Egyes internetszolgáltatók aggódnak az EU tervei miatt

Az elképzelés szerint a nagy adatforgalmazóknak plusz terheket kellene fizetniük.

A már többször felmerült, de még így is merész terv mellett tavaly év közepén állt ki Thierry Breton, a belső piacért felelős, illtve Margrethe Vestager, a versenyszabályozásért felelős biztos, akiket most megkerestek érintettek.

Ennek a modellnek (SPNP – Sending Party Network Pays) az a lényege, hogy a nagy adatforgalmat generáló – döntő többségükben egyesült államokbeli – vállalkozások anyagilag is járuljanak hozzá az európai internetes hálózatok fenntartásához és működtetéséhez.

Ezt a javaslatot sok szolgáltató támogatta, támogatja, ugyanakkor egy európai szakmai szövetség (European Internet Exchange Association – Euro-IX) most levelet írt az uniós tisztviselőknek, amely levélben az intézkedés kockázataira figyelmeztetnek.

A szakmai szintű részletekre nem kitérő levélben az Euro-IX képviselői arra hívják fel a figyelmet, hogy egy ilyen „adatforgalmi adó” veszélyeztetné a magas szintű internetszolgáltatás biztosítását, könnyen „technológiai, rendszerszintű” gyengeségeket eredményezne, és kiemelik, hogy a politikai adminisztratív döntések jelentős hatással lehetnének a működtetésre. Konkrétan azt említik meg, hogy megeshet az, hogy a szóban forgó vállalatok a többletteher miatt a forgalmukat átterelik Európán kívüli hálózatokra, ami minőségromláshoz vezethet, illetve azt is szóba hozzák, hogy ha esetleg nem is tesznek így, a többletköltséget valamilyen módon majd ráterhelik a felhasználókra.

A tervezetet tavaly civil jogvédők is kritizálták, akik a hálózatsemlegesség megsértését látnák egy ilyen intézkedés bevezetésében, és véleményük szerint egyszerűen a szolgáltatók anyagi érdekei motiválnák a működtetését.

Azóta történt

Előzmények