Kézzelfogható kockatörténelem

Sinclair ZX Spectrum

A másik nagy tábort természetesen a Sinclair ZX Spectrum rajongói képezték annak idején, akik rendszeresen mérték össze érveiket a „komodorosokkal” épp a kiállítás helyszínén, a Csokonai Művelődési Központban rendezett Mikroklubon belül (a klub tavaly ősz óta szerényebb formában, de azért rendszeresen működik ismét). A kis, 48 KB RAM-mal ellátott gumibillentyűs gép konstruktőreinek ötletessége lenyűgöző, igen élvezetes játékok születtek erre is. A szintetizátorchip hiányát a lényegesen jobb BASIC és az erősebb processzor kompenzálta némiképp. A Sinclair.hu biztosította gépeken nem csak játszani lehetett a kiállításon, hanem néhány előre kinyomtatott példaprogram bemasszírozásával és futtatásával jelképes nyereményekre is szert lehetett tenni.

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Pár sor BASIC, és ragyognak a csillagok a piramisok felett

Retro kiállítás a Csokiban 2014
A Sinclair Spectrum feladvány

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Valami hibádzik a képen, de mi az?

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Mondtuk, hogy a WoW a legnépszerűbb játék a kiállításon – mármint a Wizard of Wor

Itthon sem volt példátlan, de ritkaságnak számított a Sinclair Spectrum +2, mely szakított a gumibillentyűzettel: masszívabb klaviatúrát, beépített magnót és Yamaha szintetizátor lapkát tartalmazott, no meg 128 KB RAM-ot. A +3 a magnó helyett floppymeghajtót mondhatott magáénak, amit sajnos a ritka és drága 3 hüvelykes lemezekhez terveztek. A 32 bites gépek között is felsorolhattuk volna a Spectrum architektúrájával teljesen szakító Sinclair QL-t, mely a belül 32 bites, de 8 bites sínre kötött Motorola 68008-as CPU-ra épült. Floppyt nem, viszont két beépített szalagos Microdrive egységet magában foglalt. A végtelenített, a magnószalagnál kétszerte keskenyebb szalagok kb. 100 KB adatot tároltak, de az első meghajtószériák megbízhatatlansága miatt nem tudták letaszítani a floppyt a trónról.

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Sinclair-sarok: a jobb alsó sarokban egy csehszlovák és egy szovjet Spectrum-klónnal

Retro kiállítás a Csokiban 2014
A ritkább 8-bites modellek vonalán is nagy az érdeklődés, itt becsúszott egy Macintosh és egy mechanikus számológép is

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elkészült a billentyűzetre írt Snake

    Ez történik, ha egy programozó világítós billentyűzetre vált, a kollégái pedig azzal kezdik szekálni, hogy már egy napja használja, de még nem írta meg rá a népszerű kígyós játék alternatív változatát.

Előzmények

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.