Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    válasz NGA #39860 üzenetére

    Szerintem, akkor is elavult marad a gep, ha Windowst teszel ra. Pl. Windows alatt sem tudsz VP9-et dekodolni a benne levo GPU-val igy 1440p video alatt eroteljesen szeret melegedni youtube kozben (meg aramot zabalni is). Windows alatt sem lesz AVX2 a CPU-ban, amit pl. sok crypto lib (pl. OpenSSL) hasznal. Szerencsere, AES-NI mar van, igy pl. az AES encryptalt hattertarad gyors marad/lesz.

    Az Apple legtobbszor akkor dobja 1-1 gepnek a tamogatasat, amikor a gyartok abbahagyjak az eszkozeik tamogatasat. Pl. az AMD mar 2015 nyaran cancelezte a GPU tamogatasat, igy tulajdonkeppen, a Sierra es a High Sierra letezese a gepen kb. ajandek. Egyebkent, Windows 10 1507-hez jott ki az utolso (es az elso Woindows 10-es) GPU driver, de ezt mar nem frissitette a 1511-hez sem az AMD. Nekem, peldaul a mediacenternek hasznalt PC-ben (az meg mindig egy 5. generacios i7-5775C, mivel Windows 11 nincs rajta, igy elobb utobb cserelve lesz) 1604/1610 kornyeken be is jott valami regresszio, ami miatt, megzakkant a multi monitor kezeles, akkor ha tok ugyonarra a parameterezesre beallitottam a megjelenitoket, az egyik mindig fekete volt (ha barmit megvaltoztattam, mar "megjavult"). Egyeduli megoldas az volt, hogy ki kellett vennem a 5770-et (ugyonugy TeraScale 2, mint a 6970M, ami az iMacban van, ami nekem is van) es kicserelni egy Rx 480-ra. Itt ugyan megkerestem az AMD supportot, majd azt a valaszt kaptam, hogy a HD5000 es HD6000 sorozatu kartyaikat 1507-nel kesobbi Windows 10 verziohoz nem ajanljak. Ugyonennel az updatenal az SB X-Fi is megallt, viszont csodak-csodaja, az akkor mar kb 10 eves kartyahoz (meg PCI-os X-Fi) adott ki frissitett drivert a Creative es ez a kartya jelenleg is mukodik meg a 22H2-vel is.

    Volt olyan is, amikor az Apple ugy szort ki gepeket, hogy latszolag, erre semmi ok nem volt. Ugyonazon CPU csalad/sorozat masik tipusat meg tovabb tamogatta. Itt pl. az alkatreszek bongeszese kozben szurtuk ki a macrumorson, hogy a kiszort CPU tipusokra az Intel mar nem hozta ki az akkor aktualis meltdown/spectre/stb microcode javitast. Tehat, valoszinuleg az Apple biztonsagosabbnak gondolta cancelezni a tamogatast inkabb (de ez ugye, csak spekulacio).

    Szoval, fel lehet ra kuzdeni a Windows 10-et (egyebeknt, ez nincs mar tamogatva, mert a BootCamp 6-os verzioja valo Windows 10-hez, az pedig nem erheto el a 2011-es gephez), de a drivereket kezzel kell osszevadaszni, es ugy remlik, hogy volt valami (talan a gyari WiFi/BT?), ami nem mukodott, a Windows 7 64 bithez adott Apple driverral.

Új hozzászólás Aktív témák