Videotéka a neten

Tékák és DVD futárok letűnése

Nem csak a tévé, hanem a lejátszó, azaz a film forrása is változik. Az biztos, hogy a következő években már igen kevés házimozi rajongó VHS szalagját gyűri be a videomagnó és a karcos DVD-k miatt is évről évre kevesebben kell, hogy aggódjanak, de azért az átállás nem lesz túl gyors, csak a piac színesedik évről évre.

A videotékák alaposan megtizedelődtek, klasszikus DVD kölcsönzőből ma már csak vidéken találunk egyet-egyet. Voltak átmenetileg sikeres próbálkozások, évekig tartották magukat itthon a DVD kölcsönző futárszolgálatok. Ezeknek a szolgáltatásoknak az előnye az, hogy nem kell elzarándokolni a videotékába és bosszúsan konstatálni, hogy lám, épp kivették előttünk a keresett filmet, elég az online felületen előjegyzést kérni a kívánt korongokra és az egyeztetett idősávban várni a futárt. Olyan ötletes próbálkozás is akadt itthon, hogy egy hagyományos videotéka egy online pizzafutárral szövetkezve tette olcsóbbá a film kiszállítását, persze csak ételrendelés esetén. Az itthoni szűk piac és a DVD-k iránti csökkenő kereslet, no meg az alternatív megoldások megfojtották az üzletet. Még az sem segített, hogy volt, ahol havidíjért cserébe korlátlan mértékben volt használható a szolgáltatás, a futárok már évekkel ezelőtt letűntek.

Netflix itthon is?

Pedig a nagy nevek közül a Netflix is hasonlóan, online felülettel rendelkező tékaként kezdte, majd váltott a havidíjas megoldásra és a lemezek postázása helyett a digitális kézbesítésre, azaz streamingre. Ma már bevétele túlnyomó részét az interneten keresztül nézhető filmek szolgáltatása (video on demand rental) teszi ki. Nem csak Macről és PC-ről, de sok médialejátszóról, mobilról, konzolokról és szinte minden mai okostévéről is elérhető hatalmas kínálata – legalábbis a szerencsésebb országokban. A jó hír, hogy a Netflix terjeszkedik és a hírek szerint 2014-ben intenzíven koncentrál majd Európára és azon belül a keleti régió sem lesz majd mostoha sorsú. Ma már nem csak a tengerentúlon akadnak erőteljes konkurensei, hanem Európában is, de így is kecsegtető lehet a cégnek a népes új piac. Az amerikai polgárok havi 8 dolláros, az írek pedig 8 eurós díjért korlátlanul használhatják a szolgáltatást, ami nem biztos, hogy nálunk is ennyibe kerül majd és meg kell oldani a lokális, honosított tartalmak kérdését is, mindenesetre alig várjuk, hogy lássuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények