Kézzelfogható kockatörténelem

Hirdetés

Gépek Nyugatról, Keletről és itthonról, 8-32 bitig

Sem a kiállítóasztalokról, sem az „arénából” nem hiányozhattak azok a számítógép-favoritok, amiket idehaza is mindenki ismert, szinte minden baráti körben akadt belőlük még az otthoni számítástechnika küzdelmes pioníréveiben is. Több helyütt is találtunk Commodore 64-es konfigurációkat a teremben, ami érthető is, hiszen a C64 itthon is az egyik leggyakrabban előforduló gépnek számított a nyolcvanas évek közepétől (nemzetközileg pedig mindeddig a legsikeresebb számítógéptípus). Mai szemmel nevetséges az 1 MHz-es processzor, no és az akkoriban óriásinak számító 64 KB RAM (nem elírás, 65 536 byte-ról van szó), mégis olyan játékok születtek erre a platformra, melyek azóta is a köztudatban élnek, ötletességük, újszerűségük, vagy akár megragadó zenéjük miatt. Gondoljunk csak a lövöldözős Commandóra:

az újságkihordás veszélyeire rávilágító Paperboyra:

a kézitusát virtuális párbajjá konvertáló International Karate sorozatra:

vagy a magyar fejlesztésű Last Ninjára:

A sort még folytathatnánk jó hosszan, de érdemes megemlékezni a demók kedvelőiről is, a teremben rendszeresen felcsendültek valahol a SID-re komponált jellegzetes hangzású alkotások. Az akkori szkrollozós, színkeverős crack logóprogramok között akadtak borzasztóan látványosak, de ha hozzászoktunk volna a jóhoz, hát érdemes új szkénák után nézni, mivel azóta is fejlődtek a programozók, amit jól lemérhetünk a ma készült demókon, például a Datastorm 2014 re nevezett We Are All Connected demón:

Döbbenetes, hogy mire nem elég a 16 szín, legalábbis ügyes raszter- és sprite-trükkökkel. Ha pedig bővítést is teszünk a régi gépbe, akkor még inkább meglepő dolgokat hozhatunk ki belőle, jó példa erre az 1541 Ultimate kiegészítő hardverhez írt Dallas intro:

vagy az idei, SuperCPU-t igénylő szkrollozós-űrlövöldözős Metal Dust játék.

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Commodore SX-64 – csak a kiállított tárgyak között szerepelt a C64 hordozható változata

Retro kiállítás a Csokiban
Nem csak férfiakat vonz a C64

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Számunkra a Wizard of Wor C64-es változata tűnt a leggyakrabban előrántott játéknak a két nap során

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elkészült a billentyűzetre írt Snake

    Ez történik, ha egy programozó világítós billentyűzetre vált, a kollégái pedig azzal kezdik szekálni, hogy már egy napja használja, de még nem írta meg rá a népszerű kígyós játék alternatív változatát.

Előzmények

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.