Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sumi

    aktív tag

    válasz kenwood #100581 üzenetére

    Én is szakmabeli vagyok, és ne haragudj, de itt most a te nézőpontod ami hibá(d)zik.
    1, cgnatból egy 5 perces telefonhívás kivetetni magad
    2, bridge módba átrakatni az ontot 3 kattintás a weboldalukon (vagy ha már úgyis beszélgetsz velük a cgnat miatt, akkor őket is megkérheted, hogy tegyék bridgebe az ontot)

    Beteszel egy saját routert (nem kell hozzá bankot robbantani, durván 20-30 ezer forintról beszélgetünk), ha szeretnél teszel rá custom firmware-t (bár ritka use-case, hogy szükség lenne rá), pppoe-n betárcsázol, kapsz publikus normális címet, és öröm-bódottá.. Én pl az egyik helyen egy 25 ezres 2. gen i3-as gépet használok routernek pfsense-zel, és teljesen jól működik. Site-to-site vpn-eket futtatok, reverse proxyt, meg még pfblockerng-t is. Fiberhome ont.

    Másik helyen egy Asus RT-AX55-ös (28e) routert használok digis neten, ont (zte vagy huawei, nem emlékszem, bent van egy szekrény mélyén és egyszer láttam fél órára, amikor bekötötték a netet) szintén bridge-ben, openvpn site-to-site vpn-nel, fél éve nem volt az ég világon semmi probléma vele (akkor kötötték be a netet oda).

    Harmadik helyen Telekom optikám van, ott router módban van a (huawei) ont és mögé tettem egy pfsense routert egy 4. gen i3-as gépen. Vígan torrentezek, vpn-ezek (szintén része a site-to-site vpn hálózatomnak), reverse proxy van rajta, email szerver, pfblockerng, home assistant, windows server mint fájlszerver, minden hülyeség ami egy homelabban elképzelhető. Annyi, hogy nincs cgnatban, de dupla nattal megy minden (ps4, xbox is) tökéletesen immáron 5 éve.
    Igazából a digis ontjaimat is csak azért kértem át bridge módba, mert egyszerű átkérni, sőt most már online is lehet, ami mégegyszerűbb. Telekomnál szopóbb lenne (ha lehet egyáltalán?), de tényleg az ég világon semmi hátrányát nem tapasztalom a dupla natnak annak ellenére sem, hogy nem egy átlag otthoni felhasználási módról van szó.

    Én nem várnám el egy végtelenül olcsósított ont-tól, ami bónuszként tud nagyon alap routing / wifi funkciókat, hogy kiváltson egy normális routert/ap-t. Viszont a media-konverziót és/vagy egy ethernet portján való gigabites routingot hibátlanul el tud végezni - bár a fiberhome-ról olvastam cifra dolgokat pl. torrentezés esetén - de azt meg ugye át lehet kérni bridgbe, ha nagyon szarakodna a routingja.

    Aztán az is lehet, hogy én ítélem meg rosszul az egészet, és 25 ezer forint hatalmas pénznek számít a gigabites netfelhasználók nagyrészének.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés