Kézzelfogható kockatörténelem

Nintendo és Sega

Itthon a Nintendo és a Sega vívta harcát, a legtöbben talán az 1985-ben debütált Nintendo NES és a Japánban 1990-ben bemutatott SNES (Super Nintendo) konzolokra emlékezhetnek jó szívvel, melyekhez még mindig ROM-cartridge formájában szerezhettünk be játékokat. Persze a Sega reklámarca (vagy inkább sérója), Sonic igyekezett megingatni Mario trónját, de az olasz vízvezeték-szerelőt mintázó karakter mindmáig a legkedveltebbek között van. Itthon a Sega Masters System és a Sega Mega Drive voltak a legismertebb kihívók, utóbbi már 16 bites architektúrával dicsekedhetett, és még a 32 bites korszak elején is nagyon népszerű volt.

64 bitig már csak a Nintendo jutott el kettejük közül, bár ebben a készülékben elsősorban a 4 MB RDRAM és a GPU adták az erősebb alapot – a Nintendo 64-re jelentek meg elsőként nagy számban 3D-s nézetű játékok. Nem volt túl nagy siker, a fejlesztők nem rajongtak érte, viszonylag kevés cím készült rá. A 2001-es GameCube-ra már mini DVD-n jöttek ki a játékok, igazán versenyképes minőségben, de neki már nem jutott akkora ismertség: az itthon is mindenki által ismert Sony PlayStation 2 bizony vagy hatszorosan lekörözte. Modemes vagy broadband modullal elvileg már az internetes játékokat is támogatta, de mindösszesen négy ilyen cím született.

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Mario, a Nintendo aranytojást tojó vízvezeték-szerelője

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Nintendo Entertainment System – haveroknak csak Nintendo

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Super Nintendo, itt épp Steam-kiadásban. Ez már 16 bites rendszer volt, ami azonnal észrevehető minőségelőnyt jelentett – itthon legkorábban 1992-től

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Nintendo 64 – még 64 biten, a 3D korszak hajnalán is a kazetta mellett döntött a cég

Retro kiállítás a Csokiban 2014
A GameCube már a Sony PlayStation 2-vel mérte össze erejét a piacon

Retro kiállítás a Csokiban 2014
A Virtualboynak keresztelt sztereoszkopikus, asztalfölé-görnyedős, fejfájós 3D konzol szerencsére csak kiállítási tárgyként szerepelt, kipróbálni nem lehetett

A kissé megkésett Atari Jaguar konzol itthon ritkaságnak számít. Alapkiépítésben cartridge-ket használt, CD-meghajtó bővítőegységet lehetett kapni hozzá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elkészült a billentyűzetre írt Snake

    Ez történik, ha egy programozó világítós billentyűzetre vált, a kollégái pedig azzal kezdik szekálni, hogy már egy napja használja, de még nem írta meg rá a népszerű kígyós játék alternatív változatát.

Előzmények

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.