Hogy lehet okosabb és kezesebb a régi tévéd?

A régi tévéknél is vannak megoldások

Itthon, ki tudja miért, nem jellemző, hogy néhány évente tévét cserélnének az emberek, így sok helyütt megtalálhatók még a csupasz, mindenféle alkalmazásplatformot, hálózati és lejátszós extrát nélkülöző modellek. A képminőséggel ugyan elégedettek a tulajdonosok, de a szolgáltatásokkal ma már talán nem, hiszen ők is szeretnének YouTube-videókat nézni rajta, néha lejátszani egy-egy filmet, a merészebbek olykor alkalmazásokat is futtatnának. A kérdés persze nem csak az, hogy milyen készülékhez milyen feladatra mi lehet jó, de az is, hogy ki fogja (tudni) használni a kütyüt és mennyi pénzt szánhat a fejlesztésre?

Cikkünkben az alsó árkategóriás megoldások előnyeit-hátrányait tekintjük át számos példával, hogy még vásárlás előtt felmérhessük, hogy egyáltalán mire számíthatunk ezen a piacon. Először a ma is meglepően népszerű katódsugárcsöves, standard tévékhez számba vehető lehetőségeket feszegetjük, majd kitérünk a „pendrive-ba” zárt Android alapjaira épülő megoldásokra is.

Majdnem okosítás őstévékhez

Régi katódsugárcsöves (CRT) tévéket is találni még meglepően sok helyütt, ezek gyakran idősebb emberek nappalijában teljesítenek szolgálatot. Persze hagyományosabb szemléletű vagy retrórajongó emberek otthonában is találhatunk vaskos tévékészülékeket, no meg ott, ahol másra nincs anyagi lehetőség. Előbb-utóbb persze eltűnnek az üzletek polcairól és a lakásokból is ezek a képcsöves masinák, de addig is nézzük, hogy mit érdemes melléjük választani.

Régi tévé a nappaliban

A legtöbb ilyen tévé csak az analóg tévénorma (itthon PAL) adta lehetőségekig nyújtózkodhat, már ami a felbontást illeti. Akármilyen Full HD-s kütyüt is választunk melléjük, azok képe csak standard minőségben jelenhet meg rajtuk. Ezért felesleges is drága lejátszókat, smartboxokat beszerezni, mert azok teljesítményét amúgy is csak egy új, Full HD tévén tudnánk kiaknázni. Más kérdés az, hogy ha valaki ragaszkodik az alkalmazásokhoz és a kis felbontású képernyőn is elkezelgetné őket, ebben az esetben szintén a különféle smartbox és Android stick termékek jöhetnek elsőre szóba (erről később).

Ha az igények csak addig terjednek, hogy időnként némi médialejátszós képességekre lenne szükség, akkor egy olcsó mediaplayer is megteszi: meglehetősen jó kompatibilitású modellek kaphatók 20 ezer forint alatt. A nagymamát valószínűleg nem nagyon érdeklik a különféle alkalmazások, no és az sem biztos, hogy van otthon internet, így egy szimpla lejátszó is előrelépést jelenthet – ha a VHS kezelése ment, akkor kis tréninggel talán a médialejátszóé is menni fog. Ezekhez a belépő szintű boxokhoz ugyanis általában nagyjából szokványos távirányító jár, ami ma már cseppet sem számít modernnek, ugyanakkor legalább kicsit hasonlít a VHS-lejátszónál megszokottakra.

Ha egyúttal az elérhető csatornakínálatra is panasz van, akkor a több legyet egy csapásra elv alapján érdemes eljárni. Ilyenkor jól jöhet egy USB-csatlakozással és -lejátszóval ellátott DVB-T digidoboz (set-top-box), mely nem csak a digitális földfelszíni adások vételét teszi lehetővé, hanem képes lejátszani is ezt-azt pendrive-ról is, sőt sok modell műsorrögzítésre is kapható (ilyen pl. a WayteQ HD-95RF).

Ha nem elégszünk meg az ingyenes adókkal, akkor mindenképpen Conax kártyaolvasós modellt szerezzünk be, mert ez a chipkártyarendszer használatos a hazai MinDigTV rendszerében a fizetős csatornákhoz – az árkülönbség csak néhány ezer forint. Az Alcor HD-2800 tipikusan ilyen készülék.

Alcor HD-2650 & HD-2800: olcsó, stabil set-top boxok

Minden digidobozon van HDMI és analóg videokimenet (Scart vagy RCA kimenetek formájában), így a legtöbb tévéhez gond nélkül köthetők. Akkor van gond, ha a tévé olyan régi, hogy semmilyen videobemenet nincs rajta, csupán egy RF antennacsatlakozó. Ilyen esetekben nem tehetünk mást, mint hogy aktív RF kimenettel rendelkező set-top-boxot választunk – a fent említett WayteQ HD-95RF is ilyen. Sok vevőegységen van ugyan antennakivezetés, de ez csak jelelosztó funkciót lát el, hogy a tévé és az eszköz hangolóegységét is kihasználhassuk. Az aktív RF kimenet (RF modulátor) lényege, hogy a set-top-box képét rákeveri az antennajelre, így az az egyéb analóg adókhoz hasonlóan behangolható a tévén.

WayteQ HD-95RF: egy olcsó set-top box

Még mindig az igénypiramis alsó szintjén járunk, ha azt mondjuk: DVD-lejátszó. Igen, ha valakinek van egy több száz darabos DVD-gyűjteménye, és a DVD-lejátszó kezelését már elsajátította, akkor nem biztos, hogy szeretne valami gyökeresen újat a régi tévéhez. Ráadásul a DVD-meghajtók élettartama nagyon alultervezett, rendszerint néhány év alatt kidőlnek, ilyenkor egy új, USB-s, médialejátszós modellel lehet frissíteni az otthoni felszerelést. Ezek a készülékek 8-15 ezer forintos nagyságrendben hozzáférhetők, általában MKV lejátszására már nem alkalmasak, de DivX/Xvid videókkal elboldogulnak és a legtöbb kezeli a feliratokat is.

Egy hagyományos DVD-lejátszó

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Bejött a UPC-nek a tévés YouTube

    Ügyfeleik napi egymillió percet YouTube-oztak tévéjükön az ingyenes TV Apps szolgáltatással.

Előzmények