- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
bigdady
nagyúr
Így vettük a házat.
Fúrás kizárt akkor marad így aztán inkább vmi mobilnet hogy gyorsabb legyen a net és ha meg megszüntetik akkor pedig mindig tv a digi kábeltv helyett (beltéri antennával van lefedettség) -
-
sfdrakex
nagyúr
válasz
bigdady #78141 üzenetére
Optikát beviszik, tv marad koaxűn, csak a lakásba megy optikán, lakáson belül koaxal viheted. Szóval kábelcsere annyi, hogy optikát beviszik, koaxon nem fog adni neked a Digi semmit, más szolgáltató se. Amikor odaérnek az FTTH bekötéssel max lépni tudsz tőlük, de a koaxodon senki nem fog adni semmit. Miért gond ha bevisznek egy optikai kábelt?
-
-
bigdady
nagyúr
Hali
Anno itt Kecskeméten fibernet lett bekötve vagy 10-15 éve minimum amiből Invitel lett majd most digi. Egy koax jön le a padlásról. Ezen a digi mennyit tudhat adni netet úgy hogy a kábelhez nem nyúlnak ha max a Motorola modemet cserélhetnek? (Padlás be le lett falazva)
Cím alapján tudják az 1gigát de nyilván kábeleket kéne cserélni ami nem opció.
(tv-be is csak koax megy ahogy modembe is se box se semmi szóval ilyen a hálózat) -
válasz
Dragon3000 #78134 üzenetére
Ami érdekes, hogy fehér digis dobozok itt is felkerültek minden emeletre, de telefonon azt mondták, hogy jelenleg még nincs tervben az itteni fejlesztés
anyósék házában a net már működött, és épp akkor kábelezték be a második tévét, amikor megjött a levél a digitől, hogy köszönik az érdeklődést, az adott helyen egyelőre nem tervezik szolgáltatás indítását, de figyeljem a szórólapokat, mert egyszer majd hátha.
-
sfdrakex
nagyúr
válasz
krisztianxxx #78137 üzenetére
Olvasd már vissza amit írsz, és javítsd. Csodás autocorrect . . .
Egyébként pedig sokszor segít egy reset, szerintem szolgáltatóváltásnál ajánlott is.
Ha a router helyett a gépet dugod az ONTba és a pc intézi a pppoet akkor sincs meg a tempó?
Szerelők nem mértek sajáteszközön?
-
4Grider
nagyúr
válasz
krisztianxxx #78135 üzenetére
Vannak olyan routerek (nem is csak néhány tucat), amik a pppoe kapcsolatot felépítve sokkal kisebb NAT-olási sebességgel bírnak, mint hitelesítést nem használva. Gondolom ennek erőforrás oka lehet.
-
krisztianxxx
friss újonc
válasz
sfdrakex #78136 üzenetére
Nem részét éltem csak aktualizálják (pppoe-s csatlakozásra , korábbi DHCP volt )
eleg profi router, miért kellene ?!? Lan1be adigvs közvetlenül a zte-be dugva sem volt meg a max sávszél.
diginel annyit mondtam hogy :
1. Meg nem látják létesítve talan ma délelőtt rögzítik.
2. A garantáltan eseti, Ez van ...erdekes hozzáállás.
erdekes meg hogy pl tv nézés közben (többször a tv adás is megakadt, megakad, illetve Speedtest mérés el léha kiírja hogy nincs kapcsolat.
olyan mintha nem lenne 100%-Osram internet,néha néha el-el megy, amit csak így veszek észre. -
sfdrakex
nagyúr
válasz
krisztianxxx #78135 üzenetére
Routert resetelted szolgáltató váltáskor?
-
krisztianxxx
friss újonc
Sziasztok.
tegnapi napon bekötötték Ftth területen az 1000es netet és tv-t.
kerdes: Bridget módban sajat Netgear rozterrel használom (telekom al 1gbutes nézték 950el jött.
DIGIvel 500 felett nem megy.
mi lehet az oka ?!? Lehet rossz csomagot aktivaltak? Feltöltés 2-300 között ingadozik.
masik : telekom al Kia ön 9/10 szer adta a full csomag szerinti sávszélességet.
diginel pl feltöltés 50-300 mbit közötti skálán ingadozó. Ez másnál is így van ?!? Nem olyan mint a telekom akinél nagyrészt full savszelesseg mindig jön.koszonom előre is
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Cr00py #78133 üzenetére
Ami érdekes, hogy fehér digis dobozok itt is felkerültek minden emeletre, de telefonon azt mondták, hogy jelenleg még nincs tervben az itteni fejlesztés
Eddig nem sok gondom volt a szolgáltatással, egyszer elment, mert bejelentés nélkül vágták le a lépcsőház főkapcsolóját, ami hibát okozott a diginél, telefonos jelzés után 30 perccel ment tovább minden, egyszer karbantartás miatt, ebből nem sokat érzékeltem, mert keveset voltam akkor itthon. Pár hónapja volt gond a nettel, meghalt az a gigabites port, amire kötve voltam, szombaton 22 órakor telefonáltam be és vasárnap 10 órakor már meg is csinálta a szerelő. Az utolsó eset, az most hétfőn volt, betelefonáltam, hogy nincs szolgáltatás, a router is azt jelzi, mintha nem is lenne bekötve a wan portba a kábel. Ránézett a rendszerben és közölte, hogy a környező lépcsőházakban se éri el a digis eszközöket, másnap mire felkeltem már nem volt gond vele. 8,5 éve vagyok náluk, ennyi idő alatt ez nem sok gond, főleg, hogy volt ami nem is az ő hibájukból történt és ha volt hiba gyorsan intézkedtek.
-
Cr00py
senior tag
válasz
Dragon3000 #78121 üzenetére
Én írtam régebben, ha erre gondolsz.
Bár én Debreceni vagyok.
Még mindig csak én vagyok FTTH-n itt az épületben.
3 lépcsőház/épület, 3 emeletes társasházak ezek.
Még mindig nem járt az üzletkötő / szórólap sem jött.
'19.05.28 óta van már FTTH az FTTB helyett.
Gondolom nincs annyi szerelő, ezért tolják amíg csak lehet.
Én mikor észleltem az FTTH-s elérhetőséget a weboldalon, másnap már mentem is be személyesen új szerződést kötni. 2 munkanap után már jöttek is átkötni ( közben volt egy hétvége is )
Ami még érdekesség, hogy itt nálunk az elérhetőség előtt kb 3 héttel szerelték fel a kis fehér kötődobozokat emeletenként, máshol pedig már évek óta ott van. Mázli, bár nekem az FTTB is megfelelt, szintén gigabit volt, de ha már lehetett, akkor gondoltam mielőbb lerendezem, ne akkor kelljen várni heteket, ha már "publikus" lesz. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
pw12345 #78131 üzenetére
Az fttb 1000res csomag, mindenhol elérhető volt, ahol az 500-as is. A fos Telekom netet itt értettem, belváros közepén kemény 30Mbitet tud szolgáltatni, 1km-rel arrébb már van 50es csomagjuk is, de csak 30-cal megy, ez mellett van a flip 150Mbit. Így itt a fiatalabb lakóknak nagyrészt digi van. A digi mobil jó meg minden, de sok helyen még szar a lefedettsége.
-
pw12345
aktív tag
válasz
Dragon3000 #78126 üzenetére
Ezt írtam, az, hogy nálatok mi a volt a folyamat nem jelenti, hogy másnál is. Tavasszal plakátolták ki az 1000-est (500-as szórólapot dobáltak be, a héten is kaptam egyet
), miközben konkrétan tudható, hogy a H átkötés miatt már senki nem tud B 1000-est kötni, a H átállás pedig, azóta sem történt meg.
Mivel surmó vagyok rájuk kérdeztem, mit hazudoznak össze.Nem emberhiányra, hanem a másik végponti eszköz elégtelenségére
(OLT-ra gondolhatott) hivatkoztak az 1000 kiépíthetetlensége miatt, meg a szokásos B500-hoz kell hardvervizsgálat, stb.
Ez a minden port foglalt, kamu szöveg, engem a U, havert a Digi kötötte le, ezzel a kifogással, legalja netről, úgy, hogy tele volt üres hellyel a szekrény...
Szerintem ezért van az is, hogy sokaknál 3 éve lóg az optika: karcsú az OLT (vagy régi, ócska) amire kötnék.
"nincs olyan hülye aki drágábban a Telekom fos 30Mbites netét használná" Nálunk f0s 2Gb-es FTTH trékom van..., amúgy számtalan a "hülye" (tájékozatlan, lusta) ember. Többnek ajánlottam a Digi mobil kártyát, mert ingyen van, vagy tojik rá, vagy kiváltja, de nem aktiválja, használja a fizetős tarifást.Van, aki még mindig analóg beállításokkal nézi a TV-t, mert 10 éve, arra szerződött, hiába ugatom, hogy van FHD C adás...
>(#78128)TeeJay
Itt a magyarázat, ezt pofázom, csak nem ilyen cizelláltan.
Nálunk, amúgy van külön telefon kábel, azt mondjuk nem tudom, hogy a dobozban be lehet-e direktbe kötni a másik végét.
Gondolom a tizenX éve kiépített optika cseréje miatt is építik át, nemcsak a switchek miatt. Kihagytad a hülye lakót, meg rivális cég karbantartóit az ellenségek közül. -
TeeJay
félisten
válasz
Dragon3000 #78129 üzenetére
oké nálad lehet DIGI által épített hálózat van és ott nem osztották annyi lépcsőházra az FTTB-t de ahol én lakom ott DIGI által átvett hálózat üzemel és tuti anno túl sok lépcsőházra osztotta valamelyik elődje. olyan 8 max 16lépcsőházas GPON osztás még talán beleférne akkor nincs gond a visszairánnyal sem
valszeg nálunk 20-25 de lehet 32lépcsőház megy egy portról és hát ez van -
TeeJay
félisten
válasz
pw12345 #78123 üzenetére
az FTTH csak addig azonos mint az FTTB hogy optikai szál megy az ONT-hez
csak éppen FTTB-nél nem 32-64 lakásban lévő ONT-re megy hanem lehet hogy 32darab lépcsőházi ONT-re amire aztán további 20-30előfizetőt kötnek még switchekkeltehát az OLT-ben lévő GPON kártyán lévő GPON portot ami tud 2,4/1,2gigabitet
nem 32 vagy 64 lakásra osztják hanem akár 32 lépcsőházra amiben van még lépcsőházanként mondjuk 20 előfizető akkor 640előfizető fog osztozni ezencsak emiatt még nem váltanának FTTH-ra hiszen most is egész jól ellát egy panel telepet is az FTTB, nekem 5éve van 1000-es net és lefelé 800megabit alatt nem igen mértem
a vissza irány a gázos hogy az 1,2gigabitet nem 32-en kapják max hanem lehet 20x ennyien
és ott már összejön pár torrentes aki használja és hoppá máris nincs 300-340megabit éjjel nappal hanem csak 60-70megabit napközbenIlletve a fő csapás ami miatt leállnak az FTTB-vel hogy a switcheket drága lenne mindet gigás portosra cserélni, illetve akinek gigás net meg telefon is kell annak plusz egy kábelt kell vinni meg plusz switch a telefon miatt
ez a sok aktív eszköz meg nagyon sok áramköltséget jelent hiszen nincs minden lépcsőházban az összes DIGI doboz mellett villanyóra és nem mért áramot fizetnek hanem gondolom átalányt...
Ez egy 150-300lépcsőházas telepen elég combos villamos költség havonta illetve a sok aktív eszközt miatt a meghibásodás is sokszoros lehet
switch, ont, csillió kábel, eszközökhöz tápegység, CATV erősítő meg osztó
ha ezt mind le lehetne számolni és csak egy optikai kanóc menne minden előfizetőnek az OLT meg az ONT között meg full passzív áramot nem igénylő hálózat lenne
akkor kb. csak a markoló meg a kábelszakadás lenne ellenség az meg azért valljuk be ritkán fordul előúgyhogy az FTTH jóval egyszerűbb és stabilabb mint most az FTTB
FTTB-n meg limitálva is vannak, ha tele az ONT vagy a gigás switch portjai nem tudnak mást 100megabit fölé kötni csak akkor ha újabb gigás switch-et hoznak vagy felszabadul egy port
egyik sem olcsó -
Lazika
senior tag
Sziasztok! Kiderült, hogy nem én voltam a balf... hanem nem jol dugtak össze a kábeleket. Plussz pont a diginek, hogy bejelentés után másnap azaz ma jöttek is.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
pw12345 #78125 üzenetére
Majdnem 2 évig elérhető volt fttb hálózaton, így nem nem olyan. Tavaly év vége felé vették ki ezt a csomagot, de akinek erre volt előfizetése, annak megmaradt. Amúgy 500as csomag esetén eddig csak olyant olvastam, hogy 500 felett megy picivel, gigabitessel is a legtöbb embernél 8-900Mbps megvan. Nekem a napszak bármely szakaszában mindig ment maxxal a sebesség, akár torrent akár steam és társai. Itt a topikban is lehetett olvasni, hogy valaki azért nem tudott nagyobb csomagra váltani mert foglalt volt minden port. Szerintem nálunk is foglalt szinte minden port, mert nincs olyan hülye aki drágábban a Telekom fos 30Mbites netét használná, UPC lehetőség nincs is.
-
pw12345
aktív tag
válasz
Dragon3000 #78124 üzenetére
Halál biztos, hogy a cirka 86 lakásos társasban nem 86 db. 1000-es Digi bekötés van. És nem éjjel-nappal tolják a torrentet, meg a NAS-t. UPC kötött először, azzal kínlódnak. Máshol meg jobbára 100-as, amiről tudok, de ne haragudj, nem jártam végig rákérdezni...
A lakók 90%-át nem ismerem szerencsére.
-Akkor honnan tudod, hogy nem?
1.UPC koaxai vannak behúzva a legtöbb helyen, Digi, tré ott lóg, vagy üres a kábelcsatorna.
2. A csóka, mikor UTP-vel rákötött a switch szerűségre, a 3/4-e szabad volt, a koax pókhálót meg nem számoltam össze.Örülj neki!
Ez most kb. olyan volt, amit belinkeltél, mikor beírnak, hogy Makkoshotykán áramszünet van? Erre rávágják, hogy nem is, mert
náluk Bázakerettyén, meg Záhonyban van áram... -
pw12345
aktív tag
válasz
sfdrakex #78114 üzenetére
Egy normális világban ezt jelentené, de volt már téma, hogy a valóság mást takar: fiber to the Digi OLT cable to the buildings.
Amúgy mik lennének az aknákba süllyesztett cuccok.
UPC papíron fiberrel nyomja, ehhez képest a szerelő mondta, nehogy, azt higgyem a másik vége be van kötve, ezért, annyi a sebesség, amennyi.Nálunk egyedül a tré szolgáltat, kemény kettő darab fogyasztói helyen optikával, ami tuti be van kötve, de a kiszolgáló
vackaikkal kint kúsztak másztak aknában, szekrényükről sem tudok a házban.>(#78113)
Jól tudod, kérdés milyen állapotban van, azóta az az infrastruktúra.
Nem tudok mutatni, ezért van, hogy a környékünkön esetlegesen vannak bekötve az utcák és a házak, valamint a szolgáltatás a semmitől,
a csak kábel TV-n át az 1000 FTTH-ig (kerület határnál) terjed.
Ezek mind társasházak.Ameddig az OLT-tól elért a tyúkbél, meg, amennyi átmegy rajta.
Amúgy nem 100% Digi van kötve társas házanként, fokozottan nem lakásonként 500-as (1000-es nincs is).
100/100 is úgy lett, ahogy a Digi emelte, a legtöbb user meg nem mozdul, hogy változzon valami. Legtöbbnél az van, amit először behúztak. -
Lajosnagy17
senior tag
Ahogy nézegettem a települések listája bővült, ahol a DIGI internet elérhető. Nagyokat nem látok, de kisebbekből jóval több lett.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Dragon3000 #78118 üzenetére
Ha teljesen stabil az fftb, akkor nincs különbség fttb és ftth között, csak annyi, hogy az egyikhez kötelezően kell szolgáltatói eszköz, a másikhoz meg esete válogatja.
Öröm, bódottsá... -
sfdrakex
nagyúr
válasz
Dragon3000 #78118 üzenetére
Amikor meg lesz a lehetőség, váltani kell, nem fogod tudni halogatni.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Dragon3000 #78116 üzenetére
Ahol csak fejlesztenek, de még mindig csak fttb van, ott nem ajánlanak fel ftth-t. Pont azt írtam, hogy semmi értelme nincs a párhuzamosságnak, azaz nem tudsz választani - ezért nincs értelme a kérdésnek, hogy jobb-e az egyik és miért. Vagy az egyikre tudsz előfizetni, vagy a másikra.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
4Grider #78115 üzenetére
Ahogy itt olvasom elég sokáig fog ez tartani, van olyan hely, ahol már 2 éve elkezdték az ftth hálózat fejlesztést és még mindig csak fttb van, így nézve, majd akkor lesz felesleges a kérdésem, ha már megszüntetik az fttb-t. De még a digi által is azt közölték, hogy jelenleg ahol lakom nincs tervben a fejlesztés, majd csak később, ez jelenthet akár éveket is. Persze nekem megfelel az fttb-s gigabites net is.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Dragon3000 #78111 üzenetére
Sok értelme azért nincs a kérdésednek, mert ahol fttb területen megjelennek ftth-val, az fttb-t úgyis kivezetik záros határidőn belül, hiszen minek tartanának fenn párhuzamos infrastruktúrát...
-
pw12345
aktív tag
válasz
baacuba #78109 üzenetére
A H-nak ugyanolyan stabilnak kellene lennie, mint a B-nek.
A gondok ott kezdődnek, hogy kapsz 1-2-3 plusz eszközt, na, ezek stabilitása megkérdőjelezhető és, ha instabilt fogsz ki, felszállsz a szopórollerre. Az "új" OLT-é is kérdéses lehet,
ebből adódnak a gondok. Ezen felül ott a mester faktor, hogy az eddigi működő helyett a szakemberek mit gányolnak.
FTTH-nál nincs az, hogy átmész a szomszédba megkérdezni, hogy nála is döglik-e valami, mert jobbára irreleváns, neked kell kinyomozni, mi a gond.
Az kiváló, hogy megvárod a leállítást, de a Digi nem vár rád, lekötnek, szerződés bontás.>(#78111)
Rohadtul nem, annyi a különbség. Az, hogy optikai kábel van a házban, nem jelenti, hogy a másik vége be is van kötve valahová. Lehet, hogy B-n addig is rézen jön a delej. -
-
4Grider
nagyúr
válasz
baacuba #78109 üzenetére
Az FTTH használata/stabilitása jellemzően nem körzetfüggő. Általánosságban az optika előrelépés, ha sikerül törésmentes kábellel és jó ragasztással bekötni, akkor stabil.
Bridge módú használat esetén tök mindegy, hogy milyen típusú ont-ot kapsz.
Ha NAT-ba kerülsz, akkor kikéred magad alóla. Ez technológiafüggetlenül így van. -
baacuba
csendes tag
Sziasztok!
Szeged, Felsőváros, Kereszttöltés utcai FTTH stabilitásról érdeklődnék.
Jelenleg nekem 100/100-as FTTB-m van több éve, és habár a házban már van optika egy ideje, mivel az FTTB-vel soha nem volt stabilitási problémám, ezért nem is kértem a váltást (100Mb nekem elég, de a stabilitás fontos).
A napokban volt nálam egy DIGI-s üzletkötő, mert tervezik a FTTB leállítását és mindenkit tolnak át FTTH-ra. Korábban (2018-ban vagy 2019-ben) a lépcsőházban pár FTTH-ra áttért felhasználó panaszkodott a stabilitásról, de ismerve őket, a véleményükre nem alapoznék teljesen.
Ha az FTTH stabil, akkor áttérek most, ha viszont a vélemény az, hogy instabilabb mint az FTTB, akkor addig nem váltanék, amíg a DIGI meg nem szünteti ezt a szolgáltatást.A kérdéseim felétek:
- van-e olyan fórumtárs, aki a környéken használ FTTH-t? Mik az általános tapasztalatok?
- Szegeden mostanában milyen típusú ONT-t ad a DIGI és bridge módban mik a tapasztalatok? Már van egy Gb-s routerem (AC66U) konfigolva és ha nem muszáj, akkor nem nyúlnék hozzá.
- DDNS-t használok, ezért a NAT-olt IP nekem nem megfelelő. FTTH esetén is maradhatok NAT-on kívül?Előre is köszi a hozzászólásokat.
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Bocs a kerdezoskodesert de az öf irt dolgok nem teljesen vilagosak.
Most kabelen jon a digi tv-net is. Van egy asus router kiepitve az otthoni halozat.
Jovo heten jon a digi optikaval.
Ha jol olvastam ra tudok csatlakozni a meglevo halozatra a digis routerrel.
Kell valamire figyelni az atkotesnel?
Eleg ha kerem hogy allitsak at bridge modba a routeruket?
A ZTE lan portjatol egy kabel az asus wan portjaba?
Mas kell?
udv -
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- 87 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest