Az izraeli rendőrség állítólag illegálisan is használta a Pegasust

A rendőrség tagadja a vádakat.

Az izraeli rendőrség korábban illegálisan, bírói engedély nélkül az NSO Group Pegasus nevű kémszoftverével hallgatott le olyanokat, akiket egyébként nem gyanúsítottak bűncselekményekkel – írta meg mai riportjában az elsősorban üzleti és gazdasági témákkal foglalkozó Calclist helyi portál.

A riport szerint a rendőrség Benjamin Netanjahu hivatali idején a jelenleg többek között korrupció és csalás miatt vád alá helyezett hajdani miniszterelnök ellen tiltakozó mozgalom vezetőinek telefonjait hallgatták le úgy, hogy erre nem kérték a törvények szerint kötelező felhatalmazást, illetve más, a politikához közel álló alkalmazottak, tisztviselők is célkeresztbe kerültek.

Az NSO reakcióként közleményben jelentette be, hogy a cég nem vesz részt a szoftverük üzemeltetésében, és hogy a vevő mire használja fel az egyébként felügyelet alatt, az előírásoknak megfelelően értékesített szoftvereket, az egyedül a vevő dolga – ha visszaélnek vele, az az ő felelősségük.

Az izraeli rendőrség is megszólalt, és közölték, hogy minden tevékenységüket a törvényeknek megfelelően, a szükséges bírósági végzések birtokában, szigorúan ellenőrzött módon végzik.

Emellett Omer Bar-Lev közbiztonságért felelős miniszter is nyilatkozott, és elmondta, hogy eddig is vizsgálták az NSO termékeinek felhasználását, de mindeddig nem találták annak nyomát, hogy a rendőrség jogosulatlanul használta volna fel a Pegasust. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az NSO ügyeinek kivizsgálását kiemelten fontosnak tartja, nem maradhat semmilyen gyanú tisztázatlanul.

Azóta történt

Előzmények