Új hozzászólás Aktív témák

  • 4580693

    senior tag

    Nimda: igen, jó lenne, ha más it töltene fel a cuccairól képeket. :)

    Folytatom a sort, ha nem baj. Személy szerint nekem is okulár fétisem van. Különösen az ortho oklikat imádom, azt a képélességet meg kontrasztot a mai csúcs okulárok sem tudják. Oké, hogy a látómező nagyjából 40 fok, viszont bolygóknál nem is szükséges nagyobb, a Holdnál sem feltétlen kell, de azért egy 7mm-es TV Naglerben csak leesik az ember álla.
    Az orthok nagyon jól teljesítenek a kettőscsillagoknál, ahogy a kompakt mélyegeknél, mint pl. planetáris-ködök, gömbhalmazok, kompaktabb nyílthalmazok.
    Mutatok nektek két különlegességet meg plus még egyet.


    Ez egy 7mm-es Takahashi ortho. Jó régi, mert ez még 0,96"-es. A kontraszt, képélesség első rangú. Kevés okulár nyújt kimagaslóbbat, talán a Pentax smc orthoja. Viszont itt már olyan kicsi a különbség a látott képben, hogy elenyésző.


    Egy újabb Takahashi gyöngyszem, egy 4mm-es Hi Ortho. Elvileg ez egy módosított orrhoszkópikus okulár, ami abban merül ki, hogy tartalmaz egy barlow tagot (azt hiszem legalább is, mert nagyon kevés dokut találni róla) a betekintési kényelem miatt. Mindenesetre az biztos, hogy észrevehetően nem rontja a látott kép minőségét. Mondhatni fantasztikus. Ja igen, ez is 0,96"-os méretű.


    A plusz mutatnivalóm egy újabb kuriózum a világnak ezen a felén. A méltán híres Vernonscope Brandon okulárja 24mm-es fókuszban. Ennek az okulárnak is ortho az alapja, azt fejlesztette tovább Chester Brandon.
    A hasonló TV plössl okulárnál egy hangyányival kontrasztosabb a kép. Ez is egy szeretem okli. A mérete ennek már 1,25".

    Oppenheimer: jó lesz az a 10x50-es binokli is. Csak keress egy jó sötét helyszínt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák