Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
"szerk: "Sokszor láttam már ilyet telefonnak, vízzel, villannyal.": telefon, víz, villany nem átalánydíjas."
De még emlékszem arra, hogy milyen volt, amikor átalánydíjas volt a telefon és a villany. Persze nem mindenkinek.
Példák:
Telefon: a Posta anno nagyon nagy budapesti területen nem tudta mérni a hívásidőtartamokat és kapcsolási díjat számolt. Vagy pontosan, vagy találomra. Sok barátom lakott ilyen helyen, és családilag rájöttek, hogy a telefonszámla, bármennyit is beszélnek, mindig egy átlagos értéket mutat. Ennek egyenes következménye volt, hogy irdatlanul sokat telefonáltak, és ha egyszer összejött a kapcsolat, akkor azt akár a kagylót félretéve is tartották -- mivel az iker is így gondolkodott, tehát egyáltalán nem volt triviális vonalat kapni.
Villany: szűkebb körben, de ismertem átalánydíjas, illetve jelképes összeget fizető fogyasztókat. Hőtárolós villanykályhák minden szobában, harminc fokra fűtött lakás/ház, ha túl meleg van, ablakot nyitunk módon szabályozva.
Víz: a mai napig rengeteg átalánydíjas társasházi vízfogyasztó van. Az általam közelebbről ismert házban a lakások felében van mérő, de a vízfogyasztás háromnegyede a méretlen lakásokra esik. Közvetetten ugyan az ő befizetésüket is növeli a használat, de az elszámolási szabályok miatt a többletfogyasztásuk után jelképes extra díjat fizetnek.
Ugyanez netelőfizetéssel: a fiatalabb ismerőseim döntő többsége nem azt tölti le, amit fel is használna, hanem ami csak a csövön befér, aminek a döntő többsége érintetlenül megy a kukába. Iskolai letöltőversenyek. 0-24-ben pörgő videónézés kikapcsolt tévével.
Mindezzel persze nem lenne baj, ha nem egy korlátos erőforrásról lenne szó, de amikor a netsebességen pontosan látni, hogy a szomszédok éppen szabadsáon vannak, az azért felvet kérdéseket.
A lényeg az, hogy én a mások terhére szóló pazarlást szeretném baromira visszaszorítani, ennek pedig szerintem egy kézenfekvő eszköze a pazarlás szankcionálása, akár pénzben, akár szolgáltatáskorlátozással.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
Új hozzászólás Aktív témák
- Resin (gyantás) 3D nyomtatás, tervezés, profi festéssel
- Razer Viper Ultimate, kábel nélkül
- Xbox One S 500GB, 2 kontroller+játékok!
- HP Pavilion 15,FHD 15.6",AMD Ryzen 5 3500U,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest