47,5 milliárd dollárt költ chipekre Kína, várja a Samsungot is

Kína egy 47,5 milliárd dolláros alappal pörgetné fel a saját félvezetőszektorát, a miniszterelnök pedig további befektetésekre bátorítja a Samsungot.

Számos ország szeretne meghatározóvá és önállóvá válni a chipgyártás terén (általában az USA, Kína, az EU, Japán és India neve kerül elő), de a legnagyobb állami csomagokat eddig az USA és az EU állította össze ennek támogatására. És Kína, amely most egy 47,5 milliárd dolláros állami alapot hozott létre a félvezetőipar fellendítésére.

Ez egyébként a harmadik fázis ebben a befektetési terveben, a legnagyobb részvényes pedig 17 százalékkal a kínai pénzügyminisztérium.

Ezzel párhuzamosan Li Csiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke elmondta a Samsung elnökének, hogy Kína üdvözli a dél-koreai cég újabb befektetéseit. Ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy a külföldi cégek mostanában nehezen navigálnak a kínai piacon a geopolitikai bizonytalanságok miatt.

A találkozóra azelőtt került sor, hogy a kínai miniszterelnök a dél-koreai és a japán elnökkel tart közös megbeszélést – ilyenre több mint négy éve nem volt példa. A Samsung az elmúlt 6 évben 24 milliárd dollárt fektetett a kínai piacra, de az USA és Kína közötti feszültségek és szankciók közepette kihívásokkal néz szembe.

Kína már korábban is bátorította a dél-koreai cégeket a kínai befektetésre és működésre, és sürgette a két ország együttműködését az ipari ellátási lánc stabilitásának fenntartásában.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Előzmények