- Új típusú árháborút hirdet az EV-piacon a BYD
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az OpenAI nem kér Musk 97,4 milliárd dolláros vételi ajánlatából
- Sweet.tv - internetes TV
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Synology NAS
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Rendszergazda topic
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Debiant akartam feltenni szervernek valahova, de úgy látom elkapta a szivárványos politika, úh. inkább skippelem – nem lepődnék meg, ha a mostani szélben menne amúgy is levesbe az egész.
Szóval még az is lehet, hogy offolják a non-free dolgokat, és egyszer újra GNU kompatibilis lesz. De jelenleg most ez a legkisebb gondja ennek a disztrónak.[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
kovaax
őstag
Ez azért van, mert (nem szakszerű lesz, most lusta vagyok gondolkodni) aki bootol, az a saját és a windows szarjával van aláírva. Szóval ha a Debian az elsődleges, akkor az csak Debiánt és wint bootol be, ha a Mint, az meg csak Mintet és wint. Én is szórakoztam ezzel anno egy sort, de nem tudsz vele mást csinálni, csak mindig módosítani a uefi boot sorrendet.
-=- There's no place like /home -=-
-
Közben annyival megoldódott, hogy a Linux Mint helyett a Debiant állítottam be első helyre az UEFI boot sorrendjében. Így már bootol. Érdekes.
Szerk.: oké, most a Mint dobja fel ugyanazt az üzenetet.... "először a kernelt kell betölteni, hibás hash..."[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Az ilyen évtizedes támogatásokkal rendelkező kernelek inkább csak beágyazott rendszerek számára készülnek?
A beágyazott eszközökre - ha csak külön szerződés nem rögzíti - a legritkább esetben szoktak frissítések jönni, kivétel a mobilok, ott egyre inkább kezd terjedni a long term support.
Jellemzően inkább olyan enterprise szervereken használnak igen hosszú támogatású rendszert, ahol mission critical cuccok futnak, és nem lehet megengedni azt, hogy egy frissítés miatt esetleg ne működjön valami.
Pl. a Rocky Linuxnak, amit sokan a régi CentOS helyettesítésére használnak, a 2022-ben kiadott release-nek 2032-ig tart a security supportja. -
cigam
titán
Semmi difi nincs köztük, ugyanazt a linux kernelt és programokat futtatják, csak az OMV-nek van egy WEB-es GUI-ja.
A konfig fájlok módosítása nem bonyolultabb, mint rájönni az OMV rejtelmeire, hogy mi hol van, és miért úgy működik ahogy.
Egy kezdőnek kihívás mindkettő, de ha megvan az "aha...." pillanat, akkor már egyszű
Itt és az OMV topikban is szívesen segítünk ha valahol elakadnál. OMV esetén is fontos, hogy a beállításokról készíts(automatikus) rendszeresen mentést, hogy egy probléma esetén vissza tudd tölteni amit eddig aprólékosan beállítottál.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Plusz, ha esetleg később Sidre akarnál menni, akkor elég ennyi:
deb http://deb.debian.org/debian/ unstable main
deb-src http://deb.debian.org/debian/ unstable main
Unstable helyett elfogadja a "sid" szót is.
Hivatalos dokumentáció Sidhez: [link]Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
-
Nekem gyanús, hogy a Waylandon futó GNOME miatt fagyott le az asztalom. Bár nem próbáltam ki, hogy Xorgra váltsak, MATE desktopon nem fagyott le azóta sem (ami natívan Xorgon fut).
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Jó ötlet, vesa az vésztartalék driver, ha a normál nem működik!
írja is:
Ez az X.Org X-kiszolgáló (további leírásért lásd: xserver-xorg) az összes videokártyán található szabványos VESA interfészt használja, de gyorsítás nélkül fut. Ezt az illesztőprogramot nem ajánlott használni, kivéve, ha a kártyádhoz tartozó normál illesztőprogrammal van probléma, mert nagyon rosszul fog teljesíteni.
Bár wayland-on nem tudom, de tuti ott sem jó, ha az fut.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
radeonsi driver-t használja, de nekem az a vesa a loaded-nél nem tetszik.
Lenovo A475-nél láthatod, hogy az unloaded-ben van!
Graphics:
Device-1: AMD Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] vendor: Lenovo
driver: amdgpu v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9874
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: amdgpu,ati
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD CARRIZO (DRM 3.35.0 5.4.0-122-generic LLVM 12.0.0)
v: 4.6 Mesa 21.2.6 direct render: YesMásfél éve telepítettem az A475-re, akkor az inxi kimenet.
[ Szerkesztve ]
-
Ez a Debian!
Megkaptad default a nonfree-t, de nem rakja fel helyetted, ami kell! Érdekes, a hw-detect csomag csak a live image készítéséhez javasolt Debianon, pedig más disztrók futtatják installkor. Gondolom emiatt kell legóznod a csomagokat AMD VGA esetén. Nekem tetszik így.
Na fasza, közben mégis működik!
Mégsem tetszik akkor.
Régi szép időkben még valóban szívni lehetett az ATI VGA-val rendesen. Újabb AMD-s notebookkal semmit nem kellett tennem, igaz arra Linux Mint-et tettem, mivel nem enyém lett.
[ Szerkesztve ]
-
-
Nincs már teljesen open source driver csomag AMD kártyákhoz?
Hogyne volna, benn is van már tárolókban(amdgpu a kernel része), nem kell külön nonfree, de ettől még lehet nem minden települt fel, erősen VGA függő, például ahogy látom, a xserver-xorg-radeon nincs is fenn alapból. Ha az ebben felsorolt kártyád van, akkor külön fel kell rakni. Nincs most közelemben AMD-s gép, így nagyon nézegetni nem tudom a helyzetet, de Synaptic-ban érdemes nézegetni, mit javasol, milyen függőségeik vannak ezeknek, sajna tényleg vakon vagyok AMD kártya kártya ügyben...
-
-
Valami akkor feléleszhette, én jó ideig nem is tudtam, hogy van CD olvasó a HP Elitebookomban, pár hete megnézegette a rendszer és ki is dobta a tálcát.
Nem ugrik be mi, de valami módon ki lehet iktatni a CD olvasót...ha valaki tudja hogyan, megoszthatná velünk!
-
Anno Debianot két év gyilkolással tudtam taccsra tenni, de addigra már tanultam rajta annyit, hogy konzolból életrekeltettem...féléve totál bugyuta figyelmetlenséggel kilőttem a Mint-et, nagyrészt visszahoztam, de motiváció hiján a végén legyintettem. corectrl ppa-t felraktam, de nem figyeltem, hogy a ppa-ban valami igen friss mesa csomag is frissül....
Pedig rákérdezett terminalban, hogy mindent frissítsen-e....
-
Oppa...eszerint az a weboldal is bajban van. journalctl -f vagy journalctl -b -p 3 lehetne még jó, de szerintem az leálláskor nem biztos, hogy alkalmazható.
Ugyanitt csináltad a csodatörlést is? [link] Látom sokaknak tetszett!
Szerencse, hogy Winfanoktól is kapunk helpet néha!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
AMD rendszereknél az ilyen random fagyásoknál érdemes a BIOSban keresgélni először, van 2 beállítás ami Linuxnál okozhat problémát.
Power Supply Idle Control - typical
Global C-State Control - off v. disableEzek így legyenek beállítva, nézd meg hogy ezek után fagyogat-e a rendszer.
-
Mióta ez az az alzafejű ufo avatarod van, eléggé sok érdekes dolog történik...
Hirtelen ezt találtam, szerintem működnie kéne.
[ Szerkesztve ]
-
Azért óvatosan azzal a Slim-mel....
The SliM project has been abandoned (last release was 2013), and is not fully compatible with systemd, including logind sessions. Consider using a different Display manager or startx.
The project has not been continued since 2013. [link] [link]
Igaz a Debian foglalkozik vele legalább. [link]
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Nem. Van pár más GUI login megoldás is. GDM-et használ a Gnome, de van még a SLiM ami ablakkezelő független megoldás (nem használ egyetlen Gnome, vagy KDE függőséget sem)
--
Nálam van valami gubanc, vagy a telepítő hibás? Rufus-al kiírtam az ISO-t MBR módban, de a gépen UEFI módban indítottam a pendrive betöltését, majd jött a meglepetés:
Ezután rendben bejön a GRUB menü és indíthatom a live rendszert. Mi lehet ez a hibás(?) fájl aminek png a kiterjesztése, de mégsem az.[ Szerkesztve ]
-
-
-
How To Use Systemctl to Manage Systemd Services and Units
Mivel szereted ezeket az olvasnivalókat!
Egyébként itt azt írják, hogy nincs hatása a boot időre:
Értem. Szerintem van, de kb csak felére csökkenti a bootidőt...legacy használat mellett értem a csökkenést nyilván, mert UEFi az alapból érdekesen bootol. Nálam legalábbis.
Szerintem próbáld ki, ha tök felesleges, akkor minek az oda?
sudo systemctl stop NetworkManager-wait-online.service
sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.service
sudo rebootutána megnézed a status-t:
sudo systemctl status NetworkManager-wait-online.service
2, parancssorra ezt kéne látnod:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.service
Removed /etc/systemd/system/network-online.target.wants/NetworkManager-wait-online.service.(ha már leírom ide, gyorsan kilövöm én is)
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo systemctl status NetworkManager-wait-online.service[sudo] ubyegon jelszava:
○ NetworkManager-wait-online.service - Network Manager Wait Online
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/NetworkManager-wait-online.service; di>
Active: inactive (dead)
Docs: man:nm-online(1)Pont azzal a 6+ secundoval bizony érzetre is gyorsabb a boot.
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.631s (kernel) + 3.118s (userspace) = 8.750s
graphical.target reached after 3.087s in userspaceElőzőhöz képest....
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze blame
1.047s systemd-udev-settle.service
658ms dev-sda11.device
586ms blueman-mechanism.service
577ms zfs-load-module.service[ Szerkesztve ]
-
Megnézed a szolgáltatások listáját, aztán meg a rövid leírását is, ha mégse tiszta valamelyik, rákeresel. Ha nem kell, inaktiválod, néha igen hasznos tud lenni!
systemd-analyze blame
systemctl list-unitsitt a példa:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze blame
8.586s grub-initrd-fallback.service
6.441s NetworkManager-wait-online.service
1.035s systemd-udev-settle.service
598ms blueman-mechanism.serviceNetworkManager-wait-online.service-ra általában home usernek semmi szüksége, viszont látod mennyit tol rá a bootidőre! Nyilván célszerű kilőni onnan.
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Most tényleg nehéz 1 (vagy 3) könyvtárat beállítani a konfig fájlba? [link]
Ha nagyon ragaszkodsz a GUI-hoz, tedd fel a Plex-et, Jellyfin-t, Emby-t, vagy az universal media server-t.[ Szerkesztve ]
-
Könnyebbnek érzem a navigálást.
Hát b+ azért, mert már nem először keresgélsz benne!
(#10310) sh4d0w
Én a Debian oldalait szörnyűnek találom, de lehet, hogy velem van a baj.
De legalább 10 év alatt megszokod, sokkal szörnyűbb lenne, ha 2 évente teljesen új weboldalon kéne pislogni, hogy mi hol van!
Például ha egy adott csomagra keresek rá, teljesen áttekinthető, melyik verzióhoz mi van, ha egyre rákkattanok, egyértelműen felsorolja a függőségeket, ezekre ott helyben rákattintva látom is mik az adott csomag paraméterei, etc.
[ Szerkesztve ]
-
-
De megmondom őszintén a deb.debian.org-ot biztonságosabbnak érzem, csak az a fő-fő repó.
Nem annyira, sőt!
Bambano leírja egyébként a lényeget, de hátha innen jobban megérted.
Én egy videóban úgy hallottam...
Talán Debian dolgait nem videókból kéne mélyebben megismerni!
Nyilván nyűgösebb a hivatalos honlapját(wiki) olvasgatni, de mindenképpen érdemes, mint a példa is mutatja....
[ Szerkesztve ]
-
Semmi nem garantalja, hogy a Flathubon levo flatpakek biztonsagosak, plusz: tegyuk fel, hogy most felkerul valami, ami biztonsagos, majd a fejleszto kesobb rakja bele a ganyesagot. Mi fog megvedeni?
Ezzel ellentetben a jelenleg a stable-ben levo csomagok jelen allas szerint biztonsagosak, ha esetleg vmelyikben felfedeznek vmit, akkor kiadjak a javitott csomagot. Uj funkciok nem kerulnek be, tehat onnan sem johet semmi.LibreOffice helyett meg ott a GDrive, mindenhonnan elered. Korabban en is eroltettem az LO-t, aztan rajottem, mennyire franko tud lenni a GDrive, ugyhogy azota csak azt hasznalom.
https://www.coreinfinity.tech
-
bambano
titán
a flatpak nem cél, hanem eszköz. neked nem azt a kérdést kell megválaszolnod, hogy kell-e flatpak vagy sem, hanem azt, hogy meg tudsz lenni legutolsó szoftververzió nélkül vagy sem. Ha meg tudsz lenni, akkor debian, ha nem, akkor valami rollingabb disztró és/vagy flatpak.
Szerintem böngészőt le lehet tölteni, fel lehet rakni kézzel, sőt, ha userként felraktad, akkor a firefox frissíti is magát. Steamet nem láttam még közelről, de tippem szerint az is frissít, mert elvileg lehet értelme. A libreoffice-nál meg nem mindegy?
én a magam részéről tartom magam ahhoz, hogy ha nem romlott el, nem akarom megjavítani.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
"...a kulturált internethasználatot ismerem..."
Nem tudom, ez mit takar, de ha azt, hogy csak "biztonsagos oldalakat" latogatsz, akkor elarulom: nincs ilyen. Barmelyik oldal lehet fertozott, anbelkul, hogy a tulajdonosa tudna rola - nem tudom, hany ilyen peldat hozhatnek csak igy kapasbol.
A flatpak biztonsagarol: knightmare.
https://www.coreinfinity.tech
-
bambano
titán
három lehetőséged van:
1. felrakod a telepítővel a 7-es debiant, majd átírod a repókat az archivált repókra, és onnan felraksz mindent, ami kell, 7-es debian verziókkal. minden cuccot fel lehet rá rakni most is, ami anno megvolt hozzá.
2. felraksz egy minimál 7-es debiant, azt felfrissíted 12-esre és onnan pakolod a többit.
3. letöltöd a 12-es debian telepítőjét.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
igen és nem.
az nem fog működni (számomra érthetetlen okból), hogy 7-ről 12-re.
de az, hogy végigmész verziónként, az igen.
ezt csináltam, ment.
csak arra kell figyelni, hogy egy-két default változik kiadásról kiadásra, és az okozhat gondot.
például ha távoli gépen frissítesz, akkor az ethernet kártya nevének változtatása eldobja a hálózatot.a másik verzió, hogy kézzel frissíted, szerintem az is tud működni.
kernel->libc->init, a többi meg megy. de ezt nem próbáltam.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
cigam
titán
Szinte biztos, hogy nem. Eleve más az init rendszer, SysV-ről systemd-re ugrás nem olyan egyértelmű folyamat. Plusz a függőségek, kidobott csomagok, és a csomagtároló váltások is bekavarhatnak.
-
DVD verzió: [link]
Non-free: "UPDATE 10 Jun 2023: As of Debian 12 (Bookworm), firmware is included in the normal Debian installer images. USERS NO LONGER NEED TO LOOK FOR SPECIAL VERSIONS HERE."
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Én annyira nem. Már a második alkalommal frissült a grub, és a második alkalom, hogy "alapértelmezettre" módosíította grub konfig fájlt. Ami azért gáz, mert dual boot-os a gép, és így mindegyik "frissítés" eltüntette a Windows-t a boot menüből.
-
-
A /home-ból lecsípek a /boot-nak helyet.
Azt akarod mondani, hogy csináltál külön /boot particiót?
Gondolom ez nem UEFI install, akkor meg tök értelmetlen....
Spéci esetekben lehet értelme, de alapból nem célszerű, mivel akár kernel upgrade esetén is bedugulhat!
-
-
Ja bocs... a /boot köteten nincs elég hely. Na ilyenkor mit csináljak, valszeg átpartícionálom az egészet valahogy.
-
Ezt nyugodtan mondd egy kezdőnek, aki mondjuk Ubunturól érkezik, vagy pl. Windowsról.
Hát ugye kezdőknek sose mondtam még, hogy használjon Debian-t, kivéve, ha kifejezetten tanulási céllal rakná fel!
de simán lehetne egy összeszedett táblázatot, vagy egy normális könyvtárszerkezetet csinálni nekik.
Mert abban amúgy szintén képtelen lenne egy kezdő megtalálni, melyik verzióra van szüksége...nemrég a Kezdő topikban volt valakinek nyűgje és javasolták neki, hogy ne az ARM architech-es iso-t töltse le és megoldódnak gondjai. No de mivel nem a kezdők a Debian célcsoportja, így marad a jelenleg forma.
Ja és ez a packages tracker is elég informatív...ja persze a kezdőknek talán túlzottan is?
[ Szerkesztve ]
-
Friczy
senior tag
Nem futott biztonsági problémába, vagy nem tud róla
Én is használtam sokáig testinget (volt idő, amikor az előző kiadáshoz képest három évre jött ki az új stable, és már tényleg túl régi volt), el lehet vele lenni, de észnél kell lenni a frissítéseknél, mert akadhatnak benne rossz csomagok. Persze a biztonsági problémák mindig relatívak, ha nem üzemelteted szerverként, és egyébként is tűzfal mögött vagy egy otthoni hálózaton, akkor már kiszűrtél sok potenciális veszélyforrást. A többi már azon múlik, mennyire ésszel közlekedsz a neten, és mi minden hülyeséget töltesz le. Phishing ellen nem véd semmi, csak te magad.
Jelenleg nálam SID van, ez is használható, ha tudod, mit csinálsz. Itt az apt-listbugs csomag sokat segít, ez frissítéskor átnézi az aktuálisan felrakandó csomagokat, és szól, ha valaminél aktív bug van, annak utána lehet nézni, hogy ennek ellenére felrakod vagy sem (de ha a default a nem akkor biztonságosabb oldalon vagy) -
a Debian weboldala egy káosz... ott megtalálni az ISO-kat egy rémálom.
Kaosz a fenéket, igencsak rendszerezett ott minden és meg is találsz mindent részletekre menően és pontosan. Ezért is szoktam írni, hogy az akarjon Debiant telepíteni, aki képes megtalálni, pontosan melyik iso-ra van szüksége neki és a gépének!
Nyilván rengeteg architektúrára rengeteg kiadás létezik és egy EndevoaurOS oldalának download szekciójához képest kaosznak látod, mert itt az aktuális kiadás ott van, ha rákattintasz a Download gombra, 7+1 ízben! Debian nem egy csilivili desktop disztró.
Látható az is, hogy az adott hw-nek megfelelő csomagok, driverek keresése is Windows-os módszerrel történik azoknál, akik csak egy újabb desktop disztrót akarnak kipróbálni a Debian felrakásakor, pedig Debiannál lehet igen precízen csomagra keresni!
itt egy példa, a realtek-firmware...ha kiválasztod a bookworm verziót, szépen felsorolja, mely kártyák drivereit tartalmazza a fw.
* Realtek RTL8192E boot code (RTL8192E/boot.img)
* Realtek RTL8192E init data (RTL8192E/data.img)
* Realtek RTL8192E main code (RTL8192E/main.img)
* Realtek RTL8192EE Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8192ee_fw.bin)
* Realtek RTL8192EU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8192eu_fw.bin)
* Realtek RTL8723AU rev A Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8723a_fw.bin)
* Realtek RTL8723BU rev B Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8723b_fw.bin)
* Realtek RTL8723BS Bluetooth config
(rtl_bt/rtl8723bs_config-OBDA8723.bin,
rtl_bt/rtl8723bs_config-OBDA0623.bin)
* Realtek RTL8723BS Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8723bs_fw.bin)
* Realtek RTL8723D Bluetooth config (rtl_bt/rtl8723d_config.bin)
* Realtek RTL8723D Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8723d_fw.bin)
* Realtek RTL8761A Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8761a_fw.bin)
* Realtek RTL8761B Bluetooth config (rtl_bt/rtl8761b_config.bin)
* Realtek RTL8761B Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8761b_fw.bin)
* Realtek RTL8761BU Bluetooth config (rtl_bt/rtl8761bu_config.bin)
* Realtek RTL8761BU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8761bu_fw.bin)
* Realtek RTL8812AE Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8812ae_fw.bin)
* Realtek RTL8821A Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8821a_fw.bin)
* Realtek RTL8821C Bluetooth config (rtl_bt/rtl8821c_config.bin,
rtl_bt/rtl8821a_config.bin)
* Realtek RTL8821C Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8821c_fw.bin)
* Realtek RTL8822B Bluetooth config (rtl_bt/rtl8822b_config.bin)
* Realtek RTL8822B Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8822b_fw.bin)
* Realtek RTL8822CS Bluetooth config (rtl_bt/rtl8822cs_config.bin)
* Realtek RTL8822CS Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8822cs_fw.bin)
* Realtek RTL8822CU Bluetooth config (rtl_bt/rtl8822cu_config.bin)
* Realtek RTL8822CU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8822cu_fw.bin)
* Realtek RTL8852AU Bluetooth config (rtl_bt/rtl8852au_config.bin)
* Realtek RTL8852AU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8852au_fw.bin)
* Realtek RTL8852BU Bluetooth config (rtl_bt/rtl8852bu_config.bin)
* Realtek RTL8852BU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8852bu_fw.bin)
* Realtek RTL8852CU Bluetooth config (rtl_bt/rtl8852cu_config.bin)
* Realtek RTL8852CU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8852cu_fw.bin)
* Realtek RTL8105E-1 firmware (rtl_nic/rtl8105e-1.fw)
* Realtek RTL8106E-1 firmware, version 0.0.1 (rtl_nic/rtl8106e-1.fw)
* Realtek RTL8106E-2 firmware, version 0.0.1 (rtl_nic/rtl8106e-2.fw)
* Realtek RTL8107E-1 firmware, version 0.0.2 (rtl_nic/rtl8107e-1.fw)
* Realtek RTL8107E-2 firmware, version 0.0.2 (rtl_nic/rtl8107e-2.fw)
* Realtek RTL8125 firmware (rtl_nic/rtl8125a-3.fw)
* Realtek RTL8125B firmware (rtl_nic/rtl8125b-1.fw)
* Realtek RTL8125B firmware (rtl_nic/rtl8125b-2.fw)
* Realtek RTL8152/RTL8153 firmware (rtl_nic/rtl8153a-2.fw)
* Realtek RTL8152/RTL8153 firmware (rtl_nic/rtl8153a-3.fw)
* Realtek RTL8152/RTL8153 firmware (rtl_nic/rtl8153a-4.fw)
* Realtek RTL8152/RTL8153 firmware (rtl_nic/rtl8153b-2.fw)
* Realtek RTL8153C firwmare (rtl_nic/rtl8153c-1.fw)
* Realtek RTL8156A firwmare (rtl_nic/rtl8156a-2.fw)
* Realtek RTL8156B firwmare (rtl_nic/rtl8156b-2.fw)
* Realtek RTL8111D-1/RTL8168D-1 firmware (rtl_nic/rtl8168d-1.fw)
* Realtek RTL8111D-2/RTL8168D-2 firmware (rtl_nic/rtl8168d-2.fw)
* Realtek RTL8168E-1 firmware (rtl_nic/rtl8168e-1.fw)
* Realtek RTL8168E-2 firmware (rtl_nic/rtl8168e-2.fw)
* Realtek RTL8168E-3 firmware, version 0.0.4 (rtl_nic/rtl8168e-3.fw)
* Realtek RTL8168F-1 firmware, version 0.0.5 (rtl_nic/rtl8168f-1.fw)
* Realtek RTL8168F-2 firmware, version 0.0.4 (rtl_nic/rtl8168f-2.fw)
* Realtek's RTL8168fp/RTL8117 firmware (rtl_nic/rtl8168fp-3.fw)
* Realtek RTL8168G-1 firmware, version 0.0.3 (rtl_nic/rtl8168g-1.fw)
* Realtek RTL8168G-2 firmware, version 0.0.1 (rtl_nic/rtl8168g-2.fw)
* Realtek RTL8168G-3 firmware, version 0.0.1 (rtl_nic/rtl8168g-3.fw)
* Realtek RTL8168H-1 firmware, version 0.0.2 (rtl_nic/rtl8168h-1.fw)
* Realtek RTL8168H-2 firmware, version 0.0.2 (rtl_nic/rtl8168h-2.fw)
* Realtek RTL8402-1 firmware, version 0.0.1 (rtl_nic/rtl8402-1.fw)
* Realtek RTL8411-1 firmware, version 0.0.3 (rtl_nic/rtl8411-1.fw)
* Realtek RTL8411-2 firmware, version 0.0.1 (rtl_nic/rtl8411-2.fw)
* Realtek RTL8188EE firmware (rtlwifi/rtl8188efw.bin)
* Realtek RTL8188EU firmware (rtlwifi/rtl8188eufw.bin)
* Realtek RTL8192CE/RTL8188CE firmware (rtlwifi/rtl8192cfw.bin)
* Realtek RTL8192CE/RTL8188CE B-cut firmware
(rtlwifi/rtl8192cfwU_B.bin)
* Realtek RTL8188CE A-cut firmware, version 4.816.2011
(rtlwifi/rtl8192cfwU.bin)
* Realtek RTL8192CU/RTL8188CU UMC A-cut firmware
(rtlwifi/rtl8192cufw_A.bin)
* Realtek RTL8192CU/RTL8188CU UMC B-cut firmware
(rtlwifi/rtl8192cufw_B.bin)
* Realtek RTL8192CU/RTL8188CU fallback firmware
(rtlwifi/rtl8192cufw.bin)
* Realtek RTL8192CU/RTL8188CU TMSC firmware
(rtlwifi/rtl8192cufw_TMSC.bin)
* Realtek RTL8192DE firmware (rtlwifi/rtl8192defw.bin)
* rtlwifi/rtl8192eu_ap_wowlan.bin
* Realtek RTl8192EU non-WoWLAN firmware (rtlwifi/rtl8192eu_nic.bin,
rtlwifi/rtl8192eefw.bin)
* Realtek RTl8192EU WoWLAN firmware (rtlwifi/rtl8192eu_wowlan.bin)
* Realtek RTL8192SE/RTL8191SE firmware, version 4.816.2011
(rtlwifi/rtl8192sefw.bin)
* Realtek RTL8192SU/RTL8712U firmware (rtlwifi/rtl8712u.bin)
* Realtek RTL8723AU rev A wifi-with-BT firmware
(rtlwifi/rtl8723aufw_A.bin)
* Realtek RTL8723AU rev B wifi-with-BT firmware
(rtlwifi/rtl8723aufw_B.bin)
* Realtek RTL8723AU rev B wifi-only firmware
(rtlwifi/rtl8723aufw_B_NoBT.bin)
* Realtek RTL8723BE firmware, version 36 (rtlwifi/rtl8723befw_36.bin)
* Realtek RTL8723BE firmware (rtlwifi/rtl8723befw.bin)
* Realtek RTL8723BS BT firmware (rtlwifi/rtl8723bs_bt.bin)
* Realtek RTl8723BU AP WoWLAN firmware
(rtlwifi/rtl8723bu_ap_wowlan.bin, rtlwifi/rtl8723bs_ap_wowlan.bin)
* Realtek RTl8723BU non-WoWLAN firmware (rtlwifi/rtl8723bu_nic.bin,
rtlwifi/rtl8723bs_nic.bin)
* Realtek RTl8723BU WoWLAN firmware (rtlwifi/rtl8723bu_wowlan.bin,
rtlwifi/rtl8723bs_wowlan.bin)
* Realtek RTL8723DE firmware (rtlwifi/rtl8723defw.bin)
* Realtek RTL8723AE rev B firmware (rtlwifi/rtl8723fw_B.bin)
* Realtek RTL8723AE rev A firmware (rtlwifi/rtl8723fw.bin)
* Realtek RTL8821AEFW firmware (rtlwifi/rtl8812aefw.bin)
* Realtek RTL8821AEFW wowlan firmware (rtlwifi/rtl8812aefw_wowlan.bin)
* Realtek RTL8821AE firmware, version 29 (rtlwifi/rtl8821aefw_29.bin)
* Realtek RTL8821AE firmware (rtlwifi/rtl8821aefw.bin)
* Realtek RTL8821AE firmware (rtlwifi/rtl8821aefw_wowlan.bin)
* Realtek RTL8822BE firmware (rtlwifi/rtl8822befw.bin)
* Realtek 8821C firmware (rtw88/rtw8821c_fw.bin)
* Realtek 8822BE firmware (rtw88/rtw8822b_fw.bin)
* Realtek 8822CE firmware (rtw88/rtw8822c_fw.bin)
* Realtek 8822C firmware (rtw88/rtw8822c_wow_fw.bin)
* rtw88/rtw8723d_fw.bin
* Realtek RTL8852A firmware, version v0.9.12.2 (rtw89/rtw8852a_fw.bin)
* Realtek RTL8852B firmware, version v0.27.32.1
(rtw89/rtw8852b_fw.bin)
* Realtek RTL8852C firmware, version v0.27.56.10
(rtw89/rtw8852c_fw.bin)Egyszóval Debiant telepíteni, használni kb a legegyszerűbb, de ne arra számítsunk, hogy a weboldalán 3 kattintással megtalálunk mindent és már telepítjük is és örülünk.
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Már kipróbáltam, hogy 11.6-ra a backports-ból felteszem a frissebb kennelt, hogy beröffenjen a laptop wifi kártyája. Frissítés közben dobott egy hosszú listát a hiányzó ami firmware-erről. Ezért most megnéztem volna "egyben".
-
törölt tag
Kellő erősségű hardver után az sem fog érdekelni, hogy pillanatnyilag mennyit eszik a rendszered. Egy időben rá voltam kattanva a különböző "conky" konfigokra, hogy szépen kiírassak mindent. Aztán xfce-ben a panelra rohadt sok mindent ki lehet rakni.
Nálam ezek szépen, lassan kikoptak.
Nem mondom, hogy ingerszegény lettem, csak beláttam, hogy a rendszer ezek nélkül is pöpecül megy.
De mondom, ehhez az állapothoz mindent is ki kell próbálni. Amíg van ingerencia, affinitás. Addig ütni kell a vasat. Utána úgy sem fog kihűlni. -
Itt megkeresed a
[Seat:*]
részt és alatta az#autologin-user=username
részt.Kitörlöd az autologin elől a "#" jelet, majd a username helyére beírod a felhasználó nevét és kész.
-
-
-
-
.deb
formátumban letölthetnéd a friss firmware-amd-graphics_20230210-1_all.deb fájlt, de ha telepítenéd, egyből elakad "firmware-linux-nonfree csomag törés" szöveggel, ha a firmware-linux-nonfree csomagot raknád fel előbb, hogy kicselezd, az meg elakad "firmware-linux csomag törés" szöveggel...egyszóval a függőségek miatt ez így nem fog menni. Legalábbis nekem ez történt, mivel kipróbáltam.Ha meg a sources.list-et bővíted frissebb verzió repojára, akkor az az egész rendszernek nekiugrik.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Alapvetően én is Leap párti vagyok, de látván, hogy milyen régi Gnome van benne, inkább a Tumbleweedet telepítettem fel. Viszont valamit nem volt teljesen okés a telepítés folyamán, mert alapvető csomagok hiányoznak, a Gnome control center például el sem indult, amíg a libvulkan1 csomagot fel nem telepítettem.
Nem tudom, hogy a pendrive hibás-e, avagy a Tumbli, de szerintem én is dobok fel inkább egy Leap-et másik pendrive -ról.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
a kvm telepítése egyszerű, mivel nem kell telepíteni.
a kvm-et szokták köríteni libvirt-tel, hogy ne olyan hosszú parancssori cuccokkal kelljen indítani. felrakod a virtual machine managert, és ennyi, az majd pakol mellé mindent, amire szerinte szükség van, és utána klikkelgethetsz ebben is, mint a virtualboxban.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
A KVM kb. a legszélesebb körben használt virtualizációs megoldás. Rengeteg nagy forgalmú szervernek ez adja a virtualizációs rétegét, a Linux mellett MacOS-on is használdják, de pl. az Android Studio Linuxos változatának virtuális gépe is KVM-en alapul.
Otthoni felhasználás során nem annyira elterjedt, és emiatt nincs is annyira kényelmes felülete, mint a Virtualboxnak vagy VMWare-nek. De pl. a Gnome Boxes is KVM alapú, megpróbálhatod azt is. -
-
Javítom magamat. A Sid repókban van a Vbox, azt viszont nem raknám fel. Szóval marad ez a KVM, bár nem tudom mennyire van a Vbox szintjén funkcióban? Elég ismeretlennek tűnő szoftver.
-
bambano
titán
nem.
azt jelenti, hogy valahogy meg kellett oldani azt a problémát, hogy a non-free nem kötelező, de néha mégis, mert a firmware-ek esetén nem tudod kikerülni.
ezért a free kategóriába nem beférő, de szükséges cuccok, amik most a firmware-ek, mostantól elkülönülnek.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- A TLS, mint OSINT (nyílt hírszerző) eszköz
- Gitáros topic
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- Új típusú árháborút hirdet az EV-piacon a BYD
- Milyen egeret válasszak?
- Google Home/Nest
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest