Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz King Unique #40535 üzenetére

    Ez szent igaz, ha már úgyis Windows telepít valaki, és fut a Telepítő a telepítőmédiáról, akkor meg lehet próbálkozni Shift-F10 után a diskpart-tal, veszteni való úgy sincs. De szerintem a diskpart mindenképp kevésbé felhasználóbarát, mint egy cfdisk vagy egy GParted. A diskpart a linuxos fdisk-kel van egy súlycsoportban felhasználóbarátságban. Igaz a cfdisk-hez is kell megadni paramétereket, eszközazonosító, meg esetleg 1-2 kapcsoló, de ha már fut, akkor legalább rendes menürendszere van, még ha épp úgy Text User Interface is, mint a diskpart. Elég meghívni sudo cfdisk -Z /dev/sda formában, és végig lehet kísérletezni, hogy mi az eszközazonosító, írja a meghajtó méretét, és ha nem egyezik, akkor lehet sudo cfdisk -Z /dev/sdb-vel probálkozni, meg sdc-vel. Nyilván, aki linuxos, az nem próbálkozik semmivel, meghívja előtte az lsblk parancsot, ott megnézi az eszközazonosítót, meg megnézi a man cfdisk-et, de ez itt nem játszik, mert laikus felhasználásról beszélünk.

    A HBCD-n lévő sok programnak warez a státusa, és az egész kollekciót 2012 óta nem fejlesztik. Az értem, hogy közösség létrehoz magának Win10 alapokon hasonlót, de az nem hivatalos fejlesztés, és semmivel nem egyszerűbb azokat letölteni, meg kiírni és bebootolni, mint egy elterjedt Linux disztrót.

    Linuxnak mindenképp előnye, hogy folyamatosan fejlesztik, jönnek új verziók, és nem a MS készíti, ezért nincsenek benne MS-os korlátozások, a hardvert lehet benne low level szinten kezelni, és a szoftver az alapoktól van újraírva, nincs MS-os vagy vitatott licencű kód felhasználva, ezért cégeknél is ingyenesen használható, nincsenek jogi akadályok. Meg nem vagy arra szorulva, hogy Home Pisti épp milyen WinPE-t állított össze magának, abban mi van alapból, mi van kihagyva. Letöltesz egy friss verziós Ubuntut, Mintet, Manjaro, Fedora közül azt, ami épp tetszik, tényleg lehet akármilyen nagyobb disztró, aminek van Live módja, abban alaptelepítésben kéne lennie mindennek, GParted, terminál, fdisk, cfdisk, smartctl, mkfs.ntfs, mkfs.vfat, fstrim, blkdiscard, hdparm, stb. nem túl régi verziói, ezek jó részét a diskpart funkcionalitása nem fedi le.

    Persze ez a linuxozás sem ideális Windows-felhasználóknak. Ez a MS-nak lenne a dolga, hogy az alap Windows telepítővel ne csak alap vagy tök üres meghajtóra telepíteni lehessen, hanem alap adatmentő és lemezdiagnosztikai toolok is elérhetők legyenek rajta, felhasználóbarát formában. Ami részben el is érhető ilyen javítókonzolban, persze, szándékosan olyan formában, hogy laikusabb felhasználó még csak véletlenül se tudjon vele mit kezdeni.

    Meg az egész Windows telepítés folyamata is megrekedt egy szinten sok évvel ezelőtt. Pl. ilyen tárolóként felvett eszköznél nem listázza a meghajtót, pedig valami jelöléssel, megjegyzéssel kéne neki mutatnia, hogy ott a gépben, és miért nem lehet rá telepíteni, vagy pl. védett tárolónál is csak azt a hibaüzenetet írogatja, hogy a Windows nem telepíthető az eszközre, azt megint nem mondja, hogy miért, meg mit kell vele csinálni, hogy telepíthető legyen. Ez egy baromi nagy hiányosság, ami a 2000-es évek elején még lehet elment, most már így 2020-ban elég gáz.

    Mert Windownál ráadásul úgy indulunk, hogy ha az MS szerint is legális formában akarja (nem ilyen EU újrahasznosított OEM licenc, meg eBayről vett 2k HUF-os kulcs), és nem a géppel jött a licenc, akkor az ember egy valag pénzt kifizet érte, 30k egy Win10 Home OEM, 80k HUF egy dobozos Win10 Prof, ezek azért nagyon húzós pénzek csak egy alap OS-ért. Ilyen árszabásnál bele kellene férnie, hogy a telepítőben legyen még ez meg az, mindenképp felhasználóbarát formában. Közben meg ott a másik oldalon, hogy ingyenes linuxoknál ott a beépített Live mód, komplett grafikus felülettel, böngészővel, szövegszerkesztővel, fájlkezelővel, GParteddel, és a terminált sem csak ilyen rejtett billentyűkombinációval lehet előhívni, minden utasításhoz van beépített kézikönyv/help, részletesebb, mint Windowson a parancsok /? kapcsolójáé. Valóban, a terminál itt sem annyira felhasználóbarát, de legalább van némi help mellékelve, meg ingyen van az egész, csak a saját időddel fizetsz a használatáért, így kevésbé is kritizálható.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák