Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Windows 11
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Gmail
- Mikrotik routerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mozilla Thunderbird
- ASUS routerek
- Milyen routert?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madmax81
aktív tag
A közel múltban vásárolni akartam egy egyengető gyalugépet egy tönkrement asztalos cégtől sajnos nem sikerült az üzlet de kaptam egy cégnevet ahol jó áron lehet szabatni a bútor lapot és még házhoz is szállítják kedvező áron .
jafholz
Árlista Laminált faforgácslapok
Fenyő fűrészáru - Épületfa1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz Crazyman33 #5195 üzenetére
"jobban érezném magam, ha lenne még most is okom a műhelyben maradni estig."
És miért nem lépsz ezügyben?
Már annyiszor elmondtam: Több fa van, mint asztalos!Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Crazyman33 #5196 üzenetére
"-Ezt ti el tudjátok adni? Azt hittem eltöröm a hátán a hűtős ajtót,"
Szerintem egy banális félreértés csupán a két szakma között. A festőnek azt tanítják az iskolában három évig, h hogyan kell úgy csinálni, h egy makulányi hiba se legyen a felületen, és a tükör csókolommal köszönjön a fényezésnek. Egy festett emdéeftől ez elvárás is, de hát hol van az a tömör nemesfától? - Nna, ezt viszont nem taníccsák a festészeti tudományegyetemen.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
"a srácnak ez egy alkalmi pénz,"
Pontosan így van, és lényeges szempont. Ám amit furcsálltam, az az, h munkanélküli a fiú, és ez számomra kicsit más megvilágításba helyezi a lényeget. Távol áll tőlem ettől függetlenül, h ítélkezzek felette. Biztosan tudja, mit csinál, ha meg nem, hát majd megtudja.
Ami a bért illeti, kérdeztem a meló végén, h mennyire gondoltál boy? (Kemény másfél nap - mifelénk nem három nap egy esztendő, hanem három esztendő egy nap...) Azt mondta, nyolcra gondolt. Adtam neki egy tízest, és hálával megköszöntem a segítséget. Tudom, ez nem túl nagy pénz, de annyira még nem vagyok befutott, hogy figyelmet érdemlő bért adhassak. És igaz az is, h a fiú figyelmet érdemlő teljesítményt nyújtott pedig.A tölgy pórustömítéséről a szakma már magírta a frankót. Nekem a shelakkos megoldás imponálóbb, mert biztos a sikere, tekintve, h ősrégi felületkezelő eljárás, és tetszőleges konzisztenciát keverhetsz belőle. A magánvéleményem az, h a tölgy olyan jellegzetességéről van szó, ami hozzá tartozik a fához. Semmi szakmai, semmi esztétikai, praktikusságbéli dolog számomra nem indokolja a tömítést. Nem lesz szebb, nem lesz tartósabb, legfellebb a tapintása lesz finomabb - de hát egy szekrényfrontot ki szokott taperolni, és miért? Még ha valami királyi sakkbábú, v biliárd dákó, hát szempont a tapintás. Akkor viszont más fafajra utazik az ember.
Az az igazság, h nem ismerem a pórustömített tölgy viselkedését az idő múlásával, és belegondoltam, h a lakk alatt a pórusok majd sötétedni kezdhetnek, esetleg jobban fogja a nap, ahol éri. Szerintem ezt kellene tudni pontosan a döntésedhez. Kár, h a szakirodalmad nem tér ki rá részletesebben, csak említi, h létezik ilyen.Több fa van, mint asztalos!
-
Crazyman33
senior tag
Én sem tömíteném a pólusokat tölgynél, bár való igaz láttam már tömítettet nem is tetszett.
És vízesbázisú lakkot sem használok, mármint a festő.Szerintem ebben is ízlések és pofonok. Erről az jut eszembe hogy anno mikor a festőnk eltörte a nyakát, más hova kellett vinni fújatni az anyagot, de gyorsba. Vittem a gyereknek egy mintát hogy milyen legyen, nem volt pólustömített.
Ő azt kérdezte hogy biztos ilyen legyen a felülete? - Biztos.
-Ezt ti el tudjátok adni? Azt hittem eltöröm a hátán a hűtős ajtót, többet nem is mentem oda.Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu
-
Crazyman33
senior tag
Igen félszavakból is....
Bár hidd el jobban érezném magam, ha lenne még most is okom a műhelyben maradni estig.
Imádtam hogy alkothattam, sokszor belevihettem a fantáziám. Mindig más milyen bútort csinálni, agyalni ezt hogyan oldjuk meg, a kihívások elé állni, kapcsolatokat szerezni, új dolgokat tanulni, stb.
Míg most megkötött kézzel dolgozni, mint egy robot, és próbálni bólogatni (ami nagyon nem megy, vannak is harcok).
Próbáltam azt is hogy beleszarok és úgy csinálom ahogy mondják, nem ahogy nekem gyorsabb lenne, mert mióta dolgozom tízenéve úgy szoktam meg. De ez nem működött, elegem lett hogy szopatom saját magam.
Csináltam egy feliratot az egyik pólóm hátára: Értem amit mondasz csak leszarom!
Nagy sikere volt.Ha már szóba hoztad a bért.
Nem mindenki gondolkozik így, sajnos. Én túlórában órabért kapok (egyformán ugyanannyit mindenki), ami ha visszaosztom a havi fix béremet órabérre, akkor kettő forinttal több. A műhely főnök pedig kevesebbet kap túlórában. Nevetséges? Igen. Bizonytalan? Nem. Motiválva vagyok? Nem. Le vagyok szarva? Igen.
Mióta ott dolgozom vagyunk páran akik lerakjuk az asztalra amit kell. Amúgy jönnek mennek az emberek. Kihasználják hogy ennyien keresnek munkát és szórják ki az embereket vagy olyan helyzetet teremtenek hogy maguktól mennek el. Arra abszolúte nem gondolnak hogy most ők vannak nyeregbe, viszont hosszútávon ez vissza fog ütni. Majd mikor (remélhetőleg lesz olyan) lesz több munkalehetőség mindenfele, addigra olyan hírük lesz hogy senki nem akar majd itt dolgozni.Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu
-
mdk01
addikt
Mivel szeretnéd lakkozni?
Ha szakszerűen szeretnéd akkor töltőalapozó kb. 2x a betétre és egyszer a keretre aztán mehet a fedőlakk persze szórópisztollyal.
Ha hengeres/ecsetes megoldáson gondolkozol akkor is ez a lényeg hogy egy-két réteggel többet kell kenni a betétre, és visszacsiszolni fáig(mint azt előttem is írták) hogy csak a pórusokban maradjon a lakk.
Azért kell fáig, mert igaz, hogy eltömődik akkor is a pórus ha nem csiszolod vissza viszont akkor túl vastag lesz a lakkod és elveszted a fában lévő szépséget.
Amúgy ezt a szépséget egy béna lakkal is borzasztó egyszerűen el lehet veszíteni.Üdv.
ui.:Én amúgy biztosan nem tömíteném el a tölgy pórusait csak hozzá igazítanám a betét pórusait a tömör tölgykeretéhez.
[ Szerkesztve ]
-
Vikusz77
tag
Tölgynél én még nem hallottam pórustömítésről.
Annak hozzá tartozik szerintem a karakteréhez a nyílt pórus.
Kofictól kérdezd szerintem ha mégis tömíteni szeretnéd.
Nekem az lenne logikus elsőre, hogy valami nagyobb szárazanyagtartalmú lakkal kéne, hogy kevés réteggel meglegyen. -
hapro
csendes tag
Régen csináltam ilyet, de akkor híg nitroval pólustömítés, csiszolás, majd habkőpor, és sellakk-kal folytatódott a pólustömítés.
De a tölggyel jól beválasztottál, kb annak a legmélyebbek a pólusai. Talán nem erőltetném ezt a pólustömítést ezen az anyagon, de az is lehet nem jól értem mit szerettél volna vele. Persze lehet csak lakkal is, de akkor is a pólustömítést jó híg réteggel kell kezdeni, esetleg 2-3 réteggel, de köztük mindenképp csiszolni, ugye szinte fáig lecsiszolni, hogy csak a pólusokban maradjon a lakk, és ha már elég homogénnek érzed a felületet, akkor jöhet rá a vastagabb lakk.
Én nem csinálnám ezt az biztos.http://www.margittaizoli.fw.hu
-
Soká
senior tag
Jó, ez így érthető. Nem az órabérben mutatkozik a különbség, hanem, hogy a munkából kinek mekkora szelet jut. Nyilván, a srácnak ez egy alkalmi pénz, neked meg a megélhetésed múlik rajta.
--------------------------------------------------------------------------
Más. Mesterek! Hezitálok, hogy mit csináljak. Adott egy tölgy furnéros MDF, ami a hálószobánkban lévő szekrény ajtajainak betétje lesz (tölgy keretben).
[Így néz ki]
A hobbiasztalos "szakirodalmam" azt mondja: pórustömítés.
Vagy lebeszélhettek, vagy elmondjátok mivel érdemes csinálni A tömör keretnél sokkal kevésbé érvényesül a tölgy pórusossága, azt nem "bántanám".
Egyébként selyemfényű vízbázisú lakk kerülne rá.Köszönöm a tanácsokat!
-
thyeby
őstag
válasz Crazyman33 #5187 üzenetére
Ahogy ezt elolvastam, azt mondtam magamban:
Hmm, igen, aki csinálta, tudja félszavakból is, mi mit is jelent, aki nem csinálta, az szép líneáris logikával felépít egy gondolatsort, ami olyan kevés tényezős, h azmiatt valószínűtlen, h helytálló is.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Dízeles #5182 üzenetére
Ja!
És mi bizony nem nagyon telefonálgathatunk reggel nyolckor, hogy ma inkább nélkülöznénk azt a kicsi pénzt, mert hamar kialakulhat egy olyan rendszer, amikor több fizetési felszólítást dob be a postás, mint amennyit kilátásunk lehet kiegyenlíteni.Nincs főnökünk, ez igaz. De ha nem a fenti dolog a motivációnk alapja, akkor bizony a saját rossz főnökünkké válunk.
-
thyeby
őstag
"van az a pénz, amiért a 24 éves srác sem szarta volna össze magát!"
Nem számoltam pontosan ki, kinek mennyire jött ki, de úgy érzem, nem találtad el. Ha mindent korrektül kiszámolnánk, lehet, h nekem egy fillérrel sem jött ki több pénz. Fizetnék én emberhez való pénzt szívesen a jó melósnak, ha szépen ki tudná magát termelni.
A motivációbéli különbség egyértelmű: Míg nekem a bér stabilnak látszik (de hát ez relatív, mert ha elcseszek vmit, ugorhat itt bármikor minden) és épülget a vállalkozás, addig neki bizonytalan a bér, időszakos a bér, és mint olyan, egyedüli motiváció. Az is egy komoly szempont még, h a fiú (szakács) most fűrészelt vonal mentén életében először (tempóra!), és egy kezdőnek ez olyan kimerítő kb, mint amikor megkaptad a jogosítványodat, egyből egy seggel le kellett volna menned (időre!) mondjuk Riminibe.Aki nem lát bele az alkalmazott bérezésbe, az csak azt látja rendre, h van itt pénz bőséggel, azt már ritkábban, h költség is van bőséggel. És a költségek természete, h mire az ember minden kis szirszart összead, ami bizony oda tartozik, hát elmegy a kedve kicsikét a mutatók láttán.
"150-nél felcsavarodtál volna a fára, akkor azért más színezete lenne ennek a történetnek."
Juj, ne fesd már az ördögöt a falra, mert még megjelenik!
Hát persze, h más színezete lett volna ennek a történetnek. Itt van az udvaron második hónapja egy hatmilliós kocsi totálkárosan egy kialvatlanság miatt benézett piros lámpa miatt. Hát ez minden nap újból figyelmeztet, h könnyű nagy bajt csinálni.
Az ótópályán a Generali kiírogatta óriásplakátokra, h a gyorshajtás ölhet! Megéri?
...és suttogtam én, h dehogy is éri meg, és fohászkodtam, h bírjam biztonságosan figyelemmel, h vegyem észre, ha kihagyok, h legyen már vége ennek a hajszának. De hát ez a vállalkozás építés nagyon sokszor arról szól, h ha oda tudod időre tenni az asztalra azt, amit kérnek, akkor felfele, ha nem, akkor lefele épülsz. Kíméletlen dolog, de nincs mese: Vagy bevállalod, v elmégy inkább alkalmazottnak, és irigyled, féled a főnöködet, és elfelejted a motivációdat.Egyébként mondj nekem az országban egyetlen olyan munkakört, ami nem (mutyi!) és az anyagi motiváció korrekt!
-
Crazyman33
senior tag
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Nem szép valakit így leírni. Valóban más a saját célért hajtani.
Én is 35 felett vagyok, évekig munka mellett maszekoltam haverral. Reggeltől egészen éjjelig, minden hétvégén beszereltünk. Alig voltam otthon, család még nem volt. Kellett a pénz lakásra, valószínű nem csináltam volna mondjuk órabérért.
Aztán annyi meló lett nem győztük, léptünk a melóhelyről és elkezdtük tolni a szekeret haverral. Még többet tudtunk vállalni, persze a "gond" is több lett. De időben otthon voltam mindig és szabadok lettek (ha nem is mind ) a hétvégéim. Aztán jött a válság és el kellett menni dolgozni újra.
Hát mit mondjak, nem volt könnyű. Szabályok szerint dolgozni, hallgatni a sok hülyeséget (hogy a műhelyfőnök hogy szokta megoldani, nem azt nézve hogy logikusabb és gyorsabb az a folyamat a melósnak). Teljesen megváltozott az életem és mindentől elment a kedvem.
És ugrott a motiváció. A gyerekeim már nagyobbak, szükségük van rám. Próbáltam ismét meló mellett minden időmet rááldozni, de nem ment. Évek alatt annyira megváltozott az életem, a szokásaim, a családra fordított idő, hogy már nem is akartam görcsölni és még többet idegeskedni.
Szóval dolgoztam én is már életemben nagyon sokat, aludtam el hétvégén fogantyúzás közben, vagy ebédidőben (úgy hogy a rohadékok nem keltettek fel mikor vége volt az ebédidőnek).
De ha most beugranék valakinek nem tudnám azzal a lendülettel csinálni mintha magamnak dolgoznék. Plusz ha kiesik a lendületből az ember, nem is bírja úgy.
Pl. Pár hete a cégnél egyik nap este 10-ig dolgoztunk. Már annyira kész voltam (holott ez régen meg sem kottyant) hogy rosszul fogtam a fiók anyagot mikor összelőttem. Gondolom volt egy kis kavics a bútorlapban és kifordította a 40-es "U" kapocs egyik szárát. A bal hüvelykujjam belső felén bement és a körmöm közepén ki. Szakított rendesen, de az volt a szerencsém hogy hirtelen (szerintem az ijedtségtől) kirántottam a kapcsot. Ha az észheztérés után kellett volna kihúzni szép óvatosan szerintem be is szarok.Amúgy Sopronba én is szándékozom menni. Pont akkor van 3 napos FEZEN is, így mindenképpen itthon vagyok szabin.
Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu
-
Madmax81
aktív tag
Mondtam a srácnak, h a héten még jöhet, ha kell a lé. Felém se nézett azóta. Összeszarta magát sarkig 24 évesen, én meg dupláját szívom így ötvenen túl.
Nálam is megfordulnak néha beugró emberek valaki csak úgy hogy nem unatkozzon ráférne egy kis" kikapcsolódás " de van aki napi bérért órabérért dolgozik .
Ha magadnak dolgozol akkor az más nem is veszem észre hogy este van vagy már éjfél is elmúlt magamnak dolgozom és élvezem nem mondom vannak napok mikor lelomboz egy két dolog de kitartok és tovább lépek mert tudom hogy merre felé tartok és mi a cél .
Más valakinek segíteni azt nem lehet össze hasonlítani a saját dolgainkkal nincs cél lelkesedés ez már egyből lehúzza az ember kedvét .Te nem fogsz komolyan venni, ha ígérgetek, aztán elfelejtek ott lenni
Nem ultimátumot adtam azzal hogy megkérdeztelek ott leszel vagy sem , csak érdeklődtem hogy esetleg van e kedved új dolgokkal megismerkedni vagy szétnézni a kiállítók kötött .
drága nyaralás lenne a kiesés miatt.
Hidd el nekem is az ,de egyszerűen kell a pihenés ,néha azon kapom magamat hogy undok vagyok az emberekkel pedig csak unom az értetlenkedést ha nem intézem magam az ügyeimet akkor azokat hiába adom ki másoknak csak megy az értetlenkedés és a magyarázkodás na ebből van elegem , érzem magamon hogy betelt a pohár egy hetet meg tudok oldani át passzoltam havernak egy két munkát amit nem lehetett megoldani és a többieknek meg szóltam hogy ha tudnak várjanak , úgy tűnik hogy minden mag van oldva .
Volt Mesterem Bp-re készít 90 darab régi típusú ablakot abban én is segítek szóval megy az üzlet .1956-2010 07.22 Varga László
-
kalman7
csendes tag
válasz Madmax81 #5178 üzenetére
Szia, ugyanezt mondta egy másik asztalos barátom. Sajnálom hogy ez a helyzet, nem tesz ez jót senkinek. Engem igazán azok a standok érdekelnek, ahol be lehet kapcsolni valami kis gépet, meg lehet nézni hogy működik, esetleg ki is lehet próbálni valamit - élezőt, kézi szerszámot... A másik, ha asztalos jön a munkáival és őt lehet hülyeségekkel faggatni. A nagy hi-tech termelő gépeket nem tudom annyira értékelni, mint amennyit amúgy megérdemelnének. Akkor inkább menjek mégis a sopronira?
A sarokszekrényt félre tettem, beigértem egy másik szekrényt a családnak. Azt hittem 1 hónap alatt megleszek, de belebonyolódtam, azzal is lassan haladok, kipróbálok pár új dolgot, amit eddig még nem csináltam. Szerintem szép lesz, jó lenne már körbe fényképezni. -
lorcsi
veterán
www.budaimester.hu
eladó: vadi új soundcore motion+
-
Soká
senior tag
Azért azt tegyük hozzá, hogy valószínűleg van az a pénz, amiért a 24 éves srác sem szarta volna össze magát! Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy Te - legalábbis remélem - többet kaptál a melóért, mint amit arányosan a "segédednek" fizettél.
És azért ez a fajta motiváció nem elhanyagolandó.És nem akarok aggályoskodni, de ha mondjuk kialvatlanul 150-nél felcsavarodtál volna a fára, akkor azért más színezete lenne ennek a történetnek.
A félreértések elkerülése végett, én elég jól ismerem a hajnali rigófüttyöt, noha nem vagyok egy koránkelő típus...
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #5175 üzenetére
"most van szezon és látástól mikulásig nyomod az ipart ?"
Talált, elsüllyedt!
Hoztam egy fiút segítségnek. Mondtam neki, h kemény lesz, de az ára is meglesz. Lehajtotta a fejét, és pörgött, mint a rulettkerék. Este 10-kor kidőlt. Kifizettem, dolgoztam egyedül reggel ötig, akkor kocsiba, és tépni 150-el Visegrádra szemhunyás alvás nélkül.
Mondtam a srácnak, h a héten még jöhet, ha kell a lé. Felém se nézett azóta. Összeszarta magát sarkig 24 évesen, én meg dupláját szívom így ötvenen túl. Úgy néz ki, megéri.... hát most így élek.
Komolyan érdekel engem az a szakmai nap, de hát Te nem fogsz komolyan venni, ha ígérgetek, aztán elfelejtek ott lenni. Nekem nap mint nap improvizálni kell, nem tudhatom megtervezni, h mi lesz szeptember negyvenedikén.
(A tartós megrendeléssel foglalkozni semmi időm, semmi energiám, de épp ez hajtja majd a malmomra a vizet. Egyébként a meglevő ügyfeleim tartósak, és mindig többet rendelnek. Ők már komolyan vesznek. Mindenki sír, h recesszió, válság, oszt rendre többet rendelnek a tavalyinál - hát ez egy kurv@ pesszimista ország! Sikk nyafogni, mikor húz a szürke.)
Hát ha én most nyaralni mennék, az drága nyaralás lenne a kiesés miatt. Neked pedig jó nyaralást! Barnulj helyettem is, mert engem legfellebb a neoncső barnít a műhelyben.
(Ez elment volna privinek is - bocsika Ti többiek!)Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
válasz kalman7 #5176 üzenetére
Szia
A pesti egy koppintás, sok cég siránkozik hogy drága felcipelni Sopronba a sok gépet.
Köztük is az Annest viszi a prímet ők kb 500m2 képviseltették magukat külön sátorban CNC és lapszabász gépekkel .
A Bp-i egy komplett kiállítás de e kis cégek nélkül sok a rizsa az új mindent megváltó technológiákról és elképzelésekről nagyon látszik rajta hogy erőlködnek próbálják ketté szakítani a szakmát .
Sopronban a hagyományok diktálnak a kis boltok bazárok épp úgy megtalálhatóak mint a nagy cégek ,beszéltem volt munka-adóimmal Szegner Kft nekik azt mondták hogy mérséklik a négyzetméter árakat ezzel is kedvezve a kiállítóknak .
De majd az idő megmondja hogy melyik a jobb és a tapasztalat ha időm lesz a Bp-i kiállításra is elmegyek hátha látok valami érdekeset .
Most min ügyködsz éppen elkészült már a szekrényed ??1956-2010 07.22 Varga László
-
Dízeles
aktív tag
Kolbászos - látszerészes duma teccik
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Azért ajánlottam mindenki figyelmébe most ,hogy legyen idő eldönteni ki hová akar tud menni ne keljen kapkodni az utolsó percben .
Kolbászból én is rövidet látok munkából már más tészta de minden megoldható szervezés kérdése az egész , én a hónap végén megyek 2 hétre nyaralni de addig napi 10-14 órát melózom "valamit valamiért " már nagyon tele a hócipőm az emberi hülyeséggel "
Hogy halad a játék biznisz van valami előre lépés tartós megrendelés terén , vagy most van szezon és látástól mikulásig nyomod az ipart ?Üdv Laci
[ Szerkesztve ]
1956-2010 07.22 Varga László
-
bbchris
senior tag
válasz Crazyman33 #5162 üzenetére
"Amiről én beszéltem (csak hogy tisztán lássak, segíts légyszíves) hogy bevált, amikor az anyagban mintha egy M betű vágna, az a WZ? Ezt amúgy az élező ajánlotta."
Amit ajánlott az WZ-s az váltott fogazású lap . Itt az a szituáció amit már régebben írtam hogy elviszi a bútorlapot de nem arra való ! Ez fa keresztvágásra van . Nem értem hogy a bútorlapra hogy ajánlhat egy élező egy WZ-s lapot ?! Arra vagy TFZ azaz Trapéz-egyenes lap való elővágóval vagy pedig DHZ azaz holkeres lap elővágó nélkül , más nem jó !
Persze van egy váltott fogazású lap amit kifejezetten bútorlapra adnak annak nagyon meredek a fogdőlése 38 fok WZ de ezt sem igazán szoktuk ajánlani mert hamar elkopik és utána már csipkézi a bútorlapot .
Itt jegyzem meg hogy egy DHZ-s lap nem fog annyit kibírni mint egy TFZ-s lap elővágóval !!
Arra figyelj hogy írod hogy átmérő 250mm a főlap , vannak olyan szabászgépek ahol ha átmérő 300mm-es lapot teszel fel akkor nem fér rá az elővágó ( Ilyenkor a mérnökurakat akik ezt tervezték , reggeltől estig ezzel szivatnám ) .
"Amúgy az miért van hogy ha töri felül a bútorlapot, akkor van mikor lentebb engedem a tárcsát és nem töri. Mi erre a magyarázat?"
Nahh itt szoktak trükközni a szabászok az állítgatással , ugye változik a vágási szög a foghoz viszonyítva ezért nem töri mivel a beesési szög meredekebb lesz .
-
Vikusz77
tag
válasz Crazyman33 #5168 üzenetére
-
Crazyman33
senior tag
válasz Vikusz77 #5166 üzenetére
A fogazás témában, nem vagyok otthon. Milyen anyagot milyen fogazással, mellszög, homlokszög, stb.
Amúgy én meg nem vettem sértésnek, nekem is ott volt a szmájlit helyettesítő hehe. Nincs gond és nem is volt.
[ Szerkesztve ]
-
peter...
csendes tag
válasz bbchris #5161 üzenetére
"Vannak Magyarországon is ilyen lapok , nem kell ilyen német katalógus ."
Bocs, hogy belegázoltam igaz magyar tudatodba...kell az a német katalogus, főleg ,mert itt nálam ezt dobta ki a kereső. Nem tehetek róla h Németországban ilyet dob ki nekem vagy ilyesmi...Nem csak a magyar a jó, azért van mindig vagyis lehet új a nap alatt. Bocs ha túl erős lett a válasz de ha nem jársz nyitott szemmel (a világra) akkor nem fejlődsz lehet, h nem ide tartozik de ez így helyes....A mondatod egy kicsit felhúzott...Ja és csak annyi h Én Magyar vagyok!:-))))
-
Vikusz77
tag
válasz Crazyman33 #5165 üzenetére
Nem erről van szó, de nekem úgy tűnt nem vagy tájékozott ebben a fűrészlap témában ezért írtam, hogy ne érjen meglepetés.
Nem sértésnek szántam, nem olvastam végig az "előéleted", bocs."Amúgy az miért van hogy ha töri felül a bútorlapot, akkor van mikor lentebb engedem a tárcsát és nem töri. Mi erre a magyarázat?"
Más szögben lép be a lap az anyagba .Minél inkább kiemeled a lapot annál nagyobb(?) szögben harap az anyagba és a miatt jobban töri a laminátumot.
Ennél mélyebben magyarázatot nem tudok adni sajnos.
De majd a profik megerősítik vagy cáfolják. -
Crazyman33
senior tag
válasz Vikusz77 #5164 üzenetére
Így igaz.
Legtöbb lapot az élező hozta vagy ajánlotta. Most is arra gondoltam.
Vagy ennyire hülyének nézel? heheMint ahogy szerintem ebből is kiderül: "Amiről én beszéltem (csak hogy tisztán lássak, segíts légyszíves) hogy bevált, amikor az anyagban mintha egy M betű vágna, az a WZ? Ezt amúgy az élező ajánlotta."
Vagy abból a képből amit linkeltem.
"A DHZ az a fogazás megjelölése" A színes betűk a hsz.-ben, amilyen az előzőben is az EZ szó volt, azok pedig linket jelölnek.Amit magyarázni kell az ez:
"Amúgy az miért van hogy ha töri felül a bútorlapot, akkor van mikor lentebb engedem a tárcsát és nem töri. Mi erre a magyarázat?"Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu
-
Vikusz77
tag
válasz Crazyman33 #5162 üzenetére
"A kövi élezésnél ki is próbálom DHZ-t."
A DHZ az a fogazás megjelölése. Magyarul: holkeres lap. Kipróbálni úgy tudod, ha veszel egy ilyen lapot.
-
laci24
csendes tag
sziasztok!!!valakit nem érdekel funér vagy élléc féle?mert nekem meg marat!!!olcson elado!!!
-
Crazyman33
senior tag
válasz bbchris #5161 üzenetére
Persze, tudom hogy vannak ilyen lapok. Miből gondolod, hogy azt hittem nem lehet itthon kapni? Attól még a katalógus tetszik.
"nem kell ilyen német katalógus"
Ezt mire érted? Amit te linkeltél Szerker, ott is idegen nyelvű a katalógus. heheEZ sokat segített.
Amiről én beszéltem (csak hogy tisztán lássak, segíts légyszíves) hogy bevált, amikor az anyagban mintha egy M betű vágna, az a WZ? Ezt amúgy az élező ajánlotta.A kövi élezésnél ki is próbálom DHZ-t.
Apránként meg lehet győzni, hát ja. Attól függ milyen színű nadrág van rajta, olyan a kedve.
Plussz a legtöbb lap 250-es, de már kezdenek elkopni, így ha már úgy is venni kell akkor 300-ast hozattam.Amúgy az miért van hogy ha töri felül a bútorlapot, akkor van mikor lentebb engedem a tárcsát és nem töri. Mi erre a magyarázat?
-
bbchris
senior tag
válasz Crazyman33 #5156 üzenetére
Vannak Magyarországon is ilyen lapok , nem kell ilyen német katalógus . Pl : [link] vagy [link] és még sok sok más oldal ahol kapható . A lényeg hogy így mond az élezőnek hogy DHZ és ha lehet akkor negatív DHZ . Átmérő 303 -nál Z=60 foggal van és ugye tedd hozzá hogy elővágó nélkül akarod használni .
Hát tényleg macera megmagyarázni a főnöknek hogy pl ilyen vágásra ez a jó , nem lennék a helyedben , de sztem apránkét meg lehet győzni .[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Crazyman33 #5126 üzenetére
Néztem azt amit linkeltél, de akkor vhogy nem jött be az oldal, viszont most működik.
Ha lesz időm meg fogom nézni ismét a KD.-t.
Köszi
Üdv.Nem a játékra bár ismerem, de nem fogott meg anno.
-
mdk01
addikt
válasz luciferc #5130 üzenetére
Az sem rossz amit Winner linkelt legutóbb de én inkább ezt ajánlanám mert így az ajtók egy síkba lesznek.
Menj fel a www.blum.hu-ra és töltsd le vagy nyitsd meg a kivetőpántos katalógust, vagy a teljeset.
Írd be a keresőbe a 99M1550-es(204.oldal) pántot vagy a 79T5550 (120.oldal)Üdv.
-
Madmax81
aktív tag
válasz Dízeles #5152 üzenetére
Szia
Örülök hogy tetszik.
Gondolkoztunk azon hogy a lábazat és a korona is nyír mint az ajtó de az túl világos lett volna így hát maradt a szekrény test+" dió" színével azonos lábazat és korona .
Az oldal polcok első változata sem így nézett ki hanem olyan magas volt mint a szekrény " megrendelő kérése volt " miután elkészült módosítani kellett mert nem illett a stílushoz hosszabb is lett és vastagabb is, két lapot vágtam le és úgy lett élműanyagozva ez a forma már meghozta a sikert .1956-2010 07.22 Varga László
-
Crazyman33
senior tag
válasz bbchris #5148 üzenetére
Köszönöm a választ, bár ennyire nem vágom az mellszög-honlokszög kérdést. (Pont ezért kérdeztem betűjelet). Látom te otthon vagy ebben. Jó is az ha tud valamit mondani az élezőnek az ember, hogy mit is akar.
Nekem legjobban a peter által linkelt katalógus 12.oldalán lévő High Alternate Top Bevel-nél látható élezés jött be a legjobban.
Valóban nem kell olyan kaki minőségű lapokat venni, csak az a baj hogyha van főnöke az embernek azt nem érdekli milyen minőség, csak olcsó legyen, aztán jön a kérdés miért ilyen a vágás.
peter!
Nagyon jó kis katalógus, kösz.
-
peter...
csendes tag
válasz Winner_hun #5143 üzenetére
-
peter...
csendes tag
válasz Winner_hun #5143 üzenetére
-
Dízeles
aktív tag
válasz Madmax81 #5149 üzenetére
Yólett.Tetszik a szín kombináció.
A sarokpolcok dupla vastagok?
°
Hétvégiszerszámosládák.Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Nyomom az ipart látástól mikulásig , sokat agyalok mostanság új termékekkel kapcsolatban .
Félkész konyha a sütő alatti kis " ajtót lecseréltem " mert túl széles lett ,a mosogató gép ajtaja is a helyére került
Idő közben elkészült teljesen de fényképezni már nem volt időm .Most egy garázsajtón dolgozom ha kész leszek teszek fel képeket .
Sopronba ki fog jönni te ott leszel ??
[ Szerkesztve ]
-
bbchris
senior tag
válasz bbchris #5147 üzenetére
Minden más szabászathoz pedig a TFZ azaz trapéz-egyenes fogazású lapok ajánlottak elővágóval . Mikor frissen van élezve a TFZ-s lap akkor az is jó egy darabig elővágó nélkül persze itt már trükközni kell a gépen a lapmagasság állítással hogy ne törje ki alul a bútorlapot . Viszont az a szomorú hír hogy vannak sajnos csapnivaló bútrolapgyártók amiknek a frissen élezett lap is kicsipkézi a felületét akármilyen jó is a lap . Arra a megoldás hogy nem kell onnan venni mert sosem lesz jó és a lamello keksz sem fogja meg normálisan .
-
bbchris
senior tag
DHZ azaz holkeros - homorú mellszögű lap kell hozzá Ez valahogy úgy néz ki hogy ha megnézed a fogcsúcsról a fűrésztárcsa mellszögét akkor olyan íves a belseje olyan mintha ceruzával lett volna élezve belül . De ebből sem mindegy melyik mert a mellszögnek hátrafelé kell állnia azaz negatív homlokszögű fűrész kell hozzá . Persze van pozitív homlokú is és azok is visznek elővágó nélkül csak kevesebbet bírnak . Pl használják ezt a fajtát szögvágásnál is amikor a vágott felület nem függőleges hanem fokban döntött . vagy pl. a függőleges szabászgépeken csak ilyent használnak mivel gyárilag nincs rajtuk elővágólap . Ezzel mindjárt Crazyman33-nak is válaszoltam .
[ Szerkesztve ]
-
Crazyman33
senior tag
-
peter...
csendes tag
próbáltam felrakni nem tudom sikerül-e......Hilfe!:-)
-
peter...
csendes tag
/dl/upc/2010-07/07/221974_mhjt9n1ix5qnzuo7_img_8533.jpg
-
Madmax81
aktív tag
Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat.
Helyszíne: Sopron, MKB Aréna és környéke
Időpontja: 2010. szeptember 9-11.
Kiállítók 2010Ligno Novum - Wood Tech
Asztalos-, faipari és erdészeti szakkiállítás
2010. október 6-9. Budapest
Kiállítók 2010Lehet készülni az rendezvényekre
[ Szerkesztve ]
-
Crazyman33
senior tag
válasz Crazyman33 #5135 üzenetére
Lucifer!
Bocs nem írtam a katalógushoz oldal számot. 118. oldal.Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu
-
Crazyman33
senior tag
Még kb 99'-ben dolgoztam egy cégnél ami akkor indult nem rég. Ketten voltunk melósok, szerszám alig. Minden maradékot fel kellett használni ami a bérszabásból visszajött. Hol egy éjjeli, hol egy cipős szekreter készült belőle, persze lapcszabászról csak álmodtunk. Minden alkatrészt kézi körfűrésszel nagyoltunk aztán vonalzó mellett felsőmaróval, szintezőkéssel méretre martuk. A fönök örült hogy milyen fain csávó még a maradékból is pénzt csinál. Mi meg röhögtünk hiszen kurvára nem volt haladós, nem hiszem hogy megérte. Komoly cég volt.
[ Szerkesztve ]
-
Crazyman33
senior tag
válasz luciferc #5132 üzenetére
A választék neked is adott, hiszen belinkeltem a Blum oldalt.
Ott az onlájn katalógusban (ITT) pont a te kérdésedre van a válasz szép rajzzal. Ugyanaz amit berakott képen Winner.Majd ha elkészül a progival a terv felrakod ide?
Ja! Gratula a tervhez.
Nem kötözködés csak ötlet. A sarokszekrény hátulja ha jól látom bútorlap, mindkettő. Felesleges, legalábbis szerintem, sosem szoktam. Kettő elég nagy darab méretű anyagot megspórolsz. Elég oda a farost lemez, a sarokban pedig "L" alakban beraksz kettő 100 mm széles anyagot állítva.
Vagy. Érdemes megnézni mennyire van derékszögbe a sarok, ha tudod. Persze nem egy kis derékszögű vonalzóval. A sarokba feljelölsz egyik oldalra 800 mm-t, a másikra pedig 600 mm-t. Ha derékszög akkor az átlónak pont 1000 mm-nek kell lennie. Ha nem akkor pedig látod hogy csuk vagy nyit a sarok.
Ha sok van benne vagy mondjuk elég ívesre vakolták a sarkot, akkor én mindig letöröm 45 fokba a hátsó sarkát a szekrénynek. Ekkor is maradhat a függöleges kötős megoldás + farost csak akkor szögbe kell vágni a kötőt. Ha túl bonyolultan írtam akkor dobok fel képet.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz luciferc #5127 üzenetére
"Elővágó... Van nekem olyan szerinted?"
Szerintem nincs. Ha viszont nincs, akkor megéri elvinni a lapszabászatba az anyagot, v már eleve ott vásárolni lapot, és méretre is vágatni. Elsősorban azért, mert elővágó nélkül semmivel nem lehet a kipattogzást megelőzni, másodsorban azért, mert egy formatizáló körfűrész tizedpontosan, nyílegyenesen és mindig pontosan a kívánt szögben vág. Egy kézi körfűrésszel leszabott bútorlapnak lehetetlen az élét korrektül lezárni.
-
luciferc
őstag
válasz Winner_hun #5131 üzenetére
Így könnyű válogatni
Nekem mondjuk a 90-es sorszámú megoldás kellene, ahhoz ha jól gondolom nem kell 45 fokban levágni az éleket.
-
luciferc
őstag
válasz luciferc #5129 üzenetére
Azt hiszem rájöttem és sikerült SU-val le is modellezni. A kivetőpánt amúgy +45fok közézáródó lenne. Azért ha nem jó a terv, szóljatok!
Az SU meg egyszerűen király. Meg kell tanulni használni, de nagyon hamar meg lehet, ha hajlandó vagy követni a szabályait, és onnantól megdöbbentően hatékony. A KD alapesetben biztos sokkal gyorsabb (persze egy idő után ehhez is összegyűlnek az elemek), általános rugalmasságban és egyedi dolgokban viszont azt hiszem ez a nyerő. Szóval kinek mire kell, megfelelő eszköz kell az adott célhoz.
-
luciferc
őstag
Felső sarokszekrény kérdés:
Ezzel itt az a gond, hogy az ajtó nem nyílik 45 foknál többet, ha a mellette lévő szekrények szintén 305mm mélyek, plusz rajtuk is az ajtó. Ha viszont a sarokszekrény oldalait előrébb hozom (305 helyett mondjuk 323mm), akkor szerintem csúnya lesz. Mi a megoldás egy ilyen szekrényre? Egy hasonló rajzot szívesen vennék.
-
luciferc
őstag
válasz Crazyman33 #5126 üzenetére
Amúgy körfűrésszel a legegyszerűbb és legszebb. Nem töri mivel az elővágó dolgozik, hiszen azért van.
Elővágó... Van nekem olyan szerinted?
-
Crazyman33
senior tag
válasz luciferc #5114 üzenetére
Ismét csak helyeselni tudok mdk01 után.
1. Nincs különösebb szabály erre sem. Én amiért az oldalak közé teszem a feneket.
Pontosabban tudom összecsavarozni az elemeket. Nincs egy hossz mérettel több a szabásban. nem kell a rövid élét is lezárni. Nem kell annyira pontosan illeszteni, az oldalhoz, tehát hajszálra síkba. Az utolsó elemnél, (ahol földig megy az oldal) egyik fele közé - másik rá? Pfff. Stb. A lábakat én is minden esetben úgy rakom fel hogy az oldalra és a fenékre is rálóg. Tehát az alátámasztás meg van.2. A nem látszó oldalakat csavarozom (4X60), a látszó oldalakat lamellozom.
A köldökcsap előnye, jobban tart. Hátránya pontosabb csapozást igényel. Míg a lamellokeksznél akár 2 - 3 minimétert is állíthatsz hossz irányban. Emiatt nem kell annyira pontosan rajzolni és lamellozni sem, (természetesen a csappal párhuzamos síkon) emiatt sokkal gyorsabb és szerelhetőbb.
Ahogy mdk01 is írta ezekhez szerszám kell (bár ha tudsz kölcsön kérni, a záró oldalaknál érdemes, mint a takarósapkát nézegetni).3. Magára a korpuszra (a bútortestre), fiókokra, polcokra mindig 0,4mm-es éllécet rakok.
Az ajtókra pedig 2 mm-est mindig. Ez így elég időt álló, szerintem is. Fóliát csak gyors javításnál vagy helyszíni szerelésnél használok, oda ahol nincs jelentősége. Még akkor sem használom ha kérik, nem éri meg.4. Konkrétan nem tértél ki mire gondolsz, milyen alkatrésznél. Nem érdemes nútolni a fiók oldalba, max ha a fióksín megköveteli. Amúgy körfűrésszel a legegyszerűbb és legszebb. Nem töri mivel az elővágó dolgozik, hiszen azért van. A fiókelőbe pedig nem is kell.
5. Erre több megoldás is van, attól függ mi áll rendelkezésedre.
- körfűrész
- lamello, egy vonalzót leszorítasz az anyag szélétől 12 -13 mm-re és úgy lamellozod. Pont 4 mm-t fog (vagyis kell) vinni a lamellokés. A mélység ennél pedig egyből adott. Az hogy mennyire töri az bútorlaptól is függ. De egy kicsit megcsiszolod és már kész is.
- kézi felsőmaró, ebbe rakhatsz kifejezetten falc kést vagy akármiyen nút kést.6.létezik. Az esetek nagy részében én 18-as bútorlapból csinálom. Mivel pénzkérdése, így kevesen kérik a fém fiókot. De érdemesebb, és mindig javaslom ha tartós dolgot akar valaki. Akár sima gurulós, akár önbehúzós, hidd el megtérül az ára.
A FAQ nem olyan egyszerű itt, mivel sok fajta megoldás van és sok féle szerszámmal, nem feltétlen csak egy a jó. Kinek mi a gyorsabb, egyszerűbb, elfogadottabb, stb.
"A fiókok fenekét miből csinálod bútorlap illetve fém oldalnál? Melyik fém oldalt ajánlanád?"
Bútorlapnál farost/hdf, de ha széles vagy valami nehéz kerül a fiókba akkor bútorlap.
Fémfióknál bútorlap. Csak ha esetleg ezt használsz majd kérdezz rá ahol veszed, mert van amelyiknél 16-ost kell használni.Mindenki a blum-ra esküszik (én is).
De mióta megjelent az úgynevezett utánzata, harn, szerintem sokan váltottak erre. Ugyanolyan minőség, viszont sokkal olcsóbb. Bátran merem ajánlani.A korpusz általában 720, és erre 715-ös ajtót rakok. Próbáld ki milyen magas lenne jó. Ahogy a múltkor is írtam én amit itthonra csináltam pl. 950 mm-n van a pult teteje, 150-es lábbal. Így kényelmes az asszonynak.
Most néztem, hogy írtad 718 a szabvány ajtó magasság. Még anno mikor fóliás szabvány ajtókat rendeltem (csercsics, nettfront) 710 volt úgy emlékszem. A honlapon most pedig valóban 718-at látok. A pult alatti hézagról beszéltünk a múltkor.
mdk01!
Lehet mást is tervezni.
EZT a hsz-t neked szántam, hehe. Átsiklottál felette. Ott a link benne. Láthatsz irodát, gyerekszobát is.
A neve persze hogy arra utal. Anno mikor elkészült ez a progi valóban valóban csak konyhákat lehetett, ezért ez a neve. Csak sokan nem is használták és úgy mondják rá hogy nem való és nem lehet másra használni. A Kitchen katalógus fájlokból dolgozik. Így az idő előre haladtával rájöttek ők is, hogy csak más fajta öszzeállítású katalógussal mást is lehet tervezni. Így csináltak hozzá kiegészítéseket. Persze a befutott nevet nem szokták sehol megváltoztatni azért mert bővül a kínálat, nem?
ITT vannak a katalógusok.(a neved a játékra utal?)
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
válasz luciferc #5124 üzenetére
Ajtó fölött nem árt a munkalap miatt néhány mm rés, 3 mm megteszi. Alul ha csak lábazat van és kerek számokkal akarsz dolgozni akkor 720 mm-es "doboz" jó lesz, igaz így vagy alul kilóg 1 mm-t az ajtó - ami nem látszik - vagy a felső hézag 3 helyett 2 mm lesz.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
luciferc
őstag
válasz Winner_hun #5123 üzenetére
Ott a pont. Tegyük fel, hogy szabványos 718mm magas ajtót használunk Engem most csak a doboz érdekel.
-
luciferc
őstag
Az alsó szekrényt láb és munkalap nélkül (tehát csak a doboz) milyen magasra csináljátok?
-
mdk01
addikt
válasz luciferc #5115 üzenetére
Az egy olyan lemez amit különböző vastagságban lehet kapni(0,8 1mm) és pl. munkapultok élét zárják le vele. Azért jó megoldás mert minden munkalaphoz lehet kapni belőle teljesen színazonosat és nagy igénybevételnek is egész jól ellenáll. Igazából a Formica egy márka
A dekorit lemez pedig egy megint más kategória.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz luciferc #5114 üzenetére
1.Ezen még sokat nem gondolkodtam, de pl. az egyik oka hogy a szekrény alján nem látsz egy plusz felesleges élt ami ráadásul le is kell zárni vmi élzáróval. Ezek után az esetek nagy többségében nem szoktunk 80-90cm szélesebb szekrényt gyártani, viszont magasak lehetnek ennél fogva érdemesebb a pillanatszorítok használatának megkönnyítésének érdekében az oldalakat végig engedni a szekrényeken.
Bonusz válasz:A műanyag lábakat ahol lehet engedd be minimálisan(~5-10mm) az oldal éle alá és akkor már átviszi a súlyt a lábakon keresztül a padlóra.
2.A legegyszerűbb a csavar, mert olcsó, gyors és nem kell hozzá sok szerszámra beruházni.
A köldökcsaposhoz sem kell sokat beruházni viszont komplikáltabb és jóval tovább tart. A lamellóhoz ugye kell egy gép, meg egy kis tapasztalat és ezzel is közel olyan gyorsan lehet dolgozni mint a csavaros megoldással.
Stabilitás szempontjából volt már vita, ebbe nem is bonyolódnék bele a lényeg az hogy bármelyiket használod bőven eléggé stabil lesz egy konyhaszekrényhez.
3. Itt a lényeg az igénybevétel. ABS ugye van 0,8-1-2mm vastagságban ebből a2mm-es felesleges pénz kidobás a korpusz élekre a fólia viszont kevés. Én a 0,8-1mm vastagságot ajánlanám. 2mm-est asztalok élére ajtólapokra szoktunk rakni, a fóliát meg akkor használom ha az a lényeg hogy olcsó legyen a bútor, ne pedig időtállóbb.
4.Úgy érzem ez kicsit felesleges neked, mert bőven elegendő ha alulról felcsavarozod vagy szegeled a feneket. Amúgy lehet asztali körfűrésszel, vagy költséghatékony megoldásba lamellózóval is.Komolyabb megoldás egy asztali maró, de megoldható felsőmaróval is.
5.Ezt is ugyan úgy lehet asztali körfűrésszel, lamellózóval, felsőmaróval, de a legjobb megoldás itt is egy asztali maró. Az esetedben ezt is csak a végoldalaknál végezném el felesleges energiát pénzt áldoznod arra hogy mindegyiknél megcsinálod.A biztonságot is meg kell említeni, mert azért egy falcolást, nútolást egy lamellózóval végrehajtani igen komoly megoldás. Oka az hogy nem erre való és nagyon biztos kézre van hozzá szükség.
6.Igen létezik sőt 18mm-es bútorlapból is megoldható. Olyan nincs hogy szokás, de egy konyhaszekrénynél talán előnyösebb a fém fiókoldal az igénybevétel miatt, plusz nem kell nútolgatnod és falcolgatni a 18mm-es b.lapot.FAQ?
Ezen még nem gondolkodtam, de nem rossz ötlet.Crazy:Ha sikerül feltölteni akkor mutatok, de ha csak gyors látványterveket szeretnél akkor valóban jobb megoldás a KD. Ha az ember jól kiismeri/megtanulja a program használatát pillanatok alatt össze lehet dobni egy látványtervet. Persze nem alkatrészekből ahogy azt fentebb beszéltük de legalább valós méretekben fog pompázni a leendő végtermék.
A KD-be lehet egyéb bútort is tervezni?
Én úgy emlékszem nem, bár sok energiát nem fektettem bele és a neve is arra utal hogy inkább csak konyhára való.Üdv.
-
luciferc
őstag
válasz Winner_hun #5116 üzenetére
És mivel? Mert van külön élfóliázás is.
Nem itt mit jelent?
-
luciferc
őstag
Árlistában olvastam, hogy "munkalap formikázás". Van egyenes élre valamint ívek, szögek. Mi az a formikázás?
-
luciferc
őstag
Köszi mindenkinek a válaszokat.
Kérdések:
1. Az alsó szekrényeknél mindenhol azt a megoldást látom, hogy a szekrényalja az oldalfalak közé megy. Ezzel szemben elsőre úgy gondolnám, hogy statikailag előnyösebb lenne, ha az oldalfalak az alsó lapra ráülnének. Mi az oka a közé szerelős megoldásnak?
2. A bútorlapok rögzítése: csavar, köldökcsap, lapostipli (lamelló)? Melyik? Csavar valahogy nem szimpatikus, de meggyőzhető vagyok. A lamellonak mi az előnye a köldökcsaphoz képest? Szóval előny hátrány leírás jó lenne. Melyik a legigényesebb és melyik a legkevésbé az?
3. Konyha esetén élfólia vagy ABS? Esetleg hova melyiket? Konkrétan az alsó/felső szekrények falaira, ahova az ajtó ütődik, melyiket. A felső szekrény oldalainak alsó élére melyiket. Szóval hova melyiket szokás/érdemes.
4. Bútorlapba fiók aljának nút marása. Mivel csináljátok, hogy ne pattogjon a laminátum?
5. Az előző, csak most hátfal süllyesztéshez. Mivel csináljam a falcot?
6. Bútorlapból készült fiókhoz rejtett (alsó) fiókcsúszó létezik? Mennyire szokás bútorlapból a fiók és mennyire a fém csodák?
Nincs valami oldal (vagy nem akartok csinálni, esetleg ide egy FAQ az első hozzászólásba...), ahol ilyen dolgok le vannak írva? Szokások és szokásos módszerek címmel? Persze könnyű más szerszámával a csalánt verni, de akkor is jó lenne.
Kösz. -
Soká
senior tag
válasz Crazyman33 #5111 üzenetére
"(csak nem tudom miért nem egyből a vaterás linket dobta be)"
Mert a vaterás linknél fura mód nincs telefonszám...
-
Crazyman33
senior tag
-
Soká
senior tag
[Egy jobb Makita]
vagy
[Triton-klón]Ezek jó felsőmarók, jó áron. Az utóbbi asztalba is építhető.
-
takee27
csendes tag
Szevasztok!
hozzáértő véleményre lenne szükségem. Asztali marógépet veszek és mivel 380V nincs bekötve a házba 220V feszültséggel kértem. Eredetileg 380V-vel 3KV a teljesítménye és azt mondták hogy kb. ennyi lesz 220V-vel is. Szerintetek lesz szembetűnő különbség a kettő között. 380V géppel még nem dolgoztam.
Köszi mindenkinek
-
Thom!
veterán
Bosch Gop 10.8 V-Li és Fein multimaster vagy egyszerűen Bosch PMF 180 E?
Bosch PMF 180 E fele annyi mint Bosch Gop 10.8 V-Li (igaz ipari, meg akkus), de annyit ne lenne használva, olyan egetverő különbséget nem látok közte, Fein szintén (ráadásul ez is hálózatról megy)...
visszatérve a makita felsőmaróhoz ez sem rossz vétel lenne sztem
-
Crazyman33
senior tag
Ez megint attól függ mire akarod használni.
Mekkora kést akarsz belerakni max, mire szeretnéd használni, stb...
Ezt neked kell tudni.Alapvetően jó ez a tipus is, bár én kifejezetten utálom a finom állítóját. Amit csak úgy hívnak de sok köze nincs hozzá. A nagy testvérével jobban szeretek dolgozni, persze az árban egy kicsit fentebb van.
-
Thom!
veterán
jó felső marót tudtok?
ezt néztem ki
van ebből nekünk még a régi fajta, de lelke kivan neki olyan 15éves kb. -
Crazyman33
senior tag
válasz Dízeles #5103 üzenetére
Tiszat, ezeket használom én is.
Nincs is semmi baj a vonalzós, ceruzás dolgokkal, használom. Ha nagyon bonyolult egy-egy elem akkor én tábla farostra szoktam 1:1-ben kirajzolni.
Valószínű két dologról beszélünk. Mármint mi és thyeby.
thyeby!.
Én is csak a vevők miatt használtam a látványtervet. Amivel ugye nem érdemes sok órát elbibelődni, hátha meg sem rendelik. Gyors egyszerű, csak dobálod be az elemket, és néha variálod. Emiatt nem kell azzal foglalkozni, hogy hány mm-es a hézag elemenként az ajtóknál stb. A főbb kül méreteket megadja a program, annál több nem kell a vevőnek. (Vagy a fal színét RAL színkodók alapján színezi az ember és még ahhoz is tudja igazítani a bútort.)
Emiatt ajánlottam Lucifernek, csak hogy el tudja dönteni milyen is legyen valóban. Hogy lássa maga előtt, minek tanuljon meg egy összetettebb progit egy konyha miatt.Szerintem nincs ezzel baj, hogy a modulokból építkező kuhenkicsenprogram tökéletes számomra.Azért valljuk be (ha nézted azt a néhány képeket), lehet tervezni vele, ha teljesen megismered. Ahogy gondolom az Ike@-val is.
[ Szerkesztve ]
-
Dízeles
aktív tag
válasz Crazyman33 #5097 üzenetére
Hy
Ajtó-ajtó--hoz
Korpusz--ajtó---hoz
Vagy:korpusz--ajtó--hoz 3 darab
A tervezőstémához:
A vonalzó,ceruza stb ...híve vagyok.Minden munkát kirajzolok 1:20 ban esetlegesen 1:10 ben .
Bizonyos szerkesztéseket 1:1 -ben lécre vagy deszkára a műhelyben.
Látványtervnek Ike@ használom.Mivel a megrendelő is könnyedén eligazodik rajta.[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
válasz luciferc #5093 üzenetére
Jól közelíted meg a SU-t. Más a filozófiája, ezt kell (és érdemes) elsajátítani. Nagyon jó, ha már kiismerted olyan mélységig, h megoldd magadnak, amire szánod - én már pisilni sem tudnék nélküle.
Nos:
Az elemekből építkezés itt is otthonosan fog menni, ha komponensekkel dolgozol. Szokni kell, mert amíg az ember nem ismeri a lehetőségeket és a korlátokat, addig talajtalanul ácsorog olyan kicsi problémák előtt is, h mit hogyan mozgasson a helyére pl. Megvallom, eleinte magam is sokat szenvedtem azzal pl, h "összeragad", aminek nem kellene.
Mozgatás:
Nem tudom, milyen szinten állsz a mozgatással, de ha nem tudod a következőt, hát hasznodra lehet:
Kurzor (crsr) fel-le lenyomva tartása mellett függőleges (kék) irányú elmozdítás vonszolással. Nna, és akkor az ember el ne engedje, míg nincs pont a helyén, mert összeragad. (kezdők dilemmája, én is így görcsöltem kezdetekkor) Elengedheti. egyszerűen begépeli a távolságot (a szám billentyűkkel), és oda kerül. Ha tudod a pontos értéket, már ott is van, ha nem tudod, korrigálhatsz akár ötször is. Crsr left - zöld irány, crsr right piros.
Sok segítség, ha a "Tape Measure" (mérőszalag) eszközzel megbarátkozol, és nem lustulsz el oda segédvonalat húzni, ahova illeszteni akarsz, ugyanis vonszoláskor "pontosan ráugrik" az objektumod a segédvonalra.
Legnagyobb segítségként had ajánljam Pozsárkó Csabát alias Gaieus-t a SU fórumon nagy tudása van, gyorsan és mindenben a segítségedre siet, és mindaddig nyomon követ, míg nem sikerült a problémádat megoldanod. (Azzal ne terheld, h kétszer is megkérdezed ugyanazt, ha egyszer már kimerítettétek - csupán azért, mert elfelejtetted. Akkor keresd vissza a beszélgetést inkább.)Ha nem adod fel, nem fog téged érdekelni egy idő után semmiféle modulokból építkező kuhenkicsenprogram, mert a SU mindenre alkalmas, mi több fene gyors is vele a tervezés. ACAD-ban többször annyi idő egy rajz elkészítése, és azt se lehet megtanulni egy-két nap alatt korrektül használni.
Jó munkát!
-
Crazyman33
senior tag
Én a sketchup-ot nem ismerem, mert nem volt olyan dolog amit ne tudtam volna megoldani a KitchenDraw-al. Ezért nem léptem tovább.
Teljesen igazad van abban hogy mindig meg van határozva miből dolgozhatsz. Csak az nem mindegy hogy mennyi mindenből. Rengeteg katalógus van hozzá, amiből lehet dolgozni. Nem véletlenül kerül annyiba amennyi, hihetetlen egyszerű vele dolgozni.
Hozzá teszem én csak látványterveket készítettem vele a munkáimhoz, sosem hagyatkoztam az anyag felhasználására kiírásnál.
Itt van pár kép amiket terveztem vele:
[link]
Nem akartam ismét teleszórni a topikot.
Viszont komolyan kiváncsi lennék a sketchup-os terveidre, ha nem gond.Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile (ARPG)
- Horgász topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- World of Tanks - MMO
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Óra topik
- Akvarisztika
- További aktív témák...
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- Elektromos rollerek/tabletek eladók kiváló áron (500/750/5600 Watt)
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- Canyon Stoic 2 XL
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest