A közösségi médiát monitorozó szoftvert vásárolna a magyar kormány

A felhasználási cél egyelőre nem tisztázott, és izraeli kormányzati engedélyre is szükség van az exporthoz.

Az angol nyelvű Times of Israel héber nyelven megjelenő testvérlapja, a Zman Iszrael tegnapi tudósításában számolt be a tervezett vásárlásról. A lap az információt az izraeli gyártó, az Avnon Group nevű vállalat egyik magas rangú tisztségviselőjétől szerezte meg.

A több mint 30 éve működő Avnon Group védelmi ipari cég, technológiai és fegyverfejlesztéssel foglalkoznak, kiemelten kiberfegyverekkel. A vállalatcsoport jelen van az egész világon, több mint 70 országban értékesítik a termékeiket.

A beszámoló szerint a szóban forgó szoftver egy elemző rendszer, mely alkalmas pl. arra, hogy a közösségi média tartalmai alapján képet adjon a „közhangulatról.” Ugyanakkor a forrás az újságíróknak azt mondta, hogy arról nincs információjuk, hogy a magyar kormány konkrétan mire is kívánja felhasználni a programjukat, annyit tudnak, hogy a közösségi médiát akarják vele figyelni.

Mivel hadiipari fejlesztésről van szó, az izraeli törvények értelmében az Avnonnak a tranzakcióhoz meg kell szereznie a védelmi minisztérium kiviteli engedélyét.

Különös pikantériát ad a hírnek, hogy még jelenleg is zajlik annak EU-s szintű vizsgálata, hogy a magyar kormány hogyan és mire használta fel a hírhedtté vált Pegasus lehallgató rendszert.

Azóta történt

Előzmények