz is volt itt, volt akinél idő előtt tönkrement, másnál irreális mértékben belassult, stb. Példák: [link], [link].

  • King Unique

    titán

    válasz ekkold #40541 üzenetére

    Az ATA/AHCI TRIM USB-n SCSI UNMAP parancs formájában működhet, aminek feltétele az UASP csatlakozás + a külső háznál a firmware szintű támogatás, ahol az előbbit a Windows 7 alapértelmezetten eleve nem támogatja, ellenben az újabb, fejlettebb Windows 8.1, 10 rendszerek igen. Vagyis nem, emiatt W7 alatt alapesetben eleve nem fog működni USB-n a TRIM/UNMAP és az SSD, illetve az USB 3.0 szabvány adatátviteli sebessége sem lesz kimaxolható. Viszont ha kellően hatékony az SSD-nél a GC, akkor az némileg ellensúlyozhatja a TRIM/UNMAP hiányát.

  • bepken

    veterán

    válasz King Unique #40544 üzenetére

    firmware frissítés valóban kimaradt, talált is egyet. így már picit azért másabb, de majd használat közben derül ki, hogy mit is csináltunk :)

    köszi szépen! :R

    ╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝

  • Frawly

    veterán

    válasz Doky586 #40537 üzenetére

    A Gparted is egy Live Linux disztró.

    A Hirens sose volt linuxos, vagyis volt beleépítve linuxos, DOS-os, bare metal (Memtest86) rész is, de a nagyja ilyen Windows PE alapú volt mindig is. Secure bootot nem használok, így arról nem tudok nyilatkozni.

    (#40538) King Unique: ha nem sikerül diskpart-tal, mert nem segít, vagy a meghajtót sem látja, arra az esetre mindenképp megkerülhetetlen a Linux. Mondom, annak az az előnye, hogy azzal tuti megoldható. Nem csak lehet, meg valószínű, vagy hátha alapon. Meg nem csak particionálásnál, meg ilyen tároló lepucolásánál, hanem pl. aki régi gépen használ XP-t, vagy hasonló legacy rendszert, ami nem tud pl. TRIM-ezni (és az adott SSD gyártója sem adott ki XP-re manual TRIM-ezést támogató gyári szoftvert, vagy kiadott, de mivel OEM SSD, ezért a gyártói szoftver nem kezeli), arra is kiváló, havonta végigküldesz rajta egy fstrim-et. Lehet tud ilyet már a Hirens is, sok szerencsét annak a kinyomozásához, hogy a mellékelt 300 segédprogramból melyiket kell előszedni benne, vagy egyáltalán van-e benne ilyen, és működni fog-e, és melyik verziót kell letölteni belőle.

    A TRIM úgy kapcsolódik a diskpart-hoz, meg a Windows Telepítőhöz, hogy ezek nem olyan svájcibicska megoldások, mint a Linux. Tehát ha éppen működik a diskpart, kiiktattad pl. vele a lemezről ezt a tárolós nyomorékságot, akkor sem biztos, hogy a jövőben nem kell valami olyan, amiért megéri bebootolni egy Live Linuxot. A Windows telepítőt nem ilyen mindenes megoldásnak írták, meg lemezmeghajtók helyrehozásához, adatmentéshez, adat-visszaállításhoz, hanem hogy Windowst tudjál vele telepíteni. Megint más, ha ilyen javítókonzolos meg Shift+F10 után diskpart-os trükkjeit ismered, akkor még használható plusz-ben erre-arra, de akkor is limitált ilyen tekintetben.

    [ Szerkesztve ]

  • Doky586

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #40547 üzenetére

    "A Gparted is egy Live Linux disztró."

    Ezt próbáltam neked mondani.. :K (ámbár a disztró kissé túlzás) :U
    A lényeg hogy nem kell semmilyen nagy több GB-os valami, hanem a gparted 360MB és tudsz bármit grafikus felületen particionálgatni. Ámbár a win10 telepítőből ha lehagyod a sources\install.* filet akkor 800MB alatt van a helyfoglalása és ott van benne a parancssoros diskpart. Ja és még csak shift+F10 sem kell, el lehet érni 2-3 egérkattintással is... :D

    Amúgy én minden win és linux alapú toolt 1db pendrivera másolok (igen simán filekezelővel) és simán tudok bármelyikre bootolni uefi módban, vagy legacy módban a windows alapúakra. [kép] csak kimozgatom a kiválasztottat a könytátából a pen gyökerébe.

    Sajnos nálam a yumi uefi mindent elront és 640x480 képernyővel bootoltat mindent, így felejtős. Így meg minden rendesen akár fhd-ban jelenik meg bekapcsolt secure boot mellett is.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Frawly #40547 üzenetére

    Itt ami problémás lehet a telepítésnél, particionálásnál, az a tárolókészlet, ahol a legutóbbi esetnél is végül Windows alól oldotta meg a fórumtag, nem kellett neki spéci live rendszert, Linuxot bootolni pendrive-ról. Meg ezt is akkor kell, ha előzőleg be lett állítva tárolóhelyként az SSD, de ha nem, meg pl. újan megveszi és egyből telepít rá, akkor nyilván nem. Az XP-nél meg ebben a topkban is volt szó arról, hogy megoldható az optimalizálás (TRIM) akár 3rd party programmal is. Vagyis azt nem mondanám, hogy mindenképp megkerülhetetlen, max. azzal is meg lehet oldani.
    A Windows telepítője valóban nem egy mindenes AIO svájcibicska, de alapesetben nyilván nem is az a célja, hanem a telepítés és az ahhoz kapcsolódó általános műveletek elvégzése, kiszolgálása. Akinek mindenes megoldás kell adatmentési, diagnosztikai stb. célra, akkor arra adott pl. a már említett HBCD PE, ahol a weboldalon világosan fel van sorolva kategóriák szerint, hogy milyen programok vannak benne, azok mire valók. Vagyis a Linux Live rendszer ilyen célra is egy lehetőség, jó alternatíva, de nem feltétlen kizárólagos, nem csak azzal lehet megoldani.

  • ii77

    tag

    Sziasztok,
    nemrég beteljesítettem egyik vágyam és vásároltam egy használt Lenovo Yoga 520 80X800B4HV -t (SK Hynix 4GB 2400MHz-es ram, Toshiba 500GB 5400rpm hdd). Ultrabook kategóriában nem voltam jártas, de gondoltam, ennél többre képes, mint amit e kiépítéssel mutatott. Nosza, gyorsan cseréltem is a memóriát egy 8GB-osra (Volt itthon egy SK Hynix HMA81GS6AFR8N-UH 2400mhz CL17-es modul.) és ma pedig egy Samsung 970 EVO Plus 500GB MZ-V7S500BW-t is beépítettem. Átmenetileg fő meghajtóként járt benne egy Samsung 860 EVO 2.5 250GB SATA3 MZ-76E250 is, ám lefokozta másodhegedűssé a 970-es. Hiába, még kiemelkedőbb az élmény az EVO Plus-szal. Még inkább szeretem e kis Yoga-t (Ezért tervben van kimaxolni 16GB rammal), de jöjjenek az eredmények:



    VESTAX QFO

Új hozzászólás Aktív témák