Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Mikrotik routerek
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen NAS-t vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oldman2
veterán
válasz hajraolaj1 #25999 üzenetére
Örülök, hogy így látod. Van egy 3 éves unokánk, őt most kezdték el Könyvtárba hordani...
SOKKAL nagyobb örömmel jár oda és választ fizikai könyvet, mint amit bárki el tud képzelni.
Az „eszköz” vásárlás ráér még az ő esetükben. -
hajraolaj1
tag
válasz Cs1csó #25998 üzenetére
Okés, köszi a gyors válaszokat! Gondolkodom még a továbbiakon, nyilvánvalóan amiatt gondolkodtam el reggel rajta, mert korához képest talán sokat olvas, emiatt talán költséghatékonyabb lehet egy könyvolvasó, viszont azon meg színes tartalmakat nem tud fogyasztani a tablettel ellentétben. Oldman2 véleménye is teljesen jogos, pár év múlva lehet több értelme van egy ilyen beruházásnak.
-
Cs1csó
félisten
válasz hajraolaj1 #25995 üzenetére
Ennyi idősen még bőven elég könyv van a könyvtárban, a könyvtár egy jó szocializáló közeg is.
Pontosan mire használná? Az okés, hogy pl. képregényre, de azok elérhetőek e e-könyv formátumban?
Egy 10"-os színes e-könyv olvasó már alkalmas színes tartalom megjelwnítésére akár pdf-ben lévő formátumot is. Azt tudni kell, hogy a színei fakóbbak mint egy tablet képernyője.
A tablet egy átmenet a notebook/pc és az okostelefon között, pl. webböngészőt is tud kezelni, filmet lejátszani.
A tablet többfunkciós eszköz de nem tartós olvasásra ajánlott, arra a limitált funkcionalitású e-olvasó ajánlottabb. -
Dr.NX
addikt
Könyvolvasót vegyél neki, sima fekete-fehéret.
Videót amúgy sem fogsz nézni semmilyen könyvolvasón, se színesen, se fekete-fehéren.
Elfogadom a sütiket.
-
Oldman2
veterán
Nem fog tetszeni a válaszom:
egy 9 évesnek semmilyent nem szabad venni. Menj inkább ki vele az udvarra/erdőbe/játszótérre...
-
hajraolaj1
tag
Sziasztok!
9 évesnek szerintetek mit érdemesebb venni, tabletet vagy könyvolvasót? Létezik olyan ebook reader, ami színes kijelzésre is alkalmas, vagy a technológia miatt ez nem is lehetséges? Egyáltalán lenne értelme ilyet választani, ha létezne? Még ha most nem is, a későbbiekben biztosan szeretne rajta videókat is nézni stb., így nem tudom célhardverre könyvolvasáshoz mennyire van értelme beruházni. Főleg, hogy biztos olvasna színes könyveket is, gondolhatjázok... Van ilyen tapasztalata bármelyik fórumozónak, gyereknek mit érdemesebb? Bármilyen véleményt szívesen fogadok! -
rednifegnar
senior tag
válasz szkaroly #25992 üzenetére
sztem nem is a kijelzo merete a lenyeg hanem a teljes meret, mert hiba kicsi ha nagy a kava.
az enyem 5.1"-es de jo nagy a kavaja. a mai hasonlo kulso meretuek mar mind 6"-os kijelzovel vannak. raadasul konyebbek is mert igaz hogy ez a sony csilivili premium fem hazas de az csak a tomeget noveli, soka haszna nincs, hordozasnal meg minden gramm szamit.
persze mas szempontbol meg jo a nagyobb kava, jobb ugy fogni, nem takar be az ember keze, nem kell csak az élinel fogni hanem rendesen tarthatoA camera does not make art, the artist makes art.
-
szkaroly
senior tag
válasz LittleBiG007 #25974 üzenetére
Én is legszívesebben egy ötöst vennék. Egy Era vagy Verse formában. Elférne egy zakó- vagy kabátzsebben. Egyébként nekem az a véleményem, akinek jó a látása annak a 6-os olvasó tökéletesen megfelelő, attól függően persze mit olvas rajta.
Poco F6
-
Apollyon
Korrektor
válasz Cs1csó #25987 üzenetére
Plusz szigorúan csak tokban, a PB TL 5 "Kwmobile" tok masszív, megnöveli a méretét.
Hehe, vicces is amikor nézi az ember a különféle teszteket, most mindegy milyen márka, már a legtöbb eszköz mind vékony, kicsi, könnyű kis pille cucc, jujdejó. Aztán meg a valóságban amikor használod, a tok miatt nagy bumszli és "nehéz".
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Cs1csó
félisten
Ezzel én is így vagyok, egy kis táska mindig van nálam: feles víz, zsepi, kulcs, egy könnyű esőkabát vagy kis esernyő, pénztárca, szőlőcukor, labelló, rágógumi, iratok kb. mit egy női táska ott simán elfér egy olvasó is.
Nem szeretem amikor dagad a zsebem mert mindent vinnék.
Plusz szigorúan csak tokban, a PB TL 5 "Kwmobile" tok masszív, megnöveli a méretét. -
Meglivorn
aktív tag
Izlések és pofonok + érzékenység.
Nekem a kis 8" tabletem mindössze 5,6mm vastag, 272g. De azért megérzem ha bedobom a táskámba ^^°
(el se tudom már képzelni hogy suliba anno simán vittük naponta a 10-15 kilós tatyókat )
Plusz a tok... sokan használnak. Sőt, haverom InkPad3-ja nálam volt egy hétig, egy leszedhetetlen, 2,5cm vastag (nem túlzok) tok volt rajta. Azt mondja azzal jött amikor vette (sztem nem jól emlékszik, vagy tényleg tartozék volt de ő rakta bele ). Na úgy már volt mérete és érezhető súlya is -
senior tag
Te itt húztad meg a határt. Más meg ugyanígy válaszol ("a táskába belefér, és alig van súlya"), ha azt kérdezed tőle, hogy minek cipel magával mindenhova egy laptopot.
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
-
senior tag
Sőt a hátizsákban akár egy 17 colos laptop is elfér... De ha hordozhatóság a cél, akkor minél kisebb és minél könnyebb, annál jobb -- persze csak ameddig funkcionális marad. (Retikül, táska zseb, stb.)
Ha már könyv olvasás: itt egy puha fedeles sci-fi az asztalon: 23 x 15 x 6 cm, és pont egy kiló -- ehhez képest bármilyen méretű e-könyv olvasó előrelépés a hordozhatóság terén...
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
BoB
veterán
válasz rednifegnar #25978 üzenetére
Jó így már értem, a különbség az hogy van aki nem szeret táskát vinni magával.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Ébri
senior tag
válasz rednifegnar #25978 üzenetére
Én 6" Aura HD-t is hordtam nadrág hátsó zsebében .
Egyébként munkakezdőként mikor nem volt éppen mit csinálni, én simán leültem olvasni, igaz akkor még papírkönyveket meg újságot. Mondjuk volt aki rám szólt, míg az a kollégám aki a büfében kávézgatott nem, szóval ez valószínűleg irritálóbb, annak ellenére, hogy ha lett munka, akkor engem egyből meg tudtak találni.
-
JamesFinn
senior tag
Sziasztok. Offtopic, de a dibook-on a mai naptól gyereknapi akció van a gyermek es ifjúsági kategóriában. 10-35% kedvezmény pörgethető ki a szerencsekeréken. Nekem volt a kosárban még régebbről könyv, és abból is levonja a kedvezményt. Most lehet betárazni könyvekből, a -35% nem rossz
(Hint: van 10 forintért is gyerekkönyv, plussz amit szeretnél. Kódot beirod a kosárnál...Gyereknap35 működik...) -
BoB
veterán
válasz LittleBiG007 #25974 üzenetére
Egyébként ezt a bárhová magammal tudom vinni dolgot hogy kell elképzelni?
Csak mert könyv olvasásról van szó.
Beviszed az öltöny zsebében meeting-re és ott olvasol közben? Mert amúgy ott a táska, hátizsák amiben akármekkora olvasó elfér.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Cs1csó
félisten
válasz Apollyon #25973 üzenetére
Alcor-om volt ami nem tapis és kicsit tartottam, hogy milyen lesz egy érintős (összemázgálom a kijelzőt stb.) de semmi jelentős gond nem volt lapozni is ott lapozom, könmyebb mint a gombot nyomogatni. Az a lényeg hogy több opció is legyen hiszen nem vagyunk egyformák.
-
Apollyon
Korrektor
Nyilván jobb egy nagyobb kijelző, de a 6" sem rossz, és ha valaki nem akar vagyonokat költeni, akkor még az is jobb, mint a semmi, a lényeg hogy legyen min olvasni. Nálam a húzóerő a Libra felé inkább az volt, hogy legyenek végre lapozógombok, mert az tényleg klassz, hogy nem kell a kijelzőbe nyúlkálni.
De én 10 évig 6"-os kijelzőn olvastam gombok nélkül, csak taccsszkrín, és azért annyira gond nem volt vele. A Clara egyébként egy nagyon klassz eszköz első olvasónak, az enyém egy Touch volt, abban még világítás sincs, lámpázni kellett.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
senior tag
válasz LittleBiG007 #25961 üzenetére
Bocs, tényleg nem kötekedni szeretnék, csak bennem van a szokásos utólagos "lehet, hogy inkább a nagyobbat kellett volna venni?" érzés. (Amúgy lehet. Viszont a Clara feleannyiba került (tokkal), mint a Libra került volna (tokkal), és első ebook olvasónál ("kell ez nekem egyáltalán") ez azért elég sokat nyom a latban...)
Szóval. Lehet, hogy csak a fénykép torzít, de az "Elliot. Eamonn. Egbert." sor balról jobbra 368, 390 ill. 352 pixel széles (kinagyítva). Azaz valahogy nem egyformák. Pl. hiába azonos nagyságú a betű, ha más a font (betűtípus). A megjelenő sorok száma sem igazán tükrözi a méret növekedést: balról jobbra 30, 32 (33) ill. 41 (40) sor látható, amibe a font méreten kívül nyilván belejátszik a sortávolság is. (Ezért felületesen nézve ebből a képből az jön ki, hogy ha nem szeretünk lapozni, akkor 6 helyett 7 collal nem nyerünk sokat, bezzeg 7 helyett 8-cal rengeteget. Ha nem felületesen nézzük, akkor viszont az, hogy a szöveg megjelenítés optimalizálásával (KOReader?), kisebb kijelzőn is lehet valamennyit javítani a helyzeten.)
A szürke kerettel egyetértek: lehet, hogy kellemesebb lenne a szemnek. (És ez a hupikék gyári tok sem az esztétika csúcsa, ha már itt tartunk. )
-
Apollyon
Korrektor
válasz rednifegnar #25967 üzenetére
De pont ezt mondom, nem életszerű olyan pozícióban olvasni, hogy már átforduljon a kijelző.
Amit hoztál példát a múltkor meg már kissé extrém...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Kitano
csendes tag
Sziasztok! Van egy pocketbook inkpad 3 típusú olvasóm. Megadta magát szoftveresen, hiába próbálom megnyitni bármilyen formátumú könyvet, látni látja de nem nyitja meg. Frissítettem a frimware-t is de semmi. Valaki tudna segíteni mi lehet a gond?
-
Ébri
senior tag
válasz rednifegnar #25967 üzenetére
De ha kikapcsolod a forgatást, akkor nem forgat, fejjel lefelé meg nem akarsz ovlasni, szóval nem értem, mi a baj? Ha a nem szimmetrikussága zavaró, ill. hogy feleslegesen nagyobb, mint ami egy 7" minimális mérete lehetne, az valóban így van, nagyobbik hátsó zsebű nadrágomba a libra 2-m elődje belefért (kobo aura hd), ez nem, igaz ehhez már nem volt olyan mulbess tok se, amivel zsebre is mertem tenni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz Apollyon #25943 üzenetére
ize nem en akarok fejjel lefele olvasni hanem volt egy tag aki eleg sok forumban erre keresett megoldast. a lockolassal nem mukodik mert csak a fekvo tajolast tiltja, a fejre forditast nem.
en a forgatastol tovabbra is fazom, inkabb keresek olyat ami szimmetrikus, csak 7-esben nem sok van.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Meglivorn
aktív tag
válasz Cs1csó #25964 üzenetére
a klasszikusabb kialakítás az amikor a keret 1-2mm-rel magasabban van, maga az e-ink kijelző süllyesztett. Újabban egyes gyártók, Pocketbook, Onyx... gyártanak úgy, hogy egy üveglap az eleje így nincs az a süllyesztés a képrenyő körül. Mint egy telónál.
Van aki szereti, van aki nem annyira.Nyilván nem a vakító fehérre gondoltam, az persze, "sötétítené" az e-inket.
[ Szerkesztve ]
-
LittleBiG007
Topikgazda
válasz Cs1csó #25962 üzenetére
Igen, az egy Pocketbook InkPad 3 volt.
A fehér kávás kindle csak kiemelte az e-ink háttér szürkeségét, vizuálisan sötétebbnek hatott, mint az ugyanazzal a kijelzővel szerelt fekete kávás. Akinek szürke kávás Boox-a van, annak vajon mi a véleménye? Az úgy jobb?
[ Szerkesztve ]
Nova 3 - Oasis 3 Smart - Kindle 4 - PRS350 PRS+ - Mini
-
Cs1csó
félisten
válasz Meglivorn #25963 üzenetére
Ezt hogy érted pontosan, azt értem, hogy egy síkban lenne a kijelzővel (ezt én támogatnám mivel érintőképernyős ezért szoktam takarítani, enyhén nedves viledával, és utána mikroszálassal szárazra szoktam törölni de szöszök maradnak a sarokban alig tudom kitakarítani, ha síkban lenne ilyen gond alig lenne, amúgy is szigorúan tokkal használom.)
De akkor fehérnek kellene lenni ennek a kávának, hogy jobbban hasonlítson egy margóra? -
Meglivorn
aktív tag
Szerintem az ideális az lenne, ha a káva margóként funkcionálna, azaz nem fekete lenne (mert úgy nem igazán felel meg ennek a funkciónak) hanem ideális esetben pontosan olyan mint az e-ink maga. Ezt a sík, nem süllyesztett képernyőkkel könyebb lenne. A margónak ugyanis van funciója, nem felesleges papírpazarlás. A valódi, nyomtatott könyveken is.
-
Cs1csó
félisten
válasz LittleBiG007 #25961 üzenetére
A méretkülönbség egyértelműen átjön, de sokat számít a káva, a legkisebbnek van a legnagyobb, és a legnagyobbnak a legkisebb.
A legnagyobb az egy PB? Nekem az ilyen káva jön be: minden oldalon minél kisebb.
-
Cs1csó
félisten
-
Apollyon
Korrektor
válasz fattyu #25953 üzenetére
Igen, ez a nagyobb és jóval drágább jelenség anno az OLED-eknél is megvolt, most már nem annyira.
Lehet itt is ugyanez van, de OLED tévéket nem közel 20 éve gyártanak... Azóta meg fejlődhetett volna annyit a gyártástech. hogy legalább a BW kijelző ne legyen horror áron.
Bár általában nagyobb kijelzős olvasó esetén a funkciók is bővebbek, valszeg ez is megnyomja a bekerülő költségeket.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
fattyu
veterán
válasz Apollyon #25952 üzenetére
ha jószándékú laikusként nézem: lehet hogy a kihozatali arány nyomasztóan eltér a méret növekedésével. azt is el tudom képzelni hogy exponenciálisan romlik.
nyilván egy 5x3 centis darab emiatt tud centekbe kerülni egy 6 colos 20 dollárba (gyártói oldalon) egy 6.8as 40 be stb.
talán. remélem
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Apollyon
Korrektor
válasz Komplikato #25949 üzenetére
Jelen pillanatban az E-Ink monopóliuma miatt megteheti, hogy magasan tartja a kijelzők árát, így ez megnyomja a végtermék ellenértékét is.
Ha megmurdel a kijelző az eszközben, az kb. gazdasági totálkár. Talán ezen enyhít valamennyit a Kobo DIY javítós akciója, de a legújabb Clara BW kijelzője is nálam 85 angol fontért van listázva, míg egy zsírúj készülék 120 font.
És akkor lehet vele küszködni, mert a vízálló bevonatot is le kell róla szedni a cseréhez, ez meg nem épp kényelmes. A vízállóság meg megszűnik, hacsak nem oldod meg magadnak. Persze ez is jobb a semminél...
Most már lassan két évtizede megy egyébként az E-Inkes könyvolvasó gyártás, de még mindig elég drága egy kijelző. Ennyi idő után már igazán zuhanhatott volna valamennyit legalább a nem színes kijelzők ára. Holott meg egyre több boltban látom, hogy E-Ink kijelzőket tesznek a termékpolcokra árazás gyanánt, ráadásul színeseket... Szóval lehet az ereader gyártók részéről is van némi turpisság, de persze ez csak konteo.
-
Meglivorn
aktív tag
a harmadik esélyesen a CBR lesz
azok csak zip-pel vagy rar-ral tömörített képek, az epub szintén zip de azért ott vannak egyéb metadatok is.
Egy manga kötet általában elég standard, 180-200 oldal, szines borító (esetleg szines védő + FF belső, 1-4 szines oldal az elején a többi belív FF. -
Lien
aktív tag
válasz Meglivorn #25948 üzenetére
Ezek angol nyelvűek és lehet van a borító kivételével még 1-2 színes oldal. A formátumok .cbz-ben vagy azt hiszem .epubban illetve egy 3. formátumban vannak aminek nem jut eszembe a neve. Egy kötet ~200 oldal Ha pedig még nem jelent meg a kötet akkor egy rész ~20-40 oldal.
-
Komplikato
veterán
válasz Meglivorn #25939 üzenetére
"Sajna ha kilépsz a 6" méretből, akkor rohamosan nőnek az árak, még mindig "
Mondjuk ha anno az Amazon Kindley nem csinál versenyt, akkor még az is 120 ezere lenne. Ahhoz képest, hogy amikor az ePapir ki lett találva, azt nyilatkozták, hogy nem kerül többe a gyártása, mint egy nyomtatott újságnak ...
Minap néztem kínai 13.3 colos színes olvasót, röpke 1100 USD áron és tök jó, hogy van hozzá toll (azon is mi kerül annyiba, amiért komplett rajztáblát kapsz, akár kettőt?) , de például világítás nincs benne. Ráadásul nem csak kinézetre törékeny.[ Szerkesztve ]
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Cs1csó
félisten
válasz kalmani #25944 üzenetére
Papíron, marketing miatt sok olvasó van de a lényeg az E-INK KIJELZŐ jóval kevesebb típus, nagy eltérések nincsenek, ami leszűrhető a fekete-fehér vs. színes olvasókkal kapcsolatban:
1. mindegyik színes kicsit fakó egy LCD-hez képest olyan "pasztelesek" a színek.
2. ha színes olvasón olvasol fekete-fehér szöveget akkor a fehér felület egy kicsit "szürkébb" mint egy nem színes fekete-fehér olvasó esetén.Ha nem tetszik az a kicsit szürkébb fehér akkor tartsd meg a PB-t sima könyv olvasására színes tartalmakra pedig ott a színes olvasó.
Még a Onyx Note Air 3 C
Közel 70k-val drágábban a mérete miatt lehwt jobb: 10,3" (a PB 7,8")
mindkettőben Carta kijelző van. Színes magazinok miatt lehet a nagyobb jobb beruházás lenne kvázi natív lapméretben tudnál akár pdf magazinokat vagy akár szkennelteket is olvasni.A kicsi színes olvasók inkább csak a normál könyvek színes borítóinak a megjelenítésére, vagy ha van a könyvben pár színes ábra, kép, térkép stb. azok eaztétikusabb megjelenítésére való.
Magazinoknál akár egy nagyobb tablet is jó opció ha nem napi több órát akarod azokat nézegetni.[ Szerkesztve ]
-
kalmani
tag
Nemrég ajándékba kaptam egy Pocketbook Verse könyvolvasót. Nagyon megszerettem. 6"-os ami könyvekhez elég, ám a színes magazinok nem szépek rajta.
Arra gondoltam, hogy beruházok egy PocketBook InkPad Color 3 könyvolvasóra. Ez 7,8"-os színes kijelzős.
Vélemény, esetleg tapasztalata erről a készülékről?
[link] -
Apollyon
Korrektor
Most lemértem, fél perc mire bekapcsol.
Nálad egy vagy több rosszul formázott könyv lehet, ez okoz általában ilyen lassú betöltést amit leírsz.
Ha van PDF, vagy valamilyen többihez képest nagy méretű könyv felrakva, az is lehet a hibás.(#25940) rednifegnar
Ezt az elforgatás dolgot kicsit túlgondoltnak érzem. Fejjel lefele olvasni (vagyis inkább feküdni) nem egészséges, illetve ha úgy tartod, hogy már átfordul, akkor a nyakad sem lesz olyan pozícióban ami hosszú távon jó hatással lenne a testtartásodra, szerintem. Kipróbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
veterán
válasz rednifegnar #25940 üzenetére
Az automatikus forgáshoz kapcsolódóan, nekem anno (amikor még Oasis 3-asom volt) az kimondottan tetszett, hogy (KOReader alatt) a képek automatikus illesztését beállítva (álló/fekvő tájolás esetén), a képek jobban jelentek meg egy sima elfordítás eredményeként. A jelenlegi PW5 ezt sajnos nem tudja.
-
Cs1csó
félisten
válasz rednifegnar #25935 üzenetére
A kijelző méret okés, a káva nekem sem terszik de pl. az inkpad-nél nincs ilyen.
Most számomra a "legoptimálisabb az Inkpad 3 vagy az Inkpad 4 lenne (nem sok az újítás de csak "újabb")
Ott keskeny a káva, az Inkpad 4-esnél talán még "keskenyebb, könnyen rátehető a Koreader.
Inkpad 3
Inkpad 4Nekem nem releváns hogy legyen gomb akár oldalt, én nem "suhintok" a kijelzőn, csak "koppintok a jobb oldalon és már lapoz.
De 100k HUF kicsit túlzás.
-
senior tag
válasz Apollyon #25930 üzenetére
Ez a kép kicsit csal, mert a libra2-n (jobb oldal) kicsit kisebbre van állítva a betűméret. (Azaz pl. a baloldali "BY THE PRINCESS IRULAN" 544 egység széles, a jobb oldali meg 510. Ez kb. másfél betű nyereség.)
Ezzel nem azt mondom, hogy a nagyobb képernyőre nem fér ki több szöveg (ez elég nagy marhaság lenne), csak azt, hogy ez nem a legpontosabb illusztráció, mert így a libra kettő jobbnak mutatja magát (szövegterjedelmileg), mint amilyen ténylegesen.
Az elég nagy bénaság a Kobo részéről, hogy nem írja ki számokkal a betűméretet, mert ha bármi miatt elállítja az ember, akkor csak hosszas kísérletezgetéssel lehet visszaállítani a megszokottra. (Sajnos különböző könyveknél és a pocket tartalomnál is hajlamos alapból más-más betűméretet használni.)
(BTW: Ugyan a szöveg betűméret állítható, a kezelőfelület betűmérete, vagy a láb- és fejlécek betűmérete nem. Ez is szólhat a nagyobb készülék mellett, persze feltéve, hogy ott nagyobbak a kezelőfelület betűi.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz rednifegnar #25935 üzenetére
Anno amikor megjelent a Kobo Forma 2018-ban én is hasonlóképp gondoltam. Aszimmetrikus, hogynézki miez
De sok év kijelzőbe nyúlkálás után már inkább ez a kialakítás tetszik. Főleg amikor egy könyv nagyon érdekes részénél vagy, olvasnál tovább, és megszakad a folyamat, mert az digitizer épp nem regisztrálta, hogy hozzáértél a kijelzőhöz. A gomboknál nincs ilyen, nem kell belenyúlni a kijelzőbe se, csak megnyomod a gombot amin már eleve ott van az ujjad és kész. Sokkal folyamatosabb olvasás.Az aszimmetriának én se vagyok híve, de ez esetben így praktikus. Kell valami káva, hogy tudd tartani az olvasót, különben a kezeddel eltakarhatod a szöveget, plusz így egy kézben is tudod használni.
Egyedül a Kindle Voyage volt szimmetrikus és oldallapozó gombja a kijelző két oldalán, meg a Nook-oknak, amiket már rég nem árulnak Európában.
-
rednifegnar
senior tag
válasz Cs1csó #25934 üzenetére
atloban, feluletben meg ~232 cm2 vs 316 cm2, ami +36%
nekem jobban tetszik a 7-es, bar az a jobb oldalo marha nagy káva nem tetszik, foleg ezzel a kikapcsolhatatlan forgatassal. a 8"-ast meg nagynak erzem, igy hazi szimulacio alapjan (berajzoltam egy papirra oket es kivagtam).
[ Szerkesztve ]
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Cs1csó
félisten
válasz rednifegnar #25933 üzenetére
1" az kb. 2,5cm (2,54 cm pontosan) az nem kevés.
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz Apollyon #25925 üzenetére
igen gyorsan fordul azt lattam. de ez biztos hogy zavarna mikor leteszem, ahogy telonal is az elso dolgom volt kikapcsolni.
van lock csak epp nem ugy mukodik ahogy az ember varna.
forum leirasok alapjan azt szurtem le, hogy a lock csak a portrait/landscape valtast kapcsolja ki,de a fejjel lefele valtast nemvan egy ipse kb minden forumba beirt, hogy o fejjel lefele szeretne olvasni es sehogy se tudja ezt a forgatast lefixalni.
azert akar fejjel kefele olvasni mert o azt csinalja hogy hanyat fexik es lelogatja a fejet, hogy az egesz napos elorelogatas utan tornaztassa a nyakat es igy tartja maga ele. ez a readernek fejjel lefele allas igy megfordul es az neki nem jo.
-
Apollyon
Korrektor
Mennyivel több karakter fér el egy sorban normális betűméret mellett egy 7"-os olvasón, mint egy 6"-oson? Féllel?
Rossz napod volt?
Egyébként ha utána néztél volna, kb. 1/3 oldallal... Ami egy ezer oldalas könyvnél 300 oldallal kevesebb lapozást jelent.
[ Szerkesztve ]
-
Bozek
nagyúr
válasz Apollyon #25925 üzenetére
"A 7" egyébként már sokkal jobb olvasásra mint a 6"
Komolyan az a 2,54 cm számít? Ami magasságban 2, szélességben 1,6 cm 3:4-es képarány esetén... Mennyivel több karakter fér el egy sorban normális betűméret mellett egy 7"-os olvasón, mint egy 6"-oson? Féllel?
[ Szerkesztve ]
-
Helios
tag
válasz rednifegnar #25924 üzenetére
PocketBook (Inkpad 4) olvasóm van, abban ki lehet kapcsolni a forgatás érzékelő szenzort. A Kobo Libra 2 leírásában az van, h ott is lehet lockolni a forgatást. (Csodálkoznék is, ha nem lehetne.)
Nekem is első dolgom volt letiltani, mert telefonon is ki van kapcsolva, pont azért amit te említettél. Most ha kell a KOReaderben pár másodperc alatt kézzel átállítom az irányt. -
Meglivorn
aktív tag
Én is egy asszimetrikus 7"ost, a Boox Page-t szemeltem ki végül. Már csak a pénz kell beérkezzen rá
Igen MMbe voltam én is mert megtapizni cuccokat lassan már csak ott lehet. Szépek a webshop képek (már amennyire vannak) de "élőben" azér csak jobb megnézni. Marha szegényes volt a választék, elsőre nem is találtam őket. Megkérdeztem eladót, az meglepetten nézett vissza hogy "vannak ebook olvasóink?" Végül egy másik segített
-
Apollyon
Korrektor
válasz rednifegnar #25924 üzenetére
Ha megfordul a kijelző Libra 2-nél, akkor gyorsan megfordul, szerintem nem annyira zavaró. A 7" egyébként már sokkal jobb olvasásra mint a 6, nem hiszem, hogy valaha visszatérek a 6"-hoz. A 8" már kicsit nagy, de végülis otthonra teljesen jó, csak nem épp hordozóbarát.
-
rednifegnar
senior tag
válasz Meglivorn #25915 üzenetére
ma elzarandokoltam ket nagyobb mm-ba. eleg siralmas a kitett valasztek. par tipus van csak a legtobbje be se kapcsolhato, vagy le van fagyva.
mindegyik 6"-os volt, nagyobb nincs kint.
mondjuk a sony-imhoz kepest ezek is marha nagy ugras, mert nem sokkal nagyobb a 6" de kezben megis sokat jelent.
maguk az olvasok se nagyobbak mert kitolti az elejet a kijelzo.a hattervilagitas nagyon jo, az kell mindenkepp.
leginkabb kobo-k voltak meg tan egy verse. betumeret allitast egyiken se birtam megtalalni...a sebesseguk megjelenitesben meg ugy minden masban soxorosa a sonymnak. a kijelzok feketeje is jobb.
a 7"-es kobo libra 2, asszimetrikus. ez nem volt kint de tesztek alapjan tetszik. egy nagy gondom van hogy legtobbsszor bal kezzel fogom, ehhez at kell forditani. ilyenkor megfordul a kijelzo. ez jo de az nem tetszik hogy ezt igy nem lehet teljesen lockolni. ezert hajlamos ide oda forogni letevesnel mozgatasnal. asszem ez halalra idegesitene...
-
szasanyi
félisten
Esetleg ehhez még kérhetek segítséget? Megadtam a nejem mail címét (ebook) meg a saját gmail-es címemet (ez nincs regelve amazonra) de a test ibával zárult. Miket kell/hete itt megadni amivel ez jól működik?
-
Apollyon
Korrektor
válasz szasanyi #25919 üzenetére
Akkor a PDF könyvekkel lesz a gond. Ott nem fogsz tudni betűméretet, se semmit sem állítani, mert a pdf nem ebook formátum. Ez már nagyon sokszor ki lett tárgyalva itt a topikban.
Epub egyébként a lehető legjobb forrás (attól függ persze azt meg miből csinálták, de ez igaz az összes többi formátumra is), tudtommal Kindle-öknél meg elég csak a Kindle-ös fiókra elküldeni emailben az ebook (formátumú) könyvet, és az Amazon átkonvertálja az olvasóra.Különben egyszer kell beállítani Calibre-ben a kívánt formátumot, onnantól mindig azt fogja küldeni az olvasóra.
Én pl. a Dibookról vásárolt könyvekkel mindig elégedett voltam, rendesen voltak formázva, borító is oké, szóval csak emiatt nem vennék új eszközt, mert ha nem jó a forrás, akkor az más olvasókon is ugyanúgy probléma lesz.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
szasanyi
félisten
válasz matti70 #25917 üzenetére
A legrissebb 5.16.8 sw verzió fut rajta, és amit írsz nekem új és teljesen ismeretlen. KOReader... azmiaz?
Apollyon: ált. amit olcsón vagy ingyen be lehet szerezni, legtöször .epub (amit ugye aalapból nem is képes megjeleníteni). De más formátumokkal is (pld. -mobi, ..pdf) előfordul a leírt kellemetlenség. A .pdf amit legjobban megjelenít, de ott is gond szokott lenni a etűméret ami nem állítható.
-
Apollyon
Korrektor
válasz szasanyi #25916 üzenetére
Szia!
Ebből amit leírtál nem úgy tűnik, hogy az olvasó cseréjével megoldódnának a gondok. Még egy Kindle-nél is lazán lehetne állítani a betűméretet. Mi a könyvek forrása, mármint milyen formátum?
-
matti70
tag
válasz szasanyi #25916 üzenetére
Úgy tűnik alapvetően a Kindle szoftverével van gondod, amit nem is csodálok, szerintem a legrosszabb a piacon. Ha az aktuális szoftververzió megengedi azt, ami a topik második tiltott témája, akkor tehetsz rá KOReader-t és szerintem ingyen lett egy élvezhető olvasód.
-
szasanyi
félisten
Sziasztok! Nem szakértem a témát és nem is olvastam végig sok-sok postot de röviden és érhetően megpróálom előadni a kérésem lényegét. A nejemnek van egy 2018-as Kindle Paperwhite 4 ebookja, amit napi szinten használ. Műszakilag hibátlan, és alapvetően meg is felel a célra tehát ilyen szempontból nincs vele semmi gond.
Mégis fontolgatok egy esetleges cserét, mert unom a sok konvergálgatást ami után még úgy is adódnak megoldhatatlan gondok (gyakran kicsik a betűk és betűméret nem állítható, rendezettlen- töredezett az oldal sorkiosztása ezért nem jó olvasni, stb.).
Ezért gondoltam, hogy itt a hozzáértőbb, tapasztaltabb PH!órumtársaktól kérek véleményt és segítséget egy esetleges cseréhez:
- van-e ami ennél egyértelműen jobb (formátumok támogatásában, funkcióiban, esetleg méretben is) de nem jelentősen drágább (tehát nem 100k+ árú) típus?
- ha van(nak) újabb és ajánlott típus(ok) akkor az(ok) melyik(ek)?
Nem kell, hogy színes, 10', 100m-ig vízálló, stb. legyen ami számunkra szükségtelenül megdrágítaná a vásárlást.MOD - ha lenne több lehetőség is, lécci azt is vázoljátok már mivel/mitől jobb egyik vagy másik típus!
[ Szerkesztve ]
-
Meglivorn
aktív tag
válasz rednifegnar #25913 üzenetére
Ha megnézed a Kobo oldalán (de mindegyiknél) szerepel a készülék mérete és súlya. A kijelzőt konkrétan nem írják ki de azt sem olyan nehéz kikalkulálni (vagy arányokkal, vagy szimplán a dpi és a felbontás értékével )
Én is keresgélek, még ilyen módon kartonból "modellt" is csináltam -
rednifegnar
senior tag
válasz Oldman2 #25910 üzenetére
olyasmi, most is fent van a calibre mert azzal szoktam fajlokat konvertalni, de ha benezek a kimenet konyvtaraba tele van random cuccal ami engem elegge zavar.
kicsit fazom attol hogy beeirjak/szerkesszek egy olyan szoftverben metaadatokat ami ki tudja hol milyen formaban tarolja, amihez kesobb nem ferek hozza vagy eleg maceras atmenteni mashova stb. nagy igenyeim nincsenek mert gyak. most is 3 adatot hasznalok, kategoria,szerzo,cim.
minden esetre raneztem par darabra igy neten at,
ONYX BooX Tab Ultra 10,3", azt irja 26cm a kepatlo, ezt nagyon nagyak erzem, plane hurcolni (plusz kava, igaz az jo keskeny).
asszem a 10 az sok, 8-nal nagyobb nem lenne praktikus. mostanaban soxor maszkalok olyan helyre ahol sehol semmi, szo szerint puszta kozepe es orakig ott kell uldogelni.
igazabol ezert is jott megint elo ez az ebook dolog.
jo lenne valami olyan ami hasznalhato meretu lenne de nem tul nagy, a sony nagyon pici 13cm a kepernyoje (5.1") ehhez merten eleg nagy a kavaja kb 19cm atlo (7.4").
ha ennel nem lenne sokkal nagyobb es kitoltene a kepernyoje a nagyja teruletet az egesz jo lenne.
a hurcolas miatt, fontos hogy ne legyen tul nagy mert akkor nem fogom elvinni, raadasul csak tomegkozlekedem meg gyalog megyek, igy a meret fontos szempont.
amit hirtelenjeben leletem, kobo libra2, 7" és kobo sage 8". mindketto hattervilagitasos.
meg megprobalom leszimulalni a meretuket.
van olyan bolt bp-en ahova bemegy az ember es meg is tud nezni tobb tipust?
(mm-ban egyik sincs uzletben ugy latom)A camera does not make art, the artist makes art.
-
válasz rednifegnar #25904 üzenetére
EPUB szerkesztésre az ingyenes és könnyen kezelhető SIGIL [link] program sok platformra elérhető (MacOS, Windows, Linux). Természetesen a metaadatokat is lehet vele módosítani.
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
Bozek
nagyúr
válasz rednifegnar #25907 üzenetére
Én csak a PocketBook-ot ismerem, azon tudsz fájlokat törölni. És a gyári lista is jó, szerző és cím szerint simán rendezhető, de ami nekem hasznos, az az, hogy sorozatra is lehet szűrni, azon belül pedig beállítani, hogy a könyv sorozatban elfoglalt helye szerint legyen rendezve. Persze ehhez ezt a mezőt is ki kell tölteni Calibre-ben, de a moly.hu plugin ezt is leszedi.
"a calibre ami annyi szemetet volt kepes gyartani hogy hamar kaosz lett fajl szinten"
Nem tudom, nálam nincs mellette szemét, csak az epub-ot tölti fel az olvasóra. Persze maga az olvasó létrehoz még fájlokat, amikor olvasol egy könyvet, de ez nem zavar be, észre se veszed. -
Cs1csó
félisten
válasz rednifegnar #25907 üzenetére
Egy "pár" mb-os OCR-ezett pdf-t egy pillanat alatt átkonvertál a Calibre pl. Epub-ra. (Ha a tördeléssel gond van, akkor előbb docx-be azt pedig szövegszerkesztővel kipofozom, de a Koreader is képes "megregulázni" hogy a szemnek is szebb legyen.
-
rednifegnar
senior tag
pdf mindig is muszaj megoldas volt mert ha nem volt masban akkor azt kellett szeretni. ma mar talan megoldhatobb lenne valami konverzioval. na meg ez a pdf kepes dolog is olyan hogy odairjak, aztan mikor megveszed es szeretned hasznalni akkor kiderul hogy a gyakorlatban nem igazan jo sehogy sem (2009-rol es sony-rol van szo).
meta adatok nekem eleg egyszeruek, volt valami info fajl minden doksi mellett (95%-ban rtf-ben tartottam mindent).
ebben kb 4 adat volt, kategoria, szerzo, cim es fajl nev (sima szoveges fajl). ha nagyon nekiduraltam magam ekezetesitettem. a fajl neve eleve hosszu volt, szerzo es cim egyben.ebbol az infobol legeneraltam neki egy sajat progival az o media.xml-jet. voltak benne csavarok mire felderitettem a strukturajat.
a fo kepernyojen hivatalbol van 4 kategoria:
-books by title
-books by author
-books by date (ez lenyegtelen)
-collections.
ha a media.xml-t eloallitottam neki akkor ezeket a focsoportokat tudta kezelni.
a collections-ban meg szepen szet voltak valogatva a kategoriakba rendezett konyvek.
mivel a ketagoriakat en hataroztam meg igy mint egy konyvtarszerkezet ott volt minden pl "[SciFi] 160 books". ugyan ezen a szinten alatt a szerzok: "Aldous Huxley, 1book"nem mondom, hogy tokeletes de eleg jol tudtam kezelni es ami a fo hogy ezt nem a tetu lassu procijan kellett kialakitanom (vagy valami kezelhetetlen csodaprogival mint pl a hozza adott sajatja vagy a calibre ami annyi szemetet volt kepes gyartani hogy hamar kaosz lett fajl szinten). annyi jo lett volna, hogy tudjam torolni a fajlt magan az olvason de azt nem tudta (azt meg en nem tom van e olyan ami tud ilyeneket).
-
Bozek
nagyúr
válasz rednifegnar #25904 üzenetére
"pdf az hasznalhatatlan rajta"
A PDF sose volt e-book formátum, egy e-book olvsón se lesz tökéletes az eredmény, főleg nem, ha kisebbet szeretnél."nem szeretnek meta adatokkal kuzdeni"
Pedig muszáj lesz, mert különben honnan tudná az olvasó ezeket. Persze a gyári, boltból vett könyveknél ez általában ki van töltve. Ha meg nincs, a Calibre a Moly pluginnal megoldja."orulok ha szerzok es/vagy cimek alapjan tudok rendezgetni/valogatni"
Ez alapján a Kindle ki is esett, ha minden igaz. Bár nem néztem sose, de a topikban olvasottak szerint ez ott nem megoldott."ekezetekben se vagyok igenyes"
Az meg igazából a betűtípustól függ, de általában ez nem szokott gondot okozni. A KOReader-ben lehet saját betűtípust is beállítani, én is úgy használom. Na meg PocketBook-nál a gyári programnál is lehet saját betűtípus. -
Meglivorn
aktív tag
Ennyire az OSt nem tudoim, inkább a reader funkciókba szoktak belemenni, de a goodEreader csatorna pl egész korrekt teszteket csinál.
-
rednifegnar
senior tag
válasz Cs1csó #25902 üzenetére
a takarekosabbat meg lassabbat ugy kell nezni, hogy ez egy 2009-es modell, annak megfelelo speckoval.
ma mar hol vannak a 2009-es telok a maiakhoz kepest? kb ez is hasonlo.
kb 200 konyv van rajta es borzaszto sokaig tart mig atnezi oket miutan lehuzom az usb-rol, hasonloan sokaig tart mig keresek valamit (a keresoje se tul acelos ezert tobbszor neki kell futni) es ugy igazabol minden igen lassu rajta.
linearisan lapozva rendben van, olvasni lehet mert egy lapozas az gyorsan megtortenik.
ugralni, tobb oldalt lapozgatni mar nem jo mert az igen lassu. persze mindezt ha mar megnyitotta az adott konyvet mert egy konyv betoltese a memoriaba sokaig tart.
egyutt lehet vele elni, de nem egy nagy elmeny.nagyon felek attol hogy ha veszek valamit akkor jol beszopom, mert ennek is volt egy csomo hulyesege (pl pdf az hasznalhatatlan rajta), es nem tudom mennyire tudok utana nezni egy egy yt video alapjan.
olyanokra gondolok hogy pl fajl kezeles, vagy katalogusok hasznalta mert en mar annak orulok ha szerzok es/vagy cimek alapjan tudok rendezgetni/valogatni. nem szeretnek meta adatokkal kuzdeni meg konvertalni. ekezetekben se vagyok igenyes, ha mar kalapos ô vagy hullamos õ van az mar boven jo.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Ébri
senior tag
válasz Cs1csó #25902 üzenetére
Ez így nem feltétlenül igaz, mert a mögöttes akku mérete is számít. Számomra a kobo elég gyors, szerintem gyorsabb a PB-knél és lassúbb a Kindlenél, ill. Onyxnál (bár utóbbinál lehet számít az olvasóprogramból melyiket használjuk). De a gyorsaság olvasásnál elég nüansznyi eltéréseket jelent. Szóval én nem erre helyezném a hangsúlyt, ha egyébként legjobban x típus tetszik, bár picit lassabb minden másnál, hát nem hiszem, hogy zavarna.
-
Cs1csó
félisten
Az is érdekes, hogy amelyik erősebb, több mindenre képes az többet fogyaszt amelyik "lassabb" az ugye takarékosabban bánik azrrőforrásokkal.
Engem a Koreader vett meg rendesen. Úgyhogy nálam a Pocketbook emiatt is kiemelt céleszköz, mert erre pik-pakk rá lehet varázsolni.
[ Szerkesztve ]
-
Ébri
senior tag
válasz rednifegnar #25899 üzenetére
Hát szerintem nézz videókat melyik tetszik az itt általában elhangzó Kindle/Pocketbook/Kobo/Onyx Boox négyesből. youtube-n több ebookokat bemutató csatorna van pl. goodereader. A sebesség és a rendszer kinézete / tudása megkapható belőle. Annyira sok 7-8" olvasó nincs, szóval szerintem azért behatároltak a lehetőségek.
Új hozzászólás Aktív témák
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Amazon Kindle jailbreak
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Microsoft Surface Go 2 8GB RAM 128GB SSD IntelCore m3 8100Y
- Apple iPad 10, Silver, 64Gb, Wifi, makulátlan, garanciális + pencil
- Apple iPad Air 6 ( M2) , Space Gray , 13'' Retina, 256Gb, Wifi, Makulátlan, 2027.06-ig garanciális
- Apple iPad Mini 6, Starlight ( Csillagfény ) , 64Gb , Wifi+Cellular ( Sim ) független, új állapotú
- 4db HP Elite x2 G4 tablet, i5-8365u, 8GB DDR4, 256GB NVME, FHD, GARI, SZÁMLA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest