Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz illesdaniel #29095 üzenetére

    Néhány kiigazítás a teljesség igénye nélkül, mert nem volt időm végigolvasni:

    A 13-as pont konkrétan nem úgy van, ugyanis az 5D4-ekben manuális módban is van expókompenzáció, és kis trükközéssel néhány más Canon vázakon (5D3, 7D2 amik így hirtelen az eszembe jutnak) is megoldható.

    A 16-os pontnál a lényeg lemaradt, hogy milyen záridővel és milyen ISO-val: akkor igaz a "napos F16" szabály, ha a záridő az ISO érzékenység reciproka, tehát F16 - ISO 200 @ 1/200, vagy F16 - ISO 800 @ 1/800, stb. Ugyanígy a "havas F22", a "borús F8", a "kicsit borús F11", a "nagyon borús F5.6", vagy a "naplementés F4" szabályoknál.

    17-es pont: nem csak a nagy sárga hátterek csapják be a fénymérést, hanem minden, ami nem 18%-os szürke, és túlnyomó részben van a képen (minél nagyobb felület és minél jobban elüt világosságban a középszürkétől, annál jobban elviszi a málnásba a fénymérést). Triviális példánál maradva: egy hómező, vagy pl. a fehér menyasszonyi ruha vagy a vőlegény fekete öltönye is. Erről bővebben egy korábbi cikksorozatomban írtam: érdemes elolvasni a többi fejezetét is.

    20-as pont: a reciprok szabálynál érdemes figyelembe venni, hogy az egyre nagyobb felbontású szenzorokon egyre inkább 2-3-4-szeres szorzóval kell alkalmazni, mert a nagyobb pixelsűrűség miatt ennyivel nagyobb az egy pixelre eső elmozdulás.

    23-as pont: a képstabilizátor bizonyos esetekben 1/320 környékén be is tudja rántani a képet (amikor a dupla tükörcsapódásnak csak az első felét tudja kompenzálni, mert a második túl gyorsan érkezik utána). Érdemes még tudni a tripod módról, amit az okosabb objektívek maguktól felismernek és ilyenkor "panning" módba váltanak (csak függőlegesen stabilizálnak, hogy vízszintesen lehessen velük svenkelni, pl. autóversenyt). A régebbi objektíveken külön módváltó kapcsoló van erre (Canonoknál a "mode 1" a mindkét tengelyen stabilizáló mód, a "mode 2" pedig a "panning" mód).

    Stb.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák