Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Vééégre!
Viszlát Ubuntu!
"Csaknem 15 évnyi működés után az Ubuntu közössége megszűnik létezni, ami kapcsán több közösség sajnálatát fejezte ki. Az Ubuntu felhasználói csalódottan vették tudomásul, és többen egy alváltozatot követelnek."
Dátumra figyelni, nem engem szidni! Sztem QRVA nagyJah: majd próbálok logouton ilyen linux-hírek félét összehozni, de arra is gondoltam, h ha többen lennénk, akkor lehetne kérni "saját" PH!-s linux blogot/hírsávot is...
-
ViZion
félisten
Köszi, F-eket nyomogattam, de nem volt jó.
Viszont a 3-al jó lett, a másik sorba kellett írni. Reinstall grub, új config file, restart, ugyan az -de már van animált Fedora logo
restart, terminál, Kmod cuccok remove, grub újratelepít, öröm, boldogság... lenne.
Nálam ugye van W7 64 bit, Fedora, és most Comice OS, ez lett utoljára felrakva. Fedora frissítéskor nem frissíti a grubot, de Ubuntu és "klónjai" Grub customizerrel megtalálják -bár ezek szerint az indítási paraméterekkel nem tudnak mit kezdeni... faßa.
Erre a Fedorából újratelepített Grub2 azt írja: sda7 partíción linux, ubuntu 11.10, makeconfig nem támogatja, ennyi... wattafakk?
Nem para, van grub diszkem, sztem arról teszem fel, az sokszor jól jött. Lehet kellene egy /boot partíció? Mondjuk Fedora előtt nem találkoztam ilyennel.
Köszi a segítséget...valakinél van működő zárt driver? Már szeretnék találkozni ilyennel, mert a "szomszédtopikbanírtákhogyvalakihallotaamikorbeszéltékhogymegy..." nem elég.
-
ViZion
félisten
Nah, jött új kernel: 3.3.0.8 felraktam, minden frankó, restart után is.
Majd láttam, h ehhez van 12.3 catalyst, szintén repóban. felraktam, restert után semmi hibaüzi, végigfutnak a cuccok, de nem jön be kép.
Grubot sztem nem frissítette, oda is be kellene vmit raknia, mint az AMD oldalról leszedett driver tette? Hogy tudok terminálba belépni? Mert így semmi nincs. -
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #3281 üzenetére
Nem kell leszedned, bár a yumexben megtalálod. 2 vagy 3-at hagy fenn, a legrégebbit mindig le fogja neked szedni.
-
ViZion
félisten
Logoutra kirakta Kalandor a Linux ajánló folytatását... Chakra, Comice OS, meg pár "könnyű" disztró. Próbáljátok ki őket
-
ViZion
félisten
Köszi a linket, meg az infókat. A Sudo olyan Ubuntus, tudom. Megszokás kérdése, ott is volt sudo -i, de -magamat sem értem miért- nem használtam.
Synapticot próbáltam, de amíg Ubuntun nagyszerű volt, itt a Yum extendert tartom vmiért kényelmesebbnek. Nem gyorsabb, különösebb oka nincs is miért, de nekem jobb.
Zoli62: apt-get is frissít mindent, csak kernel és VGA drivernél kell restart, de lehet félreértettem amit írtál.
-
zoli62
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #3277 üzenetére
Sőt: yummal lehet futó rendszert is upgradelni.
-
válasz
Sweet Lou 6 #3277 üzenetére
az a pánik pedig utal vmire... memóriát, vinyó kábeleket érdemes átnézni. de lehet púpos kondi is az oka...
és üdv a klubba -
Sweet Lou 6
addikt
ami érdekes, hogy volt egy kernel panicom, ezenkívül viszont teljesen stabil a cucc, pedig most elég sokat használtam. tetszik, hogy gyorsabb, mint az ubuntu és az openSUSE. ubuntut amúgy azért hagytam ott, mert még a 2 éves LTS verzióban is random akadt a hang, ami tuti, hogy hardverspecifikus hiba volt, mert apám gépén tökéletes, nekem viszont elegem lett belőle.
ViZion: sudo helyett én is a su -c 'parancs' -ot használom.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #3268 üzenetére
Hali!
(ViZionnak is.)
6 havonta van kiadás, tavasszal (április-május) és ősszel (október-november) kis csúszás mindig van. Támogatás +2 kiadás +1 hónap, minimum 13 hónap, plusz a csúszások. (15 hónap volt a valaha rekord.) Lehet rolling frissíteni is.synaptic szerűnek ajánlom a synapticot.
(#3270) Sweet Lou 6:
Azok nem tudom mit csinálnak.
(#3271) ViZion:
Inkább: link.
A sudózást meg felejtsük már el.(#3274) DragoX
az xfce beállításai között nézd meg, hogy automatikusan csatolja -e.
Ha ott nem, akkor gnome-os valami, fejből nem tudom. -
DragoX
tag
Heló mindenki!
Fedora 16 (xfce)-t használok. A problémám az, hogy az USB tárolókat nem csatolja azonnal a rendszer behelyezéskor, hanem be kell menni a fájlkezelőbe (Thunar) ott rá kell kattintani az ikonjára és csak azután csatolja a fájlrendszerbe. Érdekes egyébként hogy a memóriakártyákat azonnal felcsatolja. Elég idegesítő jelenség mert más filemanagert használok. Valakinek valami ötlet erre esetleg?
-
ViZion
félisten
válasz
Sweet Lou 6 #3270 üzenetére
1. Bleachbit, rootként
2. man yum
3. sudo yum check-update
sudo yum update
sudo yum upgrade
4. takarítás: sudo yum clean vagy sudo yum clean all
[link]A letöltött csomagokat itt is megtartja, SSD-n van, ezért törölgetni szoktam. Írj rá bash scriptet, kész:
#!/bin/bash
#
#
echo "Check for available package updates"
#
sudo yum check-update
sudo yum update
sudo yum upgrade
#
echo "Ready"
sleep 20ezt szövegfájlba yum check.sh néven menteni, utána futtathatóvá tenni vagy terminálból (chmod +x yum*) utána dupplaklikkre fut terminálban.
-
ViZion
félisten
válasz
Sweet Lou 6 #3268 üzenetére
Szia!
Üdv a klubban
Amit feltétlenül telepíteni kell:
- beesu: gksu megfelelője Fedoránál, grafikus felület+root joggal indít; sudo yum install beesu-yum eXtender: Synaptic helyett. Az is van, de ez itt jobb, kicsit szokni kell az igaz.
sudo yum install yumexHa yumextenderben frissítettél, akkor utána a szoft telepítés/eltávolítás is jó, ott is lehet keresgélni.
Kiadások évente 2-3 van, folyamatosan frissül amúgy. Ubuntu után ez fénysebesség. Most takarítottam Bleachbit-el: 5,4 GB az egész.
Ja, kell még pár repo:
http://rpmfusion.org/ hozzáadáshoz [link] rawhide-t nem kell hozzáadni (illetve én nem adtam), csak az RPM Fusion Free, Non Free és Updates -
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Eddig openSUSE-t és (az utóbbi időben) ubuntut használtam huzamosabb ideig, de kipróbálnám a fedorát is, mert szimpatikus. Pár kérdésem lenne:
-egy kiadást mennyi ideig támogatnak?
-synaptic-szerű grafikus csomagkezelőt hogyan tudok telepíteni? -
Múltkorában volt az a bug, h pendrivra való másoláskor megállt a rendszer. Múltkorában az kicsit túlzás, mióta linux a linux van ilyen "bug". Na most, nálam 3.3-as kernelel megszűnt. Mivanitt?
-
pazzo
tag
válasz
rokefeller #3257 üzenetére
Köszönöm. Egy újraindítás megoldotta. Utána a futtatásba (minden linuxba kellene egy ilyen) beírtam a obconf, meg a lxappearance parancsokat a beállításhoz.
Másik problémám: jó linuxosként előbb frissítettem a rendszert a yum extenderrel. Felrakta az új shell-t is, ami nem indul. Nem ír ki semmi hibát, csak a boot menü után kiírja: Loading initial ramdisk...
Aztán meg sem moccan. A régi shell-el müködik rendesen. -
rokefeller
senior tag
-
-
ViZion
félisten
Hol akadsz el? Saját mappádban ctrl+h erre megjelennek a rejtett könyvtárak. Aletöltött csomagból kicsomagolod a témákat, és bele a .themes -ha nincs ilyen, akkor csinálni kell.
Utána lehet, h ki kell jelentkezni és vissza, majd a gnome-tweak-tool-al lehet témát váltani.
Linkeld mit szeretnél, este kipróbálom, lehet nem jó gnome3-hoz -
zoli62
addikt
válasz
rokefeller #3243 üzenetére
Azért a KDE-es Fedora se kutya, bár magam részéről Gnome-t favorizálom, ezért lepett meg, hogy milyen kiforrott let az új KDE, bár a relatív lassúsága megmaradt.
-
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #3248 üzenetére
Nem
illetve nem oda tartok, de már szokom.
Chromiumra van vmi hack, hogy logout is centered legyen? nem tetszik balra zárva
Igazíthatnák már a többi PH-oldalhoz. -
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #3246 üzenetére
Már néztem ott, vagy nem csinál semmit, vagy lerohad tőle a GS...
A "Tevékenységek"-et lecseréltem Fedora-logóra, mellette a kedvencek és a futó appok ikonjai, ennyi elég. Hot corner pont azért gáz, mert túllököm az egeret... -
rokefeller
senior tag
https://extensions.gnome.org/
itt van disable hot corners extension, ami a message tray-t is kicsapja, de van olyan is, ami csak az activities hot corner-t
Egyébként én imádom a hot cornert, az égett belém leginkább, sima windowson kell egy nap mire leszokok arról hogy rángatom fel az egeret :-)
A blogot megnézem, mert érdekel, de én amennyire lehet, nevelem magam a standard megoldásokhoz, a túlzott testreszabás rugalmatlanná tesz :-)
-
rokefeller
senior tag
Ne foss tőle, olvastam a design-nal kapcsolatban a wikit, meg levlistán is fenn vagyok, és szoktam követni. Az AppMenü nem global menü. Pár, az alkalmazással kapcsolatos menüelemet raknak oda, pl help, beállítások, nézetek, ilyesmi. Az érdemi funkció marad az alkalmazás ablakban.
Eleve, a menü intenzív alkalmazásoknál nem lehet meglépni, a kevésbé sok menüelemmel rendelkező appoknál meg már beindult a chrome-szerű egy-gombos megamenü. Firefox-nál is ez megy, ennek az AppMenü-nek egyelőre a célja annyi, hogy ezt feltegye a bar-ra (is)
A gnome deignerek egyébként évekig álltak ellen a rinyának, ami azt kérte hogy legyen OS X-es global menü, és ezer indokuk volt, hogy miért horror. Nekem nincs vele nagy tapasztalatom, nem tudom megindokolni, elképzelni, vajon miért lehet jó vagy rossz.
-
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #3243 üzenetére
Várom már, elvileg több fontos újítás is lesz benne. Megjelent a Gnome 3.4 is, ebben kicsit aggaszt az Unity-s global app menüre hasonló "alkalmazásmenü"... Unity-t 80%-ban ezért rühelltem, pedig tűrtem sokáig. GS-ben a hot cornert nem tudom kikapcsolni, de ezt túlélem (azért 1 jó tipp jöhetne
), amúgy a legbarátibb asztali környezet nekem.
Hamarosan Logoutra kikerül a korábbi cikk folytatása, ebben a Comice OS 4, ami szintén GS, de áthegesztve mega-giga felhasználóbarátra. Kellemes, majd lesd meg. -
rokefeller
senior tag
Egyértelműen a fedora a legkiforrottabb gnome-os OS most. Eddig is forszolták az upstream követést, most is. Ubuntu ugye elment Unity felé, Suse KDE-s inkább, a Mint átszabott shell-lel jön... szóval ha vanilla gnome-shell kell, akkor fedora. Lassan jön is a beefy miracle :-)
-
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #3240 üzenetére
ohh... ja, azt terminálból. hmm. F@sza. mondjuk nálam GS alatt kellett, amikor kiakasztottam extensionokkal, de ez akkor nam az. Bocs.
openSUSE alatt is jó a Gnome Shell, csak az egész kicsit lassú. Nem mértem, de utána a Fedora villám volt érzésre. oS-el az a baj, h alapból KDE, GS-hez kevés infó van, ezért (is) döntöttem Fedora mellett. -
rokefeller
senior tag
-
zoli62
addikt
válasz
rokefeller #3226 üzenetére
Suse 12.1 Gnome 3.2 alatt kipróbáltam a gnome-shell --replace-t, de hibaüzenetet dobott.
-
Vladi
nagyúr
Vladi mennyire van kész 1-10-ig, ha lxde spint akart telepíteni de xfce-t töltött le és csak live módban vette észre? Hm?
-
Vladi
nagyúr
Csak lesek mennyi új arc...
-
pazzo
tag
Üdvözletem!
Eddig gnome-os felülettel volt csak dolgom (főleg Ubuntu). Most felraktam egy lxde-s Fedorát a laptopomra.
Kérdésem: hogy lehet letöltött témákat feltelepíteni? Pl. ezt
Itt is érvényes, hogy csináljak a mappámban egy ./themes mappát, másoljam be, aztán valamilyen program segítségével hozzam felszínre? -
rokefeller
senior tag
A teljes képernyőn nem megy az asszem már a fedora 17 bétával nem megy. Ott az X es drivert nem sikerül lefordítani rendesen a tools-nak/guest additions-nek, és ezért ha full screnre teszem a virtuális gépet, a belső felbontást nem növeli. Tehát nagy fekete keretekkel ugyanúgy kicsi marad a guest gép.
A villogás, hát nem tudom hogy írja le. Flickering :-) Rég néztem, mert egyszerűen nem lehetett úgy használni hosszabb távon, úgyhogy egy időre lemondtam róla.
-
zoli62
addikt
válasz
rokefeller #3229 üzenetére
Az mit jelent konkrétan, hogy villódzik a kép, és nem megy teljes képernyőn?
-
rokefeller
senior tag
Nekem ment/megy fedora 16-tal. Ha jól emlékszem, alapból fallback módba kapcsol, de ha replace-elem, akkor megy. Mondjuk nem egy nagy só, virtualboxon és vmware-ben sem az igazi, az egyikben lassú, olyan ragacsos, a másikban meg villódzik összevissza, és nem megy rendesen full screenben... fél éve win7-re vagyok kényszerítve, használható, de nem szeretem használni, mert béna és kényelmetlen.
Komolyan, aki a shell miatt rinyál, egyszerűen nem tudom megérteni, az OSX, Unity Win7 triumvirátus annyira használhatatlan mikiegér fostalicska lélekrabló gyerekjátéknak tűnik nekem utána...
-
zoli62
addikt
válasz
rokefeller #3226 üzenetére
Én be szoktam kapcsolni a 3D gyorsítást. Vmware playeren trükközni kell ahhoz, hogy menjen a Gnome Shell, valahol ezt olvastam a vmware fórumon.
-
rokefeller
senior tag
Szia, ha minden igaz, a gnome-shell is megy virtuális gépben, csak kell neki a 3d gyorsítás (win-es host-tal elvileg megy) és a virtualbox guest additions vagy a vmware tools. Felteszed ezeket, reboot, és utána 'gnome-shell --replace', és voilá, megy is. Fedora 17-től meg, amiben már 3.4-es gnome-shell lesz, lesz a shell-nek meg a mutternek támogatása a software renderinghez, és llvmpipe felett is el tud majd futni.
-
zoli62
addikt
Érdekes, a KDE-s Fedora jobban tetszik, mint a Gnome-os változat, már csak azért is, mert virtuális gépen is szépen működik.
-
ViZion
félisten
Nemsokára rakok fel egy cikket, abban lesz egy olyan Gnome Shell változat, ami tényleg kitalálta mire vágyom (előzőben azért kapott a Gnome Shell, mert ezt a marhaságot, ahogy az alkalmazásokat kell elérni, nem tudom feldolgozni). De még ez a legjobb... ha pl. kedvencek, futó progik ikonjait felrakod a panelra, meg pár extensionnal okosítod.
-
Pano
addikt
Nem kellett particionálni, mert ugye előtte feltettem a mintet, így csak lecseréltem rá, azt meg elintézte saját maga
Amúgy GNOME 3-t ilyen formában még nem használtam én sem, mint ahogy a fedoraban van, de kezd nekem sem tetszeni a kezelhetősége (szépnek szép). Majd meglátjukViZion: Köszi, feltettem!
-
Pano
addikt
Köszönöm szépen!
Ami azt illeti bajban vagyok, nagyon sok minden hiányzik :S Nincs flash player sem, a szoftverek hozzáadása/eltávolítása alatt meg ember legyen a talpán aki kiszűri mi, micsoda... ubu disztrók alatt könnyebb volt a válogatás, de itt, ebbe semmit nem találok.
-
Pano
addikt
IGen, bocsi azt kihagytam
Amúgy még a frissítésnél járok, szóval nem túrtam bele magam annyira, de ahogy látom lesz pár kérdésem majd :$
Az első kettő ugye az asztal lenne és az, hogy lehet valahogy a szöveg méretet, DPI-t módosítani? Hiába fut 1680x1050-be a fedora, olyan nagy minden, mint ha 1280-ba lennék. -
Pano
addikt
Még se jött be a mint
Ezért maradt a fedora.
Nem működik az asztalon a jobb klikk, ez normális?
-
Pano
addikt
Szia!
Köszönöm a helpet, de közben a mai kevés türelmemből kifolyólag indulatból feltettem újra a mintet és nagyon az előnyére változott, müxik minden rendesen (igaz a jar programjaim megjelenése még mindig ritka ocsmány de már mókerolás nélkül fut), egyenlőre ezzel próbálok szerencsét, újra
Köszönöm még egyszer! -
ViZion
félisten
Aeseus partition magic -ingyenes, wines alkalmazás. Letölt, telepít, rendszergazdaként futtat. Azért ezt, mert gyorsabb, mint GParted LiveCD-vel. A windows legyen töredezettségmentes -kivéve, ha SSD- Partition magic-el a windows partíció jobb szélét húzd balra, de van róla Youtube videó. Jobbra legyen üres hely, mondjuk 15 GB -vagy ezt Te tudod. Az üres részen legyen egy kiterjesztett partíció, amiben egy 14 GB és egy 1 GB partíció (kerekítéssel ne törődj, nem baj ha hézag van közöttük.). Alkalmaz. Erre restartot kér, restart után átméretezi induláskor a HDD-t, ne parázz, sok idő, adat mennyiségtől függően. Türelem. Türelem.
Win betölt, kikapcs, CD-ről boot, kézi csatolási pontok -utolsó a listában- a korábbi hsz-ben leírtak szerint a nagyra / kicsire swap. többi automatice. Ha nem jó, akkor MD% és disk ellenőrzés. -
Pano
addikt
Bakker, nem megy!
Akarmelyiket probalom mindig behal a telepito, vagy azt irja nincs eleg hely, holott van 80 giga szabad helyem.
Inkabb hagyom a francba, nekem most ehhez semmi türelmem, túl idegbajos vagyok ma ilyen küzdelmekhez.
Hálás vagyok azert a segitségért. Később megprobalkozom vele, amint lesz turelmem -
Pano
addikt
Próbáltam, a shrinket, de kidob a telepito es felhozza a bugzillat. :S
Akkor marad a manualis particionalas... reméltem, hogy mar ennel se kell ennyit szorakozni, mint ahogy ubinal megoldottak, de tevedtem. Hiaba tudok angolul, elsore egy magyar telepito azert marha jol jott volna...@Vladi: Megprobalom azt is, koszi.
-
Pano
addikt
-
ViZion
félisten
Első opció: töröl mindent, egész vinyóra automatikusan felpakol.
2. Meglévő linux helyét veszi át, azt törli
3. Jelenlegi rendszerek összehúzása, és utána rakja magát: ezt javaslom, ha automatikusan szeretnéd.
4. Szabad helyre települ, persze ha van, csak akkor lehet ez.
5. csatolások kézi beállításaSzerintem jobb, ha win alól csinálsz neki két üres partíciót (lehet kiterjesztett is) az egyik a rendszernek ~10 GB körül vagy több, másik a swap (ramtól függően, 2 GB ramnál azért legyen 512+ MB, 4GB ram és utána már ritkán kell, de valamennyi nem árthat.).
Ezután kézi telepítésnél 10 GB-os partícióra ext4 filerendszer, csatolási pont / a swap partíció fájlrendszere swap, vagy linux swap nem tudom ez mit ír, csatolási pont automatikus -
Vladi
nagyúr
Pillanat, pillanat!
Mielőtt elindulsz médijába fogyasztásmérőt venni, nézd meg az x logját. Onnan kiderül, hogy mit tud a hardver. Ezt msot nem találom, de tuti ott van.
A /proc alatt meg szerintem valahol bejegyzi, hogy éppen mennyit megy a gpu és a vram. Majd lesz időm megkeresem ezeket.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #3199 üzenetére
Melyik bugot? Használj valami régi kerneles cuccot, pl: centos6. Abban tuti nincs.
Notin? Pl: akkuidő, vagy hálózatról csinálod és akkor fogyasztásmérő. Ez utóbbi csak a biztos,a gép nem tudja direkt a saját fogyasztását megmérni.
Új hozzászólás Aktív témák
- SoundBlaster X-Fi
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Automata kávégépek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- The First Berserker: Khazan
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Router gondok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Új FULL HD webkamera + Számla
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest