- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hócipőm televan ezzel huzavonával
Mostmúgy tűnik, hogy egy jó ideig marad az óraátállítás
-
A Kiskegyed nem éppen megbízható forrás, de a cikkből az hámozható ki, hogy a csehek az idén megszüntetik az óraátállítást és a téli időrendet tartják meg.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Donki Hóte #53 üzenetére
Akkor egy idő után csak néhány óra lesz pontos, lehet akár előre rajzolt órákat is használni...
-
Azonnal el kell törölni az óraátállítgatást
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #51 üzenetére
Éppen Julius naptárreformjáról volt szó pár hozzászólás óta, szóval nem értem, hogy miért érezted fontosnak elmondani, hogy Julius naptárreformot csinált.
-
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #48 üzenetére
Egyébként te is azt írod, hogy valami i.e. 46-ban történt
Mivel Julius Cézár - kevéssé meglepő módon - nem a saját halálát akarta megörökíteni a naptárával. Tökre meglepő, pedig az ember direkt arra számított volna, hogy először meghal és utána vezet be egy naptárat, nem?
-
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
Én fél 8-ra jártam suliba, busszal így 6 órakkor indultam otthonról tök sötétben. Az sokkal jobban zavart, hogy rohadt hideg volt, akkor még voltak olyan telek, hogy levegővételnél úgy éreztem befagy az orrom, a jó kis ikarus buszok fűtése vagy működött vagy nem.
Nem hiszem, hogy itt ez akkora probléma. Nem mellesleg volt olyan terv, hogy későbbre tolni az iskolakezdést mert az egészségesebb a fejlődő szervezetnek, akkor akár lehetne fél 9-re vagy 9-re tolni.
Úgyhogy az óraátállítás márpedig nem jó dolog!
-
Nyilván a fing finomreszelésében teljesen igazad van, de ettől függetlenül létezik a témában közmegegyezés. A keresztény területeken élő emberek túlnyomó többsége úgy tanulta, hogy Julius Caesar időszámításunk előtti 44-ben halt meg
Nem úgy tudják, hogy minusz 44-ben, sem úgy, hogy naptárreformtól és a niceai zsinattól függően BC, vagy AC is lehet valamilyen szám előtt
Egyébként te is azt írod, hogy valami i.e. 46-ban történt
-
Crus
őstag
Hát nem éppen. Tömegekhez el se jutott, azt sem tudták, hogy volt ilyen lehetőség, valamint csak idehaza cirka 2m nyugdíjas van, azok zöme képtelen lenne arra, hogy egy okostelefonon, vagy egy PC-n egy ilyet megkeressen és ki is töltse... Ettől függetlenül 4.6 milla polgár az bőségesen elég merítés.
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Az időszámítás a mi kultúrkörünkben Krisztus születésével kezdődött
Hát, nem igazán, jóval régebbi, illetve a ma használatos időszámítás (ami már a sokadik volt) konkrétan i.e. 46-ban indult és némi naptárreform után módosult az indulódátum i.sz 1-re (ami egyébként szinte biztosan nem Jézus születésének éve, még ha félre is tesszük a "létezett-e Jézus?" kérdést).
abban nincs téli, meg nyári, ezért én inkább a téli/nyári időrend kifejezést használom
Dehogy nincs, az időszámításban meg lehet jelölni bármit tetszőleges pontossággal, márpedig ha 1987. május másodika délután fél kettőről beszélünk, akkor ott már játszik az időzóna is (és a téli- és nyári időszámítás gyakorlatilag egy időzónaváltás).
-
Apollyon
Korrektor
-
A kialakult hagyományok szerint azért hívjuk "dél"-nek a nap közepét, mert akkor van delelőn a Nap. Magyarország felett a Nap a nyári időrend szerint 12:44-kor, a téli időrend szerint 11:44-kor van delelőn.
Mielőtt bevezették az óraátállítás intézményét, addig a téli időrend volt érvényben, vagyis kb. 15 perc eltérés volt a valós delelés és az óra szerinti dél között.
Ha maradna a nyári időrend, akkor 45 perc lenne az eltérés, ami azért szignifikáns különbség.
-
Tényleg nagyon off itt a dolog, de az ilyen önkéntes válaszadás nem ad valós statisztikai eredményt!
Lásd pl. Magyarországon a Nemzeti Konzultáció kérdéseire adott válaszok (90-95 % támogatja a Kormányt) és a 4 évenkénti országgyűlési választás eredménye (40-45 % támogatja a Kormányt) közötti szakadéknyi különbséget.
Tehát ez az 1 %-nyi önkéntes válaszadó messze nem reprezentálja egy valós, tétre menő szavazás végeredményét.
Biztosan vannak korrektebb felmérések is az óraátállítás kérdésében és arra tippelek, hogy ott árnyaltabb a kép, mert ha tényleg ilyen elsöprő lenne az eltörlés irányában a népakarat, akkor nem totojáznának 5 éve az átállítás megszüntetésével
-
Crus
őstag
válasz
Donki Hóte #36 üzenetére
A politikai esélyek felmérése egy másik univerzum, ugyanis ott a fizetett megrendelő olyan eredményt kap amilyenre vágyik. De ez ide nagyon off.
-
Apollyon
Korrektor
Pont ezért szurkolok, hogy a nyári maradjon meg nyárra is, mert ha 3.45-kor kel a nap, akkor 3 után nem sokkal már világos lesz, ami szintén nem pálya.
Plusz tegyük hozzá, hogy a nyári időszámítás eddig is 7 hónap volt az évből, míg a téli csak 5 hónap. Ha csak az egyik maradhat, akkor logikus hogy a többet használt a praktikus.
Azt a pár hetet meg mindenki kibírja, hogy reggel sötét van, pláne mert a népség nagy részének reggel keléskor az első dolga a szép kék fényű fb-ot és társait görgetni mint első teendő wc-n / reggeli cigi-kávéhoz. Ez biztos nem kever be az agynak, ugye?Azt se tudom nagyon hová tenni, hogy a nép nagy része az egy óra reggeli sötéten hőbörög, egészség jeligére, holott meg cukros dolgokon él nap mint nap, meg mekis kaján, meg persze az se ügy, hogy a fél ország alkoholista és öntudatlanra issza magát minden hétvégén amikor meg ki tudja hány óra marad ki, meg dohányzik, és hullanak az emberek mint a legyek a hanyag életmódjukból kifolyólag. Ez persze nem baj.
De decemberben a reggeli sötét az már baj, lol. -
-
Crus
őstag
válasz
Donki Hóte #34 üzenetére
Jó, ok, nem tanultál statisztikát, nincs ezzel gond. Hint: Ez egy olyan eredmény, ami 440m emberre vetítve, a legrosszabb esetben is csak pár % difivel pontosan u.e. lenne. Erről ennyit.
-
szerencsére a népek 86%-a az állítgatás eltörlését vélte helyesnek
Az EU népességének mindössze kb. 1 %-a tartotta fontosnak, hogy szavazon az erre vonatkozó kérdésben, vagyis csekély 400 millió ember véleményét nem ismerjük
(Amúgy igazad van, vannak olyan szerencsés helyek a világon, ahol a szavazók 50 %-a szavaz, akik szavaztak azoknak 44 %-a szavaz egy pártra, így az a párt kétharmados többséget szerez a boldog nép parlamentjében
)
-
Crus
őstag
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
A biológia meg úgy működik, hogy az emberi evolúció során az álmoskás, melatoninban lubickoló, még ébredező szervezet sokkal jobban viseli a lassú, fokozatos világosodást, mint azt, hogy 4:47-kor ma már napnyugta volt, ergo 5:18-kor már szürkület! Mindezt csettintésre, mert tegnap még nyilván nem így volt... Beteg állatság!
Az emberi szervezet számára a Nap fénye sokkal nagyobb fontossággal bír, mint azt valaha gondoltuk. A legfontosabb vitamin a D-vitamin, mely létontosságú alapvető funkció működéséhez szükséges. Az a vicc, hogy már 20 perc napfény is elegendő a napi D-vitamin szint fenntartásához. (Ja, be lehet kapkodni bogyó formájában is, de akkor kötelező mellé a K2, aztán ha már ott tartasz akkor a magnézium és akkor már a cink is.)
Ráadásul lebegtetve van a téma, hogy 9:00-kor kezdenék a tanítást...
-
Egon
nagyúr
Kiragadhatjuk a nyári korán kelést, de teljesen felesleges, mert az csak egy szempont, illetve a hozadéka az állítgatásnak. Komplex problémáról van szó, az összes érv elhangzott már pro és kontra.
Természetesen országonként eltér, hogy kinek melyik időszámítás lenne a jó, és az is igaz, hogy a gazdasági érdekeket is figyelembe kell venni. Egyébként pont ez lesz a gáz, ahogy most is: mivel egyazon időzónában vagyunk Spanyolországgal, nyilván gazdasági érdekek mentén is, értelemszerűen akár van állítgatás, akár nincs, teljesen máshogy sötétedik és van világos a két országban.
Teljesen parttalan a vita, de fölösleges is: mivel volt ezzel kapcsolatos elmérés, és szerencsére a népek 86%-a az állítgatás eltörlését vélte helyesnek, így jó eséllyel csak idő kérdése, hogy végre megszűnjön ez a felesleges, ostoba állítgatás.
Az egy más kérdés, hogy kis hazánkban erőteljes edukáció kell majd annak érdekében, hogy még véletlenül se a nyári időszámítás legyen véglegesítve (sajnos a jelenlegi kormány - sok más egyébbel egyetemben - ezzel kapcsolatban is ropssz állásponton van, de remélhetőleg csak idő kérdése, hogy ez is megváltozzon). -
updog
őstag
válasz
homerhamm #30 üzenetére
Még 2010 körül felügyeltem olyan rendszert, aminek a működése úgy tizes skálán 8-9 körüli fontosságú volt, és az óraállítás hétvégéjén egy user úgy gondolta, szintén elkapja a váltást és beküldött két tranzakciót, 2:58-kor, és három perccel később, 2:01-kor
A hétvége további része izgalmas volt pár embernek, ugyanis mint kiderült, a business logika elég erősen épített a konzisztens tranzakciósorrendre, csak az alkalmazás erről nem tudott, mert a fejlesztők bíztak abban hogy nem lesz ilyen ****** user, aki hajnalban nyomkodja a renCert
-
homerhamm
addikt
Pont elkaptam a váltást.
2:59, 2:00. Tök jó volt. -
weiss
addikt
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
akkor kb. 9 órakor lenne világos.
Badarság. 8:30-kor kelne a nap, de fél órával előtte már világosodik. -
Azt azért nem ártana átgondolni, hogy HA eltörölnék az óraátállítást (amit állítólag az emberek többsége akar) és HA a nyári időrendet tartanánk meg (amit állítólag az emberek többsége akar), akkor január elején (amikor vége a téli iskolai szünetnek), akkor kb. 9 órakor lenne világos.
Nem tudom, hogy az általános/közép iskolások cirkadián rigmusa mit szólna ahhoz, hogy sötétben kell iskolába menni
Persze, lehet így élni, hiszen sok helyen ez a természetes, csak éppen nem nálunk, ne akarjanak minket meggyőzni, hogy nekünk ez milyen jó lesz
-
Arpee78
senior tag
Példa: Télen-nyáron 8-ra kell menned dolgozni, ehhez nyáron nyári idő szerint 7-kor kell kelned legkésőbb, ez a nyári 7 óra téli 6-nak felel meg. Így egész évben ugyanazon időpontokban kelsz és fekszel, csak a számérték más. Kevesebbet sem alszol, mert a 8 órához nyáron 23-kor térsz aludni, télen meg 22-kor. És voilá eltörölted magadnak óraátállítás nyűgjét, csak viseld ennek hátrányát is.
Nem, a téma az, hogy az óraállítgatás jó (szerinted). Ennek egyik hozadéka a nyári korábban kelés.
Szerintem a nyári korábban kelés a jó, ezen vitatkozunk még vagy szerinted is így van? Nem csak nekem jó, hanem mindenkinek. Az lenne jó, ha nyáron mindenki korábban kelne.Ha mindenki korábban kel, akkor a munkahelyeknek és stb-nek ehhez igazodnia kellene. Ha nem tennék, akkor évszaktól függően az embereknek a napirendje zavarosabb lenne, például hol sok idő lenne reggel, hol kevés.
Hogy a munkahelyek és stb-k igazodjanak, úgy az egyik megoldás ha időnként, mondjuk évente kétszer, eltérő munkaidőt, nyitvatartást találnak ki.
Ennél sokkal egyszerűbb ha szimplán az órán állítunk, mondhatni a kisebbik rossz. És minden lehetséges opció közül a legkisebb rossz.
Miből gondolod, hogy az óraátállítás esetleges eltörlése után egyes üzletek, vendéglátóhelyek nem igazítanának a nyitvatartásukon? Akár évente kétszer. Ha fix téli időszámítás lenne, a nap 3:45-kor kelne és 19:45-kor nyugodna, szerinted nem követné le ezt az emberek jó része? És az üzletek ezt nem reagálnák le?
Ez így hülyeség, hogy a téli időszámítás jobb lenne a nyárinál.
Nem lehet leírni, hogy minden országnak egyik v. másik időszámítás a jobb. Úgyértem minden országnak más és más. A Föld időzónákra van osztva, nagyjából 24-re. Optimális esetben egy időzóna közepén a 12 óra megfelel a Nap delelésének időpontjával. De nem tragédia, ha kissé eltér és egyéb szempontok is vannak melyik időzónába lép egy ország. Magyarország és Spanyolország is egyazon időzóna két szélén van, gondolom nekünk a gazdasági kötődés miatt jobb továbbra is ebben az időzónában maradni.UTC+0 Greenwich 0 foknál van 12-kor a Nap delelőn.
UTC+1 kb Prága vonalánál keleti hosszúság 15 foknál van 12-kor a Nap delelőn.
UTC+2 kb Kijev vonalánál keleti hosszúság 30 foknál van 12-kor a Nap delelőn.Budapest pedig keleti hosszúság 19 foknál van, tehát nekünk az UTC+1 a jó napjárásilag és gazdaságilag is.
-
Egon
nagyúr
A másiknál pedig van plusz 1 órád reggel.
Az a plusz egy óra reggel nincs ingyen, valahonnan hiányzik. Jó eséllyel az alvásból, ami pedig úgyis elég rossz minőségű a fejlett világban manapság. Ha meg egy órával előbb fekszel, hogy meglegyen a 8 (vagy akárhány) óra alvás, akkor az esti aktivitással (lámpafény, napfény) kapcsolatos érvelés válik semmissé...
egyébként nem a fix téli v. nyári időszámítás a téma hanem a nyári korábban kelés
Nem, a téma az, hogy az óraállítgatás jó (szerinted). Ennek egyik hozadéka a nyári korábban kelés. Mivel szerintem (és még mások szerint is) az óraállítgatás rossz, és a fix idő a jó, innen már csak egy pici lépés az, hogy a nyári vagy a téli időszámítás maradjon.
Ez így hülyeség, hogy a téli időszámítás jobb lenne a nyárinál.
Ne zavarjon, hogy egyáltalán nem hülyeség: hoztam rá linket és példát is, hogy miért jobb a téli a nyárinál...
-
Arpee78
senior tag
Valóban félreérthető úgy.
Ha valaki fix időszámításnál mindig ugyanakkor kel és fekszik, akkor ébrenléte alatt kevesebb napfényhez jut. Kivéve ha mindig nagyon korán kel, télen 3:45-kor téli időszámítás szerint, ami gondolom a sok reggeli lámpafény miatt nem jó.
Az ember biológiai ritmusa, a cirkadián ritmus a nap járásához igazodik, leginkább a napfelkeltéhez, így alakította az evolúció. Szerintem az óra, a lámpa, stb feltalálása előtt a tavaszi időszakban napi pár percekkel minden nap korábban keltek az emberek, ahogy korábban kelt a nap. Ősszel pedig fordítva.
Az embernek biológiailag és egészségileg jobb ha nyáron korábban kel, télen pedig később.
#22PuMbA
"Másrészt pedig simán összemosol teljesen más tanulmányokat és bizonyítékokat, amiknek semmi köze egymáshoz."
Hol tettem ilyet? Szerintem sehol. Ez így hülyeség, hogy a téli időszámítás jobb lenne a nyárinál. Másrészt én nem erről beszélek, hanem az óraátállításról.
Tetszik, nem tetszik az embernek jobb ha nyáron korábban kel télen pedig később. Az óraátállítás egy eszköz a társadalom számára, hogy a sok ember összehangolt életet éljen. A kisebbik rossz a bolti nyitvatartások, stb évente kétszeri átírásánál. -
PuMbA
titán
Másrészt pedig simán összemosol teljesen más tanulmányokat és bizonyítékokat, amiknek semmi köze egymáshoz. A napfény hiányáról szóló tanulmány teljesen mást vizsgál, mint az óraátállításos tanulmány. Amiről most van szó, arra az óraátállításos tanulmány és orosz tapasztalat vonatkozik, ahol pedig egyértelmű, hogy a fix téli időszámítás a legjobb. Nincs értelme behozni ide olyan dolgokat, amiket egyszer valamikor olvastál, de semmi köze ehhez. Ez érvelési hiba.
-
PuMbA
titán
"Viszont a hiánya is bizonyítható hátrányokkal jár. A napfény hiánya a tudomány jelen állása szerint nem egészséges dolog, márpedig a fix időszámítás kevesebb napfényt eredményez."
Ez komoly?
A fix időszámítással nem lesz kevesebb napfény vagy neked van valami a birtokodban, amivel lekapcsolod a napot? Időben fel kell kelni és lefeküdni és ugyanannyi napfény lesz
-
Arpee78
senior tag
"privatice megtenni nem lehet,"
A legtöbbeknek igenis lehet, az egyik időrendnél(időszámításnál) a szokott módon igazodsz munkahelyhez v. egyébhez. A másiknál pedig van plusz 1 órád reggel."fordítsunk egyet a dolgon: fix téli időszámítás esetén te is kelhetsz egy órával korábban nyáron"
Így is tennék, egyébként nem a fix téli v. nyári időszámítás a téma, hanem a nyári korábban kelés. Nem arról van szó, hogy a téli vagy a nyári időszámítás a jobb e, hanem a fix vs állítgatós idő.Jah, így 4:45-kor süt, ami szintén rohadt korán van
Az esti plusz egy óra lámpa(a napfény helyett) nem mindegy. Ha napsütésnél monitor bámulásra a redőny lejjebb engedés a megoldás, de nem teljesen mert a full sötét sem jó a túl nagy kontraszt miatt.Azzal nem tudok mit kezdeni, ha nem hiszel a tudománynak, baleseti statisztikáknak stb.
A tudomány valóban vizsgálhatta az óraállítgatás hátrányát, ami van is, ezt nem vitattam. Viszont a hiánya is bizonyítható hátrányokkal jár. A napfény hiánya a tudomány jelen állása szerint nem egészséges dolog, márpedig a fix időszámítás kevesebb napfényt eredményez. Vagy rengeteg lámpázós reggelt, ami szintén nem egészséges.#17Crus
Óraállítgatás és egyébként óra régen ugyan nem volt, de szerintem ezer és millió éve az evolúció a napfelkeltéhez igazította az emberek ébredésének biológiáját. Vagyis télen később keltek a népek, nyáron korábban. -
Egon
nagyúr
Alapvetően a "természetes" az lenne, ha alkalmazkodnánk a nyári-téli napfényes órák számához, azaz a "tyúkokkal kelnénk-feküdnénk", ahogy régen volt. Abban a sokszázezer évben vélhetőleg így is csinálták: nyáron tovább vadásztak-gyűjtögettek, télen kevesebben voltak aktívak, és többet aludtgak.
-
Crus
őstag
"Az a helyzet, hogy az óraállítgatás jó fele tapossa az emberek cirkadián ritmusát."
Azon gondolkodom olvastam-e a valaha ennél nagyobb áltudományos izét valaha.
Az emberi faj ezen a bolygón úgy cirka 2.4 millió éves (Homo habilis)... de ok, legyen a Homo sapiens a kiindulási alap, mely megjelenése kb. 270.000 évre datálható.
Ez a Homo sapiens elvolt enélkül az elmebeteg baromság nélkül egészen 1916-ig! Tehát cirka 268.000 évig tökéletesen elvolt az ember az óraátállítás őrülete nélkül. És ez nem vitatéma, hanem száraz tudományos tény!
(Mielőtt még... az első napórák megjelenése i.e. nagyjából a 4. évezredre datálható, tehát engedjük el azt a félrevezető akármit, hogy azért kell az órákat átállítani, mert azokhoz akarunk alkalmazkodni.)
-
Egon
nagyúr
Az állítgatást sokan ma is eltörölhetnék a privát életükben, például télen 6-kor kelni, nyáron 7-kor és problem solved. De valamiért egy gép által diktált szám olyan k nagyon fontos.
Ezt privatice megtenni nem lehet, mivel - lehet meglepő, de - a munkakezdés, iskola stb. ehhez nem alkalmazkodik... Központilag elrendelni meg nyilván nem lehet, több szempontból sem (egyrészt a hozzád hasonló átállításhívők tiltakoznának, másrészt értelemszerűen ez valójában az átállítás eltörlését jelentené, harmadrészt a multik nem tudnának mit kezdeni a helyzettel).
De ebből kiindulva, fordítsunk egyet a dolgon: fix téli időszámítás esetén te is kelhetsz egy órával korábban nyáron stb., ki akadályoz meg benne?Lényegtelen, hogy téli vagy nyári időszámítás.
Rohadtul nem lényegtelen, fentebb leírtam, miért. Hint: az oroszok megpróbálták, nem jött be.
Ha az értelmezésed szerint eltörölnék az óraállítgatást és a téli idő maradna meg, akkor nyáron jún. 21-én 3:45-től már sütne a nap. Ez tény, nem tudomány, nem béna fejtegetés, hanem tény.
Jah, így 4:45-kor süt, ami szintén rohadt korán van...
Teljesen mindegy, lásd redőny.
Oké van redőny meg mindenféle, de ez azt is jelenti, hogy este 1 órával többet vagy lámpafény alatt, szerintem ez sem vitatható.
Igen, ez az egyetlen előnye a nyári időszámításnak, semmi más. Pontosabban a szabadtéri programok korlátozottabb mivolta, mert lássuk be: a mai világban este 7-8 magasságában, aki a lakásban van, az úgyis valamilyen képernyő előtt ül, ott meg kifejezetten előnyös, ha sötét van, és kontrasztosabb a kép...
Olyan megoldás nincs, aminek csak előnyei lennének. Ezért kell a lehető legkisebb hátrányt okozó megoldást választani. Az meg az eltörlés, lásd fentebb a linkeket.Nem látom be, miért lenne egészségesebb neked vagy bárkinek a lámpafény mint a napfény. Ja mert nem bírod 1 nap alatt 1 órát eltolni a napi ritmusod. Mi akadálya van szétbontani 3x20 percre? Például február, március, április utolsó vasárnapján 20 perccel korábban kelni, ősszel értelemszerűen fordítva. Ez széttaposná a cirkadián ritmusod?
Azzal nem tudok mit kezdeni, ha nem hiszel a tudománynak, baleseti statisztikáknak stb. Ebből lejön, hogy totál meddő a vita.
-
Arpee78
senior tag
Az állítgatást sokan ma is eltörölhetnék a privát életükben, például télen 6-kor kelni, nyáron 7-kor és problem solved. De valamiért egy gép által diktált szám olyan k nagyon fontos.
Lényegtelen, hogy téli vagy nyári időszámítás. Ha az értelmezésed szerint eltörölnék az óraállítgatást és a téli idő maradna meg, akkor nyáron jún. 21-én 3:45-től már sütne a nap. Ez tény, nem tudomány, nem béna fejtegetés, hanem tény. Ha te ekkor télen-nyáron 6-kor kelsz, akkor reggel pont egy órával többet alszol napfénynél, mint óraállítással tennéd, ez is tény. Oké van redőny meg mindenféle, de ez azt is jelenti, hogy este 1 órával többet vagy lámpafény alatt, szerintem ez sem vitatható.
Nem látom be, miért lenne egészségesebb neked vagy bárkinek a lámpafény mint a napfény. Ja mert nem bírod 1 nap alatt 1 órát eltolni a napi ritmusod. Mi akadálya van szétbontani 3x20 percre? Például február, március, április utolsó vasárnapján 20 perccel korábban kelni, ősszel értelemszerűen fordítva. Ez széttaposná a cirkadián ritmusod?
Az a helyzet, hogy az óraállítgatás jó fele tapossa az emberek cirkadián ritmusát.
#13 Nem az energiatakarékosság a lényeg, hanem mert jobb napfénynél ébren lenni és sötétben aludni, mint fordítva. Egészségileg biztosan így van, a redőnyöktől függetlenül is.
-
Crus
őstag
És most szépen mindenki menjen oda a szüleihez (reméljük még élnek) és kérdezze meg milyen volt az élet a születésüktől kezdve 1980-ig. Nekem apám azt mondta, hogy köszöni szépen jó volt és fogták a fejüket, amikor visszaállították, majd azt is mondta, hogy az akkori energiatakarékossági megfontolások miatt megértették, de ettől még a mai napig gyűlölik.
-
ArGab
őstag
Ezt úgy tűnik sokan keverik. Nem a "téli" időszámítás lett bevezetve az energiamegtakarítás miatt, hogy reggelente ne legyen annyi villany használva. Hiszen ez volt és lenne a normális, tudományosan megállapított időzóna ezen a hosszúsági körön. A "nyári" lett bevezetve azért, hogy nyaranta ne hajnali 4 előtt keljen fel a nap és legyen este 8 előtt sötét. És így ne kelljen nyaranta este annyi villanyt használni, mert 9-ig világos van.
-
Egon
nagyúr
Mármint a te "cikkedet"? Bocs, de jobban hiszek a tudománynak, mint ramdom béna fejtegetésnek. Esetleg te is elolvashatnád, amit linkeltem az egy pár fokkal hitelesebb, mint amit írtál...
A cirkadián ritmus borulása nem csak a "béna kisebbségnek" (ez eleve LOL) probléma: annak is káros, aki amúgy nem nagyon érzékeli...Amúgy meg eleve marhaság, amit írsz: ha fixen a téli időszámítást választjuk, nem lesz egy centivel sem több "lámpázós" reggel, hiszen pont ugyanaz lenne télen (pontosabban októbertől márciusig), mint állítgatással ugyebár...
Az átaludt napfényes órákra pedig vannak már remek találmányok: redőny, sötétítő függyöny, talán már hallottál róluk...
Sőt, jobbat mondok: ilyen is van, mindössze egy ezresért: [link] problem solved... -
Arpee78
senior tag
Végig olvastátok a cikket? Ott van mi lenne óraállítgatás nélkül. Ha eltörölnék más okokból lennének bajok.
Mi van ha nincs:
1. opció: az órán lévő számértékekhez való ragaszkodás miatt mindenki azonos időben próbálna aludni télen-nyáron, így reggel több lesz a lámpázós és az átaludt napfényes órák száma. Ennek tutifix egészségi következményei lesznek, és nem az energiamegtakarítás a lényeg.
2. opció: nem ragaszkodnak a népek az óra számértékeihez, hanem nyáron mindenki korábban kelne, télen pedig később. Viszont mivel az órák számai fixek, marad a menetrend és stb átírása.Na melyik egyszerűbb és jobb?
Óraállítgatással:
+több napfény
+kevesebb lámpázós reggel
+a társadalmi működés egyszerűbb összehangolása(csak órát kell állítani, nem mindenfélét)
- a bénább kisebbségnek megterhelőek az átállás körüli napok. -
Crus
őstag
1916-ban vezették be hazánkban (ok: energiamegtakarítás), de 1957 megszüntették, majd 1980-ban vezették be újra (ok: még a 73-as olajválság hatásai miatt) és azóta is nyögjük ezt a szrt.
- A ma emberének már nem kell teheneket ki és behajtani, ráadásul az energiatakarékos izzók elterjedésével itt nagyon takarékoskodni ezzel már nem lehet, de ha lehet is... az emberi egészség és komfort fontosabb, mint aprópénzek megtakarítása.
- Tömegek cirkadián ritmusát tapossa két lábbal ez az őrület. Ha egy ember pár hónapja már egy adott időzónában él, akkor óra nélkül szinte percre pontosan képes megmondani a pontos időt. A cirkadián ritmus megzavarását ki jól viseli, ki rosszul, ki nagyon rosszul. Részemről én középen helyezkedem el, nem viselem túl jól, bő 1 hónap(!) kell mire teljesen átállok.
Ennyire pontos és ennyire fontos a cirkadián ritmus. Ezzel baxakodni csak az őrülteknek jut eszébe...- A másik probléma a mai ember ritmusa. A ma embere nem hajnalok hajnalán ébred, hanem éppen csak annyival, hogy a munkahelyére/iskolába beérjen. Ennélfogva a most megnyert világosabb reggelek haszontalanok, sok értelme nincs, ugyanis az emberi ébredés egyik legtermészetesebb folyamata, hogy kellemesebb számára a lassabb, folyamatos világosodás, mint az, hogy télen kiesik a munkahelyéről és pofánveri a sötétség...
- ... a sötétséggel pedig az a gond, hogy már önmagában növeli a közlekedési balesetek számát. A tömeg hozzászokik ahhoz, hogy a dolgait d.u. intézi világosban, majd csettintésre hirtelen hónapokig sötétben kell u.e. megtennie.
- A Nap lenyugvása pedig nagyon gyakran magával hozza a negatív időjárási változásokat, legyen az köd, eső, vagy éppen hóesés. Egy élmény ilyenkor odakint harcolni az elemekkel és hazaverekedni magad.
- ... és ha már otthon vagy esetleg sportolnál, dolgoznál valamit odakint, de erre esélyed sincs, mert az 1 óra mínusszal télen ezt mind teheted fejlámpával. Csodás.
2019-ben több, mint 4m EU polgár nyilatkozott cirka 84%-os többséggel, hogy töröljék már végre el ezt az elmebeteg baromságot! Aztán ráfogták a covidra, majd az ukrán háborúra a törlés csúsztatását. Agyrém!
-
Arpee78
senior tag
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Az ábra vagy ábrák bal oldalán lévő számok téli időrend szerint vannak értelmezve, de ennek nincs jelentősége. Szerintem léteznek többjelentésű szavak, de ez most nem lényeg.
Az alsó ábrán a téli 5:30-as ébredés 6:30-at jelent nyári időrend szerint, az időpont ugyanaz mindössze más szám jelöli.
A felső ábrán pedig fordítva, télen 6 órai ébredés van rajzolva téli időrend szerint, nyáron pedig 5 órai, ami nyári időrend szerint 6 óra. A szám ugyanaz, az időpont tér el egy órával.
Az ábra a nyári korábban kelés(vagy téli később kelés) előnyét akarná érzékeltetni a másik évszakokhoz képest. A sötétített felület akarná az alvás és ébredés idejét reprezentálni. Ezt tologathatjuk fix időponthoz kötött és nyáron korábban kelős verziónál is, de mindkét esetben valaminek a rovására keletkezik előny. Vagy többet alszunk napfény alatt vagy többet vagyunk reggel lámpafénynél, de ez az ábrát nézve is kiderül.
Az emberek Magyarországon nem véletlenül szoktak rá a kb 6 órai ébredésre a jelenlegi időrendek mellett, a legtöbbeknek ez a legjobb kompromisszum. Ezért választottam ezeket az időpontokat.
-
Egon
nagyúr
Tök fölösleges elölről kezdeni a vitát: ahogy linkelték, már minden is elhangzott korábban.
Btw pont most volt cikk a témában, remek megállapításokkal:
Telex: Fejvakarás és egymásra mutogatás lett az óraátállítás eltörlésébőlKönyvtárnyi irodalma van, hogy miért káros az állítás, és hogy miért kellene eltörölni, és nálunk miért az amúgy kevésbé népszerű téli időszámítást bevezetni:
Arról, hogy miért kellene leállni az állítgatással, korábban részletesen ebben a cikkben írtunk, utoljára pedig 2021-ben, az utolsó tervezett óraátállítás évében foglalkoztunk hosszabban a témával. A válasz persze azóta sem változott: azért, mert csak előnyei lennének annak, ha leszámolnánk az óraátállítással. Magyarországon legfeljebb pár száz forintot spórolunk vele, miközben az évenkénti két átállásnak komoly élettani hatásai vannak.
Az óraátállítás befolyásolja az emberek cirkadián ritmusát, amitől ilyenkor rosszabb a közérzetük, romlik a koncentrációjuk, és rosszabbul alszanak. Ez több közúti balesethez és műhibához vezethet, továbbá súlyosbíthatja a betegségeket, valamint a szívroham és az agyvérzés kockázatát is jelentősen növelheti. Így logikusnak tűnik, hogy megszabaduljunk az állítgatástól, abban viszont egyelőre nincs egyetértés, hogy a nyári vagy a téli időszámítást kellene-e megtartani.Ez a fő oka annak, hogy évek óta halogatja mindenki a kétféle időszámítás eltörlését, mert számos indokot lehet felsorakoztatni mindkettő mellett. A legtöbb ember pedig jellemzően éppen az ellenkezőjét akarja annak, ami a tudományos álláspont. A nyári időszámítást támogatók szerint így tovább van világos, vagyis több időt tudunk eltölteni természetes fénynél a szabadban (vagy akárhol), míg a téli időszámítás mellett az szól, hogy a szervezetünk cirkadián ritmusa alapból erre van beállva, és ha reggel van sötét, az a kutatások alapján jóval megterhelőbb a szervezetünknek, mintha délután egy órával korábban kapcsolunk villanyt.
Az oroszoknál már a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a tudománynak van igaza. Ott 2011-ben a lakosság támogatásával nyári időszámításra álltak át, három évvel később viszont Vlagyimir Putyin csavart még egyet a dolgon, és 2014 őszétől inkább mégis a télin folytatták. Az állandó nyári időszámítás ugyanis sokaknál, különösen az ország északi részén élőknél okozott depressziót, miután hosszú hónapokig kellett sötétben iskolába vagy munkába menniük.
Emellett országosan is megnőtt az egészségügyi problémák mennyisége, stresszesebbek lettek az emberek, és 2012-ben jelentősen megnőtt a reggeli órákban történt balesetek száma az egy évvel korábbi állapothoz képest. -
ArGab
őstag
Elsőre pár éve még én is azt mondtam, hogy szüntessük meg. De kicsit jobban belemélyedve már én sem tudom egyértelműen eldönteni mi lenne a jó.
Állítgatni ősszel nem akkora gond, mert +1 óra sokkal könnyebben elviselhető. De a tavaszi -1 óra már sokkal nagyobb szenvedés. Viszont ha marad UTC+1 (téli) egész évben, az nyáron szívás mert május közepétől július közepéig hajnal 4 óra előtt lenne napfelkelte (van amikor 3:40-kor), de már este 8 előtt sötétedne. Ha átállnánk UTC+2 zónába (nyári), akkor viszont november közepétől február közepéig reggel 8 után kelne csak a nap (van amikor 8:30 után).
Pár éve láttam egy javaslatot, az egész szimpatikus. Ott az volt az ötlet, hogy a tavaszi átállást módosítsuk az egész kontinensen. Ahelyett, hogy adott hétvége szombatról vasárnapra virradó éjjelén állunk át, legyen Húsvét hétvégéhez kötve és már péntekről szombatra történjen meg. A kontinens nagy részének Húsvét hétfő munkaszüneti nap így ez a többségnek hosszú hétvégére esne, tehát így a mostani 1 nap helyett lenne 3 az átállásra.
-
Az időszámítás a mi kultúrkörünkben Krisztus születésével kezdődött, abban nincs téli, meg nyári, ezért én inkább a téli/nyári időrend kifejezést használom
A második ábra a cikk végén a téli, vagy a nyári időrend szerint számolja a napfényes órákat?
Szerintem mindkét időrend szerint ki kellene számolni az adatot, mert nem ugyanaz az eredmény és egyáltalán nem eldöntött, hogy ha megszűnik az óraátállítás, akkor melyiknél maradunk.
-
updog
őstag
Engem sem zavar, mást meg igen, világosan látszik hogy személyes preferenciákról van szó, és úgyis lesz, akinek rossz ha marad, és lesz akine rossz ha megszűnik. Szerintem pro és kontra az évek alatt minden le lett írva már más topicban
-
Arpee78
senior tag
Lehet hozzászólni.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Provokatív a címadás, de remélem az írás végére lesz aki egyetért az állítással, legalábbis részben. Az óraátállítással...
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest